7 Αιτίες καφέ εκκρίσεων: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την ποσότητα των κολπικών εκκρίσεων αποτελούν συχνά αιτία ανησυχίας. Μάθετε για τις πιθανές αιτίες της καφέ εκκένωσης σε αυτό το άρθρο.
7 Αιτίες καφέ εκκρίσεων: Τι πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η κολπική έκκριση είναι ένα μείγμα υγρών που εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον μέσα στον κόλπο. Είναι συνήθως υπόλευκο-διαφανές, κολλώδες και άοσμο. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο οι ιδιότητες αυτές να ποικίλλουν ανάλογα με ορισμένες αλλαγές στο σώμα. Σήμερα, θα εξηγήσουμε τις αιτίες των καφέ εκκρίσεων και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την οσμή συχνά προκαλούν ανησυχία σε εκατομμύρια γυναίκες. Στην πραγματικότητα, αυτές οι αλλαγές δεν είναι ασυνήθιστες. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε καλοήθεις διεργασίες, επομένως συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται πολύ συχνά ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, ναι, θα πρέπει να είναι αιτία για επίσκεψη στον γιατρό σας.

Οι κύριες αιτίες των καφέ εκκρίσεων

Η πρώτη σκέψη που έρχεται συχνά στο μυαλό όταν παρατηρούμε αλλαγές στην κολπική έκκριση πιθανότατα αντιστοιχεί σε αλλαγές στην υγεία. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις αλλοιώσεις είναι καλοήθεις, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από σημάδια που προειδοποιούν για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι επτά πιθανές αιτίες της καφέ κολπικής έκκρισης.

1. Απομεινάρια τελευταίας περιόδου

Las causas del flujo marón incluyen la menstruación
Ο συνδυασμός υπολειμμάτων αίματος από την έμμηνο ρύση μαζί με φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις μπορεί να προκαλέσει το καφέ χρώμα των υγρών.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες καφέ εκκρίσεων είναι ότι είναι μέρος των υπολειμμάτων της τελευταίας περιόδου. Η εμμηνορροϊκή ροή ταξιδεύει από τη μήτρα, μέσω του κόλπου και τελικά έξω από το σώμα. Το πρώτο μέρος αυτής της ροής είναι συνήθως έντονο κόκκινο, ειδικά όταν αυτή η διέλευση έχει γίνει γρήγορα.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Καφέ αίμα της περιόδου: Τι σημαίνει

Αντίθετα, οι τελευταίες εκπομπές της ροής έχουν συνήθως πιο θαμπό χρώμα. Αυτό οφείλεται στη φυσική οξείδωση του αίματος, που το κάνει να γίνει καφέ ή ακόμα και μαύρο (σκεφτείτε το αίμα από μια επουλωμένη πληγή).

Εάν η καφέ έκκριση εμφανίζεται στην αρχή ή ημέρες μετά τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, είναι ένα απολύτως φυσικό σύμπτωμα. Δεν είναι τίποτα άλλο από ίχνη κολπικών εκκρίσεων που έχουν οξειδωθεί κατά τη μεταφορά προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, είναι το αίμα που χρειάστηκε περισσότερο από το κανονικό για να αποβληθεί, επομένως το χρώμα, η υφή και ακόμη και η μυρωδιά του είναι διαφορετικά.

2. Ορμονικές ανισορροπίες ως αιτία των καφέ εκκρίσεων

Μια άλλη πιθανή αιτία των καφέ εκκρίσεων βρίσκεται στις ορμονικές ανισορροπίες. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που αλλάζουν ή τροποποιούν τη λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα βοηθούν στη σταθεροποίηση της επένδυσης του ενδομητρίου.

Εάν έχετε ανισορροπία οιστρογόνων, το ενδομήτριο μπορεί να αποβληθεί σε διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια του κύκλου ή μπορεί να καθυστερήσει για μερικές ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό προκαλεί αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την οσμή. Μπορεί να εμφανίσετε καφέ κηλίδες ή μη φυσιολογική αιμορραγία.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα συμπτώματα αυτών των αλλαγών:

 • Αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη
 • Ξαφνική απώλεια βάρους
 • Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
 • Διαταραχές ύπνου (κυρίως αϋπνία)
 • Ακμή
 • Ξηρό δέρμα
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Μέτρια ή σοβαρή κόπωση
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Αλλαγές στο πάχος των μαλλιών
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Απώλεια της λίμπιντο
 • Πονοκέφαλοι

Αυτά είναι μόνο μερικά συμπτώματα που μπορούν να προειδοποιήσουν μια ορμονική αλλαγή. Όπως μπορείτε να δείτε, οι συνέπειές τους δεν γίνονται αισθητές μόνο στις κολπικές εκκρίσεις αλλά επηρεάζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής σας. Εάν υποψιάζεστε οποιαδήποτε ορμονική αλλαγή, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

3. Λοιμώδεις διεργασίες

Διάφορες μολυσματικές διεργασίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των κολπικών εκκρίσεων. Η βακτηριακή κολπίτιδα, η κολπική καντιντίαση και η τριχομονάδα είναι οι πιο συχνές. Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (ΣΜΝ) μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες αλλαγές, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, το χρώμα εκκένωσης είναι διαφορετικό και όχι απαραίτητα καφέ.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε αυτές τις μολυσματικές διεργασίες, καθώς η αποτυχία να το κάνετε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) αναπτύσσεται συνήθως λόγω λοιμώξεων αυτού του τύπου, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε υπογονιμότητα και χρόνιο πυελικό πόνο.

4. Η χρήση αντισυλληπτικών, ως αιτία των καφέ εκκρίσεων

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά προκαλούν μια σειρά αλλαγών που συχνά παραβλέπονται. Τους πρώτους μήνες χρήσης προκαλούν, μεταξύ πολλών άλλων, αλλοιώσεις στο κολπικό έκκριμα. Αυτό μπορεί να αλλάξει το χρώμα και τη μυρωδιά, ώστε να πάρει έναν καφέ τόνο.

Η μεσοεμμηνορροϊκή αιμορραγία είναι επίσης συχνή, η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αμφιβολίες και αβεβαιότητα. Εάν ξεκινήσατε πρόσφατα ένα αντισυλληπτικό σχήμα, το επαναλάβατε ή έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε άλλη μάρκα, αυτά είναι πιθανότατα υπεύθυνα για αυτήν την αλλαγή.

5. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο ιστός που επενδύει τη μήτρα (ενδομήτριο) μεγαλώνει μακριά από τη μήτρα. Για παράδειγμα, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες (πιο συχνά) ή στον ιστό που επενδύει τη λεκάνη. Σύμφωνα με μελέτες, έως και το 10% των γυναικών πάσχουν από αυτή τη διαταραχή.

Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της είναι ο έντονος πόνος και οι αλλοιώσεις στους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Δεν είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. Ευτυχώς, αρκετές θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων.

6. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Las causas del flujo marón incluyen los ovarios poliquísticos
Οι ορμονικές αλλαγές του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών προκαλούν αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις. Το δέρμα σας, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, ακόμη και ο μεταβολισμός μπορεί να επηρεαστούν.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μεταξύ των αιτιών της καφέ κολπικής έκκρισης. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί την εμφάνιση μικρών κύστεων έξω από τις ωοθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία, το 15-20% των γυναικών παγκοσμίως πάσχουν από αυτή την ετερογενή διαταραχή.

Οι ορμονικές αλλαγές αυτής της πάθησης προκαλούν ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις, πυελικό πόνο, υπερβολική τρίχα, αύξηση βάρους, ακμή, καφέ κηλίδες στο δέρμα και στειρότητα.

Γνωρίζουμε ότι θα βρείτε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον: Θεραπείες για τις κράμπες της περιόδου σας;

7. Αιμορραγία εμφύτευσης

Η αιμορραγία εμφύτευσης συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας για να ξεκινήσει η διαδικασία κύησης. Δεν το βιώνουν όλες οι γυναίκες. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι είναι σχετικά κοινό. Συμβαίνει μεταξύ 10 και 15 ημερών μετά τη σύλληψη και χαρακτηρίζεται από ελαφριά αιμορραγία που είναι συνήθως καφέ.

Εάν υποψιάζεστε μια πιθανή εγκυμοσύνη, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια εξέταση. Μπορεί να είναι ψευδής συναγερμός, επομένως δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε υπόψη αυτόν τον τύπο μεταβολής της ροής ως αναμφισβήτητο σημάδι εγκυμοσύνης.

Άλλες πιθανές αιτίες που πρέπει να έχετε κατά νου

Τέλος, υπάρχουν και άλλες αιτίες των καφέ κολπικών εκκρίσεων εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν. Ακολουθεί μια λίστα με άλλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την αλλαγή:

 • Περιεμμηνόπαυση
 • Αποβολές και εξωμήτριες κυήσεις
 • Ξένα σώματα κατακρατούνται στον κόλπο (ταμπόν, δακτύλιοι αντισύλληψης και άλλα)
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
 • Κύστες ωοθηκών

Λάβετε υπόψη ότι οι πιο λογικές εξηγήσεις είναι τα υπολείμματα της τελευταίας περιόδου, οι ορμονικές ανισορροπίες και οι λοιμώξεις. Εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εμπειρία και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να αποκλείσετε οποιαδήποτε υποκείμενη πάθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.