Είναι τα συμπληρώματα στροντίου χρήσιμα για την οστεοπόρωση;

Το στρόντιο είναι ένα μέταλλο με πολλά οφέλη για την υγεία των οστών και των δοντιών. Οι χρήσεις του στην οστεοπόρωση είναι πολύ δημοφιλείς.
Είναι τα συμπληρώματα στροντίου χρήσιμα για την οστεοπόρωση;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου, 2022

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια περιπτώσεις καταγμάτων ισχίου ετησίως σύμφωνα με αναφορές. Σήμερα υπάρχουν αρκετές επιλογές για τη θεραπεία αυτής της πάθησης και των επιπλοκών της. Σας ενδιαφέρει να μάθετε αν τα συμπληρώματα στροντίου είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης; Θα σας ενημερώσουμε σχετικά εδώ.

Η απώλεια οστικής μάζας και η επιδείνωση της εσωτερικής οστικής δομής είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου. Το στρόντιο είναι ένα φυσικό ιχνοστοιχείο ικανό να αποθηκεύεται έως και 99% στα οστά. Με την πάροδο των χρόνων, αυτό το μέταλλο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, των ευαίσθητων δοντιών, του οστικού πόνου, ακόμη και του καρκίνου του προστάτη.

Σήμερα, υπάρχουν διαφορετικές μορφές του στροντίου όταν χρησιμοποιείται ως φάρμακο. Το χλωριούχο και το ρανελικό στρόντιο είναι οι μορφές που χρησιμοποιούνται συχνότερα ως θεραπευτικές επιλογές. Η ουσία αυτή παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία των οστών, αλλά θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση της υγείας ορισμένων ανθρώπων.

Τι είναι το στρόντιο;

Το στρόντιο είναι ένα μαλακό μέταλλο που βρίσκεται στη φύση με τη μορφή θειικών και ανθρακικών αλάτων. Το στοιχείο αυτό έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ασβέστιο και το μαγνήσιο, οπότε είναι σε θέση να συνδέεται με τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υπό αυτή την έννοια, καταλαμβάνει συνήθως τη θέση του ασβεστίου στα οστά, προωθώντας την ανάπτυξη των οστών.

Αυτό το ιχνοστοιχείο μπορεί να βρεθεί στη θάλασσα και στη στεριά, καθώς και σε ορισμένα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, τα θαλασσινά αποτελούν την κύρια πηγή του. Επιπλέον, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα ακόλουθα τρόφιμα:

 • Δημητριακά
 • Πλήρες γάλα
 • Σπανάκι
 • Φασόλια
 • Μαρούλι
 • Σέλινο
 • Πατάτες
 • Καρότα
Some oysters.
Όλα τα θαλασσινά αποτελούν σημαντική πηγή στροντίου για τον άνθρωπο.

Τα συμπληρώματα στροντίου είναι χρήσιμα κατά της οστεοπόρωσης;

Επί του παρόντος, οι μορφές στροντίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι το ρανελικό, το κιτρικό και το χλωριούχο στρόντιο. Το ρανελικό στρόντιο θεωρείται ότι έχει διάφορα οφέλη ως φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα συμπληρώματα χλωριούχου στροντίου και κιτρικού στροντίου δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα με το ρανελικό στην οστεοπόρωση. Ομοίως, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων στην αντιμετώπιση της νόσου.

Πριν από την κατανάλωση οποιασδήποτε ουσίας για φαρμακευτικούς σκοπούς, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ενός ειδικού σε θέματα υγείας.

Οφέλη του ρανελικού στρόντιου στην οστεοπόρωση

Το ρανελικό στρόντιο είναι ένα πρόσφατα μελετημένο φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Η ουσία αυτή έχει διττό μηχανισμό δράσης, είναι σε θέση να αναστέλλει την καταστροφή των οστών, ενώ παράλληλα διεγείρει το σχηματισμό νέων οστών.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το ρανελικό στρόντιο αυξάνει τη σύνθεση κολλαγόνου στα οστά και προάγει τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστικών πρόδρομων που είναι υπεύθυνοι για την ανοργανοποίηση. Υπό αυτή την έννοια, παρουσιάζει μεγάλα οφέλη στην πρόληψη των καταγμάτων και στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε άτομα με οστεοπόρωση.

Η μελέτη SOTI (spinal osteoporosis therapeutic intervention) ανέλυσε την επίδραση του στροντίου στην πρόληψη των σπονδυλικών καταγμάτων. Αξιολόγησε 1649 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με τουλάχιστον ένα σπονδυλικό κάταγμα που έλαβαν θεραπεία με 2 γραμμάρια στροντίου την ημέρα για 3 χρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση του κινδύνου εμφάνισης νέων καταγμάτων έως και 40%, με πρώιμη μείωση κατά 52% σε ένα έτος.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη TROPOS (treatment of peripheral osteoporosis), που διεξήχθη σε 5091 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την Ευρώπη και την Αυστραλία, έδειξε ότι η χρήση 2 γραμμαρίων στροντίου ημερησίως βελτίωσε σημαντικά την οστική πυκνότητα και μείωσε τον κίνδυνο καταγμάτων έως και 36%.

Επί του παρόντος, ορισμένοι ερευνητές συνιστούν μια δόση 500 χιλιοστογραμμάρια έως 1 γραμμάριο ημερησίως για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και μια υψηλή δόση 2 γραμμαρίων για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης που υπάρχει ήδη. Ωστόσο, άλλες μορφές συμπλήρωσης, όπως το χλωριούχο στρόντιο, δεν έχουν δείξει παρόμοια αποτελεσματικότητα στον άνθρωπο, οπότε παραμένουν υπό μελέτη.

Ομοίως, δεν έχουν καθοριστεί σήμερα μέγιστες ασφαλείς δόσεις για παιδιά ή έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν η χρήση σε συνδυασμό με συμβατικές θεραπείες βελτιώνει ή επιδεινώνει την πορεία της νόσου.

Bones with osteoporosis.
Η οστεοπόρωση αυξάνει τη συχνότητα των καταγμάτων στους ασθενείς, επειδή τα οστά είναι λιγότερο πυκνά και επομένως λιγότερο ανθεκτικά.

Ορισμένες παρενέργειες από τα συμπληρώματα στροντίου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση του ρανελικού στροντίου στις συνιστώμενες δόσεις είναι συνήθως σχετικά ασφαλής. Ωστόσο, η συνεχής και υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπτώσεις:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Πονοκέφαλος
 • Πυρετός
 • Κνησμός

Από την άλλη πλευρά, πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αναφέρει ότι τα άτομα που καταναλώνουν στρόντιο σε μακροχρόνια βάση έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, θρόμβων στο αίμα και γενικευμένων συνδρόμων υπερευαισθησίας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης.

Μια θεραπευτική λύση που βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση

Το ρανελικό στρόντιο είναι μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα θεραπευτική επιλογή. Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, η χρήση του παραμένει αμφιλεγόμενη για τους επαγγελματίες υγείας. Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα που περιέχουν κιτρικό στρόντιο ή χλωριούχο στρόντιο δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης και δεν πρέπει να θεωρούνται παρόμοια.

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D εξακολουθούν να αποτελούν τα καλύτερα συμπληρώματα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lozano JA. Osteoporosis. Offarm. 2006: 25 (9): 62-68.
 • Palacios C, Sánchez Borrego R, Valdés C, Baród F, et al. Recomendaciones sobre ranelato de estroncio en el tratamiento de la osteoporosis. Progresos de Obstetricia y Ginecología. 2012; 55 (1): 38-49.
 • Reginster JY, Seeman E, De Vernejoul MC, Adami S, et al. Strontium ranelate reduces the risk of nonvertebral fractures in postmenopausal women with osteoporosis: Treatment of Peripheral Osteoporosis (TROPOS) study. J Clin Endocrinol Metab. 2005 May;90(5):2816-22.
 • Reginster JY, Deroisy R, Jupsin I. Strontium ranelate: a new paradigm in the treatment of osteoporosis. DrugsToday (Barc). 2003;39:89-101.
 • Meunier PJ, Roux C, Seeman E, et al. The effects of strontium ranelate on the risk of vertebral fracture in women with postmenopausal osteoporosis. N Engl J Med. 2004;350:459-68.
 • Ferraro EF, Carr R, Zimmerman K. A comparison of the effects of strontium chloride and calcium chloride on alveolar bone. Calcif Tissue Int. 1983;35:258-60.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.