Γιατί χρειάζεστε μαγνήσιο στη διατροφή σας;

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που εξασφαλίζει στο σώμα σας πολλές ωφέλειες. Μάθετε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε μαγνήσιο στο παρακάτω άρθρο!
Γιατί χρειάζεστε μαγνήσιο στη διατροφή σας;
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μάθετε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε μαγνήσιο στη διατροφή σας! Η προσθήκη μαγνησίου στη διατροφή σας εξασφαλίζει πολλές ωφέλειες για την υγεία των μυών και των οστών σας.

Το 50% του μαγνησίου αποθηκεύεται στα οστά. Κατά συνέπεια, καλό είναι να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα μαγνησίου σε καθημερινή βάση. Αυτό επειδή το μαγνήσιο εκτελεί τη σημαντική λειτουργία της ενίσχυσης των οστών και των δοντιών σας.

Το μαγνήσιο είναι επίσης ζωτικό για τη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού και στις δύο πλευρές της καρδιάς σας. Λόγω αυτού αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας.

Μάθετε περισσότερα για τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους χρειάζεστε μαγνήσιο στο παρακάτω άρθρο!

Πώς μπορείτε να προσθέσετε μαγνήσιο στη διατροφή σας;

Το θαλασσινό νερό, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πλήρη δημητριακά αποτελούν φυσικές πηγές μαγνησίου. Οι παρακάτω τροφές συνήθως αποτελούν μέρος της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων.

Άλλες πηγές μαγνησίου είναι οι εξής:

 • Λαχανικά (τομάτες, φύλλα παντζαριών, φασόλια, αγκινάρες, γλυκοπατάτες)
 • Κολοκυθόσποροι
 • Φιστίκια
 • Αλεύρι σίτου ή καλαμποκιού
 • Πίτουρο βρώμης
 • Κριθάρι
 • Σοκολάτα
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι
 • Ψάρι

Πώς ξέρετε αν χρειάζεται να προσθέσετε μαγνήσιο στη διατροφή σας;

Λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε μαγνήσιο

Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί:

 • Πόνο στον αυχένα και στη μέση
 • Ανησυχία
 • Κρίσεις ημικρανίας
 • Μυϊκή αδυναμία και κόπωση
 • Σπασμούς
 • Απώλεια όρεξης, ναυτία ή εμετούς
 • Αϋπνία
 • Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
 • Διάρροια

Όταν είστε πολύ αγχωμένοι, το σώμα σας τείνει να χρησιμοποιεί γρήγορα όλα τα αποθέματά του σε μαγνήσιο.

Ως αποτέλεσμα, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα όταν υποφέρετε από έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι η λαχτάρα για σοκολάτα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει υψηλή ποσότητα μαγνησίου.

Έχετε υπόψη σας ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα πιο περίπλοκων προβλημάτων υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο διαβήτης, η κατάθλιψη και μερικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ποιες είναι οι ωφέλειες του μαγνησίου;

Χρειάζεστε μαγνήσιο για να μειώσετε τις κρίσεις άσθματος

Χρειάζεστε μαγνήσιο κατά του άσθματος

Τα συμπληρώματα μαγνησίου βοηθούν πολύ στον έλεγχο των κρίσεων χρόνιου άσθματος. Ο λόγος είναι ότι το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες των βρόγχων και ρυθμίζει την αναπνοή σας.

Αν και δεν αποτελεί οριστική λύση, η κατανάλωση αρκετού μαγνησίου μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά την ιατρική αντιμετώπιση.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για να έχετε υγιή οστά

Η προσθήκη μαγνησίου στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα του ασβεστίου, της βιταμίνης D, του χαλκού και του ψευδαργύρου σας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να υποφέρετε από οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είναι καλό να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, ασβέστιο και μαγνήσιο, ειδικά αν αρχίσετε να έχετε πόνους στα οστά.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για να έχετε την καλύτερη δυνατή εγκυμοσύνη

Χρειάζεστε μαγνήσιο για καλή εγκυμοσύνη

Αν θέλετε να είστε σίγουρες ότι θα έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, είναι καλύτερα να διατηρείτε τα επίπεδα του μαγνησίου σας σταθερά, επειδή αυτό σας βοηθάει να καταπολεμήσετε τον πόνο.

Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προλάβετε προβλήματα όπως η προεκλαμψία, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για ανακούφιση από τον πόνο στους ώμους και τις κράμπες

Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες της πλάτης σας. Αυτό σας βοηθάει να αισθανθείτε καλύτερα όταν έχετε άγχος ή αισθάνεστε ένταση στην περιοχή κοντά στα νεφρά σας.

Ο λόγος είναι ότι τα παραπάνω συμπτώματα φανερώνουν έλλειψη σε μαγνήσιο. Μπορείτε να προλάβετε τις κράμπες διατηρώντας τα επίπεδα του μαγνησίου σας σταθερά.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για να προλάβετε τις καρδιακές προσβολές

υγιή καρδιά

Εφόσον το μαγνήσιο προστατεύει την καρδιά σας από την αρρυθμία, σας βοηθάει επίσης να αποφύγετε πιθανές βλάβες.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την πρόληψη των προβλημάτων που οφείλονται σε ένταση στους μύες. Όταν η μυϊκή ένταση οφείλεται σε υπερβολικό άγχος, μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα οπουδήποτε στο καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για τη ρύθμιση των εντερικών κινήσεων

Λαμβάνοντας μια υψηλή δόση διαλυτού συμπληρώματος μαγνησίου σε νερό, εξασφαλίζετε γρήγορη ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Ο λόγος είναι ότι το μαγνήσιο χαλαρώνει τους εντερικούς μύες σας. Με τη σειρά του αυτό έχει υπακτική δράση.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για πρόληψη του διαβήτη και ρύθμιση του σακχάρου

Χρειάζεστε μαγνήσιο για πρόληψη του διαβήτη

Το μαγνήσιο βελτιώνει την αντίδραση ινσουλίνης στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Προάγει επίσης τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Λόγω αυτού, τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους με διαβήτη. Απλώς να θυμάστε να αναφέρετε στον γιατρό σας ότι λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων

Το μαγνήσιο επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφά πιο εύκολα τις απαραίτητες βιταμίνες και τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι το ασβέστιο, το κάλιο και ο φώσφορος.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες

ημικρανίες

Η ημικρανίες ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες.

Η προσθήκη μαγνησίου στη διατροφή σας μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για την παραγωγή των πρωτεϊνών που σταδιακά γίνονται κολλαγόνο.

Το κολλαγόνο βρίσκεται σε ινώδεις ιστούς, όπως στους τένοντες, στους συνδέσμους και στο δέρμα σας. Βρίσκεται επίσης στον κερατοειδή χιτώνα, στα οστά, στα έντερα, στους χόνδρους, στα αιμοφόρα αγγεία και στη σπονδυλική στήλη σας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όσο περισσότερο κολλαγόνο έχετε στον οργανισμό σας, τόσο πιο δυνατά θα είναι αυτά τα μέρη του σώματός σας.

Χρειάζεστε μαγνήσιο για την ενεργοποίηση των ενζύμων

Αυτό το μεταλλικό στοιχείο βοηθάει πολύ στην αύξηση της ενέργειας στο σώμα σας. Ταυτόχρονα ενισχύει την ενεργοποίηση των ενζύμων που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει κυτταρική ενέργεια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την έλλειψη μαγνησίου και τι μπορεί να προκαλέσει διαβάστε σχετική έρευνα.

Η σωστή διατροφή εξασφαλίζει φυσικό μαγνήσιο

Διαβάζοντας τα παραπάνω πιθανώς θέλετε να τρέξετε να αγοράσετε κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να λάβετε επιπλέον μαγνήσιο αν εξασφαλίζετε τη σωστή ποσότητα από τη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.