Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μάσκες προπόνησης

Οι μάσκες προπόνησης ήρθαν για να μείνουν. Είναι αποτελεσματικές; Παρότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας τις σχετικότερες μελέτες γι' αυτές.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μάσκες προπόνησης

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η τεχνολογία έχει διευκολύνει τη ζωή μας με διάφορους τρόπους. Σήμερα, ο αθλητικός εξοπλισμός, όπως οι μάσκες προπόνησης, υπόσχεται την ώθηση της απόδοσής μας. Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν την πραγματική τους επίδραση και δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη τους.

Οι μάσκες προπόνησης χρησιμοποιούνται για να εξομοιώσουν την προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο. Σύμφωνα με την αγορά, δίνουν ώθηση στην απόδοση του αθλητή αναδημιουργώντας τις επιδράσεις του υψηλού υψομέτρου. Επιπλέον, υποτίθεται ότι βελτιώνουν την χωρητικότητα των πνευμόνων και την παροχή οξυγόνου στα τριχοειδή.

Η προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο περιλαμβάνει τη συνεχή άσκηση για δύο ή τρεις εβδομάδες με χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Για ποιον λόγο; Για να βελτιωθεί η απόδοση των επαγγελματιών δρομέων και η αντοχή των αθλητών. Αυτό αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον αιματοκρίτη (η αναλογία ερυθρών αιμοσφαιρίων με τον συνολικό όγκο του αίματος).

Τι είναι οι μάσκες προπόνησης;

Μέχρι στιγμής, αναφέραμε πού χρησιμεύουν αυτές οι μάσκες αλλά δεν είπαμε τι ακριβώς είναι. Αυτές οι μάσκες είναι παρόμοιες με τις μάσκες προσώπου καθώς καλύπτουν το στόμα και τη μύτη.

Κατασκευάζονται από νεοπρένιο, ένα υλικό το οποίο προσαρμόζεται εύκολα, απορροφά τον ιδρώτα, και μπορεί να πλυθεί.

Συνήθως στις άκρες τους έχουν ταινίες velcro για να δένονται καλύτερα, αποτρέποντας την είσοδο του οξυγόνου από τις διάφορες βαλβίδες τους. Αυτά τα τμήματα κρατούν έξω τη σκόνη, το νερό, ή την άμμο, ανάλογα τον χώρο.

Τα οφέλη που αποδίδονται στις μάσκες προπόνησης

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη των υποξικών μασκών. Ωστόσο, θα αναφέρουμε αυτά που τους αποδίδονται.

Απεικόνιση ερυθρών αιμοσφαιρίων
Αυτά τα βοηθήματα προπόνησης υποτίθεται πως αυξάνουν τη συγκέντρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Προετοιμασία για διαγωνισμούς

Αναμφίβολα, οι αθλητές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους το μέρος στο οποίο θα πρέπει να διαγωνιστούν. Για την ακρίβεια, μελέτες έχουν αξιολογήσει τη σωματική και ψυχολογική επίδραση της προπόνησης σε υψηλό υψόμετρο σε κορυφαίους αθλητές.

Οι υποξικές μάσκες έχουν την ιδιότητα να προετοιμάζουν έναν αθλητή να διαγωνιστεί σε περιβάλλοντα με χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου.

Μαθαίνουν σωστή αναπνοή

Όλοι γνωρίζουμε πώς ν’ αναπνέουμε καθώς πρόκειται για ζωτική λειτουργία. Όμως, στην περίπτωση των αθλητών, η αναπνοή είναι ακόμη πιο σημαντική. Στον αθλητισμόθα πρέπει να μάθετε πώς ν’ αποφεύγετε αποτελεσματικά την κόπωση.

Καθώς αυτές οι μάσκες εξομοιώνουν ένα περιβάλλον με χαμηλό οξυγόνο, θα μάθετε να βελτιστοποιείτε και να ελέγχετε την παροχή οξυγόνου.

Δίνουν ώθηση στην απόδοση

Μελέτες πάνω στην υποξική προπόνηση δηλώνουν ότι αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της αερόβιας απόδοσης των αθλητών. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί έχουν αποδείξει πως βελτιώνει σημαντικά τα γαλακτικά επίπεδα, αυξάνοντας τη δύναμη και την αντιληπτή κόπωση.

Στις μάσκες προπόνησης αποδίδεται αυτό το όφελος επειδή εξομοιώνουν την υποξική προπόνηση. Επίσης, αυξάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παράγουν ερυθροποιητίνη (EPO), η οποία δίνει στους μυς μεγαλύτερη ικανότητα προσπάθειας.

Οι μάσκες προπόνησης βελτιώνουν το αναπνευστικό σύστημα

Αυτές οι μάσκες δίνουν ώθηση στην χωρητικότητα των πνευμόνων μεγιστοποιώντας την πρόσληψη οξυγόνου, τουλάχιστον αυτό το όφελος τους αποδίδεται. Καθώς υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο, ο αθλητής θα πρέπει να παίρνει βαθιές αναπνοές, κάτι που κάνει τους πνεύμονες να εκτείνονται στην πλήρη χωρητικότητά τους.

Αυτοί οι τύποι βαθιών αναπνοών δυναμώνουν επίσης το διάφραγμα και άλλους μυς οι οποίοι παίζουν ρόλο στην αναπνοή. Από την άλλη, οι πνευμονικές κυψελίδες γίνονται πιο ελαστικές και, έτσι, βελτιώνουν την ικανότητα αναπνοής στο οξυγόνο.

Υπερτροφία μυών

Έρευνες έδειξαν ότι η υποξική προπόνηση, μαζί με την προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφία των μυών. Αυτό επειδή οι μορφολογικές προσαρμογές γίνονται στον μυοσκελετικό ιστό.

Λειτουργούν πραγματικά οι μάσκες προπόνησης;

Προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μάσκες προπόνησης, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό για ν’ αποφύγετε τυχόν επιπλοκές. Τώρα, χρειαζόμαστε μάσκες προπόνησης ή όχι; Η απάντηση είναι ναι και όχι.

Οι ειδικοί έχουν συζητήσει το ζήτημα και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, με τη βοήθεια των μελετών που αναφέραμε παραπάνω, ότι η προπόνηση με αυτή τη μάσκα για τέσσερις με έξι εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τους αναπνευστικούς μυς. Ωστόσο, η χρήση τους δεν αποτελεί μια πραγματικά αποτελεσματική μέθοδο εξομοίωσης μιας υποξικής προπόνησης.

Άνδρας γυμνάζεται με μάσκα προπόνησης
Τα οφέλη αυτών των μασκών δεν είναι ξεκάθαρα. Η χρήση τους για έναν μήνα ίσως βελτιώσει τους αναπνευστικούς μυς.

Οι κίνδυνοι

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η έλλειψη γνώσης για την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται οι άνθρωποι για να παραμείνουν υγιείς. Θα πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι βαλβίδες και αν τις ρυθμίζετε καλά, σύμφωνα με τις ικανότητές σας ως αθλητή.

Αν υποφέρετε από κάποιο σύμπτωμα, όπως ξαφνικό μούδιασμα και υπερκόπωση, θα πρέπει ν’ αναζητήσετε ιατρική βοήθεια καθώς μπορεί να υπάρχει υποξία.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου τέτοιες μάσκες. Αντενδείκνυνται για όσους υποφέρουν από κρίσεις πανικού και για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, για όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου και όσους υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό και χαμηλή πίεση.

Έχετε απορίες σχετικά με τις μάσκες προπόνησης;

Αν έχετε ακόμη απορίες μετά την ανάγνωση του άρθρου μας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προπονητή σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ενάντια στην προπόνηση με τη χρήση αυτών των μασκών χωρίς τη συνοδεία κάποιου επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ramos-Campo, D.J.; Martínez, F.; Esteban, P.; Rubio-Arias, J.A. y Jiménez, J.F. (2016). Entrenamiento en hipoxia intermitente y rendimiento ciclista en triatletas. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte vol. 16 (61) pp. 139-156. Disponible en: http://cdeporte.rediris.es/revista/revista61/artefectos677.htm
  • Diego Fernández-Lázaro. Joseba Díaz, Alberto Caballero, Alfredo Córdova. Entrenamiento de fuerza y resistencia en hipoxia: efecto en la hipertrofia muscular. Biomédica 2019;39:212-20. Doi: https://doi.org/10.7705/biomedica.v39i2.4084
  • Tarqui-Silva, Leonardo. Grado de impacto de la evaluación psicológica durante el entrenamiento en altura con atletas de élite. Revista Investigaciones Altoandina, Vol. 17, Nº. 2, 2015. Pág. 201-206. ISSN 2306-8582, ISSN-e 313-2957
  • Análisis de hematocrito. Mayo Clinic.
  • Los pulmones y el ejercicio. Hoja informativa de la European Lung Foundation (ELF).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.