Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί κάψιμο στο στήθος, κοιλιακό πόνο και βραχνάδα. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει έλκη και προνεοπλασματικές αλλοιώσεις. Η αλλαγή των συνηθειών σας είναι το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπισή της.
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου, 2023

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κοινή πάθηση που προσδιορίζεται από το ακρωνύμιο ΓΟΠΝ. Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, το βάρος, ακόμη και το στρες. Εξαιτίας αυτών των εκλυτικών παραγόντων, ο επιπολασμός της έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν όλοι έχουν βιώσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, η ΓΟΠΝ δεν είναι ένα εφάπαξ περιστατικό, αλλά προχωρά πέρα από αυτό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση αυτή και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το όξινο περιεχόμενο που υπάρχει στο στομάχι μετακινείται συχνά προς τα πάνω στον οισοφάγο. Όπως σημειώσαμε στην εισαγωγή, σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή παλινδρόμηση.

Η διαφορά μεταξύ της νόσου και της περιστασιακής παλινδρόμησης είναι ότι, σε αυτή την παθολογία, συμβαίνει τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Acta Gastroenterologica Latinoamericana, ο επιπολασμός της είναι μεταξύ 10 και 20% στις δυτικές χώρες. Στις ασιατικές χώρες, ο επιπολασμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος, ίσως λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τον τύπο διατροφής τους.

Η παλινδρόμηση οξέος εμφανίζεται επειδή ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι εξασθενημένος. Αυτός ο σφιγκτήρας είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα μυών που ελέγχουν τη διέλευση της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Όταν συμβαίνει αυτό και το οξύ φτάνει επανειλημμένα στον οισοφάγο, ο βλεννογόνος που τον επενδύει καταστρέφεται.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Anales del Sistema Sanitario de Navarra αναφέρουν ότι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές είναι ο οισοφάγος του Barret. Πρόκειται για μια παθολογία που προκαλεί μια σειρά προκαρκινικών αλλαγών στον βλεννογόνο του οισοφάγου.

Μια άλλη πιθανή επιπλοκή είναι το έλκος του οισοφάγου. Το οξύ μπορεί να βλάπτει συνεχώς τον βλεννογόνο, προκαλώντας τη δημιουργία αυτής της βλάβης, ο οποίος αιμορραγεί και περιπλέκει την πέψη.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η ΓΟΠΝ είναι συχνή στον ενήλικο πληθυσμό και υπολογίζεται ότι έως και το 20% πάσχει από αυτήν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη ΓΟΠ;

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η παθολογία αυτή είναι πολυπαραγοντική. Δηλαδή, η ανάπτυξή της επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα, η παχυσαρκία είναι ένας από τους πιο σχετιζόμενους, καθώς και η διατροφή. Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονα, ειδικά τη νύχτα, είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αυτήν.

Ειδικά αν τα γεύματα είναι πλούσια σε λιπαρά. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ όσων κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή καφέ, καθώς πρόκειται για ουσίες που αυξάνουν την έκκριση οξέος στο στομάχι. Το κάπνισμα έχει επίσης αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Farmacia Profesional, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, τα ανθρακούχα ποτά, η σωματική άσκηση, ακόμη και ο ύπνος σε ορισμένες στάσεις. Παρομοίως, το στρες και η εγκυμοσύνη αποτελούν σημαντικούς εκλυτικούς παράγοντες αυτής της παθολογίας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά. Οι περισσότεροι ασθενείς εξηγούν ότι υποφέρουν από ένα αίσθημα καύσου που ανεβαίνει στο λαιμό. Εμφανίζεται συνήθως τη νύχτα ή μετά τα γεύματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν είναι ξαπλωμένοι, είναι ευκολότερο για το περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο. Ένα άλλο τυπικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στήθος, καθώς και η αίσθηση ότι υπάρχει ένας κόμπος στο λαιμό.

Σε ορισμένα άτομα, αν η νόσος προχωρήσει, είναι σύνηθες να διαπιστώνεται δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή. Στην πραγματικότητα, η αφασία και το καθάρισμα του λαιμού είναι άλλα συνηθισμένα σημάδια αυτής της παθολογίας.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ): Συμπτώματα και θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι πολύπλοκη. Κατ’ αρχάς, βασίζεται συνήθως στα συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φαρμακολογική αγωγή είναι αρχικά διαθέσιμη για τον έλεγχο της προόδου του ασθενούς.

Ακόμη και έτσι, μετά από μερικές εβδομάδες, συνιστάται η διερεύνηση του οισοφάγου μέσω συμπληρωματικών εξετάσεων. Παρατηρείται αν εξακολουθεί να υπάρχει παλινδρόμηση και αν υπάρχουν αλλοιώσεις ή επιπλοκές που προέρχονται από αυτήν. Παρακάτω παραθέτουμε τις κύριες εξετάσεις που πραγματοποιούνται.

Ενδοσκόπηση στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η ενδοσκόπηση είναι μια εξέταση που συνίσταται στην εισαγωγή ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα μέσω ενός στομίου του σώματος. Στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται μέσω του λαιμού. Ο σωλήνας αυτός διαθέτει φως και ενσωματωμένη κάμερα.

Η ενδοσκόπηση καθιστά δυνατή την παρατήρηση του οισοφάγου και τον έλεγχο για φλεγμονές ή αλλοιώσεις. Με το ίδιο όργανο μπορούν ακόμη να ληφθούν βιοψίες οισοφαγικού ιστού και να αναλυθούν αργότερα.

Οισοφαγική μανομετρία

Η οισοφαγική μανομετρία είναι μια εξέταση που μετρά την πίεση και τις συσπάσεις που εμφανίζονται κατά μήκος του οισοφάγου. Με τον τρόπο αυτό παρατηρείται η δύναμη των μυών, η οποία μπορεί να υποδεικνύει διαταραχή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

24ωρη μέτρηση του pH (pHmetry)

Για τη διενέργεια αυτής της εξέτασης, ένας καθετήρας εισάγεται μέσω της μύτης στο άκρο του οισοφάγου ή στο στομάχι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν συμβαίνουν επεισόδια παλινδρόμησης και πόσο διαρκούν με τη μέτρηση των μεταβολών του pH.

Θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ευτυχώς, η πρόοδος της ιατρικής έχει επιτρέψει τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ορισμένες συνήθειες και να δοκιμάσουμε συγκεκριμένα φάρμακα που θα συζητήσουμε στην επόμενη ενότητα.

Σε περιπτώσεις όπου αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν, υπάρχουν επίσης ορισμένες πιο επιθετικές επιλογές που μπορούν να επιλύσουν οριστικά την κατάσταση. Καταρχάς, βρίσκουμε τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική.

Πρόκειται για μια χειρουργική τεχνική που συνίσταται στην περιτύλιξη του άνω τμήματος του στομάχου πάνω από το τελικό τμήμα του οισοφάγου. Έτσι, ο σφιγκτήρας καταπλάθεται και ασκείται μεγαλύτερη πίεση, συμβάλλοντας στην αποτροπή της εκ νέου ανόδου του περιεχομένου οξέος.

Μια άλλη τεχνική είναι η τοποθέτηση της συσκευής LINX. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International ECOS of Surgery πρόκειται για μια μέθοδο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Πρόκειται για ένα είδος μαγνητικού δακτυλίου που κλείνει επιλεκτικά τη συμβολή μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Αποτρέπει την παλινδρόμηση, αλλά επιτρέπει τη διέλευση της τροφής.

Θεραπείες και συστάσεις για το σπίτι

Πριν καταφύγετε σε χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να τροποποιήσετε ορισμένες συνήθειες για την πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να μειωθεί το σωματικό βάρος. Τουλάχιστον σε εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες επιρροής.

Όταν τρώτε, το ιδανικό είναι να παραμένετε καθιστοί ή όρθιοι για περίπου 3 ώρες, ώστε να ευνοείται η κάθοδος του υγρού από τη βαρύτητα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και αν η παλινδρόμηση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μαξιλάρια για να ανυψώσουν τον κορμό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Οι διατροφικές αλλαγές είναι το κλειδί για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και όχι για την τόνωσή της.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δεν απαιτούν ιατρική συνταγή. Για παράδειγμα, τα αντιόξινα όπως το διττανθρακικό νάτριο. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι αυτά που εμποδίζουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Πρώτον, εκείνα που δρουν αναστέλλοντας την αντλία πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη. Υπάρχουν επίσης εκείνα που δρουν στους υποδοχείς ισταμίνης στο στομάχι, αν και αυτά είναι συνήθως η δεύτερη επιλογή.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτού του είδους τα φάρμακα, όταν λαμβάνονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως εξηγείται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Revista Colombiana de Gastroenterología.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που δρουν και ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων απαιτούν ιατρική συνταγή. Για παράδειγμα, η εσομεπραζόλη ή η λανσοπραζόλη. Άλλα, όπως η βακλοφαίνη, δρουν ενισχύοντας τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Είναι συνήθως πιο ισχυρά φάρμακα ή με μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.

ΓΟΠΝ και αλλαγή συνηθειών

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κοινή παθολογία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για την πρόληψή της, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η παχυσαρκία και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν έντονα την ανάπτυξή της.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος. Το οξύ μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στον οισοφάγο και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fajardo Ramos, Elizabeth, et al. “Factores asociados a la prevalencia de enfermedad por reflujo gastroesofágico en funcionarios de una universidad pública de Ibagué (Colombia).” Revista Salud Uninorte 33.3 (2017): 296-305.
 • Katelaris, Peter, et al. “ERGE. Perspectiva mundial sobre la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Gastroenterol. latinoam 29.3 (2018): 123-146.
 • DE ERGE, ESTABLECER EL DIAGNÓSTICO. “Guías clínicas de diagnóstico y tratamiento de enfermedad por reflujo gastroesofágico.” (2007).
 • Castro, Francisco Hidalgo, Carlos Melgoza Ortiz, and Ramiro Hesiquio. “Funduplicatura tipo Nissen por vía laparoscópica en el tratamiento de la esofagitis por reflujo: análisis de 72 pacientes.” Cirujano General 24.3 (2002): 196-200.
 • Reflujo gastroesofágico: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/reflujo-gastroesofagico
 • Cardona-Ospina, J. A., Alejandro Medina-Morales, D., Rodríguez-Morales, A. J., & Machado-Alba, J. E. (2016). Efectos adversos a largo plazo de los inhibidores de la bomba de protones. Perspectiva desde la medicina basada en la evidencia Evidence Based Medicine Perspective on Long-Term Adverse Effects of Proton Pump Inhibitors.
 • Gómez Aldana, Andrés José. “Guia de practica clinica: diagnóstico y tratamiento de la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Departamento de Medicina Interna.
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959
 • Directivo Presidente Dra Elena López Gavito Vicepresidente Juan Roberto Torres Cisneros, C., Ocampo González, S., Antonio Loera Torres Tesorero Gustavo Olmos Ramírez, M., Pablo Pantoja Millán, J., Domínguez Rosado, I., Francisco Campos Campos Director Administrativo Lic Alejandro Cuellar Ramírez, S., & Angelos, P. (n.d.). ECOS Internacionales de Cirugía 2019 Segundo Vicepresidente Secretario General Coordinador del Comité Científico Director Ejecutivo AMCG Profesor Internacional Invitado. Retrieved from www.medigraphic.com
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Clínica y tratamiento | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-enfermedad-por-reflujo-gastroesofagico-clinica-13108592
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico. (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000300008
 • Revisión sobre enfermedad por reflujo gastroesofágico (ERGE). (n.d.). Retrieved October 20, 2020, from https://actagastro.org/revision-sobre-enfermedad-por-reflujo-gastroesofagico-erge/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.