5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών

5 Φεβρουαρίου 2019
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς από τους βασικούς κινδύνους που τίθενται για την υγεία των ωοθηκών.

5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών. Οι ωοθήκες αποτελούν μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτοί οι σεξουαλικοί αδένες δεν είναι απαραίτητοι μόνο για την αναπαραγωγή, αλλά ρυθμίζουν και πολλές άλλες λειτουργίες στο γυναικείο σώμα, όπως την εμμηνορρυσία καθώς και την παραγωγή ορμονών όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.

Δυστυχώς, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, οι ωοθήκες συνδέονται με αρκετές ασθένειες που δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν. Οι κύστες και οι όγκοι των ωοθηκών, ακόμα και η πρόωρη ανεπάρκεια, είναι μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Επομένως, ο προληπτικός έλεγχος και η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής έχουν εξαιρετική σημασία.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς από τους βασικούς κινδύνους που τίθενται για την υγεία των ωοθηκών.

Μην παραβλέψετε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.

1. Παχυσαρκία και υγεία των ωοθηκών

υγεία των ωοθηκών και παχυσαρκια

Όπως γνωρίζετε, το υπερβολικό βάρος πάντα συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία, όμως πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με τις ασθένειες των ωοθηκών;

  • Η παχυσαρκία δεν αλλάζει μόνο το μεταβολισμό μας, επηρεάζει και τις ορμόνες μας. Όταν το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, σημειώνονται μεταβολές και στο ενδοκρινικό σύστημα, κάτι που φέρνει αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.
  • Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι ορμονικές αλλαγές συχνά προκαλούν προβλήματα, από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μέχρι όγκους. Επιπλέον, πολλοί γιατροί προειδοποιούν ότι η γυναικεία στειρότητα συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία.

Μάθετε ακόμα: Ένα νέο μόριο δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος

2. Γενετικοί παράγοντες κινδύνου

υγεία των ωοθηκών

Κληρονομικότητα. Οι ασθένειες που έχουν αντιμετωπίσει οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι θείες μας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις ασθένειες που μπορεί να παρουσιαστούν στο δικό μας αναπαραγωγικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών στην οικογένειά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Παρατηρούνται μικρές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, οι οποίες είναι συχνά κληρονομικές. Πολλές γυναίκες ζητούν συχνά την πραγματοποίηση μιας πλήρους γονιδιακής ανάλυσης για να μάθουν τις πιθανότητες που έχουν να εμφανίσουν ορισμένες ασθένειες. Στο ιστολόγιό μας, όπως ίσως θυμάστε, εξηγήσαμε γιατί η Angelina Jolie επέλεξε να αφαιρέσει τις ωοθήκες της και να περάσει πρώιμη εμμηνόπαυση.

3. Η απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία

υγεία των ωοθηκών

Δεν μπορούν όλες οι μητέρες να αποκτήσουν παιδιά στην ίδια ηλικία με τη μητέρα ή τη γιαγιά τους. Οι απαιτήσεις μιας σταδιοδρομίας εκτός σπιτιού ή μιας εργασίας που δεν αφήνει χρόνο για την ανατροφή παιδιών έχουν με τον καιρό ανεβάσει το μέσο όρο ηλικίας για τη μητρότητα σε πάνω από τα 30.

Θέτει αυτό κινδύνους για την υγεία μας; Οι ειδικοί δηλώνουν ότι όσο περισσότερες ωορρηξίες έχει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας νόσου των ωοθηκών. Η απόκτηση παιδιών πριν την ηλικία των 26 ετών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Η προστασία αυτή σταματάει να είναι αποτελεσματική όταν αποκτούμε το πρώτο μας παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών.

Μάθετε ακόμα: Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

4. Οι κίνδυνοι του ταλκ και η υγεία των ωοθηκών

υγεία των ωοθηκών

Έχουμε ήδη καλύψει αυτό το θέμα σε ένα άλλο άρθρο στο ιστολόγιό μας. Το ταλκ έχει συνδεθεί με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών για πολλούς λόγους που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Το ταλκ φτιάχνεται από πυριτικό μαγνήσιο, το οποίο περιέχει μια τοξική ουσία που ονομάζεται αμίαντος, που είναι γνωστό ότι προκαλεί διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών. Μάλιστα είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των μαστών λόγω της χρήσης του σε αποσμητικά.
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ομοσπονδιακός νόμος έχει ορίσει από το 1970 ότι το ταλκ δεν πρέπει να περιέχει αμίαντο. Ωστόσο, δεν έχουν ψηφιστεί σε όλες τις χώρες παρόμοιες ρυθμίσεις.
  • Το γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου λόγω του ταλκ οφείλεται κυρίως στη χρήση του προϊόντος αυτού στα μωρά τους. Συχνά το εισπνέουν χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Να θυμάστε να ελέγχετε πάντα τα συστατικά του ταλκ που χρησιμοποιείτε, για να δείτε αν περιέχει αμίαντο.

5. Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά

υγεία των ωοθηκών

Συνιστούμε πάντα να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει άσκηση και μια καλά ισορροπημένη διατροφή χαρακτηριζόμενη από ποικιλία, χωρίς επικίνδυνα λιπαρά.

Σε όλους αρέσουν τα μάφιν και τα κέικ, αυτά τα γευστικά προϊόντα φτιαγμένα από επεξεργασμένα αλεύρια και αλάτι… Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα είδη τροφών είναι γνωστό ότι προάγουν την ανάπτυξη όγκων, συχνά στις ωοθήκες.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού, φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών. Όλες οι τροφές, που είναι πλούσιες σε λιπαρά, τελικά μεταβάλλουν τη δραστηριότητα των οιστρογόνων. Φροντίστε καλύτερα τον εαυτό σας!

  • (2018). Retrieved from http://www.reproductivefacts.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/spanish-fact-sheets-and-info-booklets/edad_y_fertilidad-spanish.pdf
  • Duarte, C., & Florián Joseh, D. (2012). Resultados en mujeres mayores de 40 años. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 58(1), 31-34.