Ξηρά νηστεία: Τι είναι, πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Θα σας μιλήσουμε για την ξηρά νηστεία, μια πρακτική που έχει γίνει μόδα στα κοινωνικά δίκτυα και που μπορεί να βλάψει την υγεία σας με ανησυχητικό τρόπο.
Ξηρά νηστεία: Τι είναι, πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ξηρά νηστεία είναι μια πρακτική που συνίσταται στη μη πρόσληψη υγρών. Έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης των κοινωνικών δικτύων, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ επικίνδυνη.

Οι ειδικοί της διατροφής συμβουλεύουν ενάντια σε αυτού του είδους τα πρωτόκολλα που βασίζονται στον περιορισμό του νερού, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις τάσεις που διαδίδονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης . Πολλές από αυτές δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, οπότε η πρακτική τους μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.

Είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσουμε κάθε είδους περιοριστική προσέγγιση.

Πώς γίνεται η ξηρά νηστεία

Σύμφωνα με τους influencers, η ξηρά νηστεία γίνεται με την αποφυγή της πρόσληψης νερού και την ενσωμάτωση υγρών στη διατροφή από τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και καρύδες. Ισχυρίζονται ότι έτσι εξαλείφεται η κατακράτηση υγρών, ένα αρκετά συχνό πρόβλημα στις γυναίκες.

Ωστόσο, η επιστήμη δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα, είναι πάντα σκόπιμο να καταναλώνουμε καθημερινά νερό σε ποσότητες περίπου 2 λίτρων.

Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής ισχυρίζονται επίσης ότι η ξηρά νηστεία μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, καθώς το σώμα συνηθίζει να συγκρατεί περισσότερα υγρά μέσα του και όχι να τα χάνει. Έχει αποδειχθεί ότι μια απώλεια 2% του νερού του σώματος επηρεάζει αρνητικά την απόδοση.

Ωστόσο, η ξηρά νηστεία λέγεται ότι μειώνει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά πραγματικά, με μια μικρή αναζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία, η υπόθεση μπορεί ήδη να απορριφθεί.

Είναι σαφές ότι σε περίπτωση απουσίας πρόσληψης νερού ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς για την εξοικονόμηση υγρών, αλλά σε καμία περίπτωση αυτοί δεν σχετίζονται με χαμηλότερη απόδοση. Αντιθέτως! Σε συνθήκες σωματικής δραστηριότητας, η εφίδρωση είναι απαραίτητη ως θερμορυθμιστικό στοιχείο. Αν αυτό ανασταλεί, επηρεάζεται η ισορροπία νερού-ηλεκτρολυτών, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Sudor durante el ejercicio.
Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι το κλειδί για την αποφυγή της κατάρρευσης του οργανισμού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Είναι η ξηρά νηστεία καλή ιδέα;

Όπως ίσως συμπεράνατε, η υιοθέτηση της ξηράς νηστείας είναι εντελώς ακατάλληλη για την υγεία σας. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, ειδικά σε καλοκαιρινές περιόδους και σε ηλικιωμένους.

Καθώς περνούν τα χρόνια, είναι όλο και πιο σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ισορροπία του νερού επηρεάζεται από τη γήρανση.

Επιπλέον, η κατανάλωση μεταλλικού νερού από μόνη της δεν αρκεί. Αν υπάρχει εφίδρωση, πρέπει να αναπληρώνονται τα μεταλλικά άλατα για να αποφευχθεί η υπονατριαιμία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Hormone Research, η υπονατριαιμία προκαλείται από μείωση της συγκέντρωσης νατρίου και μπορεί να αποβεί μοιραία. Η αντιμετώπισή της γίνεται συνήθως σε νοσοκομειακό επίπεδο, με συμπτώματα που μερικές φορές μπορεί να μοιάζουν με αυτά που δημιουργούνται από θερμοπληξία.

Γι’ αυτό οι αθλητές συχνά συνδυάζουν νερό με ορισμένα αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο, η εμφάνιση της κόπωσης μπορεί να καθυστερήσει αποτελεσματικά.

Το καλύτερο εργαλείο ενυδάτωσης είναι το νερό

Όχι μόνο είναι σημαντικό να αποφεύγεται η ξηρά νηστεία, αλλά το κύριο εργαλείο για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης ενυδάτωσης είναι το μεταλλικό νερό. Η κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτελεί πολύ κακή είδηση. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων και τεχνητών προσθέτων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται γραμμικά με τον κίνδυνο να πάθει κάποιος μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι απλοί υδατάνθρακες που υπάρχουν στα υγρά φτάνουν σύντομα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η υπερβολική αντισταθμιστική εργασία του παγκρέατος προκαλεί ανεπάρκεια στη λειτουργία του.

Tomar agua para hidratarse y no hacer ayuno seco.
Το νερό είναι πάντα απαραίτητο και σε επαρκείς ποσότητες για να αντισταθμίζονται οι απώλειες.

Η ξηρά νηστεία είναι μια κακή εναλλακτική λύση για την υγεία

Η ξηρά νηστεία δεν έχει επιστημονικά στοιχεία ή έγκριση από ειδικούς σε θέματα διατροφής. Θεωρείται ένα επιβλαβές πρωτόκολλο που πρέπει να αποφεύγεται.

Αυτό δεν ισχύει για παράδειγμα για τη διαλείπουσα νηστεία. Στην περίπτωση αυτή έχουν αποδειχθεί τα θετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, στην περίπτωση οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής, μία από τις προϋποθέσεις είναι η εξασφάλιση μιας καλής κατάστασης ενυδάτωσης σε συνεχή βάση.

Λάβετε υπόψη σας ότι για να επιτύχετε μια καλή κατάσταση υγείας σε βάθος χρόνου πρέπει να αποφύγετε τα θαυματουργά προϊόντα και τις δίαιτες που είναι στη μόδα. Επικεντρωθείτε σε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται σε υγιεινές συνήθειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Maughan, R. J., & Shirreffs, S. M. (2010). Dehydration and rehydration in competative sport. Scandinavian journal of medicine & science in sports20 Suppl 3, 40–47. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2010.01207.x
  • Peri A. (2019). Morbidity and Mortality of Hyponatremia. Frontiers of hormone research52, 36–48. https://doi.org/10.1159/000493235
  • Imamura, F., O’Connor, L., Ye, Z., Mursu, J., Hayashino, Y., Bhupathiraju, S. N., & Forouhi, N. G. (2015). Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ (Clinical research ed.)351, h3576. https://doi.org/10.1136/bmj.h3576

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.