11 συμβουλές για την εύρεση εργασίας χωρίς εμπειρία

Η αναζήτηση εργασίας είναι συντριπτική όταν δεν έχετε ακόμη κάνει το ντεμπούτο σας στον εργασιακό τομέα. Αφήστε στην άκρη τις ανησυχίες σας και λάβετε υπόψη σας αυτά για να βρείτε δουλειά χωρίς εμπειρία.
11 συμβουλές για την εύρεση εργασίας χωρίς εμπειρία
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2023

Η εύρεση της πρώτης θέσης εργασίας είναι μερικές φορές μια δύσκολη μάχη. Ορισμένες εταιρείες απαιτούν προηγούμενη πρακτική άσκηση ή εργασιακή εμπειρία, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια αν δεν έχετε επαφή με τον κόσμο της εργασίας. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να καλλιεργήσετε το βιογραφικό σας είναι να αποβάλλετε τις ανασφάλειές σας και να αντιμετωπίσετε την περιπέτεια της εύρεσης εργασίας χωρίς εμπειρία.

Δεν είναι αδύνατο να καλύψετε μια κενή θέση εργασίας, αν βρείτε τις κατάλληλες θέσεις. Βοηθάει να είστε ειλικρινείς σχετικά με τους στόχους σας, να έχετε υπομονή και να ξέρετε πώς να προωθήσετε τον εαυτό σας. Έχοντας αυτό κατά νου, θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές σε αυτό το άρθρο.

1. Προετοιμάστε ένα καλό βιογραφικό σημείωμα

Προσδιορίστε στο βιογραφικό σας σημείωμα τα προσωπικά σας στοιχεία, την ακαδημαϊκή σας κατάρτιση, τις γλώσσες, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας. Βεβαιωθείτε ότι το έγγραφο αντικατοπτρίζει την προθυμία σας να μάθετε και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέρετε στην εταιρεία. Επισημάνετε τα δυνατά σας σημεία και τις προσδοκίες σας. Παρουσιάστε το ως περίληψη και μην το υπερφορτώνετε με λεπτομέρειες.

2. Ελέγξτε τις ψηφιακές υπηρεσίες

Υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Αυτά τα συστήματα συχνά φιλτράρουν την αναζήτηση αν τσεκάρετε το πλαίσιο “χωρίς εμπειρία”. Με αυτόν τον τρόπο, θα συναγωνιστείτε επί ίσοις όροις με άλλους που επίσης δεν έχουν εμπειρία, γεγονός που σας απαλλάσσει από το άγχος που δημιουργείται από τη σύγκριση με άτομα που έχουν ήδη εργαστεί.

Ο μηχανισμός των ψηφιακών πρακτορείων είναι να εγγραφείτε, να ανεβάσετε το βιογραφικό σας και να περιμένετε να επικοινωνήσουν μαζί σας. Αν ταιριάζετε με τις απαιτήσεις, είναι θέμα χρόνου.

3.Εργασία χωρίς εμπειρία: Στοχεύστε στις σωστές προσφορές

Ένα από τα συχνά λάθη στην εύρεση εργασίας χωρίς εμπειρία είναι να κάνετε αίτηση για θέσεις εργασίας αντίθετες με την εκπαίδευσή σας. Η υποβολή αιτήσεων για θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στις δεξιότητές σας μειώνει επίσης τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Ακριβώς όπως εσείς, πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια ευκαιρία και οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στις αιτήσεις που ταιριάζουν στην αγορά τους.

Finding a job without experience
Η προετοιμασία του βιογραφικού σημειώματος είναι ένα σημαντικό βήμα που, αν και κουραστικό, πρέπει να ολοκληρωθεί.

4. Μάθετε για την περιοχή σας και την τρέχουσα αγορά

Μην περιμένετε μέχρι να έρθει η ώρα να υποβάλετε αίτηση για μια θέση εργασίας για να προετοιμαστείτε. Διαβάστε ιστολόγια, εγγραφείτε σε σεμινάρια, ενταχθείτε σε ομάδες, αλληλεπιδράστε σε φόρουμ ή οποιοδήποτε μάθημα θα μπορούσε να συμβάλει στον εμπλουτισμό του επαγγέλματός σας.

Η επιμόρφωση του εαυτού σας αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης και της δέσμευσής σας στην εκπαίδευσή σας. Ενισχύοντας τα προσόντα σας, τοποθετείτε τον εαυτό σας ως ιδανικό υποψήφιο.

5. Εργασία χωρίς εμπειρία: Επεκτείνετε το δίκτυο επαφών σας

Οι συστάσεις είναι σημαντικές στον εργασιακό τομέα. Πόσοι άνθρωποι βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά μέσω ενός φίλου; Δημιουργήστε και καλλιεργήστε το δίκτυό σας προβάλλοντας αυτό που κάνετε και αυτό που γνωρίζετε.

Αυτή η τεχνική λειτουργεί διαδικτυακά και μη διαδικτυακά. Το LinkedIn είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες πλατφόρμες για την κυκλοφορία του βιογραφικού σας στο διαδίκτυο, ενώ η προφορική επικοινωνία είναι η παραδοσιακή μέθοδος των συστάσεων.

6. Μην αποκλείετε υποτροφίες ή πρακτική άσκηση

Υπάρχουν εταιρείες που προωθούν υποτροφίες ή πρακτική άσκηση ή υποτροφίες κατάρτισης. Αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για να μάθετε και να αποκτήσετε εμπειρία.

7. Μην αφήνετε το ηθικό σας να πέσει

Αφού μοιράσετε βιογραφικά σημειώματα, παραμείνετε ενεργοί. Όταν συναντάτε κάποιον πιθανό εργοδότη, ρωτήστε για τις κενές θέσεις εργασίας, παρακολουθήστε ομιλίες και μιλήστε στους άλλους γύρω σας για όσα μάθατε. Ίσως κάποιος γνωρίζει για μια προσφορά που σας ενδιαφέρει.

8. Σχεδιάστε την πορεία σας προς την επιτυχία

Καταγράψτε σε κύκλους τις δεξιότητές σας και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη μελλοντική σας εργασία. Ενώστε τους κύκλους και δώστε προσοχή στις διασταυρούμενες πτυχές. Αυτή η γραφική αναπαράσταση είναι γνωστή ως Διάγραμμα Venn και χρησιμεύει ως αναφορά για να ξέρετε τι πρέπει να διορθώσετε ή να ενισχύσετε στη συνοδευτική σας επιστολή.

9. Εργασία χωρίς εμπειρία: Αποκτήστε καθοδήγηση

Όταν αναζητάτε εργασία χωρίς εμπειρία, η καθοδήγηση λειτουργεί ως μια εξαιρετική τεχνική καθοδήγησης. Λαμβάνετε γνώσεις από έναν πιο έμπειρο επαγγελματία.

Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η μεθοδολογία μάθησης διεγείρει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη μέσω ενός μοντέλου προσωπικών ιδιοτήτων και αξιών.

10. Λάμψτε στις συνεντεύξεις

Δείξτε την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά σας στις συνεντεύξεις. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σας σημεία και να είστε ειλικρινείς με αυτά που έχετε να προσφέρετε.

11. Να είστε υπομονετικοί

Η εύρεση μιας θέσης εργασίας χωρίς εμπειρία απαιτεί χρόνο. Παρόλο που μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες, θα είστε σίγουροι ότι θα βρείτε μια θέση και θα την καλύψετε τελικά. Καθώς η διαδικασία προχωράει, φροντίστε να ελέγχετε τις προσφορές, να κάνετε ερωτήσεις και να εξερευνείτε άλλους τομείς. Μην το βάζετε κάτω και να είστε υπομονετικοί.

Μπορεί να το βρείτε αυτό ενδιαφέρον: Μάθετε τα οφέλη του να ξυπνάτε νωρίς

Λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν ψάχνετε για δουλειά για πρώτη φορά

Όπως είναι καλό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, είναι επίσης καλό να γνωρίζετε τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε. Λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω κακές πρακτικές.

Εργασία χωρίς εμπειρία: Μην λέτε ψέματα

Δεν βοηθάει να γεμίζετε το βιογραφικό σας με ψέματα. Είναι ανώφελο να λέτε ότι έχετε εργαστεί σε συγκεκριμένα μέρη, αν αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσοι το κάνουν αυτό κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν.

Μην φτάνετε αργοπορημένοι στη συνέντευξη

Το ραντεβού με τον υπεύθυνο της συνέντευξης έφτασε επιτέλους… αλλά εσείς εμφανίζεστε αργοπορημένοι. Λάθος! Η ακρίβεια είναι απαραίτητη σε κάθε δουλειά, ειδικά για να κάνετε την πρώτη εντύπωση. Φτάστε μισή ώρα νωρίτερα, ώστε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο για να προετοιμαστείτε και να γνωρίσετε το κτίριο.

Μην προβάλλετε κακή εικόνα

Τι πρέπει να φορέσετε στη συνέντευξη; Φορέστε ρούχα με τα οποία νιώθετε αυτοπεποίθηση χωρίς να τραβάτε υπερβολική προσοχή στον εαυτό σας. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τη γλώσσα: μην χρησιμοποιείτε χυδαίους ή προκατειλημμένους όρους. Δώστε προσοχή στον ομιλητή και συμμετέχετε φυσικά στη συζήτηση.

Μην έρχεστε απροετοίμαστοι

Εξασκηθείτε στη συνέντευξη με κάποιον που εμπιστεύεστε, ώστε να μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Αυτός είναι ένας τρόπος για να βελτιστοποιήσετε τη δημόσια ομιλία, την έκφραση και την προώθηση των ικανοτήτων σας.

Το να γνωρίζετε για την εταιρεία είναι ένα πλεονέκτημα. Ακόμα και αν δεν έχετε εμπειρία, το να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την εταιρεία είναι μια μεγάλη ώθηση για να πάρετε τη δουλειά. Να θυμάστε, είναι επίσης πολύ πιθανό ο υπεύθυνος προσλήψεων να σας ρωτήσει “Τι γνωρίζετε για εμάς;”

Εργασία χωρίς εμπειρία: Μην παραμελείτε το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα

Από το 2016, η Infoempleo-Adecco αναφέρεται στην αγορά εργασίας ως ένα παγκόσμιο χωριό, στο οποίο το 86% των εταιρειών διαθέτουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο τώρα. Προσθέτουν επίσης ότι το 84% των προσλήψεων τα χρησιμοποιεί για να βρει υποψηφίους.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μην παραμελείτε την ψηφιακή σας ταυτότητα. Αν το θεωρείτε καλή ιδέα, διαφοροποιήστε τα προσωπικά σας δίκτυα από τα επαγγελματικά σας. Τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη σας προσέγγιση στην εταιρεία.

Finding a job without experience
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μέρος της ζωής και υπάρχουν και αναζητήσεις εργασίας σε αυτά.

Μην ξεχνάτε να κάνετε γνωστό ότι ψάχνετε για δουλειά

Τα πρώτα βήματα στον εργασιακό τομέα δεν θα είναι αποτελεσματικά αν κανείς δεν γνωρίζει ότι ψάχνετε για δουλειά. Ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν από επαγγελματικές συναντήσεις, φόρουμ, εργαστήρια και εκδηλώσεις που παρακολουθείτε. Να εμφανίζεστε πάντα με την επαγγελματική σας κάρτα και να μη φοβάστε να τη μοιράσετε.

Μην έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση

Η αλαζονεία και η υπερβολική αυτοπεποίθηση μας παίζουν παιχνίδια, ειδικά στους νέους υποψηφίους. Αντί να υπερβάλλετε για τα προσόντα σας, τονίστε τι θα μπορούσατε να προσφέρετε, πώς θα κάνατε τη δουλειά και γιατί θα ταιριάζατε με την εταιρεία.

Εργασία χωρίς εμπειρία: Μην φέρνετε ένα ανοργάνωτο βιογραφικό ή ξεχάσετε μια συνοδευτική επιστολή

Για να βρείτε μια δουλειά χωρίς εμπειρία, εθελοντική εργασία ή σύντομη πρακτική άσκηση, τα προσόντα σας και οι φιλοδοξίες σας κάνουν ένα καλύτερο βιογραφικό από το να γράφετε αυτές τις εμπειρίες με χρονολογική σειρά. Να θυμάστε ότι δεν έχετε μεγάλο εργασιακό υπόβαθρο.

Μην ξεχάσετε τη συνοδευτική επιστολή. Δύο απλές παράγραφοι αρκούν για να τονίσετε το ενδιαφέρον σας για εργασία και γιατί θεωρείτε τον εαυτό σας κατάλληλο για τη θέση.

Επιπλέον συστάσεις για να βρείτε δουλειά χωρίς εμπειρία

Η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει κάποιος πρόθυμος να σας δώσει μια ευκαιρία. Εν τω μεταξύ, μην αγνοήσετε αυτές τις πρόσθετες προτάσεις:

  • Επικοινωνήστε με γραφεία προσωρινής απασχόλησης: Πρόκειται για ένα είδος πρακτορείου που αναζητά προσωρινούς υποψηφίους για άλλες εταιρείες. Τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν συχνά μια ποικιλία προφίλ, και ίσως ένα από αυτά να σας ταιριάζει.
  • Δοκιμάστε να εργαστείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας: Γίνετε το αφεντικό του εαυτού σας και βρείτε δουλειές που ταιριάζουν στις δεξιότητές σας.
  • Ξεκινήστε από την αρχή: Όσοι θέλουν να βρουν δουλειά χωρίς εμπειρία συχνά βρίσκουν την πρώτη τους ευκαιρία σε ένα κατάστημα. Οι κενές θέσεις σε εμπορικά κέντρα είναι χρήσιμες για να κερδίσετε χρήματα και εμπειρία και να δείξετε ότι δεν περιορίζετε τις επιλογές σας.
  • Εγγραφείτε σε ένα γραφείο πρακτικής άσκησης: Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια συνήθως διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία για τους αποφοίτους τους.

Η επιτυχία στην αναζήτηση της πρώτης σας εργασίας εξαρτάται επίσης από την επιμονή και τη θετική σκέψη. Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά! Θα δείτε ότι η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.