Ένας αναστεναγμός μπορεί να έχει περισσότερο νόημα από ένα φιλί

Πέρα από το ότι μας ανακουφίζει όταν είμαστε εξαντλημένοι, ο αναστεναγμός έχει μια βιολογική λειτουργία. Μας προμηθεύει επαρκώς με οξυγόνο όταν οι πνεύμονές μας δεν έχουν αρκετό.
Ένας αναστεναγμός μπορεί να έχει περισσότερο νόημα από ένα φιλί
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Λέγεται ότι ένας αναστεναγμός αποτελεί την απάντηση σε κάτι που μένει στον αέρα, ενώ πολλές φορές δείχνει περισσότερη αγάπη από ένα φιλί.

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτές τις ειδυλλιακές φράσεις; Είναι περίεργο το πώς ο κόσμος των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων της λογοτεχνίας και της εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, έχει δημιουργήσει μια πολύ ρομαντική εικόνα για τους αναστεναγμούς.

Ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει το ότι ένας αναστεναγμός είναι κάτι περισσότερο από μια ενέργεια κάθαρσης όταν απελευθερώνουμε το απειλητικό άγχος. Υπάρχει κρυμμένη λύπη από μια ανάμνηση που εξακολουθεί να είναι οδυνηρή.

Αν οι άνθρωποι αναστενάζουν για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο, το κάνουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Στο άρθρο αυτό θα θέλαμε να εξηγήσουμε τη λειτουργία συγκεκριμένων αναστεναγμών στην καθημερινή ζωή μας.

Είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Ένας αναστεναγμός αποτελεί μέρος του κύκλου της ζωής

Μερικές φορές αναστενάζουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Είναι πιθανό να μην προσέξετε έναν αναστεναγμό, όμως μέσα σε μία ώρα αναστενάζουμε μέχρι και δώδεκα φορές. Είναι απίστευτο, δεδομένου ότι αυτές τις δώδεκα φορές ο εγκέφαλός σας έχει σώσει τη ζωή σας χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς γιατί.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Έμπρακτη καλοσύνη: ένας υπέροχος τρόπος να φροντίσετε τον εγκέφαλο.

 

Τα κουμπιά αναστεναγμού στον εγκέφαλό μας

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Magazine, ο εγκέφαλός μας αποφασίζει σχετικά με το είδος της αναπνοής που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε αυτόν το “θαυμαστό υπολογιστή” υπάρχουν δύο είδη νευρώνων.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη αποφάσισαν να ονομάσουν αυτό το περίεργο σύνολο νευρώνων “κουμπιά αναστεναγμού”.

ένας αναστεναγμός

Αυτή η παραστατική ονομασία αναφέρεται σε κάτι που αποτελεί πραγματικά έναν τέλειο μηχανισμό. Μπορούμε να τον περιγράψουμε με τον παρακάτω τρόπο:

 • Υπάρχουν στιγμές που οι κυψελίδες των πνευμόνων συμπτύσσονται.
 • Όταν συμβαίνει αυτό, η ικανότητα των πνευμόνων να ανταλλάσσουν με οξυγόνο το διοξείδιο του άνθρακα μειώνεται.
 • Οι δύο ομάδες των νευρικών κυττάρων που ονομάζονται “κουμπιά αναστεναγμού” αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο πρόβλημα και “σπεύδουν να σώσουν την κατάσταση”. Τα κουμπιά αυτά είναι δύο μικρές δομές που βρίσκονται στο εγκεφαλικό στέλεχος.
 • Το ένα μετά το άλλο αυτά τα νευρωνικά κουμπιά μάς δίνουν την εντολή να αναστενάξουμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανοίξουμε τις κυψελίδες, επιτρέποντας να μπει στους πνεύμονες διπλάσια ποσότητα οξυγόνου από εκείνη μιας απλής αναπνοής.
 • Αυτή η μηχανική λειτουργία είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Έτσι επανεκκινούμε συνεχώς τον κύκλο της ζωής.

Συναισθηματικός αναστεναγμός

Τώρα ξέρουμε ότι αναστενάζουμε προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί. Αυτή η απαραίτητη βιολογική ενέργεια για την επιβίωσή μας περιγράφει και εξηγεί τον ακούσιο αναστεναγμό.

Υπάρχει επίσης ένας αναστεναγμός που είναι γνωστός ως συναισθηματικός ή εκούσιος αναστεναγμός. Μπορούμε να τον περιγράψουμε ως εξής:

ένας αναστεναγμός
 • Ένας αναστεναγμός αποτελεί μια συναισθηματική κάθαρση όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που προκαλεί άγχος ή ματαίωση.
 • Πολλοί άνθρωποι αναστενάζουν βαθιά όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά γι’αυτούς. Για παράδειγμα, όταν επιχειρούν κάτι δύσκολο, είτε σε σωματικό είτε σε πνευματικό επίπεδο, και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ελπίζουν, μπορεί να αναστενάξουν.
 • Παρομοίως, ένας αναστεναγμός αποτελεί την “καμινάδα” από την οποία απελευθερώνονται η λύπη και η στενοχώρια, η ανάσα για το άτομο που μας λείπει.
 • Πρόκειται για μια πληροφορία παράξενη αλλά και ενδιαφέρουσα. Ο Karl Teigen είναι ένας φημισμένος επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Ψυχολογίας στο Όσλο της Νορβηγίας και ειδικός στο συναισθηματικό αναστεναγμό.
 • Σύμφωνα με το έργο του, ο αναστεναγμός μάς βοηθάει να αισθανθούμε ενσυναίσθηση για ένα άλλο ανθρώπινο ον. Όταν ακούμε κάποιο συγγενή ή φίλο να αναστενάζει, ερμηνεύουμε αυτή τη χειρονομία ως αρνητικό συναίσθημα, σαν ένα κάλεσμα για να παρέχουμε συναισθηματική βοήθεια.

Αυτό είναι τόσο αληθινό που, σύμφωνα με τον Dr. Teigen, ο συναισθηματικός αναστεναγμός επίσης απαντά σε ένα ένστικτο σύνδεσης με την κοινωνική μας ομάδα.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε

Όπως γνωρίζουμε τώρα, ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για την επιβίωσή μας.

Με βάση αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι διαθέτουν διαφορετικά είδη αναπνοής ανάλογα με τη στιγμή και την ανάγκη.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η ευγνωμοσύνη φέρνει εσωτερική γαλήνη στο νου.

 

Εστιάστε στην “ενσυνειδητότητα” ή κάντε γιόγκα, δραστηριότητες που επίσης μας διδάσκουν διάφορους τρόπους εκούσιας και ελεγχόμενης αναπνοής για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα:

 • Για να μπορούμε να είμαστε περισσότερο παρόντες.
 • Για να καταπολεμήσουμε το άγχος και για να είμαστε υγιείς.
 • Για να διαλογιστούμε και για να έχουμε συνείδηση του εαυτού μας και των αναγκών μας.
ένας αναστεναγμός

Συνιστούμε το εξής: μάθετε να αναστενάζετε. Με κάθε αναπνοή απελευθερώνετε εντάσεις και ανησυχίες και αυτό ανανεώνει τον “κύκλο της εσωτερικής ζωής”.

Σημειώστε τι πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για είκοσι λεπτά:

 • Βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να αναπαυτείτε διανοητικά.
 • Καθίστε με την πλάτη σας ίσια.
 • Φέρτε το στήθος προς τα μπρος και ακουμπήστε τα χέρια σας στα πόδια σας.
 • Αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα και έπειτα κρατήστε την αναπνοή σας για τέσσερα ακόμα δευτερόλεπτα. Έπειτα εκπνεύστε βγάζοντας έναν μακρύ και ηχηρό αναστεναγμό διάρκειας εφτά δευτερολέπτων.

Όταν αρχίσετε να κάνετε αυτή την απλή άσκηση κάθε μέρα, θα δείτε διαφορές στο σώμα και στο πνεύμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.