Πρόσθετα τροφίμων: Αλλεργίες, συμπτώματα και θεραπείες

Αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι λιγοστά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αλλεργιών από τα πρόσθετα τροφίμων. Δεν είναι απλή δυσανεξία και μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Πρόσθετα τροφίμων: Αλλεργίες, συμπτώματα και θεραπείες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αλλεργία στα πρόσθετα τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο επειδή οι άνθρωποι μπορούν να το συγχέουν με τη δυσανεξία στα τρόφιμα. Πρόκειται για διαφορετικά φαινόμενα, παρόλο που και τα δύο έχουν κοινή προέλευση και παρόμοια συμπτώματα.

Όταν πρόκειται για δυσανεξία στα τρόφιμα, το πεπτικό σύστημα γίνεται ευαίσθητο επειδή το άτομο δυσκολεύεται να αφομοιώσει σωστά ένα τρόφιμο ή ένα πρόσθετο τροφίμων. Όσον αφορά τις αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων και γενικά στα τρόφιμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά δυσανάλογα σε αυτά. Αυτό μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Ο πληθυσμός, γενικά, δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις δυσανεξίες στα τρόφιμα ή στις τροφικές αλλεργίες παρά στις αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελευταία υπάρχουν στα περισσότερα μεταποιημένα τρόφιμα και εκείνοι που τα καταναλώνουν αγνοούν τις επιβλαβείς συνέπειές τους.

Πρόσθετα τροφίμων

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους. Διαφοροποιούνται ως προς τη γεύση, την υφή, το χρώμα, το άρωμα ή τη διάρκεια ζωής. Οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτές τις ουσίες με την έγκριση του FDA ή άλλων υγειονομικών αρχών και συνήθως τις αναγράφουν στην ετικέτα του προϊόντος.

Η αλλεργία στα πρόσθετα τροφίμων εμφανίζεται όταν το σώμα τα αναγνωρίζει ως δυνητικά επικίνδυνα. Έτσι, δημιουργεί μια ανοσολογική αντίδραση για να επιτεθεί στην ουσία με συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως εξαιρετικά σοβαρά.

Συμπτώματα αλλεργιών στα πρόσθετα τροφίμων

αναφυλαξία στην πλάτη

Οι αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων συνήθως έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα ή στο δέρμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οδηγούν σε μια σοβαρή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.

Τα συμπτώματα αλλεργίας στα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να ποικίλλουν. Ωστόσο, τα πιο συχνά είναι αυτά αναπνευστικής φύσης, ειδικά άσθμα και ρινίτιδα καθώς και δερματικά προβλήματα. Εμφανίζονται κυρίως ως κνίδωση και με άλλες μορφές δερματίτιδας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα συμπτώματα μπορούν επίσης να εξελιχθούν για να προκαλέσουν μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. Αυτό συμβαίνει γρήγορα και βίαια και οφείλεται στη μαζική απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ουσιών. Επιπλέον, περιορίζει τους αεραγωγούς και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μεταξύ 5 και 10% των περιπτώσεων χρόνιας κνίδωσης οφείλονται σε αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επί του παρόντος αρκετοί περιορισμοί στη διάγνωση αυτού του προβλήματος. Όμως, γενικά, η δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένα ύποπτο σήμα που πρέπει να επανεξετάσει ένας αλλεργιολόγος.

Ο πιθανός κίνδυνος ορισμένων προσθέτων τροφίμων

Όλα τα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά μερικά από αυτά είναι πιο επικίνδυνα. Αυτά είναι:

 • Αντιοξειδωτικά. Οι γιατροί αναφέρουν περιπτώσεις κνίδωσης και ατοπικής δερματίτιδας λόγω της κατάποσης τροφίμων με βιομηχανικά αντιοξειδωτικά. Σε μερικές περιπτώσεις, παράγουν βρογχόσπασμο.
 • Διοξείδιο του θείου και θειώδη άλατα. Το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα όπως ρινίτιδα ή επιδείνωση των ασθματικών. Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε δερματίτιδα, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα.
 • Νιτρικά και νιτρώδη. Αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα και να οδηγήσουν σε περιπτώσεις με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Βενζοϊκό οξύ και βενζοϊκά. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα στις αλλεργικές αντιδράσεις. Αυξάνουν την ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα, τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, τις δυσκολίες συγκέντρωσης και την υπερκινητικότητα.
 • Μεθυλοκυτταρίνη. Αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες του γαστρεντερικού.
 • Το όξινο γλουταμινικό νάτριο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Βαφές. Μπορούν να προκαλέσουν ήπιες, μέτριες ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Θεραπείες

Junk food

Για τον έλεγχο των αλλεργιών στα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τα περιέχουν. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε φρέσκα, φυσικά τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τέτοιου είδους αλλεργίες με εξαίρεση την εξάλειψή τους από τη διατροφή σας. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι κάπως δύσκολο, καθώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα με πρόσθετα στην αγορά.

Είναι πιο δύσκολο λόγω του ότι τα πρόσθετα δεν αναφέρονται πάντα με βάση το όνομα αλλά από έναν αριθμό αναφοράς. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε το όνομα των συστατικών που αντιστοιχούν σε έναν αριθμό ή κωδικό που αναφέρεται σε μια ετικέτα τροφίμων. Το καλύτερο μέτρο, λοιπόν, είναι να αποφύγετε τα συσκευασμένα μεταποιημένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα βιομηχανικής προέλευσης.

Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα βιομηχανικό φαγητό, τόσο λιγότερα πρόσθετα θα περιέχει. Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που τρώτε μόνο φρέσκα και φυσικά συστατικά. Εκτός από αυτό, πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση τροφής στην οποία οι θρεπτικές πληροφορίες είναι αμφιλεγόμενες. Σας συνιστούμε απλώς να αποφύγετε να τα δοκιμάσετε σε τέτοιες περιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
 • Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food AdditivesFood Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
 • Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
 • Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.