Δεθείτε με το εγώ και καταπολεμήστε το συναισθηματικό κενό

Για να καταπολεμήσετε το συναισθηματικό κενό χρειάζεται να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και να αποφεύγετε τα πράγματα που σας βλάπτουν. Ζήστε και απολαύστε το παρόν
Δεθείτε με το εγώ και καταπολεμήστε το συναισθηματικό κενό

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαρτίου, 2019

Υπάρχουν μερικές καταστάσεις που σας παραλύουν όσο ζείτε με το συναισθηματικό κενό. Ενώ ένα «κενό» αναφέρεται συνήθως στην απουσία του κάτι, στην ψυχολογική διάσταση αυτό σημαίνει ταλαιπωρία, δυσφορία και απέραντη θλίψη.

Αν και το συναισθηματικό κενό είναι κάτι που συνήθως περιγράφεται όσον αναφορά στο πρόβλημα μιας σχέσης, στην πραγματικότητα δεν σταματάει εκεί.

Οι προσωπικές απογοητεύσεις, ο πόνος από δύσκολη παιδική ηλικία, η αποτυχία ή ακόμα το στρες και το άγχος μπορούν σίγουρα να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση. Είναι η συναισθηματική δυσαρέσκεια που σας απομακρύνει τελείως από το εσωτερικό σας «εγώ».

Σήμερα θέλουμε να σας πούμε για πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη σχέση. Όσο περισσότερο αποδέχεστε τον πραγματικό σας εαυτό, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να γεμίσετε αυτό το συναισθηματικό κενό.

Σας ενθαρρύνουμε να τους εφαρμόσετε. Αξίζει τον χρόνο σας.

 1. Μην φοβάστε πια την μοναξιά

Το συναισθηματικό κενό έχει να κάνει πολύ με το συναίσθημα της μοναξιάς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό είναι που πονάει περισσότερο τους ανθρώπους: νιώθουν μόνοι, παρεξηγημένοι κι ακόμα εκτός τόπου.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 4 συμβουλές για να ξεπεράσετε την θλίψη

 

Παρακάτω δίνονται μερικά παραδείγματα αυτής της στενής σχέσης μεταξύ μοναξιάς και συναισθηματικού κενού:

 • Είστε σε σχέση, αλλά ο σύντροφός σας σάς κάνει να νιώθετε μοναξιά, παρεξήγηση και δυστυχία.
 • Αισθάνεστε ότι δεν έχετε καμία υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω σας.
 • Δεν είχατε πότε έναν δυνατό κι ευτυχισμένο δεσμό με τους γονείς σας ή τα μέλη της οικογένειας.

Οποιαδήποτε από αυτές τις προσωπικές δυναμικές μπορεί να καθορίσει αν είστε δυσαρεστημένοι, μόνοι και νιώθετε χαμένοι.

 • Ένας τρόπος για να θεραπεύσετε αυτόν τον πόνο, όμως, είναι να ξαναφτιάξετε την σχέση με το εσωτερικό σας «εγώ»
 • Κατανοήστε πως εσείς είστε η αγάπη της ζωής σας και πως η καλύτερή σας παρέα πρέπει πάντα να είναι ο εαυτός σας. Κανείς εκτός από εσάς δεν αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό, προσοχή, φροντίδα και στοργή που βρίσκονται μέσα στην καρδιά σας.
 • Να καταλάβετε πως, αν δεν μάθετε να απολαμβάνετε την μοναξιά σας, θα αναζητάτε αυτό που λείπει σε άλλους.
συναισθηματικό κενό ροζ λουλούδια
 1. Απομακρυνθείτε από αυτά που σας πονάνε για να καλύψετε το συναισθηματικό κενό

 • Θα το ξαναπούμε: το συναισθηματικό κενό δεν σημαίνει την απουσία του οτιδήποτε. Είναι μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί, ένα βάρος που σας πνίγει, μια ουλή που καίει.
 • Να καταλάβετε πως δεν σας λείπει κάτι που δεν το έχετε ήδη. Είστε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την απόκτηση ευημερίας.
 • Το μόνο πράγμα που χρειάζεστε είναι να μάθετε να επικοινωνείτε με τον εαυτό σας και για να το πετύχετε, πρέπει να μάθετε να ακούτε.
 • Προσδιορίστε αυτό που σας ενοχλεί, αυτούς που σας πληγώνουν, αυτό που σας κάνει δυστυχισμένους.
 • Ανακαλύψτε όσα δεν σας αρέσουν στον εαυτό σας (οι ανασφάλειες, οι φοβίες, οι εμμονές…).

 

 

Όταν συνδεθείτε με αυτές τις σκοτεινές πλευρές του εσωτερικού σας «εαυτού» θα είναι το πρώτο σας βήμα. Απομακρυνθείτε από αυτά που σας πονάνε και προκαλούν το συναισθηματικό κενό.

συναισθηματικό κενό λευκά λουλούδια
 1. Σταματήστε τους νοητικούς θορύβους

Το εσωτερικό σας «εγώ» περιβάλλεται από έντονους και περίπλοκους νοητικούς θορύβους οι οποίοι σας εμποδίζουν να είστε ελεύθεροι. Η ελευθερία σας και η αληθινή ουσία περιτοιχίζονται.

 • Αυτός ο νοητικός θόρυβος στην ουσία είναι οι εξής σκέψεις που κάνετε: «Δεν μπορώ» και «Δεν θα τολμούσα» ή «Αν το κάνω αυτό, θα απογοητεύσω τόσους πολλούς ανθρώπους»
 • Σταματήστε αυτόν τον επίμονο ήχο του βάλτου μέσα σας και ξεριζώστε τα αγκάθια στην ψυχή σας. Γίνετε δική σας προτεραιότητα και ανακτήστε την ελευθερία σας, γεμίστε τον εαυτό σας με αυτοεκτίμηση και φέρτε φως και ασφάλεια στο συναισθηματικό κενό.
 1. Δεν χρειάζεστε κανέναν να φυτεύει λουλούδια γα την ψυχή σας

Όλοι περνάμε το μισό της ζωής μας περιμένοντας κάποιον να γεμίσει το κενό μας. Θέλουμε κάποιον που θα φέρνει λουλούδια στις ψυχές μας, θα μας πάρει από το χέρι και θα μας οδηγήσει στην ευτυχία και ικανοποίηση.

Ωστόσο, αυτή η ρομαντική εικόνα είναι ανεπαρκής και ακόμα και ανθυγιεινή. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σας κάνει να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι και να σας σώσει από τον εαυτό σας.  Εσείς οι ίδιοι πρέπει μα σώσετε και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χτίσετε την δική σας ευτυχία κάθε μέρα της ζωής σας. Φυτέψτε έναν κήπο μέσα στην ψυχή σας και γίνεται άνθρωπος που θέλετε να είστε. Έτσι ακριβώς αποφεύγετε το συναισθηματικό κενό.

συναισθηματικό κενό και λουλούδια
 1. Φροντίστε την σωματική σας ευεξία

Γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να προσέχετε τις σκέψεις και την συμπεριφορά σας. Ένας αισιόδοξος, ρεαλιστικός και γενναίος τρόπος σκέψης είναι η καλύτερη στρατηγική για να καλύψετε το συναισθηματικό κενό.

Ωστόσο, εκτός από την φροντίδα του μυαλού σας πρέπει επίσης να φροντίσετε την υγεία σας, το σώμα σας και την καρδιά σας. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:

 • Να κοιμάστε τουλάχιστον οχτώ ώρες την ημέρα.
 • Να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και ξεκούρασης.
 • Να πίνετε άφθονα υγρά.
 • Να κάνετε περίπατο καθημερινά για 30 λεπτά.
 • Να εξασκείστε στις τεχνικές χαλάρωσης, στην γιόγκα ή στη πεζοπορία.
 • Να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
 • Να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι.
 • Να τρώτε πάντα πρωινό.
 • Να τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα, αλλά μικρότερες μερίδες.

Ζήστε το παρόν, απολαύστε κάθε γεύμα, κάθε βόλτα. Μην ασχολείστε με το παρελθόν και μην αγχώνεστε για το μέλλον. Το τώρα είναι αυτό που υπάρχει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sha’ked, A., & Rokach, A. (2014). Loss and Loneliness in Close Relationships. Psychology Journal, 11(1).
 • Christie, D. E. (2006). The work of loneliness: Solitude, emptiness, and compassion. Anglican theological review.
 • Fogarty, T. F. (2000). On emptiness and closeness. Journal of Pastoral Counseling, 35(5).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.