Τι είναι η λογοθεραπεία στην ψυχολογία;

Φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να ζήσουμε σε αρμονία. Συχνά, νιώθουμε σα να μην πηγαίνουμε πουθενά στη ζωή μας. Σας ακούγεται γνώριμο αυτό; Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε περισσότερα για τη λογοθεραπεία.
Τι είναι η λογοθεραπεία στην ψυχολογία;
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η λογοθεραπεία είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη διαχείριση των δυσκολιών της ζωής. Πρόκειται για μια ψυχοθεραπευτική μέθοδο που βοηθά τους ανθρώπους ν’ ανακτήσουν την αίσθηση του νοήματος. Επιτρέπει σε όσους/ες υποφέρουν από υπαρξιακά κενά να τα ξεπεράσουν και να επαναδρομολογήσουν τους στόχους τους.

Ίσως να νιώθετε ένα κενό μέσα σας παρότι “έχετε τα πάντα”. Ορισμένες φορές, φαίνεται πως ανεξάρτητα από τα κατορθώματα και τα πολλά πράγματα που έχετε, δε νιώθετε γεμάτοι.

Εδώ έρχεται η λογοθεραπεία.

Οι περισσότερες από τις παραδοσιακές θεραπευτικές ιδεολογίες αγνοούν το κομμάτι της ανθρώπινης ψυχολογικής διάστασης. Η επιθυμία για την εύρεση νοήματος, για παράδειγμα, συχνά αγνοείται στη προσπάθεια να “κάνουμε τα συμπτώματα να φύγουν”. Όμως, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με αυτή τη διάσταση στη θεραπεία σας.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι είναι η λογοθεραπεία και πώς μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι είναι η λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία προέρχεται από την τρίτη σχολή ψυχολογίας της Βιέννης, και γεννήθηκε από τον ψυχίατρο και νευρολόγο Viktor Frankl. Ήρθε μετά από την φροϋδική ψυχανάλυση και την ατομική ψυχολογία του Adler Alfred.

Η προσέγγιση του Frankl βασίζεται στην “επιθυμία για νόημα”, σε αντίθεση με το δόγμα Adler το οποίο προάγει την “επιθυμία για δύναμη”.

Από την πλευρά της λογοθεραπείας, ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το νόημα. Ωστόσο, αυτή η έννοια γίνεται πιο ισχυρή όταν ανακαλύψετε ότι ο δημιουργός της, Viktor Frankl, φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Ο Frankl πιστεύει ότι κατάφερε να επιβιώσει από αυτή την σκοτεινή εμπειρία επειδή βρήκε τρόπο να αντιληφθεί το νόημα της ύπαρξής του. Αυτό είναι ίδιο με το να πούμε ότι βρήκε έναν “λόγο”, την Ελληνική λέξη που σημαίνει “νόημα για κάτι”.

Γυναίκα αναπνέει καθαρό αέρα
Η λογοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν το νόημα της ζωής.

Η προσέγγιση είναι το παν

Κανείς δε μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι θα ξεπεράσετε όλες τις δυσκολίες. Όμως, η εμπειρία του Frankl στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν τρομακτική όπως φαντάζεστε. Ωστόσο, η προσέγγισή του για τη ζωή ήταν αυτή που του επέτρεψε να επιβιώσει. Το γεγονός πως είχε τη σωστή προσέγγιση σχετικά με αυτή τη δύσκολη εμπειρία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετέτρεψε αυτές τις τραυματικές συνθήκες σε μαθήματα.

Οι πτυχές της λογοθεραπείας

Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες στη λογοθεραπεία: ο ανθρωπολογικός, ο ψυχοθεραπευτικός, και ο φιλοσοφικός. Από ανθρωπολογικής πλευράς, ο Frankl χρησιμοποιεί την ελεύθερη βούληση για να διαβεβαιώσει πως οι άνθρωποι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τη μοίρα τους.

“Τα συντρίμμια είναι αυτά που καμιά φορά ανοίγουν τα παράθυρα για να δούμε τον ουρανό” – Viktor Frankl

Εν τω μεταξύ, η ψυχοθεραπεία προάγει την ελευθερία του νοήματος. Τέλος, η φιλοσοφία επιβεβαιώνει το νόημα της ζωής – το οποίο είναι αδύνατο να χάσετε σύμφωνα με την άποψη της λογοθεραπείας.

Η λογοθεραπεία – Απόδειξη μέσα από την εμπειρία

Ο Viktor Frankl γνώριζε πραγματικά την έννοια του να ζει κάτω από τις υποθέσεις της ίδιας του της θεωρίας. Ο λόγος είναι πως την ανέπτυξε όσο βρισκόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν εκεί που ο Frankl αντιλήφθηκε την ανάγκη να απελευθερώσει όλα όσα είχε κατακτήσει και αποκτήσει στη ζωή. Αντ’ αυτών, συνδέθηκε με τα απολύτως απαραίτητα της ύπαρξης.

Ο Frankl ανακάλυψε σύντομα πως πρόκειται για έναν πραγματικά ισχυρό τρόπο ανακάλυψης των αληθινά σημαντικών πραγμάτων. Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε τις πιο βασικές πτυχές της ύπαρξής μας, τότε η ζωή μπορεί να αποκτήσει και πάλι νόημα.

Ανακαλύψτε: 4 βουδιστικές αρχές που μιλούν για την αγάπη

Ένα πρόσωπο σε ανοιχτό χώρο
Μέσα από τη λογοθεραπεία, ένα άτομο μπορεί να απελευθερωθεί απ’ ό,τι το εμποδίζει και να ξαναβρεί το νόημα της ζωής. Όλα αυτά ενώ τονίζει όσα πράγματα είναι χαρακτηριστικά της ουσίας του.

Η άσκηση της θεραπείας

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί τα ψυχοδράματα είναι απαραίτητα για τη θεραπεία. Στη λογοθεραπεία, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν συχνά δραματοποιήσεις στους ασθενείς ώστε να τους απογυμνώσουν από τα αχρείαστα στοιχεία προκειμένου να δουν την πραγματική τους ουσία. Τους ενθαρρύνουν να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, να αντιληφθούν πως η ζωή μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή, αλλά δε θα πρέπει να τους φοβίζει αυτό, αντιθέτως θα πρέπει να τους ενδυναμώνει.

Έτσι, μπορούν να κάνουν αλλαγές που έχουν νόημα. Αυτές είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να εισάγει ένα άτομο στη ζωή του ώστε να δει τη διαφορά και να κατακτήσει το δικό του νόημα της ζωής, τον “λόγο” του. Όπως είπε ο Frankl:

“Η Αναζήτηση του Ανθρώπου για Νόημα δεν είναι ένας ευρηματικός τίτλος βιβλίου. Είναι ο ορισμός του ανθρώπου. Αυτό επειδή τα ανθρώπινα όντα αναζητούν το νόημα.

Οι εμπειρίες του Frankl στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τον οδήγησαν να μεταφέρει όλες τις ιδέες του σε ένα βιβλίο με τίτλο Η Αναζήτηση του Ανθρώπου για Νόημα (Man’s Search for Meaning). Μία από τις πιο αινιγματικές φράσεις του συγγραφέα, η οποία ανήκει στον φιλόσοφο Friedrich Nietzsche για την ακρίβεια, λέει:

“Αυτοί που έχουν ένα «γιατί» για να ζουν, μπορούν να αντέξουν σχεδόν οποιοδήποτε «πώς».”

Η λογοθεραπεία παρεμβαίνει στη υπαρξιακή διάσταση. Έτσι, οι άνθρωποι που βιώνουν συγκρούσεις αξιών, ή περνούν υπαρξιακές κρίσεις μπορούν να ωφεληθούν από αυτή στη γενναία αναζήτησή τους για νόημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dalgleish, T., Williams, J. M. G. ., Golden, A.-M. J., Perkins, N., Barrett, L. F., Barnard, P. J., … Watkins, E. (2007). Psicoterapias contemporáneas. In Journal of Experimental Psychology: General.
  • Gengler, J. (2009). Análisis Existencial y Logoterapia: Bases Teóricas para la Práctica Clínica. Psiquiatría y Salud Mental.
  • Frankl, V., Schlupp, W. O., & Abeline, C. C. (2006). Em busca de sentido. Logoterapia.
  • Frank, V. (2005). Conceptos de Logoterapia extraídos de “El Hombre en busca de Sentido” de Viktor Frankl. – Logoforo – Logoterapia, Sentido de Vida y Análisis Existencial de Viktor Frankl. In Blog.
  • Soggie, N. A. (2016). Logotherapy: Viktor Frankl, Life and Work. Rowman & Littlefield.
  • Viktor Frankl Institute Vienna. Retrieved 16 May 2021, from https://www.viktorfrankl.org/
  • Frankl, V. E. (2011). Man’s search for ultimate meaning. Random House.
  • Mohammadi, F., Fard, F. D., & Heidari, H. (2014). Effectiveness of logo therapy in hope of life in the women depression. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 159, 643-646.
  • Robatmili, S., Sohrabi, F., Shahrak, M. A., Talepasand, S., Nokani, M., & Hasani, M. (2015). The effect of group logotherapy on meaning in life and depression levels of Iranian students. International Journal for the Advancement of Counselling, 37(1), 54-62.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.