Υπομονή ως αρετή: Τα οφέλη και η σημασία της

Σήμερα, η υπομονή είναι μια ιδιότητα που ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί πρέπει να καλλιεργήσετε αυτή την αρετή και πώς να το κάνετε.
Υπομονή ως αρετή: Τα οφέλη και η σημασία της

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου, 2022

Η υπομονή είναι η ικανότητα αποδοχής και ανοχής δυσκολιών, καθυστερήσεων και αβεβαιοτήτων με δύναμη, ηρεμία και εστίαση. Με άλλα λόγια, αναφέρεται στην ικανότητα να παραμείνετε ισορροπημένοι μπροστά σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ωστόσο, η υπομονή είναι μια ιδιότητα που ελάχιστοι έχουν.

Στις μέρες μας, το να ξέρεις να περιμένεις έχει αντικατασταθεί από την αμεσότητα μιας ολοένα και πιο απαιτητικής και τεχνολογικά επικεντρωμένης πραγματικότητας. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι, από πολλές απόψεις, είμαστε επίσης οι ίδιοι όπως πριν. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις της ζωής μάς εμποδίζουν να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σωστά και έγκαιρα.

Γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να μιλήσουμε για τα οφέλη και τη σημασία της υπομονής και τι μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε αυτήν την ποιότητα.

Η σημασία της υπομονής

Η σημασία της υπομονής έγκειται στη δυνατότητα να μας κάνει πιο δυνατούς όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα ή την απογοήτευση, πράγμα που σημαίνει ότι υποφέρουμε λιγότερο. Η υπομονή σχετίζεται με τον αυτοέλεγχο και την ανοχή στην απογοήτευση, που είναι αναμφίβολα απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία και την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης.

Επίσης, όταν γίνουμε πιο υπομονετικοί, θα έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να παίρνουμε καλές αποφάσεις γιατί δεν θα ενεργούμε από παρορμητικότητα και συναισθηματικότητα.

Τέλος, η υπομονή μας βοηθά στις σχέσεις μας. Κάνοντας υπομονή, μαθαίνουμε να υπομένουμε τις ταλαιπωρίες της ζωής. Τείνουμε επίσης να είμαστε πιο ευγενικοί με τους γύρω μας.

Σίγουρα θα βρείτε αυτό ενδιαφέρον: Τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή

Τα οφέλη από την υπομονή

Υπάρχει μια ποικιλία επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα υπέροχα οφέλη της υπομονής. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Η υπομονή οδηγεί σε λιγότερη ευαισθησία στον εθισμό

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με υπομονή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καπνίσματος και χρήσης ναρκωτικών.

Αυτό αποδείχθηκε σε μια μελέτη του The American Economy Review, η οποία διαπίστωσε ότι τα ανυπόμονα παιδιά και έφηβοι έχουν μεγαλύτερη τάση να ξοδεύουν χρήματα για αλκοόλ και τσιγάρα, έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και είναι λιγότερο πιθανό να εξοικονομήσουν χρήματα. Έχουν, επίσης, κακή συμπεριφορά στο σχολείο.

Υπομονή ως αρετή: Τα οφέλη και η σημασία της
Οι ανυπόμονοι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη εθισμών.

Μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα επεισόδια κατάθλιψης

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το The Journal of Positive Psychology έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι υπομονετικοί τείνουν να έχουν λιγότερα καταθλιπτικά επεισόδια και τείνουν να βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ξέρουν πώς να χειρίζονται στρεσογόνες ή αγχωτικές καταστάσεις.

Η υπομονή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιτυχία όταν εργάζεστε σε μια ομάδα

Η υπομονή μας βοηθά επίσης να εργαστούμε ομαδικά. Μάλιστα, αυτό προτάθηκε από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που είναι πιο υπομονετικοί τείνουν να συντονίζονται καλύτερα με την ομάδα τους και να αποκομίζουν μεγαλύτερες ανταμοιβές.

Μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ακρίβεια όταν ενεργείτε

Ένα άλλο πλεονέκτημα της υπομονής είναι η τάση να γνωρίζουμε, με μεγαλύτερη ακρίβεια, πότε και πώς να ενεργήσουμε. Με υπομονή, μπορούμε να σκεφτόμαστε καλύτερα πέρα από αυτό που νιώθουμε, κάτι που μας επιτρέπει να αξιολογούμε την κατάσταση ορθολογικά και αντικειμενικά.

Η υπομονή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και άγχους

Οι ανυπόμονοι άνθρωποι τείνουν να εκνευρίζονται και να αγχώνονται πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν την απογοήτευση και να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις δυσκολίες της ζωής.

Συμβουλές για υπομονή

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη και τη σημασία της υπομονής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπομονή είναι μια δεξιότητα που πρέπει όλοι να ενθαρρύνουμε. Αν θέλετε να μάθετε πώς να γίνετε πιο υπομονετικός άνθρωπος, θα σας δώσουμε παρακάτω μερικές συμβουλές.

1. Μάθετε να αναγνωρίζετε την ανυπομονησία στον εαυτό σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίζουμε πότε είμαστε ανυπόμονοι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, επειδή τείνουμε να κατηγορούμε τους άλλους.

Για να αναγνωρίσετε την ανυπομονησία στον εαυτό σας, αναρωτηθείτε: Περιμένω από τους άλλους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μου, περιμένω από τους άλλους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μου ή είναι οι προσδοκίες μου μη ρεαλιστικές;” Εάν απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα επεισόδιο ανυπομονησίας.

Αν ναι, προσδιορίστε το πώς εκδηλώνεται η ανυπομονησία στο μυαλό και το σώμα σας. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μετατρέψετε αυτή την ανυπομονησία σε υπομονή.

2. Εστιάστε στα καλά πράγματα

Ένας τρόπος για να αφήσετε την ανυπομονησία είναι να εστιάσετε στο καλό. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι ενώ περιμένετε κάτι, να αναζητήσετε κάτι στο περιβάλλον σας που να τραβήξει την προσοχή σας ή να παρατηρήσετε την εμφάνιση των πραγμάτων γύρω σας.

3. Διαφοροποιήστε το τι εξαρτάται από εσάς και τι όχι

Ένας άλλος τρόπος για να αναπτύξουμε υπομονή είναι να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι δεν ελέγχουμε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή. Επομένως, πρέπει να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να αλλάξετε και να βελτιώσετε και να μάθετε να αφήνετε τα υπόλοιπα.

4. Μάθετε να ζείτε στο παρόν

Για να είστε υπομονετικοί, είναι σημαντικό να σταματήσετε να μένετε στο παρελθόν ή να προβλέπετε το μέλλον. Αντίθετα, θα ήταν καλύτερο να ενεργήσετε στην παρούσα πραγματικότητα, εστιάζοντας στο εδώ και τώρα. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εξασκήσετε την επίγνωση.

Υπομονή ως αρετή: Τα οφέλη και η σημασία της
Ο διαλογισμός είναι ένα μονοπάτι που προάγει την ηρεμία και την υπομονή για καλύτερη ανταπόκριση σε στρεσογόνες καταστάσεις.

5. Σταματήστε και αναπνεύστε

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα και απογοητευτικά γεγονότα, ιδανικά, θα πρέπει να σταματήσετε για ένα λεπτό και να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες. Αυτό θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας και θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά.

Όλοι μπορούμε να κάνουμε υπομονή

Η υπομονή είναι μια πολύ παραμελημένη αρετή σήμερα, η οποία μας οδηγεί να ζούμε δυσαρεστημένες και δυστυχισμένες ζωές. Εάν αυτό το άρθρο έχει επιβεβαιώσει ότι είστε ανυπόμονοι, δράστε άμεσα! Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ευημερία και την προσωπική σας ανάπτυξη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Al-Ubaydli O, Jones G, Weel J. Patience, cognitive skill, and coordination in the repeated stag hunt. Journal of Neuroscience, Psychology and Economics [Internet] 2013 [consultado 22 nov 2021]; 6(2): 71–96. Disponible en:  https://doi.org/10.1037/npe0000005.
  • Schnitker S. An examination of patience and well-being. The Journal of Positive Psychology [Internet] 2012 [consultado 22 nov 2021]; 7(4): 263-280. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760.2012.697185.
  • Sutter M, Kocher M, Glätzle-Rützler D, Trautmann S. Impatience and Uncertainty: Experimental Decisions Predict Adolescents’ Field Behavior. American Economic Review [Internet] 2013 [consultado 22 nov 2021]; 103(1): 510-531. Disponible en: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.103.1.510.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.