Meth Mouth: Μεθαμφεταμίνη στην Οδοντική Υγεία

Το Meth Mouth δεν είναι μια μεμονωμένη ασθένεια, αλλά ένας συνδυασμός διαφόρων καταστάσεων. Θα σας πούμε γιατί εμφανίζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Meth Mouth: Μεθαμφεταμίνη στην Οδοντική Υγεία
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η έκφραση “Meth Mouth” αναφέρεται σε μια παθολογική κατάσταση στη στοματική κοιλότητα που έχει συνδεθεί με τη χρήση μεθαμφεταμίνης. Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ασθένεια, αλλά για ένα σύνολο προβλημάτων που εμφανίζονται όταν ένα άτομο είναι εθισμένο σε αυτό το ναρκωτικό.

Αν και υπάρχουν αναφορές για μείωση της χρήσης μεθαμφεταμίνης, δεν πρόκειται για μια κατάσταση που έχει ξεπεραστεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, έως και το 1% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν πάρει το ναρκωτικό τον τελευταίο χρόνο.

Η ευκολία με την οποία λαμβάνεται το ναρκωτικό και η σύνθεση της σχεδιασμένης μορφής του, που ονομάζεται “κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη”, το έχουν κάνει δημοφιλές. Αν και το ναρκωτικό αυτό υπάρχει για περισσότερα από 100 χρόνια, η παρουσίαση της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είχε την ακμή της τη δεκαετία του 1990.

Αυτή είναι επίσης η δεκαετία που βρίσκουμε τις πρώτες αναφορές για περιπτώσεις με “Meth Mouth”. Η ανησυχία αυξήθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι η κλινική εικόνα σχετιζόταν συνήθως με παιδιά και εφήβους.

Μεθαμφεταμίνη

Η σωστή χημική ονομασία αυτού του φαρμάκου είναι μεθυλαμφεταμίνη και ξεκίνησε ως ιατρικό προϊόν. Το 1893 το μόριο είχε ήδη συντεθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 1920 είχε κατοχυρωθεί ως προϊόν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στην πραγματικότητα, πωλήθηκε για πρώτη φορά για παραϊατρική χρήση ελεύθερα στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία.

Η κρυσταλλική σχεδιαστική μορφή διατέθηκε παράνομα στην αγορά της Καλιφόρνιας και από εκεί έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται για κάπνισμα για να αποκτήσει διεγερτικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης, συνδυάζεται συνήθως με κοκαΐνη από πολλούς χρήστες.

Η μεθαμφεταμίνη δρα στους νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης. Ταυτόχρονα, μειώνει την επαναπρόσληψη των ουσιών αυτών από τους νευρώνες, οπότε η παρουσία τους αυξάνεται περαιτέρω.

Γι’ αυτό και η άμεση επίδραση του ναρκωτικού είναι η διέγερση. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη εξάντληση, τουλάχιστον για λίγες στιγμές. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση αναφέρουν ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση, φοβούνται λιγότερο και αισθάνονται μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία.

Αυτό παραμένει κατά τη διάρκεια της λεγόμενης “μαστούρας”. Υπάρχει μια ευφορία που είναι ευχάριστη και λειτουργεί ακόμη και ως αναλγητικό, μπλοκάροντας τις αισθήσεις του πόνου.

Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι ο εθισμός στη μεθαμφεταμίνη είναι τόσο ισχυρός και ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια διαδικασία απεξάρτησης. Ωστόσο, η ανοχή στο ναρκωτικό είναι ταχεία, οπότε απαιτείται όλο και περισσότερη ποσότητα του ναρκωτικού για να πετύχετε την ίδια “μαστούρα”.

Οι επιπτώσεις της μεθαμφεταμίνης στον οργανισμό

Οι επιπτώσεις στην υγεία υπερβαίνουν το “Meth Mouth”, το οποίο θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα αργότερα. Οι χρήστες συχνά περνούν από τον αρχικό ενθουσιασμό στο “comedown”, με τρέμουλο, αϋπνία και έλλειψη όρεξης που μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό.

Όταν η χρήση γίνεται χρόνια και εμφανίζεται εθισμός, η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει. Τότε συχνά καταγράφονται περισσότερη βία, παρανοϊκές καταστάσεις και παραισθήσεις.

Υπερδοσολογία μπορεί επίσης να συμβεί όταν το άτομο καταναλώνει υπερβολική ποσότητα σε μία μόνο δόση. Η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων είναι πασίγνωστη και απειλητική για τη ζωή. Οι ασθενείς παρουσιάζουν ταχυπαλμία, εμετό και σπασμούς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγεί σε κοιλιακή μαρμαρυγή και ακόμη και σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Από την άλλη πλευρά, το σύνδρομο στέρησης της μεθαμφεταμίνης έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κατάθλιψη ή άγχος
 • Ακραία κόπωση
 • Ανεξέλεγκτη επιθυμία να καταναλώσετε περισσότερη μεθαμφεταμίνη

Στις έγκυες γυναίκες με εθισμό στη μεθαμφεταμίνη έχει καταγραφεί αυξημένη συχνότητα πρόωρων γεννήσεων και αποβολών. Επίσης, το ναρκωτικό είναι ικανό να προκαλέσει δυσμορφίες στο έμβρυο μαζί με αναπτυξιακή καθυστέρηση.

meth mouth and developmental defects
Όλα τα ναρκωτικά είναι ικανά να προκαλέσουν επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο. Η μεθαμφεταμίνη συνδέεται επίσης με αναπτυξιακούς περιορισμούς στα βρέφη.

Τι είναι το Meth Mouth;

Η παρατεταμένη χρήση μεθαμφεταμίνης είναι ικανή να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Ξηροστομία
 • Εκτεταμένες και βαθιές κοιλότητες
 • Βρουξισμός ή τρίξιμο των δοντιών
 • Τριγμός ή σύσπαση των μασητήρων μυών

Οι κοιλότητες είναι χαρακτηριστικές σε αυτούς τους ασθενείς. Τα δόντια παίρνουν ένα έντονο μαυριδερό χρώμα και υπάρχει επιθετικός θρυμματισμός που προκαλεί την απώλεια σχεδόν του συνόλου του οδοντικού τεμαχίου. Αυτό καθιστά δυνατή την απευθείας θέαση στο εκτεθειμένο γναθοκόκκαλο.

Επιστημονικές μελέτες που συνέκριναν πληθυσμούς που έκαναν χρήση ναρκωτικών με εκείνους που δεν έκαναν χρήση του ναρκωτικού διαπίστωσαν αξιοσημείωτες διαφορές. Στους τοξικομανείς, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κοιλοτήτων. Επιπλέον, υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες βακτηριακής πλάκας και περισσότερη οδοντική πέτρα.

Όταν η επίδραση της μεθαμφεταμίνης στο στόμα συγκρίθηκε με την ίδια επίδραση που μπορεί να προκαλέσουν άλλα ναρκωτικά (όπως η ηρωίνη), διαπιστώθηκε ότι το Meth mouth εμφανίζεται πιο γρήγορα. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς που είναι εθισμένοι στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια τους νωρίτερα και πιο σοβαρά.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια σας

Γιατί συμβαίνει το Meth Mouth;

Όπως μπορείτε να δείτε, το Meth Mouth είναι ένας συνδυασμός παθολογικών καταστάσεων. Δεν είναι μόνο η τερηδόνα, αλλά και η ξηροστομία και ο βρουξισμός.

Επομένως, η πιο αποδεκτή θεωρία είναι ότι ο εθισμός προκαλεί σωματικές αλλά και συμπεριφορικές αλλαγές, οι οποίες οδηγούν στο να συναντηθούν πολλοί παράγοντες κινδύνου στο ίδιο άτομο. Οι εξαρτημένοι ασθενείς τείνουν επίσης να βουρτσίζουν πολύ λιγότερο τα δόντια τους, να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά και όχι αρκετό νερό, καθώς και να τρώνε ανθυγιεινά.

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι όξινη. Όταν συνδυάζεται με τη ζάχαρη των αναψυκτικών στο πλαίσιο της κακής στοματικής υγιεινής, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση κοιλοτήτων.

Όσον αφορά το σάλιο, ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ναρκωτικό μεταβάλλει την οξύτητά του. Ως εκ τούτου, με μεγαλύτερη παρουσία ζάχαρης για τα βακτήρια, ο κίνδυνος τερηδόνας αυξάνεται αισθητά. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί η ταυτόχρονη επίδραση άλλων ουσιών που συχνά συνοδεύουν τη χρήση μεθαμφεταμίνης. Εδώ αξίζει επίσης να αναφέρουμε την κοκαΐνη, αλλά και το αλκοόλ.

Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά να αναφέρουν έντονη, συνεχή δίψα με επίμονη αίσθηση ξηροστομίας. Επομένως, η ξηροστομία του Meth Mouth θα αποτελούσε ένα ακόμη σύμπτωμα του εθισμού.

Τέλος, το τρίξιμο των δοντιών φαίνεται όντως να αποτελεί άμεση επίδραση του φαρμάκου. Μια επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι τα εξαρτημένα άτομα που κάπνιζαν μεθαμφεταμίνη είχαν περισσότερο βρουξισμό από εκείνους που έκαναν ενδοφλέβια ένεση.

Ο επίμονος τριγμός διαταράσσει την κροταφογναθική άρθρωση (ΚΓΔ ) και φθείρει το σμάλτο. Αυτό είναι το εξωτερικό στρώμα του δοντιού. Όταν διαβρώνεται λόγω του υπερβολικού σφιξίματος, υπάρχει ευαισθησία των δοντιών και χάνεται ένα ουσιαστικό προστατευτικό φράγμα για την υγεία των οδοντικών στοιχείων.

Το Meth Mouth και η νέκρωση των γνάθων

Σε ορισμένες κλινικές αναφορές περιστατικών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αναφέρεται η κατάσταση ασθενών με οστεονέκρωση. Δηλαδή, ο θάνατος του οστικού ιστού των γνάθων τους συμβαίνει μετά από παρατεταμένη και συνεχή κατανάλωση μεθαμφεταμίνης.

Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο της εικόνας που είναι γνωστή ως “Meth Mouth”, αν και δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Για ορισμένους, θεωρείται εκδήλωση μιας άλλης ασθένειας που ονομάζεται “οστεονέκρωση των γνάθων που σχετίζεται με τα ναρκωτικά”.

Η οστεονέκρωση των γνάθων που σχετίζεται με τα ναρκωτικά συμβαίνει όταν ένα άτομο υφίσταται το θάνατο των οστικών κυττάρων του προσώπου λόγω της λήψης ορισμένων φαρμάκων. Τα πιο συχνά είναι τα διφωσφονικά, τα οποία συνταγογραφούνται για σοβαρή οστεοπόρωση.

Υπάρχει η εικασία ότι η μεθαμφεταμίνη έχει παρόμοιες συνέπειες. Δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη φθορά των οστών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να σταματήσει την ικανότητα επούλωσης των οστεοβλαστών, που είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή νέου οστικού ιστού.

Το αποτέλεσμα είναι η νέκρωση των γνάθων, επειδή χάνεται περισσότερος ιστός από ό,τι παράγεται νέος. Έτσι, όταν ένα άτομο εθισμένο στη μεθαμφεταμίνη κάνει εξαγωγή ενός δοντιού, υπάρχει ο κίνδυνος η πληγή να εκθέσει μέρος του οστού που βρίσκεται από κάτω με πιθανότητα μόλυνσης.

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι τα άτομα με οστεονέκρωση των γνάθων είναι θύματα ενός ναρκωτικού χαμηλής ποιότητας που προμηθεύονται σε χαμηλότερη τιμή. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιείται μεθαμφεταμίνη με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο.

Ο φώσφορος σε περίσσεια παράγει μια παρόμοια εικόνα, που ονομάζεται “απολιθωμένη σιαγόνα”. Σε αυτή την κατάσταση, υπάρχει αδύναμος οστικός ιστός, νέκρωση, βακτηριακές λοιμώξεις στις πληγές της γνάθου και συρίγγια που αποστραγγίζουν πύον στη στοματική κοιλότητα. Η κατάσταση αυτή είχε ήδη περιγραφεί ως μορφή δηλητηρίασης σε εργαζόμενους σε εργοστάσια παραγωγής σπιρτόκουτων τον 19ο αιώνα.

Skull bones
Τα οστά του κρανίου είναι ευαίσθητα σε βλάβες από ορισμένα φάρμακα ή φάρμακα.

Η θεραπεία του Meth Mouth

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη θεραπεία του Meth Mouth είναι ότι οι άνθρωποι συχνά δεν παραδέχονται ότι κάνουν χρήση της ουσίας. Ως εκ τούτου, δεν είναι ασυνήθιστο ο οδοντίατρος να διαπιστώνει τα σημάδια του συνδρόμου χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η προέλευση είναι το ναρκωτικό.

Εάν υπάρχει υποψία ότι ο ασθενής είναι χρήστης μεθαμφεταμίνης, τότε ο ιατρός πρέπει να λάβει ορισμένες προφυλάξεις. Σε πρώτη φάση, η ασφάλεια είναι το κλειδί. Είναι πιθανό ο ενδοφλέβιος χρήστης να έχει επίσης ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα, όπως η ηπατίτιδα C.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεκινήσει μια προσέγγιση για τη θεραπεία των κοιλοτήτων, για παράδειγμα, εάν ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν ο ασθενής έχει παραισθήσεις ή βρίσκεται σε παρανοϊκή κατάσταση.

Επιπλέον, η τοποθέτηση αναισθητικού μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη μεθαμφεταμίνη. Λόγω της αυξημένης νοραδρεναλίνης στον ασθενή, τα οδοντιατρικά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αρρυθμίας.

Κατά γενικό κανόνα, ένας ασθενής εθισμένος στη μεθαμφεταμίνη που επισκέπτεται ένα οδοντιατρείο δεν πρέπει να λαμβάνει τοπική αναισθησία με νοραδρεναλίνη. Ούτε θα πρέπει να λαμβάνει γενική αναισθησία, η οποία μεταβάλλει τον αναπνευστικό του ρυθμό – κάτι που έχει ήδη μεταβληθεί από το ναρκωτικό.

Πέρα από τις προαναφερθείσες προφυλάξεις, οι θεραπείες που θα εφαρμοστούν πρέπει να ακολουθούν τα συνήθη βήματα για την επίλυση της τερηδόνας, του βρουξισμού και της ξηροστομίας. Ωστόσο, η ειδική κατάσταση της οστεονέκρωσης αξίζει μια ιδιαίτερη προσέγγιση.

Η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα χειρουργικά. Γίνεται προσπάθεια αφαίρεσης του νεκρού ιστού και απομάκρυνσής του από το σώμα. Ποτέ δεν εξασφαλίζεται ποσοστό επιτυχίας 100%, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να σταματήσουν τη φθορά των οστών των γνάθων τους. Φυσικά, αυτό συμβαίνει μόνο εάν, μαζί με τη χειρουργική επέμβαση, σταματήσουν και τη χρήση μεθαμφεταμίνης.

Πρόληψη του Meth Mouth

Τα άτομα με Meth Mouth είναι εθισμένα σε ένα ναρκωτικό που αλλάζει την καθημερινή τους συμπεριφορά. Όσον αφορά τη στοματική υγεία, συχνά έχουν κακή υγιεινή και η κατάσταση των δοντιών και των ούλων τους επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η πρόληψη του Meth Mouth συνδυάζεται με την πρόληψη όλων των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η μεθαμφεταμίνη στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αποτρέψουμε ένα άτομο από το να εθιστεί εξαρχής ή, σε κάθε περίπτωση, να ανακτήσουμε και να αποκαταστήσουμε κάποιον που είναι ήδη εθισμένος.

Εν τω μεταξύ, η φροντίδα ενός ατόμου με εξάρτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των συνηθειών στοματικής υγιεινής. Εάν κάνετε χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να περιορίσετε την εθιστική χρήση και να προλάβετε επιπλοκές στο στόμα σας και σε όλο το σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Howe A. M. (1995). Methamphetamine and childhood and adolescent caries. Australian dental journal40(5), 340. https://doi.org/10.1111/j.1834-7819.1995.tb04825.x
 • Mattson, Margaret E. “Emergency department visits involving methamphetamine: 2007 to 2011.” The CBHSQ report (2014).
 • Nordahl, T. E., Salo, R., & Leamon, M. (2003). Neuropsychological effects of chronic methamphetamine use on neurotransmitters and cognition: a review. The Journal of neuropsychiatry and clinical neurosciences15(3), 317–325. https://doi.org/10.1176/jnp.15.3.317
 • Dixon, S. D., & Bejar, R. (1989). Echoencephalographic findings in neonates associated with maternal cocaine and methamphetamine use: incidence and clinical correlates. The Journal of pediatrics115(5 Pt 1), 770–778. https://doi.org/10.1016/s0022-3476(89)80661-4
 • Brown, C., Krishnan, S., Hursh, K., Yu, M., Johnson, P., Page, K., & Shiboski, C. H. (2012). Dental disease prevalence among methamphetamine and heroin users in an urban setting: a pilot study. Journal of the American Dental Association (1939)143(9), 992–1001. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2012.0326
 • McGrath, C., & Chan, B. (2005). Oral health sensations associated with illicit drug abuse. British dental journal198(3), 159–174. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4812050
 • Ristow, O., Otto, S., Troeltzsch, M., Hohlweg-Majert, B., & Pautke, C. (2015). Treatment perspectives for medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ). Journal of cranio-maxillo-facial surgery : official publication of the European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery43(2), 290–293. https://doi.org/10.1016/j.jcms.2014.11.014
 • Morio, K. A., Marshall, T. A., Qian, F., & Morgan, T. A. (2008). Comparing diet, oral hygiene and caries status of adult methamphetamine users and nonusers: a pilot study. Journal of the American Dental Association (1939)139(2), 171–176. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2008.0133
 • Poghosyan, Y. M., Hakobyan, K. A., Poghosyan, A. Y., & Avetisyan, E. K. (2014). Surgical treatment of jaw osteonecrosis in “Krokodil” drug addicted patients. Journal of cranio-maxillo-facial surgery : official publication of the European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery42(8), 1639–1643. https://doi.org/10.1016/j.jcms.2014.05.005
 • Richards, J. R., & Brofeldt, B. T. (2000). Patterns of tooth wear associated with methamphetamine use. Journal of periodontology71(8), 1371–1374. https://doi.org/10.1902/jop.2000.71.8.1371
 • Haskin, A., Kim, N., & Aguh, C. (2016). A new drug with a nasty bite: A case of krokodil-induced skin necrosis in an intravenous drug user. JAAD case reports2(2), 174–176. https://doi.org/10.1016/j.jdcr.2016.02.007
 • Marx, Robert E. Bisphosphonat-induzierte Osteonekrose der Kiefer: Ätiologie, Prävention, Behandlung. Quintessenz Verlag, 2013.
 • Rommel, N., Rohleder, N. H., Wagenpfeil, S., Härtel-Petri, R., Jacob, F., Wolff, K. D., & Kesting, M. R. (2016). The impact of the new scene drug “crystal meth” on oral health: a case-control study. Clinical oral investigations20(3), 469–475. https://doi.org/10.1007/s00784-015-1527-z

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.