7 συμβουλές για να εξαλείψετε τις μύγες φρούτων

Είναι σύνηθες να ξεχνάτε ένα μισοκομμένο φρούτο στο ψυγείο ή στον πάγκο. Αν συμβεί αυτό και ξεχαστεί για λίγες μέρες, μπορεί να εμφανιστούν μύγες φρούτων.
7 συμβουλές για να εξαλείψετε τις μύγες φρούτων
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου, 2023

Είναι σύνηθες να ξεχνάτε ένα μισοκομμένο φρούτο στο ψυγείο ή στον πάγκο. Αν συμβεί αυτό και ξεχαστεί για λίγες μέρες, μπορεί να εμφανιστούν μύγες φρούτων.

Πρόκειται για μικρά έντομα που πετούν πάνω από χώρους όπου υπάρχει αποσύνθεση, σήψη ή ζύμωση οργανικής ύλης. Ωστόσο, δεν είναι απλώς μια ενόχληση. Είναι επίσης πιθανό να μολύνουν τα τρόφιμά σας, αφού μεταφέρουν μικρόβια.

Για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους, πρέπει να τηρείτε αυστηρή υγιεινή, ειδικά σε χώρους όπου συσσωρεύονται υπολείμματα τροφίμων. Ωστόσο, όταν οι μύγες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να τις εξοντώσετε.

Γιατί εμφανίζονται οι μύγες φρούτων

Αυτός ο τύπος μύγας αναζητά σάπια τρόφιμα για να γεννήσει τα αυγά του και να τραφεί, ιδίως φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Για παράδειγμα, οι μπανάνες, τα σταφύλια, τα πεπόνια και οι κολοκύθες είναι μερικά από τα αγαπημένα τους.

Οι μύγες φρούτων μπορούν να εμφανιστούν πολύ γρήγορα, καθώς οι θηλυκές μύγες φρούτων είναι ικανές να γεννούν περίπου 500 αυγά τη φορά.

Τα αυγά αυτά εκκολάπτονται μέσα σε 24 ώρες και ενηλικιώνονται μόλις μία ημέρα αργότερα, ώστε να είναι σε θέση να αναπαραχθούν ξανά. Έτσι, αν αυτό το ενοχλητικό παράσιτο δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί.

Τείνουν επίσης να εμφανίζονται σε κακώς απολυμασμένους χώρους όπου συσσωρεύονται υπολείμματα τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει νεροχύτες, βρώμικα πιάτα ή κάδους απορριμμάτων.

Αν και μπορούν να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η αγαπημένη τους εποχή είναι το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου. Προτιμούν τα ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.

Κίνδυνοι για την υγεία

Οι μύγες φρούτων δεν αποτελούν υψηλό κίνδυνο για την υγεία, αλλά είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά μικροβίων. Καθώς περνούν μέσα από διάφορα τρόφιμα και επιφάνειες στο σπίτι, μπορεί να εναποθέσουν μικροοργανισμούς που, αν καταποθούν, μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες είναι πολύ σοβαρές, όπως η σαλμονέλα.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να απολυμαίνετε τους χώρους όπου έχουν εμφανιστεί, να απολυμαίνετε τα φρούτα και τα λαχανικά και, φυσικά, να πετάτε τυχόν μολυσμένα τρόφιμα.

Οι μύγες φρούτων συχνά συγχέονται με άλλα παρόμοια παράσιτα, όπως οι μύγες από μύκητες ή οι μύγες των φυτών. Μπορούν να αναγνωριστούν από το σκούρο προς ανοιχτό καφέ χρώμα τους και τα κοκκινωπά μάτια τους.

Οι καλύτεροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις μύγες φρούτων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτό το παράσιτο, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να περιέχουν τοξικές και χημικές ουσίες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μένουν μακριά από τα παιδιά. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση γαντιών και η άμεση απολύμανση των χεριών.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Όξινα και ημιόξινα φρούτα: Τι είναι και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους;

1. Παγίδες με ξύδι για τις μύγες φρούτων

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση των μυγών. Αυτό συμβαίνει επειδή το μηλόξυδο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, αναμείξτε λίγο μηλόξυδο σε ένα ποτήρι, με μερικές σταγόνες σαπούνι για τα πιάτα ή απορρυπαντικό και τοποθετήστε το κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται τα έντομα. Θα τα προσελκύσει η μυρωδιά του ξυδιού και θα παγιδευτούν από το σαπούνι.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να πάρετε ένα δοχείο και να ρίξετε μέσα λίγο μηλόξυδο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε πλαστική μεμβράνη ή μεμβράνη από πάνω, σφίξτε την και κάντε μερικές μικρές τρύπες.

Θα πρέπει να τις κάνετε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι ώστε να είναι πολύ μικρές. Έτσι, τα έντομα θα μπορούν να μπαίνουν μέσα, αλλά όχι να βγαίνουν έξω. Αν έχετε πολλές μύγες, μπορείτε να τοποθετήσετε πολλά από αυτά τα βάζα σε διάφορα σημεία του χώρου.

7 συμβουλές για να εξαλείψετε τις μύγες φρούτων
Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό φάρμακο για αυτό το παράσιτο.

2. Αλκοολικές παγίδες

Οι μύγες των φρούτων έλκονται από το αλκοόλ, οπότε είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι μπύρας ή κρασιού ως παγίδα. Αφήστε το ανοιχτό και με λίγο υγρό στο σημείο που βρίσκεται το παράσιτο. Προαιρετικά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού. Ο λεπτός λαιμός του δοχείου λειτουργεί ως παγίδα και δυσκολεύει τα έντομα να βγουν έξω.

Επιπλέον, τα ίδια φρούτα ή λαχανικά που προκάλεσαν το παράσιτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμησή του. Πριν τα πετάξετε ή τα απολυμάνετε, τοποθετήστε μερικά κομμάτια σε ένα ποτήρι, μαζί με μερικές σταγόνες κρασί ή ξύδι.

Στη συνέχεια, σχηματίστε έναν κώνο με ένα κομμάτι χαρτί και τοποθετήστε το στην κορυφή. Θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κορυφή και ένα μικρό στο άλλο άκρο. Με αυτόν τον τρόπο, οι μύγες μπαίνουν μέσα, αλλά δεν μπορούν να διαφύγουν.

3. Μαγιά

Σε ένα δοχείο με λίγο νερό, τοποθετήστε ένα πακέτο ενεργής μαγιάς και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να προσελκύσετε τα έντομα. Μόλις κολλήσουν στο μείγμα, πετάξτε το και, αν χρειαστεί, φτιάξτε το ξανά.

4. Χλωρίνη

Εάν το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην αποχέτευση, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να εξαλείψετε κάποιες μύγες. Απλά ρίξτε λίγη χλωρίνη που έχει αραιωθεί σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι η καλύτερη, καθώς μπορεί να σκοτώσει μερικές ενήλικες μύγες, αλλά όχι όλες τις προνύμφες ή τα αυγά. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα του εμπορίου για την απολύμανση των σωλήνων.

5. Αυτοκόλλητες παγίδες για μύγες φρούτων

Εάν καμία από αυτές τις σπιτικές συμβουλές δεν λειτούργησε, είναι δυνατόν να αγοράσετε περίτεχνες αυτοκόλλητες παγίδες για έντομα. Λειτουργούν για διάφορα είδη μύγας.

Διατίθενται ακόμα και σε σουπερμάρκετ και τοποθετούνται σε μολυσμένες περιοχές. Μόλις γεμίσουν, πρέπει να αντικατασταθούν και να τοποθετηθούν νέες.

Είναι σημαντικό να συνοδεύσετε τη διαδικασία με άμεση απολύμανση του χώρου.

6. Εμπορικά προϊόντα

Αυτά τα σπρέι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση, καθώς πολλά από αυτά έχουν παρενέργειες και δεν συνιστώνται για το περιβάλλον. Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων και χρησιμοποιήστε τα με προσοχή σε μολυσμένους χώρους.

Ορισμένα έντομα μπορεί να εξαλειφθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν σκοτώνουν τις προνύμφες που σχηματίζονται. Έτσι, το παράσιτο δεν εξαλείφεται πλήρως με αυτόν τον τρόπο.

7. Προβλήματα και στον κήπο

Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο στην κουζίνα. Αν έχετε κήπο ή οπωρώνα, οι μύγες των φρούτων μπορούν επίσης να προσβάλουν ένα μεγάλο μέρος της συγκομιδής.

Για την καταπολέμησή τους, χρησιμοποιήστε τις προαναφερθείσες οικιακές μεθόδους, αλλά τοποθετήστε τα δοχεία κοντά στις προσβεβλημένες περιοχές. Αν είναι δυνατόν, κάντε το κάτω από τη σκιά.

Όταν απαλλάσσεστε από τις μύγες φρούτων σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις βροχοπτώσεις και στο νερό που εισέρχεται στα δοχεία. Είναι επίσης δυνατό να τις απωθήσετε με ένα κομμάτι ανοιχτού κρεμμυδιού. Η έντονη μυρωδιά του λειτουργεί καλά ως απωθητικό.

7 συμβουλές για να εξαλείψετε τις μύγες φρούτων
Η μυρωδιά του κρεμμυδιού λειτουργεί καλά ως απωθητικό για τις μύγες.

Πώς να εξαφανίσετε τις μύγες φρούτων

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, είναι ευκολότερο να αποτρέψετε τη δημιουργία αυτού του παρασίτου παρά να το εξαλείψετε. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε ορισμένα μέτρα υγιεινής στην κουζίνα, στον κήπο και σε χώρους όπου συσσωρεύονται απορρίμματα τροφίμων.

  • Νεροχύτες και πάγκοι: Αυτή είναι μια πολύ κοινή περιοχή όπου δημιουργείται αυτό το παράσιτο. Αποφύγετε να αφήνετε φρούτα δαγκωμένα ή κομμένα στη μέση. Επίσης, αποφύγετε να αφήνετε ευπαθή τρόφιμα ή βρώμικα πιάτα για πολλές ημέρες. Απομακρύνετε τακτικά τα υπολείμματα φαγητού από τον νεροχύτη.
  • Κάδοι απορριμμάτων: Είναι σημαντικό να έχουν καπάκι που να εφαρμόζει καλά, ώστε να μην αφήνουν χώρο ανοιχτό. Να τους καθαρίζετε συχνά και να αλλάζετε τη σακούλα πριν συσσωρευτούν πολλά σάπια τρόφιμα.
  • Ανακύκλωση: Μην ξεχνάτε τους κάδους ανακύκλωσης. Τα κουτιά, τα μπουκάλια και τα βάζα πρέπει να πλένονται ή να μουλιάζουν πριν τα πετάξετε.
  • Συρτάρια: Ελέγξτε και καθαρίστε τα από καιρό σε καιρό, μαζί με άλλα έπιπλα της κουζίνας. Φροντίστε επίσης για τις περίπλοκες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως πίσω και κάτω από το ψυγείο και άλλες συσκευές, όπου τα τρόφιμα τείνουν να πέφτουν και να συσσωρεύονται.
  • Αποθηκεύστε σωστά τα φρούτα: Αν προτιμάτε να έχετε φρούτα ή λαχανικά ανοιχτά, καλό είναι να τα σκεπάζετε και να τα διατηρείτε σε δροσερά μέρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα με πολλή ζάχαρη, καθώς ωριμάζουν πιο γρήγορα.
  • Δώστε προσοχή όταν ψωνίζετε: Αν παρατηρήσετε μύγες στο κατάστημα, αποφύγετε να επιλέγετε προϊόντα που βρίσκονται κοντά. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, καθαρίστε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς μπορεί να φέρουν προνύμφες και αυγά που εκκολάπτονται στο σπίτι.
  • Υγρά: Όταν χυθούν υγρά, ιδίως χυμοί και οινόπνευμα, η περιοχή πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται αμέσως. Σε οπωρώνες ή κήπους, απομακρύνετε τα πεσμένα φρούτα πριν σαπίσουν στο έδαφος και αφαιρέστε αμέσως τα ώριμα φρούτα από τα δέντρα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας με φυσικά προϊόντα

Να είστε υπομονετικοί

Αν και πρόκειται για ένα ενοχλητικό και ανθυγιεινό παράσιτο, δεν είναι πιθανό να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, μπορεί να πεθάνουν από μόνες τους μέχρι να έρθει ο χειμώνας. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής αυτών των εντόμων είναι περίπου δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να φροντίσετε το πρόβλημα. Προληπτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε κουνουπιέρες στα παράθυρά σας και να σβήνετε τα φώτα τη νύχτα, καθώς το φως τις προσελκύει. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κερί, όταν οι υπόλοιποι χώροι είναι σκοτεινοί, μαζί με νερό και απορρυπαντικό. Όταν πλησιάζουν, η φωτιά καίει τα φτερά τους και το σαπούνι τις πνίγει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.