4 Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν χωρίσετε

Έχετε πολλά προβλήματα με τον σύντροφό σας; Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν χωρίσετε.
4 Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν χωρίσετε
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε πολλά προβλήματα με τον σύντροφό σας τελευταία; Δεν αισθάνεστε πλέον άνετα με αυτό το άτομο ή απλώς νιώθετε ότι η σπίθα έχει φύγει; Εάν πιστεύετε ότι ο χωρισμός πλησιάζει, αφιερώστε πρώτα χρόνο για να σκεφτείτε αν μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα για να έχετε μια καλύτερη σχέση, πριν χωρίσετε.

Όλες οι σχέσεις αλλάζουν και χρειάζεται ανοιχτό μυαλό για να δείτε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσετε. Αποφασίστε μαζί ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος και για τους δυο σας. Ο χωρισμός δεν είναι πάντα η σωστή λύση. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τον ποιον δρόμο να ακολουθήσετε, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν πάρετε μια απόφαση.

1. Αυτό το άτομο και η σχέση του, βγάζει τον καλύτερο εαυτό μου;

4 Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν χωρίσετε

Όλοι οι άνθρωποι και οι σχέσεις μας επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο. Το άτομο με το οποίο αποφασίζετε να κάνετε σχέση πρέπει να σας κάνει να νιώθετε καλά. Αυτή η σχέση την εκπληρώνει πραγματικά ή περνάτε τη ζωή σας με τσακωμούς και γεμάτοι κριτική και φθόνο;

  • Ένα σύμπτωμα ότι πρέπει να χωρίσετε με τον σύντροφό σας είναι όταν το άτομο αυτό γεννά ανασφάλειες ή φθόνο που δεν είχατε κάποια άλλη στιγμή .
  • Αντίθετα, αν σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια, σεβασμό στον εαυτό σας και σας εμπνέει να βάλετε νέους στόχους και να τους πετύχετε, ίσως είναι πραγματικά καλό να συνεχίσετε.

Αυτή η ερώτηση έχει ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί: δεν πρέπει οι απαιτήσεις να είναι υπερβολικές. Το κλειδί για να καταλάβετε αν αυτό το άτομο είναι αυτό που χρειάζεστε είναι ότι σας κάνει να νιώθετε καλά.

Υπάρχουν τοξικοί σύντροφοι που σας ωθούν να γίνετε καλύτεροι μέσω αρνητικών μηνυμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι για τους οποίους ποτέ δεν θα είστε αρκετά καλοί. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια σχέση με συναισθηματική βία που είναι καλύτερο να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

2. Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν χωρίσετε: Γιατί πρέπει να χωρίσετε αυτή τη στιγμή;

Εάν η ιδέα του τερματισμού αυτής της σχέσης προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, είναι σημαντικό να αναλύσετε από πού προέρχεται αυτή η ιδέα. Ποια πράγματα έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες, εβδομάδες ή ημέρες που, ξαφνικά, σας οδήγησαν σε αυτήν την ερώτηση;

Φαίνεται σαν μια προφανής ερώτηση και μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είστε ευτυχισμένοι. Συμβαίνει πράγματι αυτό; Τι προσδοκίες είχατε; Ποια νέα άτομα ή καταστάσεις υπάρχουν στη ζωή σας τώρα;

Αν αυτό που συμβαίνει είναι ότι, ξαφνικά, έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν τον αγαπάτε πια, αξίζει να τερματίσετε τη σχέση. Ωστόσο, εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες, πρέπει να αναλύσετε τη σημασία τους και αν αξίζουν πραγματικά τον κόπο.

Μπορεί ένα νέο άτομο να ήρθε στη ζωή σας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι απιστία. Μερικές φορές ένα άτομο απλά έρχεται και μας θαμπώνει με την προσοχή ή τα ωραία του λόγια.

Αναλύστε εάν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια αγάπη ή απλά ξελογιαστήκατε από το νέο πρόσωπο.

Μια άλλη περίπτωση είναι να σκέφτεστε ότι ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προσδοκίες σας. Μερικοί άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στα υλικά πράγματα, όπως τα χρήματα ή τη δουλειά, και μόλις κερδίζουν περισσότερα, αρχίζουν να αναζητούν κάποιον που είναι στο δικό τους “επίπεδο”.

Σκεφτείτε αν αυτοί οι παράγοντες είναι πραγματικά πιο σημαντικοί από την αγάπη που σας προσφέρει αυτό το άτομο. Η απόφαση είναι μόνο δική σας αλλά θα πρέπει να ζήσετε με αυτήν.

3. Πριν χωρίσετε με τον σύντροφό σας: Είναι δυνατόν να κάνετε κάποιες αλλαγές;

4 θέματα που επηρεάζουν τη σχέση σας και σας χωρίζουν

Πριν χωρίσετε με τον σύντροφό σας, θυμηθείτε ότι το να είστε με κάποιον συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις. Ακολουθώντας αυτήν την ιδέα, εντοπίστε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που σας οδηγεί σε αυτήν την απόφαση.

Αφού το προσδιορίσετε, αναλύστε εάν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε την κατάσταση ή εάν είναι απαραίτητο να το κάνει ο σύντροφός σας. Στη συνέχεια, κάντε μια συνομιλία και δείτε αν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε την κατάσταση.

Όταν υπάρχει πολλή αγάπη σε μια σχέση, είναι εύκολο να αναλάβετε δεσμεύσεις που βελτιώνουν την κατάσταση και αυτό οδηγεί στο να είστε ευτυχισμένοι μαζί. Αν δεν τα καταφέρετε στο τέλος, τουλάχιστον θα ξέρετε ότι προσπαθήσατε και θα μπορέσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Σας συνιστούμε να μην υποθέσετε ότι ο σύντροφός σας θα πάρει τη μία ή την άλλη απόφαση. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να τελειώνουμε γιατί δεν βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον από τον άλλον. Ωστόσο, μπορεί να είναι επικεντρωμένος σε άλλα θέματα και να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

4. Πρέπει πραγματικά να χωρίσω με αυτό το άτομο ή πρέπει απλώς να αφιερώσω λίγο χρόνο;

4 Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν χωρίσετε

Όλοι περνάμε στιγμές που θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι το να είσαι σε μια σχέση σημαίνει να είσαι με τον άλλο όλη μέρα.

Πριν χωρίσετε με τον σύντροφό σας, αξιολογήστε αν αυτό που χρειάζεστε είναι λίγος χρόνος μακριά από όλα. Μάλιστα, καλό είναι να το κάνετε πριν διακόψετε μια σχέση.

Μην φοβάστε να το ζητήσετε από τον σύντροφό σας, είναι κάτι φυσιολογικό και πολύ υγιές σε κάθε σχέση. Αυτή η απόφαση μπορεί να τους εκπλήξει αλλά θα ανακαλύψετε ότι την επόμενη φορά που θα δείτε ο ένας τον άλλον θα είστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ερωτευμένοι από ποτέ. Είναι σύνηθες φαινόμενο η καθημερινότητα να μας διαλύει και να σταματάμε να ενθουσιαζόμαστε, αλλά μετά από ένα διάλειμμα είναι πιθανό η ψευδαίσθηση να επιστρέψει.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή ζευγαριών για αυτά τα θέματα. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Bonino Méndez, L. (1997). Micromachismos: La Violencia Invisible En La Pareja. Micromachismos: La Violencia Invisible En La Pareja. https://doi.org/10.1007/978-3-540-79567-4_76
  • de la Espriella Guerrero, R. (2008). Terapia de pareja: abordaje sistémico. Rev. Colomb. Psiquiat. https://doi.org/10.1002/mrm.25004
  • Blázquez Alonso, M., Moreno Manso, J. M., & García-Baamonde Sánchez, M. E. (2009). Inteligencia emocional como alternativa para la prevención del maltrato psicológico en la pareja. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/87541

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.