Μήπως ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε όταν προσπαθείτε να ευχαριστείτε τους άλλους είναι πως, πέρα από το ότι ξεχνάτε τον εαυτό σας, δεν θα μπορέσετε ποτέ να τους ευχαριστήσετε όλους.
Μήπως ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους θεωρείται κάτι καλό από πολλούς, όμως είναι εξαντλητικό, επειδή σκέφτεστε τους πάντες εκτός από τον εαυτό σας.

Διδασκόμαστε αυτήν τη στάση από μικρή ηλικία. Μας λένε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε πάντα, εφόσον αυτό επιθυμούν οι άλλοι.

Λόγω αυτού αρχίζουμε να ξεχνάμε τον εαυτό μας.

Ωστόσο έρχεται μια μέρα που είμαστε τόσο εξαντλημένοι που πρέπει να σταματήσουμε και να αναρωτηθούμε, “ποιος/ποια είμαι;” και “τι θέλω;”.

Δυστυχώς, μπορεί να μην ξέρουμε.

Όμως το γεγονός ότι το συνειδητοποιούμε μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα στο μονοπάτι της επανεύρεσης του εαυτού μας.

Το να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε

Το να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε

Το να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους συνεχώς μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλο πόνο. Ο λόγος είναι ότι θα κάνετε πράγματα που δεν θέλετε. Σε πολλές περιπτώσεις θα παραβλέψετε τις αξίες σας.

Για παράδειγμα, βρίσκεστε σε μια σχέση και αφήνετε τον/τη σύντροφό σας να καπνίζει μέσα στο σπίτι χωρίς να διαμαρτύρεστε, παρόλο που δεν αντέχετε τη μυρωδιά του καπνού, απλώς για να τον/την ευχαριστήσετε.

Αυτό οδηγεί σε καταπιεσμένη αγανάκτηση που όλο και χειροτερεύει, μέχρι που πλήττεται η σχέση.

Παρομοίως, ίσως οι γονείς σας να θέλουν να συμπεριφέρεστε με έναν τρόπο που διαφέρει από αυτό που είστε ή που θέλετε να είστε.

Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους καταστάσεις, η ανησυχία σας σάς λέει να πιέσετε το κουμπί “ευχαρίστησε τους άλλους”. Έτσι συνεχίζετε να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους.

Όμως με τι κόστος;

Το κόστος είναι ότι δεν δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας, τον βάζετε σε δεύτερη θέση και αναζητάτε συνεχώς τρόπους για να εξασφαλίσετε την έγκριση των άλλων.

Είναι οι άλλοι άνθρωποι η πηγή της ευτυχίας σας;

Το να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο το ότι το να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε. Όμως υπάρχει μια εξήγηση για αυτό: κάνοντας κάτι τέτοιο βάζετε την ευτυχία σας στα χέρια κάποιου άλλου.

Όταν αρχίζετε να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας, ή σε περίπτωση που κάποιο άλλο άτομο είναι θυμωμένο ή απογοητευμένο μαζί σας, αισθάνεστε ανησυχία και θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση.

Βρίσκεστε σε αδιέξοδο.

Στη συνέχεια προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τη σύγκρουση. Καταφεύγετε πάντα στο να προσπαθείτε η γνώμη σας να είναι αυτή που θέλουν να ακούσουν οι άλλοι. Έτσι, απλώς ακολουθείτε τους άλλους και δεν πηγαίνετε εκεί που πραγματικά θέλετε εσείς.

Τελικά, τι είδους ζωή ζείτε; Τη δική σας ή κάποιου άλλου; Αν δεν πάρετε τον έλεγχο, η ζωή σας μπορεί να χάσει το νόημά της.

Δεν μπορείτε να χάνετε τον ύπνο σας επειδή κάποιος φίλος θύμωσε μαζί σας όταν είπατε “όχι” σε κάποια έξοδο, ανεξάρτητα από τον λόγο για αυτό.

  • Επίσης δεν μπορείτε να ανησυχείτε επειδή δεν φροντίζετε να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες που όλοι οι άλλοι έχουν από σας.
  • Πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε την αποδοκιμασία ή τον αρνητισμό των άλλων όταν λέτε τη γνώμη σας, λαμβάνετε αποφάσεις ή κάνετε τα πράγματα που θέλετε. Θα το ξεπεράσουν!

Μάθετε ακόμα: Ο σεβασμός σε μία σχέση και τα 5 κλειδιά του

Αρχίστε να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο

Σταματήστε να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους και κάντε τον εαυτό σας ευτυχισμένο

Για να σταματήσετε να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους γύρω σας, πρέπει να δουλέψετε πραγματικά πάνω στην αυτοεκτίμησή σας. Πέρα από τις ανασφάλειές σας, πιθανώς ο λόγος που ενεργείτε έτσι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μόλις η αυτοεκτίμησή σας βρίσκεται στο σωστό επίπεδο, πρέπει να αρχίσετε να αλλάζετε κάποιες παλιές συνήθειες.

Αρχίστε να λέτε “όχι” όταν θέλετε να πείτε “όχι”. Αν κάποιος θυμώσει, μη συντριβείτε. Αργά ή γρήγορα θα το ξεπεράσει (δεν είναι το τέλος του κόσμου!).

Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας.

Δώστε προτεραιότητα στις αποφάσεις σας, σε αυτά που επιθυμείτε, στις γνώμες και στα όνειρά σας. Όμως πάνω από όλα δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας.

Δεν πρέπει να κάνετε τίποτα που δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Φθείρετε μάταια τον εαυτό σας. Υποφέρετε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και κατάθλιψη.

Γιατί δεν αρχίζετε να ζείτε για τον εαυτό σας;

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aiquipa, J.J. “Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja.” Revista de Psicología (PUCP)33.2 (2015): 411-437.
  • Blasco, J. Dependencia emocional: características y tratamiento. Vol. 260. Alianza Editorial, 2005.
  • Hoyos, M., Londoño, N., y Zapata, J. “Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional.” Informes psicológicos9.9 (2007): 55-69.
  • Braiker, H. B. (2001). La enfermedad de complacer a los demas. Edaf.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.