Μείνετε ήρεμοι στις δύσκολες στιγμές και αφήστε τον χρόνο να γιατρέψει

Αν διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας, η μοίρα θα σας φέρει αυτό που αξίζετε - αλλά θα πρέπει να παλέψετε γι' αυτό. Μάθετε να μένετε ήρεμοι και να θυμάστε πως ο χρόνος θα τα γιατρέψει και θα τα βάλει όλα στη θέση τους.
Μείνετε ήρεμοι στις δύσκολες στιγμές και αφήστε τον χρόνο να γιατρέψει

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2018

Ο χρόνος, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι επίμονος: αργά ή γρήγορα θα βάλει τον καθένα στη θέση του. Αναπνεύστε και μείνετε ήρεμοι, επειδή ο πόνος του τώρα θα γιατρευτεί με τους δείκτες του ρολογιού.

Να θυμάστε: η θλίψη σας θα γιατρευτεί καθώς περνούν οι μέρες και πως, λίγο λίγο, τα δάκρυά σας θα μεταμορφωθούν σε νέα ελπίδα.

Τα χέρια του χρόνου, όσο περίεργα και αν φαίνονται, έχουν στην πραγματικότητα δύο αρετές. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τον πόνο σας ή να σας μετατρέψουν σε ένα άτομο που λειτουργεί παρόλο τον κρυμμένο πόνο του.

Ο χρόνος είναι ο μοναδικός τρόπος ν’ αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη ή να μαλακώσετε ένα συναισθηματικό χτύπημα.

Θα χρειαστείτε τη δύναμη της θέλησης, την ενέργεια, την προσωπική δύναμη και τον συναισθηματικό έλεγχο για να επιτύχετε το μέλλον το οποίο πραγματικά αξίζετε: ένα μέλλον γεμάτο ηρεμία και ισορροπία.

Ο χρόνος είναι σοφός αν του το επιτρέψετε

Πιθανόν να έχετε ακούσει αρκετές γλυκανάλατες φράσεις και ιδέες μεγαλώνοντας. Ίσως και να έχετε γίνει οικείοι με ρήσεις που δίνουν υποσχέσεις όπως “η ζωή φέρνει καλά πράγματα σε εκείνους με καλή καρδιά,” ή “κάτι καλό έρχεται πάντα σε όσους περιμένουν.”

Σ’ αυτό το σημείο της ζωής σας ωστόσο, πιθανόν να γνωρίζετε ότι άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν σε καλούς ανθρώπους και ότι η ευτυχία δε χτυπάει την πόρτα σας από μόνη της, ασχέτως από το πόσο πολύ το περιμένετε.

Τι εννοούμε με αυτό; Είναι πολύ απλό: να ζείτε τη ζωή σημαίνει να γίνετε ένας σοφός πολεμιστής ο οποίος γνωρίζει ποιες μάχες να δώσει και ποιες θα ήταν καλύτερο ν’ αποφύγει.

Πρέπει να αναπτύξετε νέες συναισθηματικές στρατηγικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε σε αυτά τα περίπλοκα και απαιτητικά σενάρια.

Επούλωση σημαίνει να περνάμε μέσα από διαφορετικά στάδια

Κοπέλα που κοιμάται και ψάρι, μείνετε ήρεμοι

Φανταστείτε πως έχετε κάποιο τραύμα. Για να μπορέσει να γιατρευτεί, θα πρέπει πρώτα να κλείσετε την πληγή ή να της βάλετε γάζα. Θα χρειαστείτε αγωγή και λίγο χρόνο να ξεκουραστείτε, ψυχικά και σωματικά. Ο ύπνος, άλλωστε, όπως στηρίζουν οι Walker και Van der Helm εδώ, μας βοηθάει να επεξεργαστούμε καλύτερα αυτά που μας έχουν συμβεί. Αργότερα, μπορείτε να ξεκινήσετε φυσική θεραπεία για να επαναφέρετε την κινητικότητά σας.

Τα συναισθηματικά ή ψυχολογικά τραύματα δεν διαφέρουν:

 • Χρειάζεστε χρόνο για να συνέλθετε και χρόνο για να ανασυγκροτηθείτε.
 • Για να γιατρευτείτε από τη θλίψη σας, απαιτείται χρόνος ηρεμίας και αναλογισμού.
 • Ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται έναν χωρισμό, μια αποτυχία ή μια απώλεια με τον ίδιο τρόπο που το κάνει για ένα έγκαυμα ή ένα φυσικό χτύπημα. Δείτε το σχετικό άρθρο του νευροεπιστήμονα και ψυχοβιολόγου Jaak Panskeep, όπου μελετάει την συσχέτιση ψυχολογικού και σωματικού πόνου.
 • Κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων, η χημεία στον εγκέφαλό σας χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει ενόσω συγκεντρώνετε την προσοχή σας στον εαυτό σας.
 • Μην το αποφύγετε αυτό, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να δεχθείτε ό,τι σας συνέβη.

Η αλήθεια αποκαλύπτεται πάντα αργά ή γρήγορα

Κοπέλα και κόκκινα λουλούδια, μείνετε ήρεμοι

Για να ξεπεράσετε μια δύσκολη στιγμή, δε χρειάζεται να παραμείνετε ακίνητοι.

Ο χρόνος δε θα επουλώσει τις πληγές σας από μόνος του αν δεν εξαλείψετε συγκεκριμένες σκέψεις ή ακόμα και συγκεκριμένα άτομα, από τη ζωή σας.

 • Για να προχωρήσετε σοφά, θα πρέπει να πάρετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Έτσι θα μπορέσετε να εισέλθετε στο μέλλον σας και να υπομείνετε το πέρασμα του χρόνο με περισσότερη ακεραιότητα.
 • Ό,τι και αν γίνει, ωστόσο, η αλήθεια καταλήγει πάντα να φανερώνεται.
 • Αν σας πρόδωσε κάποιος με ψέματα, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει αιχμάλωτος της απάτης του.
 • Αν δεν σας άκουσαν όταν αποκαλύψατε μια δύσκολη αλήθεια, κάποια στιγμή θα καταλάβουν την ειλικρίνειά σας.

Γι’ αυτό πρέπει να μείνετε ήρεμοι. Δε θα πρέπει ποτέ να υπομένετε την υποκρισία των άλλων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κάποια στιγμή, το ψέμα θα καταρρεύσει και ο ψεύτης θα πάρει αυτό που του ή της αξίζει.

Πώς να μείνετε ήρεμοι σε δύσκολες στιγμές

Δένδρο τη νύχτα, μείνετε ήρεμοι

Πίεση στη δουλειά, επικοινωνιακές δυσκολίες στη σχέση σας, έλλειψη χρόνου για τα παιδιά σας ή ακόμα και η αίσθηση κούρασης και φθοράς χωρίς προφανή λόγο, είναι όλα πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Μπορεί κάποιος να πει ότι έχουμε ξεχάσει πώς να είμαστε ευτυχισμένοι… Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι βαθύτερο και πιο πολύπλοκο από αυτό. Βιώνουμε ένα είδος υπαρξιακής αγωνίας, η οποία θολώνει τις προτεραιότητές μας.

Να θυμάστε:

 • Να μείνετε ήρεμοι στις πολύπλοκες στιγμές, να θυμάστε τι είναι σημαντικότερο για εσάς και να επικεντρώνεστε σ’ αυτό.
 • Προσπαθήστε να μείνετε συναισθηματικά ήρεμοι μέσα από την κατάσταση πνευματικής ηρεμίας. Είστε αυτό που σκέφτεστε, γι’ αυτό προσπαθήστε να επικεντρώσετε τις σκέψεις σας σε εποικοδομητικά, θετικά και ελπιδοφόρα πράγματα.
 • Εάν γίνετε εμμονικοί με το χθες και τα λάθη τα οποία έγιναν και με απογοητεύσεις του παρελθόντος, δε θα προχωρήσετε μπροστά και θα έχετε περισσότερο πνευματικό χάος.
 • Κατευθύνετε τον ειρμό της σκέψης σας. Εξασκείστε την επίγνωση, επικεντρώστε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα και ανάψτε την καρδιά σας.

Αν διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας, η μοίρα θα σας φέρει αυτό που αξίζετε – αλλά θα πρέπει να παλέψετε γι’ αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.