Τεχνητά πρόσθετα: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από αυτά

Τα τεχνητά πρόσθετα και το λιπαντικό ειδικότερα μπορούν να αλλάξουν τη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Τεχνητά πρόσθετα: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από αυτά
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα περιέχουν τεχνητά πρόσθετα που είναι επιζήμια για την υγεία μας. Αυτά τα είδη γλυκαντικών και συντηρητικών φέρνουν συχνά μακροπρόθεσμες κακές παρενέργειες.

Στην πραγματικότητα, ενώ είναι ασφαλή για σύντομο χρονικό διάστημα, επηρεάζουν δείκτες που σχετίζονται με τη μεταβολική υγεία όταν καταναλώνονται τακτικά. Αλλάζουν τις τιμές αντίστασης στην ινσουλίνη, για παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, η τακτική πρόσληψη ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών αυξάνει πολύ αυτή την αντίσταση και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Τεχνητά πρόσθετα: Ένας κίνδυνος που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί

Το κύριο πρόβλημα κατά την εκτίμηση του κινδύνου των πρόσθετων είναι η έλλειψη μελετών σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους. Ωστόσο, πολλές έρευνες συνδέουν την πρόσληψη αυτών των χημικών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autoimmunity Reviews αναλύει τις συνέπειες αυτών των προϊόντων στη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού. Οι αλλαγές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ένα μπολ με σκουπίδια δημητριακά.
Δεν υπάρχουν ακόμη σταθερά στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των τεχνητών προσθέτων. Παρ ‘όλα αυτά, ορισμένα άρθρα συσχετίζουν την κατανάλωσή τους με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Πιθανή σύνδεση με διαβήτη

Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε τεχνητά πρόσθετα συσχετίζεται συχνά με μεταβολές στους δείκτες μεταβολικής κατάστασης. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ασπαρτάμης προφανώς οδηγεί σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Έτσι, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος παχυσαρκίας μεσοπρόθεσμα. Τουλάχιστον σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αποτελούν αποτελεσματικό υποκατάστατο των παραδοσιακών σακχάρων. Πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο και πολύ μικρές ποσότητες.

Τεχνητά πρόσθετα και κίνδυνος καρκίνου

Τα περισσότερα τεχνητά πρόσθετα είναι κακά για την υγεία σας. Ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κρέατος καθώς ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην ανάπτυξη όγκου.

Στην πραγματικότητα, μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, συνδέουν την τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι τύποι προϊόντων κρέατος είναι συνήθως καρυκευμένοι και νοθεύονται τακτικά με τεχνητά πρόσθετα.

Ομοίως, η κατανάλωση λευκού ή κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας. Όπως μπορείτε να δείτε, τα τεχνητά πρόσθετα είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ.

Δώστε προτεραιότητα στα φρέσκα τρόφιμα

Η βάση κάθε υγιεινής διατροφής έγκειται στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων τροφίμων έναντι των επεξεργασμένων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σωστή παροχή θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών.

Τα βιομηχανικά προϊόντα συχνά περιέχουν πρόσθετα και εξευγενισμένα έλαια και δεν είναι καθόλου υγιεινά. Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια trans-τύπου. Κατά συνέπεια, ένα υψηλότερο φλεγμονώδες δυναμικό που έχει να κάνει πολύ με διάφορες μεταβολικές και πολύπλοκες ασθένειες.

Ένα καλά ισορροπημένο υγιεινό γεύμα.
Το κλειδί για μια ποιοτική διατροφή είναι να δώσετε προτεραιότητα στα φρέσκα τρόφιμα από τα επεξεργασμένα στη διατροφή σας.

Παραλείψτε τα τεχνητά πρόσθετα για μια καλύτερη διατροφή

Πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όταν υιοθετείτε μια υγιεινή διατροφή. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές επιπτώσεις της πρόσληψης πρόσθετων στο σώμα. Επομένως, η καλύτερη σύσταση είναι να τα κρατήσετε μακριά από τη διατροφή.

Η σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αποδεδειγμένη. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψή του.

Η ποιότητα των τεχνητών γλυκαντικών είναι αρκετά κακή καθώς αυτές οι ουσίες μπορούν να αλλάξουν τη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης αυτοάνοσου νοσήματος.

Επιπλέον, η πρόσληψη αυτών των γλυκαντικών οδηγεί σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτή η παράμετρος δείχνει μεγαλύτερη προδιάθεση για διαβήτη και παχυσαρκία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο ασθένειες είναι διαδεδομένες σήμερα, είναι καλύτερο να μην προτιμάτε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν γλυκανθεί με αυτές τις χημικές ουσίες.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι η υγιεινή διατροφή δίνει προτεραιότητα στα φρέσκα τρόφιμα. Επιπλέον, πρέπει να την συμπληρώσετε με τακτική σωματική δραστηριότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lerner A., Matthias T., Changes in intestinal tight junction permeability associated with industrial food additives explain the rising incidence of autoimmune disease. Autoimmun Rev, 2015. 14 (6): 479-89.
  • Sharma A., Amarnath S., Thulasimani M., ramaswamy S., Artificial sweeteners as a sugar substitute: are they really safe? Indian J Pharmacol, 2016. 48 (3): 237-40.
  • Bouvard V., Loomis D., Guyton KZ., Grosse Y., et al., Carcinogenicity of consumptioin of red and processed meat. Lancet Oncol, 2015. 16 (16): 1599-600.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.