Επιδεινώνουν τα κοινωνικά δίκτυα τη βουλιμία και την ανορεξία;

Τα περισσότερα άτομα που αναπτύσσουν ανορεξία και βουλιμία είναι νεαρές γυναίκες. Συνήθως ανήκουν σε βιομηχανικές κοινωνίες. Μια απλοϊκή θεώρηση αυτής της κατάστασης θα έριχνε το φταίξιμο στην πολιτισμική αντίληψη ότι το αδύνατο σώμα είναι το ιδανικό της ομορφιάς. Ωστόσο, τόσο η ανορεξία όσο και η βουλιμία είναι διαταραχές με πολυπαραγοντική προέλευση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συμμετοχή των κοινωνικών δικτύων.
Επιδεινώνουν τα κοινωνικά δίκτυα τη βουλιμία και την ανορεξία;
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2023

Ορισμένοι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η χρήση των κοινωνικών δικτύων οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για βουλιμία και ανορεξία.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με νευρική ανορεξία περιορίζουν τη διατροφή τους προκειμένου να παραμείνουν αδύνατα. Στη βουλιμία, από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς καταφεύγουν σε συμπεριφορές που προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αδηφαγία.

Αν και υπάρχουν παραλλαγές στις συμπεριφορές και των δύο διαταραχών, το μοτίβο περιστρέφεται γύρω από τον αδιάκοπο φόβο της αύξησης του βάρους. Μπορούν, λοιπόν, τα μοντέλα σώματος που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα να είναι σε θέση να προωθήσουν τη βουλιμία και την ανορεξία; Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά εδώ.

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια σειρά από διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη διατροφή και προκαλούν επιδείνωση της υγείας, τόσο για τον ασθενή όσο και για το περιβάλλον του. Η ανορεξία και η βουλιμία είναι ασθένειες και δεν πρέπει να θεωρούνται τρόποι ζωής.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν ορισμένοι εικονικοί χώροι που προωθούν τις συμπεριφορές αυτών των διαταραχών ως αποδεκτό τρόπο ζωής. Οι λεγόμενοι influencers προτείνουν ακόμη και κάποιες βλαβερές πρακτικές που απειλούν την ευημερία στους οπαδούς τους.

Παράγοντες κινδύνου για ανορεξία και βουλιμία

Τα περισσότερα άτομα που αναπτύσσουν ανορεξία και βουλιμία είναι νεαρές γυναίκες. Συνήθως ανήκουν σε βιομηχανικές κοινωνίες.

Μια απλοϊκή θεώρηση αυτής της κατάστασης θα έριχνε το φταίξιμο στην πολιτισμική αντίληψη ότι το αδύνατο σώμα είναι το ιδανικό της ομορφιάς. Ωστόσο, τόσο η ανορεξία όσο και η βουλιμία είναι διαταραχές με πολυπαραγοντική προέλευση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συμμετοχή των κοινωνικών δικτύων.

Υπάρχουν ατομικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα άτομο κάποιο είδος διατροφικής διαταραχής. Και παρόλο που η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους έχει σημαντική επίδραση, η ευπάθεια αυτών των ασθενών εξαρτάται από χαρακτηριστικά που είναι ειδικά για την προσωπικότητά τους.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές είναι οι εξής:

 • Κατάθλιψη
 • Φόβος απόρριψης
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια
 • Χαρακτηριστικά τελειομανίας και ιδεοληψίας
 • Δυσαρέσκεια με την εμφάνιση του σώματος
 • Ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους
 • Λαχτάρα για ένταξη σε μια κοινωνική ομάδα
 • Έλλειψη υγιεινών διατροφικών συνηθειών
Επιδεινώνουν τα κοινωνικά δίκτυα τη βουλιμία και την ανορεξία;
Αν και η ανορεξία και η βουλιμία είναι διαφορετικές, και οι δύο θεωρούνται διατροφικές διαταραχές.

Οι εμπνευστές της προώθησης των διατροφικών διαταραχών στα κοινωνικά δίκτυα

Υπάρχει ένα είδος διαδικτυακής πύλης που συχνά χρησιμοποιεί φανταστικά ονόματα για να αναφερθεί στην ανορεξία και τη βουλιμία. Αυτοί οι χώροι προσπαθούν να προωθήσουν τα τροποποιημένα διατροφικά πρότυπα αυτών των διαταραχών και τις πρακτικές που συνδέονται με αυτές ως τρόπο ζωής.

Ομοίως, προτείνουν την ιδέα ότι η παθολογική λεπτότητα είναι συνώνυμη της ομορφιάς. Ως εκ τούτου, ο κύριος στόχος θα ήταν η απώλεια βάρους.

Έτσι, οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προδιαθεσικός παράγοντας σε άτομα ευάλωτα στην ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής. Επιπλέον, είναι σύνηθες για αυτούς τους ιστότοπους να ενθαρρύνουν τους χρήστες τους να κρατούν κρυφή την αυτοκαταστροφική τους συμπεριφορά, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε ανίχνευση που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι χρειάζονται βοήθεια από το πραγματικό τους περιβάλλον.

Η ανακάλυψη αυτού του είδους των σελίδων οδήγησε στη δίωξη, την καταγγελία και το κλείσιμο αυτών των ιστότοπων σε ορισμένες χώρες – ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν πρόσβαση σε αυτούς ήταν ανήλικοι.

Ωστόσο, η προσπάθεια λογοκρισίας του επιβλαβούς περιεχομένου που προσφέρεται από τα μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας Anorexic Nation απέχει πολύ από το να εξαφανιστεί, χάρη στην έλευση και την εξέλιξη των κοινωνικών δικτύων.

Διαδίκτυο

Η σημερινή διαμόρφωση των διαφόρων κοινωνικών δικτύων επιχειρεί να αποκλείσει περιεχόμενο που υποκινεί στην υιοθέτηση συνηθειών που συνδέονται με τη βουλιμία και την ανορεξία. Ομοίως, ορισμένα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζουν ακόμη και προειδοποιητικά μηνύματα για όσους αναζητούν αυτού του είδους τις πληροφορίες, καλώντας τους να επισκεφθούν ιστότοπους που είναι αφιερωμένοι στην πρόληψη των διατροφικών διαταραχών.

Ωστόσο, η παρουσία ορισμένων χώρων που ενθαρρύνουν τις διατροφικές διαταραχές έχει καταφέρει να παρακάμψει αυτές τις πολιτικές.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι τα ίδια αυτά κοινωνικά δίκτυα σχεδιάζουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στους χρήστες να τροποποιούν τις εικόνες που πρόκειται να μοιραστούν. Σκοπός αυτών των εργαλείων είναι να εξαλείψουν τις σωματικές ατέλειες, αναπαράγοντας φωτογραφίες που εντάσσονται στις πολιτισμικές παραμέτρους του τι θεωρείται αισθητικό.

Έτσι, η προσπάθεια προστασίας των ευάλωτων ατόμων από αυτές τις σελίδες επισκιάζεται από την ενίσχυση του ιδανικού της ομορφιάς – ένα πολύ επιβλαβές παράδοξο.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί;

Διάφορες ομάδες ερευνητών έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν αν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από ευάλωτα άτομα μπορεί να προκαλέσει διατροφική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει ιδίως επειδή ορισμένοι συγγραφείς και επιστημονικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο επιπολασμός της ανορεξίας και της βουλιμίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η λογοκρισία των ιστότοπων που προωθούν αυτές τις διαταραχές δεν έχει δείξει προστατευτικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αν και υπήρξε μαζική απομάκρυνση τέτοιων εικονικών χώρων, ο επιπολασμός της ανορεξίας και της βουλιμίας συνέχισε να αυξάνεται.

Έτσι, ο έλεγχος του περιεχομένου του Διαδικτύου δεν φαίνεται να αποτελεί χρήσιμη μέθοδο για την πρόληψη της εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τέτοιες ομάδες εξακολουθούν να υφίστανται στα κοινωνικά δίκτυα.

Επιδεινώνουν τα κοινωνικά δίκτυα τη βουλιμία και την ανορεξία;
Ο επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών αυξάνεται. Επομένως, είναι σαφές ότι τα προληπτικά μέτρα δεν αρκούν.

Ανορεξία και βουλιμία και η θέση των κοινωνικών δικτύων

Από τα τέλη του περασμένου αιώνα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν προταθεί ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, επειδή προωθούν την ιδέα ότι η ακραία λεπτότητα είναι συνώνυμη της ομορφιάς και της κοινωνικής επιτυχίας. Ωστόσο, ελάχιστα έχουν αλλάξει σε σχέση με τους τύπους των διαφημίσεων που εκτίθενται, παρά το γεγονός ότι συχνά είναι επεξεργασμένες.

Πολλά από τα μοντέλα που εξιδανικεύονται στη διαφήμιση έχουν παραδεχτεί ότι πάσχουν από διατροφική διαταραχή.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας, η οποία επιπλέον, επιτρέπει την αλληλεπίδραση των χρηστών της. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί θεωρούν ότι το περιεχόμενο που μοιράζονται τα άτομα στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή αρνητικής σύγκρισης.

Αυτό, σε ένα ευάλωτο άτομο, δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης της δυσαρέσκειας για το σώμα του και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το γεγονός αυτό καθιστά την υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής.

Πώς να αποτρέψετε τη βουλιμία και την ανορεξία στα κοινωνικά δίκτυα

Έχει προκύψει πληθώρα συστάσεων για την αποφυγή της συνεχούς έκθεσης των ευαίσθητων ατόμων σε αυτού του είδους το περιεχόμενο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καθολική συναίνεση μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας ως προς αυτό το θέμα.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν είναι ότι η επίδραση του περιβάλλοντος είναι μόνο ένας εξαρτημένος παράγοντας. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να είναι το μόνο πράγμα στο οποίο εστιάζουμε όταν πρόκειται για πρόληψη.

Επομένως, είναι σοφότερο να δίνουμε έμφαση στην ανάγκη οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης των παιδιών, παρέχοντάς τους ασφάλεια και αποδοχή των ατομικών τους χαρακτηριστικών στην ανάπτυξή τους. Αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθούμε να ελέγξουμε το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στον ευρύ (και σχεδόν άπειρο) κόσμο των κοινωνικών δικτύων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sámano, L.; ¿Influyen el Internet, las Redes Sociales y Otras Herramientas Educativas en el Desarrollo de Anorexia y Bulimia Nervosas?; Revista de Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria; 33 (1): 38 – 43; 2013.
 • Lozano, N. Borrallo, A.; Guerra, M.; Influencia de las Redes Sociales sobre la Anorexia y la Bulimia en las Adolescentes. Una Revisión Sistemática; Anales del Sistema Sanitario de Navarra; 45 (2); e1009: 2022.
 • Lladó, G.; González, R.; Blanco, M.; Anorexia y Bulimia Nerviosas; Difusión Virtual de la Enfermedad como Estilo de Vida; Nutrición Hospitalaria; 34 (3): 693 -701; 2017.
 • Asociación Americana de Psiquiatría; Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales; Quinta Edición; Editorial Médica Panamericana; 2014.
 • Mendizábal, L.; La Influencia de las Redes Sociales en la Predisposición a los Trastornos de la Conducta Alimentaria: Anorexia y/o Bulimia; Universidad Pontificia. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; 2021.
 • Jiménez, M.; Trastornos del Comportamiento Alimentario en Internet. De la Blogosfera a las Redes Sociales; Icono 14. Revista de Comunicación y Tecnologías Emergentes; 8 (3): 84 – 96; 2010.
 • Lewis, S. P., & Arbuthnott, A. E. (2012). Searching for thinspiration: the nature of internet searches for pro-eating disorder websites. Cyberpsychology, behavior, and social networking15(4), 200-204.
 • Lozano, Z.; La Familia y las Redes Sociales en los Trastornos Alimenticios de los Adolescentes de la Época Contemporánea; Revista Científica In Crescendo; 3 (2): 299 – 311; 2012.
 • Rosales, A.; Sotres, P.; Velázquez, G.; Villatoro, E.; Ramírez, G.; Identificando Signos de Anorexia y Depresión en Usuarios de Redes sociales; Research in Computing Science; 147 (7): 189 – 202; 2018.
 • García, I.; Trastornos de la Conducta Alimentaria y Redes Sociales. Una Perspectiva del Siglo XXI; Universidad Pontificia. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; 2020.
 • van Eeden, A. E., van Hoeken, D., & Hoek, H. W. (2021). Incidence, prevalence and mortality of anorexia nervosa and bulimia nervosa. Current opinion in psychiatry34(6), 515.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.