Μια απίστευτη καινούργια θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

Αυτό το καινούργιο φάρμακο θα μπορούσε να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη των οποίων το σώμα δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες. Πέρα από το ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL), μπορεί να αναστρέψει την αρτηριοσκλήρωση.
Μια απίστευτη καινούργια θεραπεία για την κακή χοληστερίνη
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2019

Μια απίστευτη καινούργια θεραπεία για την κακή χοληστερίνη. Η χοληστερίνη καθώς και τα τριγλυκερίδια είναι δύο από τους πιο σημαντικούς δείκτες της καρδιαγγειακής σας υγείας. Η διατήρησή τους στα σωστά επίπεδα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλά από τα προβλήματα που ήδη γνωρίζετε. Ας δούμε λοιπόν μια θεραπεία για την κακή χοληστερίνη.

Οι περισσότεροι από μας ξέρουμε ότι η λέξη “χοληστερίνη” συσχετίζεται σχεδόν πάντα με κάτι αρνητικό. Όμως μην ξεχνάτε ότι αυτή η φυσική λιπαρή ουσία είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία του σώματός σας.

Το κλειδί είναι η ισορροπία και η διατήρηση των σωστών επιπέδων της καλής και της κακής χοληστερίνης έτσι ώστε να μη συσσωρεύεται στις αρτηρίες.

Πιθανώς γνωρίζετε επίσης ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να καθορίσουν την παρουσία χοληστερίνης αλλά και την αντίστασή σας σε ορισμένα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Ακόμα και αν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα, οι λιποπρωτεΐνες σας μπορεί να παραμένουν κολλημένες στα τοιχώματα των αρτηριών σας σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Όμως υπάρχει μια καινούργια θεραπεία που μπορεί να απομακρύνει αυτόν τον κίνδυνο.

Πρόκειται για μια ακτίνα ελπίδας και σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για αυτή.

Evolocumab: μια καινούργια και πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

Το 2014 διατέθηκε στην αγορά μια καινούργια φαρμακευτική θεραπεία με την ονομασία “evolocumab” για τη μείωση της χοληστερίνης σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση με τα παραδοσιακά φάρμακα.

Από τότε διεξήχθησαν λεπτομερείς μελέτες για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο μπορούσε να επιτύχει τους αναμενόμενους στόχους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ναι, το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Όχι μόνο καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης αλλά και αναστρέφει την αρτηριοσκλήρωση.

 

Ανακαλύψτε 7 smoothies που καθαρίζουν τις αρτηρίες.

 

Μια καινούργια και ισχυρή θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

Τον Νοέμβριο αυτού του έτους, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία αναλύονταν τα αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί ως τότε στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης με αυτό το καινούργιο φάρμακο, το evolocumab.

 • Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής ήταν η εξασφάλιση μιας θεραπευτικής παρέμβασης για ανθρώπους που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και δεν ανταποκρίνονταν καλά στα παραδοσιακά φάρμακα.
 • Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πολύ θετικά. Το evolocumab μείωσε αποτελεσματικά και με ασφάλεια το επίπεδο της κακής χοληστερίνης ή LDL των ασθενών.
 • Μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας η χοληστερίνη που αποθηκευόταν στις αρτηρίες των ασθενών ήταν ελάχιστη, έτσι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα μειώθηκε σημαντικά.
 • Το φάρμακο αυτό αποτελεί ήδη ένα απαραίτητο θεραπευτικό εργαλείο για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη που συνδέεται με την κληρονομικότητα, για όσους αντιμετωπίζουν ήδη κάποιου είδους καρδιαγγειακή νόσο ή για όσους δεν μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους με παραδοσιακά φάρμακα όπως οι στατίνες.

Πώς λειτουργεί αυτό το φάρμακο;

Για την αποτελεσματική μείωση της χοληστερίνης σε ασθενείς που παρουσιάζουν αντίσταση στα κανονικά φάρμακα, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός και των δύο φαρμακευτικών αγωγών.

 • Αυτό το καινούργιο φάρμακο εξακολουθεί να συνταγογραφείται μαζί με τις στατίνες.
 • Το evolocumab λειτουργεί ως αναστολέας της πρωτεΐνης κονβερτάσης σουµπτιλισίνης/κεξίνης.
 • Διατίθεται σε αρκετές χώρες σε όλον τον κόσμο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Ανακαλύψτε επίσης 9 τροφές που πρέπει να τρώτε για να καθαρίσετε φυσικά τις αρτηρίες σας.

 

Στόχος: αναστροφή της αρτηριοσκλήρωσης

θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

Η αρτηριοσκλήρωση είναι μια αργή αλλά θανατηφόρα ασθένεια που οφείλεται στην απόθεση αθηρωματικών πλακών (αθηρωμάτων) στα τοιχώματα των αρτηριών.

 • Τα αθηρώματα δεν αποτελούνται μόνο από χοληστερίνη -περιέχουν επίσης ασβέστιο και άλλες ουσίες που κυκλοφορούν μέσα στο αίμα.
 • Το κύριο πρόβλημα είναι ότι στην αρχή δεν υπάρχουν συμπτώματα. Πρόκειται για μια σιωπηλή νόσο που διαγιγνώσκεται μονάχα με εξετάσεις.
 • Αν δεν διαγνωστεί, η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
 • Ωστόσο ένα άλλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες της υγείας είναι ότι, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλώς δεν ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά φάρμακα τα οποία χορηγούνται για την υψηλή χοληστερίνη.

Ο Stephen J. Nichols είναι ο διευθυντής της μελέτης που αναφέρθηκε παραπάνω και έδειξε τη σαφή αποτελεσματικότητα του evolocumab για την αντιμετώπιση και την αναστροφή της αρτηριοσκλήρωσης σε όλους τους ασθενείς. Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε επίσης στην έρευνα των Δρ. Brautbar et. al. εδώ.

 • Οι τομογραφίες της στεφανιαίας αρτηρίας τους έδειξαν μια πολύ θετική αλλαγή μετά από μερικούς μήνες φαρμακευτικής αγωγής. Είναι επιτέλους δυνατή η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους σε ένα επίπεδο που μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ επιτευχθεί.

Ποιοι θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

θεραπεία για την κακή χοληστερίνη

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ακολουθείται από ενήλικους ασθενείς εφόσον τους έχει ήδη συνταγογραφηθεί η μέγιστη ποσότητα στατινών και πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.

 • Επίσης ενήλικες με κληρονομική υψηλή αρτηριακή πίεση που ήδη λαμβάνουν τη μέγιστη ποσότητα στατινών.
 • Έφηβοι άνω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο αν πάσχουν από κληρονομική υψηλή αρτηριακή πίεση και λαμβάνουν ήδη τη μέγιστη δόση στατινών.
 • Επίσης οι ασθενείς των παραπάνω ομάδων θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο αν αντιμετωπίζουν δυσανεξία στις στατίνες.

Θα πρέπει να συνεχίσετε την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή μονάχα αν ξεπερνάτε το ελάχιστο όριο της υψηλής χοληστερίνης και το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας, να προσέχετε τη διατροφή σας και να ασκείστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να την αποφύγουμε και να ενημερωθούμε για τις εξαιρετικές θεραπευτικές αγωγές και τις επιλογές τρόπου ζωής που είναι διαθέσιμες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.