Μαύρη χέννα για τατουάζ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η μαύρη χέννα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Αυτό το άρθρο εξηγεί τους πιθανούς κινδύνους από την πραγματοποίηση ενός προσωρινού τατουάζ με μαύρο μελάνι χέννας.
Μαύρη χέννα για τατουάζ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ακούσει για τους κινδύνους σε προσωρινά τατουάζ από μαύρη χέννα; Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή τάση της μόδας, η οποία αυξάνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο.

Η χρωστική αυτή λαμβάνεται από έναν θάμνο. Αν εφαρμοστεί φυσικά, το χρώμα του τατουάζ μπορεί να είναι αδιαφανές, με χάλκινο ή καφετί τόνο, που είναι λιγότερο εντυπωσιακό. Ωστόσο, όταν προστίθενται χημικές ουσίες, όπως η παραφαινυλενοδιαμίνη, το μελάνι σκουραίνει, κάνοντας το αποτέλεσμα πιο εντυπωσιακό.

Παράλληλα, όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία.

Τι είναι η χέννα και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Η χέννα ή φυσική χέννα (όπως μπορούμε να την αποκαλούμε για να τη διαφοροποιήσουμε από το προϊόν που προέρχεται από πρόσθετα), είναι μια χρωστική ουσία. Εξάγεται από το φυτό Lawsonia inermis.

Πρόκειται για θάμνο που προέρχεται από τις υποτροπικές περιοχές της Αφρικής και της δυτικής Ασίας, αν και είναι ευρέως διαδεδομένος και σε άλλες περιοχές. Το ύψος του φτάνει τα 2 έως 3 μέτρα. Έχει μικρά άνθη και καρπούς που μοιάζουν με βατόμουρα.

Τα οφέλη του θάμνου αυτού για την υγεία είναι ποικίλα. Έχει αναφερθεί ότι περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες και φαινολικές ενώσεις. Επιπλέον, λειτουργεί ως στυπτικό, αντισηπτικό και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Υπό αυτή την έννοια, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γαστρεντερικών ελκών, ως αντιδιαρροϊκό και κατά της ουρολιθίασης. Εφαρμόζεται ακόμη σε εκζέματα και ανοιχτές πληγές, καθώς και για την καταπράυνση της δυσμηνόρροιας.

Επιπλέον, από τα αποξηραμένα και μαζεμένα φύλλα αυτού του φυτού μπορεί να εξαχθεί μια χρωστική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων ή μαλλιών. Η χρήση της στο δέρμα για προσωρινά τατουάζ άρχισε να γίνεται δημοφιλής στην Ινδία.

Μαύρη χέννα για τατουάζ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Τα τατουάζ με χέννα μπορεί να μοιάζουν πολύ με άλλα μελάνια, αλλά σε συνδυασμό με πρόσθετα, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Παραφαινυλενοδιαμίνη και μαύρη χέννα

Η χρωστική ουσία στη φυσική χέννα έχει κοκκινωπό ή χάλκινο καφέ τόνο που μερικές φορές είναι πρασινωπός. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όταν εφαρμόζεται. Παραμένει μόνο για 3 έως 4 ημέρες. Ωστόσο, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνταν σε τελετές στις ισλαμικές χώρες ή στην Ινδία.

Ωστόσο, στη Δύση, έχει τροποποιηθεί με την ενσωμάτωση κάποιων πρόσθετων για να σκουρύνει η χρωστική ουσία, κάνοντάς την πιο έντονη και μακράς διάρκειας. Εν ολίγοις, όταν το προϊόν που προκύπτει (μαύρη χέννα) εφαρμόζεται, το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με ένα μόνιμο τατουάζ.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Στη μαύρη χέννα, το κύριο πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του χρώματος είναι η παραφαινυλενοδιαμίνη, επίσης γνωστή ως p-φαινυλενοδιαμίνη, 1,4-διαμινοβενζόλιο ή απλά PPD.

Πρόκειται για μια χημική ουσία που μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία καθημερινών προϊόντων:

 • Βαφές ρούχων
 • Σκιά ματιών και μάσκαρα
 • Μελάνι μελάνι εκτυπωτή και φαξ
 • Λαστιχένιες ταινίες και ελαστικά
 • Χειρολαβές ποδηλάτων ή εργαλείων
 • Γυαλιά κατάδυσης
 • Κοστούμια από νεοπρένιο

Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν απαγορεύσει τη χρήση του στα καλλυντικά. Επίσης, στην Ισπανία, σύμφωνα με την οδηγία 76/768/ΕΟΚ, η συγκέντρωση του διαμινοβενζολίου περιορίζεται σε 6% κατ’ ανώτατο όριο στις βαφές μαλλιών και έχει και άλλους περιορισμούς.

Έχοντας αυτά κατά νου, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό PPD στη μαύρη χέννα που χρησιμοποιείται ως μελάνι για τατουάζ μπορεί να φτάσει το 15%, αλλά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό για χρήση στο δέρμα είναι 2%.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αποφύγουν τα παιδιά σας τις ψείρες.

Οι κίνδυνοι της μαύρης χέννας

Η χέννα είναι μια φυσική ουσία και η χρήση της θεωρείται χαμηλού κινδύνου. Το πρόβλημα είναι η παραφαινυλενοδιαμίνη. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την ένωση και γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση της;

Σύμφωνα με μελέτες, μια ποικιλία παρενεργειών μπορεί να προκύψει από την επαφή του δέρματος με PPD, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με μία μόνο έκθεση.

Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Κνησμός, αίσθημα καύσου, ερυθρότητα ή φλεγμονή
 • Εμφάνιση φυσαλίδων και φουσκάλων
 • Αλλεργικό έκζεμα εξ επαφής
 • Περιοχές με υπο- ή υπερμελάγχρωση
 • Αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια (όταν εμφανίζονται διασταυρούμενες αντιδράσεις)

Συγκεκριμένα, τέτοιες διασταυρούμενες αντιδράσεις με το PPD μπορεί σε άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (σουλφοναμίδες, αντιμικροβιακά, υπογλυκαιμικά και αντιισταμινικά).

Μπορεί επίσης να επέλθει ευαισθητοποίηση, έτσι ώστε κατά την επακόλουθη επαφή με την ένωση (π.χ. στα ρούχα), οι αντιδράσεις να είναι πιο σοβαρές. Τέλος, το PPD θεωρείται επικίνδυνο για άτομα με ανεπάρκεια G6PD (αφυδρογονάση της γλυκόζης-6-φωσφορικού άλατος), στα οποία προκαλεί αιμολυτική αναιμία.

Τατουάζ με φυσική χέννα

Συχνά πιστεύεται ότι αυτός ο τύπος τατουάζ δεν έχει τις επιπλοκές των συμβατικών τατουάζ. Πολλοί άνθρωποι απλά υποθέτουν ότι είναι σαν το μακιγιάζ.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι ενήλικες επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν προσωρινά τατουάζ. Γι’ αυτό το λόγο η AEMPS έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τέτοιους κινδύνους από το τατουάζ με μαύρη χέννα.

Καλό είναι να θυμάστε ότι οι χημικές προσθήκες είναι αυτές που προκαλούν αντιδράσεις. Επομένως, αν πρόκειται να κάνετε ένα προσωρινό τατουάζ, βεβαιωθείτε ότι είναι με φυσική χέννα. Για να βεβαιωθείτε, θα πρέπει να ρωτήσετε τον καλλιτέχνη που κάνει τη δουλειά.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ότι δεν πρόκειται για μαύρη χέννα κοιτάζοντας το χρώμα της σκόνης. Όπως αναφέρθηκε, το φυσικό προϊόν έχει μια απόχρωση μεταξύ καφέ, κοκκινωπού ή χάλκινου, αν είναι πολύ σκούρο ή μαύρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει πρόσθετα.

Μόλις γίνει το τατουάζ, θα παρατηρήσετε και άλλες διαφορές. Για παράδειγμα, η διαδικασία στεγνώματος με τη μαύρη χέννα είναι γρήγορη. Επιπλέον, το αποτέλεσμα διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.

Μαύρη χέννα για τατουάζ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Η χέννα χρησιμοποιείται επίσης ως βαφή μαλλιών ή φρυδιών.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για αρνητικές αντιδράσεις στη μαύρη χέννα

Αφού κάνετε ένα προσωρινό τατουάζ με μαύρη χέννα, τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν πιθανή αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, η επίσκεψη σε δερματολόγο είναι απαραίτητη. Αυτός θα κάνει τη διάγνωση και θα καθορίσει αν πρόκειται για δερματίτιδα εξ επαφής που οφείλεται σε αντίδραση στο PPD.

Για τη θεραπεία, μπορεί να συστηθούν αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή. Αυτά βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι πιθανό να παραμείνουν κάποια σημάδια με τη μορφή μόνιμων ουλών σε ορισμένες περιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). Riesgos de los tatuajes temporales a base de henna negra. 2015; documento en línea. URL disponible en: https://www.aemps.gob.es/cosmeticosHigiene/cosmeticos/docs/Riesgos_de__la_Henna_negra.pdf.
 • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98.
 • Dinesh P, Subhasree R. Antimicrobial Activities of Lawsonia inermis – A Review. Academic Journal of Plant Sciences. 2009: 2(4): 231-232., Department of Biotechnology, BIT Campus Anna University, Trichirapalli-620024 2.
 • Directiva 76/768/CEE del Consejo, de 27 de julio de 1976, relativa a la aproximación de las legislaciones de los Estados Miembros en materia de productos cosméticos. Diario Oficial n° L 262 de 27/09/1976 p. 0169 – 0200.
 • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
 • Patel T, Golwala D, Kumar S. Evaluación de las actividades antiurolitiáticas potenciales de los extractos metanólicos de Lawsonia inermis. Aegaeum Journal. 2020; 8(4): 95-99.
 • Pérez E, Pino R. Dermatitis alérgica por contacto al tatuaje de henna. Reporte de un caso y sus implicaciones clínicas. Arch Inv Mat Inf. 2011; 3(2): 77-80.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.