Μέλι ή ζάχαρη: Ξέρετε ποιο είναι καλύτερο;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να γλυκάνετε ένα έγχυμα ή ένα επιδόρπιο και, σίγουρα, μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι η πιο υγιεινή (ή η λιγότερο επιβλαβής) επιλογή: το μέλι ή η ζάχαρη;
Μέλι ή ζάχαρη: Ξέρετε ποιο είναι καλύτερο;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να γλυκάνετε ένα έγχυμα ή ένα επιδόρπιο και, σίγουρα, μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι η πιο υγιεινή (ή η λιγότερο επιβλαβής): το μέλι ή η ζάχαρη;

Ίσως καταναλώνετε φυσικά τσάγια από βότανα, θέλετε να χάσετε βάρος ή θέλετε να αποφύγετε τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στη λευκή ζάχαρη. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποιο γλυκαντικό θα κερδίσει στη μάχη μεταξύ μελιού και ζάχαρης.

Φυσικό vs. τεχνητό μέλι

Πριν μιλήσουμε για τις διαφορές μεταξύ μελιού και ζάχαρης, είναι πρώτα σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη μελιού: το φυσικό μέλι και το τεχνητό μέλι. Το φυσικό μέλι είναι ένα προϊόν που δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία, οπότε βρίσκεται στη φυσική του κατάσταση. Είναι επίσης γνωστό ως ακατέργαστο μέλι.

Το τεχνητό μέλι, από την άλλη πλευρά, πρέπει να υποβληθεί σε διάφορες θερμικές διεργασίες για να αυξηθεί η ανθεκτικότητά του. Η ιδέα είναι να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να παραμείνει σε ένα ράφι για ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά του.

Σε γενικές γραμμές, και σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών, όλα τα είδη μελιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και οξύτητα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μελιού είναι ότι οι θερμικές διεργασίες μπορούν να αλλοιώσουν τη σύστασή του, εξαλείφοντας ορισμένα μέταλλα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Υπό αυτή την έννοια, είναι πάντα σκόπιμο να επιλέγετε το πιο φυσικό προϊόν.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Παρόλο που οι διατροφολόγοι υποδεικνύουν ότι είναι πάντα καλύτερο να πίνετε τσάι χωρίς γλυκαντικό, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε κάτι που προσφέρει γλυκιά γεύση. Τότε είναι που θέλουμε να μάθουμε ποια επιλογή είναι η καταλληλότερη: το μέλι ή η ζάχαρη.

Αν αναφερθούμε στο μέλι (εφόσον είναι βιολογικό) πρέπει να πούμε ότι γλυκαίνει περισσότερο από τα ραφιναρισμένα σάκχαρα. Παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Όλο αυτό το σύνολο θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και της γρίπης, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε αρουραίους το 2016.

Μια μικρή ποσότητα μελιού γλυκαίνει πολύ περισσότερο από μια κουταλιά ζάχαρη. Επομένως, θα χρειαστούμε λιγότερο για να έχουμε τα ίδια (ή μεγαλύτερα) αποτελέσματα σε επιδόρπια ή αφεψήματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη παρέχει κενές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει θρεπτικά συστατικά, ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα.

Το μέλι, καθώς παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, μας δίνει μια καλή ποσότητα νερού και κάποιες θρεπτικές ιδιότητες.

Μέλι ή ζάχαρη: Οι διαφορές και οι ομοιότητες

Μέλι ή ζάχαρη: Ξέρετε ποιο είναι καλύτερο;
Οι τροφές με απλά σάκχαρα μας αφήνουν πεινασμένους και, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο γλυκαντικών είναι ο τύπος της ζάχαρης που μας παρέχει η καθεμία από αυτές.

Αρχικά, η ραφιναρισμένη ή λευκή ζάχαρη περιέχει σχεδόν καθαρή σακχαρόζη. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, αν και η πρώτη υπερισχύει της δεύτερης. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η φρουκτόζη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη γλυκόζη και τη σακχαρόζη.

Όσον αφορά τη γεύση, όσοι έχουν δοκιμάσει τα δύο θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τις διαφορές τους. Η ζάχαρη είναι πιο γλυκιά λόγω της σακχαρόζης που περιέχει, αλλά το μέλι μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με τα άνθη με τα οποία έχει παραχθεί.

Υπέρ της ζάχαρης στη γαστρονομία, μπορούμε να επισημάνουμε ότι έχει την ικανότητα να καραμελώνει και να χρησιμοποιείται ως διακόσμηση στα κέικ. Επιπλέον, η συνοχή της την καθιστά ιδανική για ορισμένες παρασκευές και πιάτα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μέλι δεν πάει πίσω: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπύκνωση στις μπάρες δημητριακών και να προσθέσει αρώματα σε συνταγές.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ του μελιού και της ζάχαρης, θα σας αφήσουμε με μια σύντομη σύνθεση των ιδιοτήτων τους σύμφωνα με τους ειδικούς: ανά 100 γραμμάρια:

 • Γλυκαιμικός δείκτης: μέλι (58), ζάχαρη (60)
 • Νερό: μέλι (17 γραμμάρια), ζάχαρη (0,03 γραμμάρια)
 • Σάκχαρα: μέλι (80 γραμμάρια), ζάχαρη (99,99 γραμμάρια)
 • Θερμίδες: μέλι (300), ζάχαρη (387)
 • Ασβέστιο: μέλι (6 χιλιοστόγραμμα), ζάχαρη (1 χιλιοστόγραμμα)
 • Μαγνήσιο: μέλι (2 χιλιοστόγραμμα), ζάχαρη (0 χιλιοστόγραμμα)
 • Φώσφορος: μέλι (4 χιλιοστόγραμμα), ζάχαρη (0 χιλιοστόγραμμα)
 • Κάλιο: μέλι (52 χιλιοστόγραμμα), ζάχαρη (2 χιλιοστόγραμμα)

Μύθοι

Μέλι ή ζάχαρη: Ξέρετε ποιο είναι καλύτερο;
Όπως και η βρώμη, τα στοιχεία υποστηρίζουν τις θετικές επιδράσεις του μελιού στο δέρμα. Μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει ως βοηθητικό ενάντια σε ορισμένα δερματολογικά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής, είπαμε, αντικειμενικά, τι προσφέρει κάθε γλυκαντική ουσία, ώστε να μπορέσετε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Ο γιατρός Gabe Mirkin, ειδικός στη διατροφή, εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ της χρήσης του μελιού και της ζάχαρης.

Λοιπόν, όταν η ζάχαρη φτάνει στον οργανισμό (είτε από ένα μήλο, είτε από ένα κέικ, είτε από ένα τσάι με μέλι) αντιμετωπίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Η διαφορά έγκειται στο τι “άλλα πράγματα” μας αφήνει αυτή η τροφή μόλις απορροφηθεί η γλυκύτητα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη και αυτός είναι ένας κοινός μύθος που περιστρέφεται γύρω από το μέλι. Ταυτόχρονα, συχνά λέγεται ότι είναι μια ταχύτερη πηγή ενέργειας, αλλά και αυτό είναι επίσης λάθος.

Αν αναλύσουμε μια κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά μέλι, η πρώτη θα έχει 64 θερμίδες και η δεύτερη 46 (συν το νερό). Ωστόσο, η διαφορά αυτή δεν είναι τόσο σημαντική.

Γιατί; Επειδή για να έχετε το ίδιο “γλυκό” αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε μία κουταλιά ζάχαρη ή μιάμιση κουταλιά μέλι. Επομένως, θα προσθέσετε την ίδια αναλογία θερμίδων στον οργανισμό.

Για πολλά χρόνια, το μέλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργικών καταστάσεων, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 έδειξε ότι το προϊόν αυτό είναι σε θέση να μειώσει τη στρατολόγηση φλεγμονωδών κυττάρων σε αυτού του είδους τις παθήσεις.

Η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι το μέλι ανακουφίζει τα αλλεργικά συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί δράσης που εμπλέκονται.

Λοιπόν, μέλι ή ζάχαρη;

μέλι σε βάζο
Υπάρχουν πολλές επιλογές για να δώσουμε γλυκιά γεύση στα φαγητά και τα ποτά και όλες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να δώσουμε γλυκιά γεύση σε φαγητά και ποτά. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε τόσο κατηγορηματικοί και να κλίνουμε προς μία μόνο εναλλακτική λύση.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά τρόφιμα που αγοράζουμε περιέχουν “κενά” σάκχαρα ή γλυκαντικά. Επομένως, μια καλή ιδέα θα μπορούσε να είναι η χρήση μελιού σε ό,τι επιλέγουμε να γλυκάνουμε (για παράδειγμα, ένα έγχυμα ή ένα σπιτικό κέικ). Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός από το μέλι ή τη ζάχαρη για να γλυκάνουμε συνταγές:

 • Στέβια
 • Χουρμάδες
 • Ζάχαρη καρύδας
 • Σιρόπι αγαύης

Ομοίως, ας μην ξεχνάμε τη ζάχαρη mascabo ή mascabado (η οποία περιέχει μέλι) και τη μελάσα από σπόρους όπως το ρύζι, το καλαμπόκι ή το κριθάρι.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη του μελιού ή της ζάχαρης δεν είναι τόσο διαφορετικά όσο νομίζετε. Και τα δύο προϊόντα παρέχουν μια πολύ παρόμοια ποσότητα θερμίδων και έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον γλυκαιμικό έλεγχο. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να εξετάσετε τα ιδιαίτερα οφέλη του καθενός και να επιλέξετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004 Spring;7(1):100-7.
 • Bobiş O, Dezmirean DS, Moise AR. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxid Med Cell Longev. 2018 Feb 4;2018:4757893.
 • Busserolles J, Gueux E, Rock E, Mazur A, Rayssiguier Y. Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hypertriglyceridemic and prooxidative effects of fructose. J Nutr. 2002 Nov;132(11):3379-82.
 • Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh MS, Gurtu S. Glibenclamide or metformin combined with honey improves glycemic control in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Sci. 2011 Mar 14;7(2):244-52.
 • Mohapatra DP, Thakur V, Brar SK. Antibacterial efficacy of raw and processed honey. Biotechnol Res Int. 2011;2011:917505.
 • Sadeghi F, Salehi S, Kohanmoo A, Akhlaghi M. Effect of Natural Honey on Glycemic Control and Anthropometric Measures of Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Crossover Trial. Int J Prev Med. 2019 Jan 15;10:3.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.