4 βουδιστικές αρχές που μιλούν για την αγάπη

Η αγάπη είναι και πάντα θα είναι μια περίπλοκη και συναρπαστική διάσταση. Είναι κάτι που μαθαίνουμε κάθε μέρα κι έτσι αξίζει να μάθετε μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε εσωτερικά.
4 βουδιστικές αρχές που μιλούν για την αγάπη
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι βουδιστικές αρχές που μιλούν για αγάπη. Ο βουδισμός μας διδάσκει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο σε πνευματικό επίπεδο. Αν το αποδεχτείτε αυτό ως μέρος του εαυτού σας και ασχοληθείτε με την ευεξία και την ελευθερία των άλλων, τότε θα μπορέσετε αναπτυχθείτε περισσότερο σαν άτομα.

Η έννοια της αγάπης που μας προσφέρει ο Βουδισμός είναι εντελώς διαφορετική από την κλασική εικόνα της ρομαντικής αγάπης που μας προσφέρει ο κόσμος της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου με αποτέλεσμα μια σειρά από παρανοήσεις, μερικές από τις οποίες μπορεί να αποβούν οδυνηρές.

Αν αφήσετε κατά μέρος το αν είστε πνευματώδεις, θρησκευόμενοι ή αγνωστικιστές — ή λίγο από όλα — θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τους διαφορετικούς τρόπους που βλέπετε τα ίδια πράγματα καθώς μπορούν να σας εμπλουτίσουν προσωπικά.

Διαβάστε μια σύντομη εισαγωγή στον βουδισμό από τους G., E., Keown, D., & Guillon, E.

Η αγάπη είναι και πάντα θα είναι μια περίπλοκη και συναρπαστική διάσταση. Είναι κάτι που μαθαίνουμε κάθε μέρα κι έτσι αξίζει να μάθετε μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε εσωτερικά και να καλλιεργήσετε πιο ευτυχισμένες και υγιείς σχέσεις.

Ο βουδισμός είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μερικούς από τους πυλώνες αυτής της πίστης, που είναι μαγικοί και σοφοί, τέσσερις βουδιστικές αρχές που μας προτρέπουν να προβληματιστούμε για λίγα λεπτά.

Η αγάπη στο βουδισμό

Στα βουδιστικά κείμενα και στις διαφορετικές εκφάνσεις της παλιάς θρησκείας, η αγάπη είναι πάνω από όλα μέρος της εσωτερικής σας ευεξίας – τόσο της δικής σας όσο και του συντρόφου σας.

Είναι ενδιαφέρον να μάθετε ότι για το Βούδα, η αγάπη είναι ένα έξοχο και υπέροχο μείγμα χαράς και συμπόνιας. Παράλληλα, να θυμάστε ότι σε αυτή την πνευματική προσέγγιση κανείς δεν πρέπει να εξυψώνει τον εαυτό του πάνω από τους άλλους ή να αισθάνεται την ανάγκη να “προσκολληθεί” σε κάτι ή σε κάποιον.

Αυτή η “αποσύνδεση” είναι μέρος της ουσιαστικής ελευθερίας της ανθρώπινης ψυχής ώστε να κυλά και να προχωρά παράλληλα με τη ρόδα της ζωής και μέσω κάθε κύκλου που πρόκειται να έρθει. Ωστόσο, με τον όρο αποσύνδεση δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να είστε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Για το βουδισμό, αγάπη σημαίνει να αναγνωρίζετε το άλλο πρόσωπο ως μέρος του εαυτού σας, με χαρά και σεβασμό. Παράλληλα θα πρέπει να επιτρέπετε την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου που αγαπάτε.

Τότε ανακαλύπτουμε μια από τις πιο όμορφες πτυχές αυτής της θεωρίας.

Ας ανακαλύψουμε αυτές τις βουδιστικές αρχές με περισσότερες λεπτομέρειες.

1. Ανιδιοτελής καλοσύνη

Ο βουδισμός μας υπενθυμίζει ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ζωής σας θα πρέπει να είναι η καλοσύνη, μια από τις κύριες βουδιστικές αρχές.

 • Με τον όρο ευγενικές και αγνές πράξεις, σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον εαυτό μας.  Παράλληλα θα πρέπει να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας.
 • Με αγάπη, αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές καθώς στην περίπτωση ενός ζευγαριού η ανιδιοτελής καλοσύνη θα πρέπει να εκφράζεται πιο ξεκάθαρα και αναγκαία.
 • Θεμέλιο της σχέσης σας να είναι ο σεβασμός· η ανησυχία για την ευεξία του συντρόφου σας και η προσωπική ισορροπία κάνοντας ευγενικές πράξεις, είναι αξίες που κανείς δεν πρέπει να απορρίπτει.
4 βουδιστικές αρχές που μιλούν για την αγάπη

2. Η ικανότητα να είναι χαρούμενο κι ευτυχισμένο το πρόσωπο που αγαπάτε

Όταν η αγάπη είναι αληθινή, ώριμη και σοφή ποτέ δεν θα φέρει θλίψη ή δάκρυα στα μάτια σας. Ο άνθρωπος που θέλει να σας κάνει ευτυχισμένους ποτέ δεν θα σας κάνει να κλάψετε.

 • Τα βουδιστικά κείμενα μας υπενθυμίζουν ότι προκειμένου να αγαπήσετε κάποιον θα πρέπει να τον παρατηρήσετε και να βρείτε τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους.
 • Αυτή η κατανόηση γίνεται ο δρόμος όπου συναντιούνται δυο άνθρωποι και εκτός από αυτή την κατανόηση θα μπορέσετε να απολαύσετε το χρόνο σας μαζί, συζητώντας για τη χαρά, παρακολουθώντας στη σιωπή και ανακαλύπτοντας τις ανησυχίες της ψυχής σας.
 • Η ευτυχία εκφράζεται και παρατηρείται και η αγάπη παρέχεται με χαρά – ποτέ με δάκρυα ή εκβιασμούς.

Παράλληλα ο βουδισμός μας υπενθυμίζει ότι πριν μπούμε σε μια σχέση θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι και πριν από αυτή. Μόνο οι ήρεμες κι ευτυχισμένες καρδιές μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

3. Η συμπόνια: μια από τις βασικές βουδιστικές αρχές

Η συμπόνια θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια ευγενής και ειλικρινής επιθυμία να ανακουφίσετε τον πόνο κάποιου και ειδικότερα των προσώπων που αγαπάτε.

 • Ο βουδισμός μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε το λόγο που υποφέρουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Επίσης, ότι μερικές φορές οι λέξεις από μόνες τους δεν αρκούν. Οι λέξεις μπορεί να μην είναι πάντα ειλικρινείς ή θαρραλέες.
 • Θα πρέπει να μάθετε να παρατηρείτε, να αναπτύσσετε την εμπάθεια που βοηθά τα μάτια σας να βλέπουν μέσα στην ψυχή του άλλου. Όπως μπορεί να μαντέψατε ήδη, αυτή η πνευματική προσέγγιση σας καλεί επίσης να μάθετε να διαλογίζεστε.

Μόνο όταν βρίσκετε τη δική σας εσωτερική ισορροπία και ειρήνη μπορείτε να συνδεθείτε με το συναισθηματικό κόσμο των άλλων.

βουδιστικές αρχές - συμπόνια

4. Δικαιοσύνη και ελευθερία σε ένα ζευγάρι, από τις βουδιστικές αρχές

Αυτή είναι μια σημαντική και περίπλοκη πτυχή των σχέσεων. Αν αγαπάτε κάποιον, πώς προωθείτε την ελευθερία του; Πώς δημιουργείτε έναν χώρο όπου μπορείτε να είστε και οι δυο μαζί αλλά παράλληλα και ελεύθεροι για να αναπτυχθείτε;

 • Είναι σημαντικό να βλέπετε τα πράγματα με μια σχετική έννοια. Για να ξεκινήσουμε, η αληθινή αγάπη θα πρέπει πάντα να προσφέρει απόλυτη ελευθερία.

“Σ’αγαπώ επειδή αγαπώ και τον εαυτό μου.  Και δεν διστάζω να σε αγαπήσω και να σε βοηθήσω να αναπτυχθείς όπως κι εγώ επίσης.”

Η προσωπική ελευθερία, είναι όπως αναφέραμε μια εξαιρετική αξία.  Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να την εφαρμόσετε, θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο ώριμες σχέσεις.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν κοινό χώρο στη σχέση σας.  Παράλληλα, θα κατανοείτε ότι το άλλο άτομο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εσωτερικά. Είναι ένας δρόμος που θα πρέπει να περπατήσετε μαζί, χέρι-χέρι, αλλά παράλληλα ελεύθερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
 • Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
 • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
 • Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.