Η ανατροφή των παιδιών με αγάπη εξουδετερώνει τους φόβους τους

Γεμάτοι αγάπη, θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να έχουν αυτοπεποίθηση, ώστε να αισθάνονται ότι το σπίτι τους θα είναι το στήριγμά τους σε κάθε έργο που αναλαμβάνουν.
Η ανατροφή των παιδιών με αγάπη εξουδετερώνει τους φόβους τους

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2019

Η ανατροφή των παιδιών είναι το σημαντικότερο καθήκον σας!
Η αγάπη είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τον δεσμό που χτίζεται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους.

Κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο έχει ανάγκη από κάτι περισσότερο από φαγητό, στέγη και ασφάλεια. Η αγάπη είναι τόσο απαραίτητη, ώστε αν απουσιάζει ή είναι ανεπαρκής στη ζωή ενός παιδιού, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους.

Μπορεί να έχετε ακούσει ήδη για την διαταραχή προσκόλλησης. Είναι ένα λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα που αξίζει περαιτέρω διερεύνηση ώστε να κατανοηθεί πλήρως.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να εξερευνήσετε αυτό το ενδιαφέρον θέμα μαζί μας. Η ανατροφή των παιδιών με αγάπη κάθε μέρα – με άνευ όρων αγάπη – θα τους δώσει τη δύναμη και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να εξελιχθούν σε ώριμους, υπεύθυνους ενήλικες που είναι αρχιτέκτονες της δικής τους ευτυχίας.

Ο ευαίσθητος, αλλά ισχυρός δεσμός μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού του

Οι δεσμοί μεταξύ μητέρας και παιδιού ξεκινάνε στην μήτρα με τον ομφάλιο λώρο που παρέχει τροφή στο αναπτυσσόμενο παιδί.

Το ζεστό καταφύγιο της μήτρας χρησιμεύει επίσης για τη μετάδοση συναισθημάτων μεταξύ των δύο ώστε να εμβαθύνει τον δεσμό.

μωρό, γυναίκα

Ο δεσμός που ξεκινάει από τη γέννηση

Τα τελευταία χρόνια, ανακαλύφθηκε πόσο σημαντικό είναι για τα νεογέννητα μωρά να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ακουμπώντας στο δέρμα της μητέρας τους.

Οι γεννήσεις ακολουθούν σήμερα πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα, έτσι που συχνά το μωρό θα κρατηθεί από πολλά διαφορετικά χέρια πριν τελικά δοθεί στη μητέρα του αφού ξυπνήσει από την αναισθησία.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα, με τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Το νεογέννητο πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα της μητέρας για να διαμορφώσει τον συναισθηματικό δεσμό.
  • Τα μωρά αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους. Η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας παρέχει στο παιδί μια ζεστή αίσθηση ασφάλειας που αμέσως τονώνει το παιδί.
  • Ο εγκέφαλος της μητέρας απελευθερώνει αμέσως την ωκυτοκίνη. Αυτή είναι μια ορμόνη που συνδέεται με την αγάπη και την ανάγκη για φροντίδα και αγάπη μεταξύ μητέρας και παιδιού.
  • Όταν ένα μωρό θηλάζει για πρώτη φορά από τη μητέρα του, η ωκυτοκίνη που απελευθερώνει προκαλεί στο σώμα της μητέρας την παραγωγή περισσότερου γάλακτος.

Είναι σημαντικό για το μωρό να παραμένει σε επαφή με το δέρμα της μητέρας του. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να οικοδομηθεί η σχέση μεταξύ τους.

Η διαταραχή προσκόλλησης οφείλεται στην ανατροφή των παιδιών σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως η εγκατάλειψη, η έλλειψη γνήσιας αγάπης, η κακομεταχείριση ή η ασταθής ανατροφή γεμάτη σκαμπανεβάσματα και χωρίς αίσθημα ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα.

Η διαταραχή της προσκόλλησης προκύπτει ως αποτέλεσμα τραυματικών επιπλοκών στον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ παιδιού και γονέα κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.

Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού. Συχνά οδηγούν σε καταστάσεις όπως είναι η υπερκινητικότητα, η μετατραυματική διαταραχή άγχους, τα αισθήματα θυμού… Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η ανατροφή των παιδιών με αγάπη.

παιδί, θυμός, ανατροφή των παιδιών

Τώρα, αυτό που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς είναι ότι τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να υποφέρουν από έλλειψη φροντίδας. Για παράδειγμα, λάβετε υπόψιν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Κάποια παιδιά μένουν σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας από πολύ μικρή ηλικία λόγω των ευθυνών των γονέων τους και της ανάγκης τους να κρατήσουν τη δουλειά τους. Αυτό, ωστόσο, προκαλεί μεγάλο άγχος στα παιδιά.
  • Κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες. Και σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζήλια και την ανάγκη να λάβουν “περισσότερη αγάπη” από άλλους.
  • Ορισμένα παιδιά πρέπει να περάσουν το χρόνο μετά τη γέννησή τους σε θερμοκοιτίδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού από τη μητέρα.

Πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια “διαταραχή προσκόλλησης” σε ένα παιδί.

Δεν θα πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Όπως αναφέρθηκε, μερικά παιδιά έχουν περισσότερες ανάγκες από άλλα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονέας.

Όταν η ανατροφή των παιδιών γίνεται με αγάπη, οι φόβοι τους θα εξουδετερωθούν

παιδί, μητέρα, ανατροφή των παιδιών

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη διαταραχή της προσκόλλησης με πραγματική στοργή και έναν ισχυρό, υγιή δεσμό βασισμένο στον σεβασμό και την ασφάλεια, που μπορεί να ενισχυθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Διατηρήστε φυσική επαφή με το νεογέννητο: ο θηλασμός είναι πραγματικά θετικός, μαζί με χάδια, αγκαλιές, αγάπη, λόγια …
  • Ανταποκριθείτε στα κλάματα του μωρού σας.
  • Καθώς μεγαλώνουν, μη διστάσετε να τους λέτε ότι νοιάζεστε για αυτά. Μιλήστε μαζί τους, απαντήστε στις εκατοντάδες ερωτήσεις τους, αφήστε τους φόβους σας, δώστε φτερά στα όνειρά τους, προσφέρετε την ασφάλεια και τα εργαλεία που χρειάζονται για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού είναι ένας αόρατος δεσμός που τρέφεται από την αγάπη. Είναι ο ομφάλιος λώρος που θα σας κρατά για πάντα μαζί.

Ένας ισχυρός δεσμός αγάπης δημιουργεί δυνατά, αγαπητά παιδιά. Τους δίνει το θάρρος που χρειάζονται για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Η ανατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντική!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.