Αξίζει να επενδύσετε σε επώνυμα ρούχα;

Δυσκολεύεστε να πάρετε μια απόφαση μεταξύ της αγοράς επώνυμων ή μη ρούχων; Σε αυτό το άρθρο σας λέμε τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν κάνετε την επιλογή σας.
Αξίζει να επενδύσετε σε επώνυμα ρούχα;

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν πρόκειται για την αγορά ρούχων, υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής τους. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η κοινωνική πίεση- από την άλλη, υπάρχει η ανάγκη να φροντίζει κανείς το πορτοφόλι του. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκτιμήσεις σχετικά με τα υλικά, την ποιότητα και τις διαδικασίες παραγωγής. Αυτό εγείρει το αιώνιο ερώτημα αν αξίζει να επενδύσει κανείς σε επώνυμα ρούχα ή όχι.

Το να αγοράζει κανείς γνωστές μάρκες μπορεί να ερμηνευτεί κοινωνικά ως ένδειξη διάκρισης και κύρους. Ομοίως, τα επώνυμα ρούχα τείνουν να έχουν ανώτερη ποιότητα που εγγυάται την αντοχή τους στο χρόνο.

Ωστόσο, είναι ο οικονομικός παράγοντας που μας κάνει να επιλέγουμε ρούχα που δεν είναι μάρκες. Όλοι μας θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να αποκτήσουμε περισσότερα ρούχα με λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, είναι λάθος να βασιζόμαστε μόνο στην τιμή όταν αγοράζουμε ρούχα.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επενδύετε σε επώνυμα ή μη ρούχα

Πέρα από την ίδια τη μάρκα, υπάρχουν πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε τα ρούχα σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ηθικοί, τεχνικοί, ακόμη και ψυχολογικοί παράγοντες.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μια μάρκα, έχοντας ένα αναγνωρισμένο όνομα, δεν αποτελεί πάντα εγγύηση ποιότητας. Ορισμένοι σχεδιαστές έχουν γίνει πολύ διάσημοι και τα προϊόντα τους κοστίζουν περισσότερο μόνο και μόνο λόγω του κύρους τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Comprar ropa de marca.
Πολλά κριτήρια παίζουν ρόλο όταν αγοράζετε ρούχα. Ο καθένας έχει τα δικά του.

Υλικά και ποιότητα

Ένα μεγάλο ποσοστό της βαρύτητας των επιχειρημάτων για να επενδύσετε σε επώνυμα ρούχα θα πρέπει να πέσει στα υλικά και την ποιότητα των ρούχων. Αυτοί είναι οι παράγοντες που εγγυώνται ότι τα είδη θα αντέξουν στο χρόνο.

Στην πραγματικότητα, η επένδυση σε ρούχα καλής ποιότητας, τα οποία είναι ακριβότερα αρχικά αλλά παραμένουν σε καλύτερη κατάσταση για χρόνια, είναι καλύτερη συμφωνία από την αγορά φθηνών ρούχων που θα αντέξουν λιγότερο. Ωστόσο, ορισμένες μικρές μάρκες ή σχεδιαστές που δεν είναι γνωστοί διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα στις διαδικασίες παραγωγής.

Κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη

Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της μόδας είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες σήμερα. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την οργάνωση Greenpeace.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά κριτήρια, είναι επίσης σημαντικό να εξετάζουμε την ηθική που κρύβεται πίσω από μια μάρκα. Ορισμένοι τομείς της βιομηχανίας μόδας κατηγορούνται για εργασιακή εκμετάλλευση, ιδίως στις ασιατικές χώρες.

Μια οργάνωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 100 επιχειρήσεις με έδρα τη νότια Ινδία δημιούργησε τη Διακήρυξη Ταμίλ Ναντού, η οποία καλεί τις επιχειρήσεις μόδας να σταματήσουν τη σοβαρή εκμετάλλευση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τους λόγους αυτούς, η γνώση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των εταιρειών μόδας είναι το κλειδί για να αποφασίσετε αν αξίζει να επενδύσετε σε επώνυμα ρούχα.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Τι είναι η κυκλική μόδα και γιατί αποτελεί τάση;

Τεχνολογία και σχεδιασμός

Ορισμένες μάρκες ενδυμάτων έχουν επίσης υψηλότερες τιμές επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, παράγουν εξειδικευμένα ενδύματα. Αυτό συμβαίνει όταν αναζητάτε ενδυμασία για αθλητικές δραστηριότητες ή για πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία τους μπορεί να συμβάλει στην παροχή μεγαλύτερης άνεσης και ευεξίας.

Τι θέλετε να δείξετε επενδύοντας σε επώνυμα ρούχα;

Δεν είναι δυνατόν να γενικεύσουμε, αλλά συχνά υπάρχει η τάση να θέλουμε να κατέχουμε επώνυμα είδη για να δείξουμε κύρος ή να είμαστε μοντέρνοι. Πολλές φορές, η επιθυμία να αγοράζουμε ό,τι είναι στη μόδα έχει στην πραγματικότητα τη βάση της στο ότι δεν θέλουμε να είμαστε αποκλεισμένοι. Οι διασημότητες ή οι παράγοντες επιρροής συχνά προωθούν επίσης αυτές τις ιδέες.

Για το λόγο αυτό, δεν έχει νόημα να ακολουθείτε τυφλά τη μόδα των διασήμων. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Universidad del Norte de Colombia, με τίτλο “Παρορμητικές αγορές και υλισμός στους νέους “, επισημαίνει ότι η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί κριτήριο για την επίτευξη επιτυχίας στην εργασία, σε κοινωνικό επίπεδο, ακόμη και συναισθηματικά. Η διαφήμιση έχει εκμεταλλευτεί αυτή την έννοια για να δημιουργήσει ανύπαρκτες ανάγκες και να προωθήσει την κατανάλωση.

Ο υλισμός είναι μια τάση που ζει με την πεποίθηση ότι όσο περισσότερο καταναλώνεις, τόσο πιο κοντά είσαι στην ευτυχία. Για το λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικές εκστρατείες γύρω από τα ψώνια και την υλιστική στάση από την παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί θέλετε να αγοράσετε ρούχα και αν υπάρχει κάποιος συναισθηματικός παράγοντας που σας οδηγεί να αγοράζετε ρούχα παρορμητικά. Στην πραγματικότητα, τα ψώνια δεν είναι η πηγή της πραγματικής ευτυχίας. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε καλύτερα την ταυτότητά μας.

Compras compulsivas.
Τα καταναγκαστικά ψώνια υποδηλώνουν την προσκόλληση στον υλισμό και τη συσχέτιση μεταξύ του να έχεις και της ευτυχίας. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα ρούχα.

Επιλέξτε την κυκλική μόδα και γίνετε δημιουργικοί

Πρόκειται για μια έννοια που έχει επινοηθεί τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στα προϊόντα μόδας που έχουν χαμηλό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και προϋποθέτουν υπεύθυνες διαδικασίες παραγωγής. Δηλαδή, αποτελούν μια εναλλακτική λύση σε αυτό που είναι γνωστό ως fast fashion.

Για να αγοράσετε υπεύθυνη μόδα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τις διαδικασίες παραγωγής και να λαμβάνετε συνειδητές αποφάσεις. Καλό είναι επίσης να φοράτε ένα ρούχο όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην είστε ένας καταναλωτής που αγνοεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τώρα που μάθατε τα επιχειρήματα για να απαντήσετε στο αν αξίζει να επενδύσετε σε επώνυμα ρούχα, μπορείτε να φτιάξετε τη ντουλάπα σας με πιο πράσινο τρόπο! Να θυμάστε ότι η αξία σας ως άτομο δεν καθορίζεται από τον αριθμό των ρούχων που έχετε ή τις μάρκες που απαρτίζουν τη ντουλάπα σας. Αντιθέτως, η αυθεντικότητά σας και μόνο σας καθιστά πολύτιμους. Έτσι, αν είστε δημιουργικοί, μπορείτε σίγουρα να έχετε μια ντουλάπα με τη δική σας προσωπική πινελιά που δεν βασίζεται σε μάρκες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arocas, R.L., Arrieta, S.P., & Botero, M.M. (2004). La Compra Impulsiva y el Materialismo en los jóvenes: Estudio exploratorio en Estudiantes Universitarios de Barranquilla (Colombia).
  • Fast fashion: de tu armario al vertedero. (s/f). Greenpeace.org. Recuperado el 14 de diciembre de 2021, de https://www.greenpeace.org/mexico/blog/9514/fast-fashion/
  • (S/f). Tamilnadudeclaration.org. Recuperado el 13 de diciembre de 2021, de https://tamilnadudeclaration.org/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.