Γεγονότα σχετικά με το σωματικό λίπος που δεν γνωρίζατε

Συχνά ανησυχούμε για τη μείωση του σωματικού μας λίπους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία για το σωματικό λίπος που μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη σας για αυτό το βασικό μέρος του ανθρώπινου σώματος!
Γεγονότα σχετικά με το σωματικό λίπος που δεν γνωρίζατε
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το σωματικό λίπος είναι μαλακό και έχει κακή φήμη. Ωστόσο, το λίπος παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του σώματός μας. Αποθηκεύουμε επιπλέον ενέργεια στο σωματικό λίπος. Μας κρατάει ζεστούς και παρέχει επένδυση για τα εσωτερικά μας όργανα.

Εκκρίνει επίσης χημικές ουσίες που παίζουν ρόλο στην όρεξη. Επιπλέον, συμβάλλει στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων.

Με άλλα λόγια, σε υγιείς ποσότητες, είναι ένα απαραίτητο όργανο. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το σωματικό λίπος παρά μόνο για το πώς να το χάσουν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικά πράγματα για το σωματικό λίπος που πιθανώς δεν γνωρίζατε!

1. Γεγονότα για το σωματικό λίπος: Έχει διαφορετικά χρώματα

Γεγονότα σχετικά με το σωματικό λίπος που δεν γνωρίζατε
Υπάρχουν διαφορετικά είδη σωματικού λίπους που στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικά χρώματα.

Όταν σκέφτεστε το λίπος, πιθανότατα σκέφτεστε το λευκό υλικό στην κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς που αποθηκεύει ενέργεια μέχρι να τη χρειαστείτε.

Ωστόσο, υπάρχει και το καφέ λίπος, το οποίο είναι πιο συνηθισμένο στα νεογέννητα, επειδή τα βοηθά να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή χωρίς να τρέμουν.

Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι και οι ενήλικες έχουν μικρές ποσότητες καφέ λίπους. Ωστόσο, απομένει να γίνουν πολλές έρευνες για να διαπιστωθεί τι ακριβώς ρόλο παίζει.

Το 2012, οι διάφοροι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sherbrooke δημοσίευσαν μια μελέτη που έδειξε τα εξής:

 • Όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη (που ήταν όλοι άνδρες) εκτέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες, το καφέ λίπος στο σώμα τους βοήθησε να διατηρηθούν ζεστοί χρησιμοποιώντας το λευκό λίπος ως καύσιμο. Με άλλα λόγια, το καφέ λίπος έκαιγε το λευκό λίπος για να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και ζεστασιά στο σώμα.

2. Δεν έχουν όλοι καφέ λίπος

Γεγονότα σχετικά με το σωματικό λίπος που δεν γνωρίζατε

Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου καφέ λίπος. Πρόσφατα, οι ερευνητές μελετούν αν είναι η έλλειψη καφέ λίπους που προκαλεί την παχυσαρκία ή αν είναι το επιπλέον λευκό σωματικό λίπος που εμποδίζει την ενεργοποίηση του καφέ λίπους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Shingo Kajimura του Διαβητολογικού Κέντρου UCSF, οι ενήλικες έχουν περίπου 50 γραμμάρια καφέ λίπους που μπορούν να κάψουν ενέργεια ισοδύναμη με περίπου 4,5 κιλά λευκού λίπους ετησίως.

Ωστόσο, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν καφέ λίπος στα τέλη της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 50. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία και την ηλικία.

 • Ο Kajimura διεξάγει δοκιμές καφέ λίπους σε ποντίκια για να δει αν είναι σε θέση να ενεργοποιήσει ή να αναστείλει την ανάπτυξη του λευκού λίπους. Έχει εξηγήσει ότι η ομάδα του έχει βρει έναν αναστολέα για να σταματήσει το ένζυμο που βοηθά την ανάπτυξη του λίπους. Τώρα βρίσκεται σε αναζήτηση του ενεργοποιητή του καφέ λίπους, ο οποίος ελπίζει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια θεραπεία για την παχυσαρκία.
 • Ο Shawn Talbott, ένας βιοχημικός διατροφής, δήλωσε ότι η ποσότητα του καφέ λίπους στους ανθρώπους είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανή να καίει θερμίδες ή να διατηρεί το σώμα μας ζεστό.
 • Από την άλλη πλευρά, ο Kajimura δήλωσε ότι ένα φάρμακο που διεγείρει τις ιδιότητες καύσης ενέργειας του καφέ λίπους είναι ένα “ρεαλιστικό μέλλον” αν συνεχιστεί αυτή η ερευνητική γραμμή.

3. Γεγονότα για το σωματικό λίπος: Μας κρατάει ζεστούς

Γεγονότα σχετικά με το σωματικό λίπος που δεν γνωρίζατε

Όλα τα λιποκύτταρα, όχι μόνο τα καφέ, μπορούν να αντιληφθούν άμεσα τη θερμοκρασία και να ανταποκριθούν στο κρύο απελευθερώνοντας την ενέργειά τους ως θερμότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που αναφέρει το ScienceNOW.

4. Η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του DNA των λιποκυττάρων

Η άσκηση μπορεί να αλλάξει το σωματικό μας λίπος.

Η ποσότητα λίπους που φέρει το σώμα μας καθορίζεται εν μέρει από τη γενετική. Ωστόσο, ερευνητές του Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι η άσκηση μπορεί να παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην αποθήκευση λίπους.

 • Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές πήραν λιποκύτταρα από δεκάδες υγιείς Σουηδούς άνδρες με καθιστική ζωή.
 • Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε εξάμηνη αγωγή με κίνηση ή μαθήματα αεροβικής δύο φορές την εβδομάδα.
 • Στο τέλος των έξι μηνών, οι άνδρες είχαν χάσει βάρος και ήταν πιο υγιείς.
 • Ωστόσο, όχι μόνο αυτό: πολλά από τα γονίδια των λιποκυττάρων είχαν επίσης μεταβληθεί. Ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με την αποθήκευση λίπους και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ή διαβήτη.

5. Στοιχεία σχετικά με το σωματικό λίπος: Δεν είναι όλα τα λιποκύτταρα ίδια

Μερικοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και μεταβολικά υγιείς, ενώ άλλοι έχουν μεταβολικές ασθένειες όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Αποδεικνύεται ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να φανούν σε κυτταρικό επίπεδο. Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Diabetology πρότεινε ότι τα λιποκύτταρα σε μη υγιείς παχύσαρκους ανθρώπους φαίνονται και δρουν διαφορετικά από τα λιποκύτταρα σε υγιείς παχύσαρκους ανθρώπους.

 • Αντί να παράγουν νέα κύτταρα για να αποθηκεύσουν περισσότερο λίπος, τα αρχικά λιποκύτταρα στους μη υγιείς παχύσαρκους ανθρώπους απλώς διογκώνονται μέχρι το σημείο θραύσης τους. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και συσσώρευση λίπους σε όργανα όπως το συκώτι και η καρδιά.
 • Τα λιποκύτταρα στα υγιή παχύσαρκα άτομα, ωστόσο, είναι μικρότερα. Επιπλέον, δημιουργούν νέα λιποκύτταρα όταν χρειάζεται περισσότερο λίπος και στη συνέχεια το αποθηκεύουν.

6. Το ανθρώπινο σωματικό λίπος είναι γεμάτο από δυνητικά βλαστικά κύτταρα

facts about body fat
Το λίπος περιέχει ευπροσάρμοστα κύτταρα που μπορούν να προκληθούν για να γίνουν βλαστικά κύτταρα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα δυνητικά βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο σωματικό λίπος είναι παρόμοια με εκείνα που προέρχονται από έμβρυα.

Το 2009, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο λίπος που αφαιρείται κατά τη λιποαναρρόφηση περιείχε ευπροσάρμοστα κύτταρα που μπορούν να προκληθούν για να γίνουν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ή κύτταρα που μπορούν να γίνουν λίπος, οστά ή μύες.

Η διαδικασία ήταν ευκολότερη από τη μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε βλαστικά κύτταρα.

7. Γεγονότα σχετικά με το σωματικό λίπος: Τα λιποκύτταρα χρειάζονται επίσης ύπνο

Με την έλλειψη ύπνου, μπορεί να κάνετε ζημιά στην ικανότητα του λιπώδους σώματος να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους ή διαβήτη στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο έκαναν το εξής πείραμα:

 • Στρατολόγησαν επτά νέους, αδύνατους, υγιείς ανθρώπους για να συμμετάσχουν στη μελέτη.
 • Την πρώτη εβδομάδα, πέρασαν 8,5 ώρες στο κρεβάτι για τέσσερις διαδοχικές νύχτες.
 • Ένα μήνα αργότερα, πέρασαν μόνο 4,5 ώρες στο κρεβάτι για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες.
 • Κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων ύπνου, η πρόσληψη τροφής τους ήταν πανομοιότυπη.
 • Στο τέλος κάθε τετραήμερης περιόδου, οι ερευνητές αφαίρεσαν λιποκύτταρα από την κοιλιά των εθελοντών. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσαν να μετρήσουν πώς ανταποκρίνονταν στην ινσουλίνη.
 • Μετά από τέσσερις νύχτες με σύντομες συνεδρίες ύπνου, η ευαισθησία των λιποκυττάρων στην ινσουλίνη είχε μειωθεί κατά 30%.

Συμπερασματικά

Το λίπος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν είναι όλα όσα αφορούν την παχυσαρκία αρνητικά. Το λίπος, από την άλλη πλευρά, έχει ιδιότητες και επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα που είναι θετικές και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιες είναι αυτές.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, ώστε να το αξιολογήσει και να σας συνταγογραφήσει την καταλληλότερη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Manuel Moreno, G. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70288-2
 • Rubio Hererra, M. A., Salas-Salvadó, J., Barbany, M., Moreno, B., Aranceta, J., Bellido, D., … Vidal, J. (2007). Consenso SEEDO 2007 para la evaluación del sobrepeso y la obesidad y el establecimiento de criterios de intervención terapéutica. In Revista Española de Obesidad. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(07)72531-9
 • Godínez Gutiérrez, S. A., Marmolejo Orozco, G. E., Márquez Rodríguez, E., Siordia Vázquez, J. de J., & Baeza Camacho, R. (2002). La grasa visceral y su importancia en obesidad. Revista de Endocrinología y Nutrición.
 • Casanueva, E., & Flores-Quijano, M. E. (2008). Nutriologia Medica. In Nutriología Médica. https://doi.org/10.1016/j.jvolgeores.2004.08.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.