Διατροφική αξία και οφέλη από την καρδιά του φοίνικα

Έχετε ακούσει ποτέ για τα οφέλη από την καρδιά του φοίνικα; Είναι μια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία του σώματος. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε μερικές ιδέες για το πώς να συμπεριλάβετε αυτό το λαχανικό στη διατροφή σας.
Διατροφική αξία και οφέλη από την καρδιά του φοίνικα
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η καρδιά του φοίνικα είναι ένα τρυφερό, ευέλικτο, υγιεινό και βασικά νόστιμο λαχανικό στη γκουρμέ κουζίνα. Αυτό το λαχανικό προέρχεται από διάφορους φοίνικες που αναπτύσσονται στη Νότια Αμερική. Οι άνθρωποι τους εξάγουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και σίγουρα εμπλουτίζουν τη γαστρονομία άλλων χωρών. Για παράδειγμα, αυτό το συστατικό είναι το αγαπημένο των Γάλλων σεφ.

Μετά από μια μακρά συγκομιδή, οι αγρότες αφαιρούν το φλοιό και τα ινώδη στρώματα που περιβάλλουν μια ομάδα ανοιγμένων άγουρων φύλλων ή την καρδιά του φοίνικα. Η υφή και η γεύση είναι ήπια και είναι αρκετά κοινή σε πολλά ευρωπαϊκά πιάτα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Agronomía Mesoamericana, η παγκόσμια τάση στην κατανάλωσή του αυξάνεται και έτσι οι παραγωγοί το εμπορεύονται στη διατηρημένη μορφή του. Το Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου της Βολιβίας αναφέρει ότι η Γαλλία είναι ο κύριος εισαγωγέας παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή.

Η θρεπτική αξία από την καρδιά του φοίνικα

Ας δούμε τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά της καρδιά του φοίνικα. Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν επίσης νερό, αλάτι και κιτρικό οξύ.

φοινικες στον ήλιο

Μακροθρεπτικά συστατικά

Η καρδιά του φοίνικα έχει χαμηλές θερμίδες, έχει μηδενικό λίπος και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μεταξύ των μη εύπεπτων υδατανθράκων, γεγονός που την καθιστά ιδανική για δίαιτες απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τον πίνακα σύνθεσης τροφίμων, κάθε 100 γραμμάρια από καρδιά φοίνικα περιέχουν τα ακόλουθα:

 • Θερμίδες: 36
 • Πρωτεΐνες: 4%
 • Λίπος: 0,06%
 • Συνολικοί υδατάνθρακες: 3,6%
 • Ίνες: 3,57%
 • Νερό: 91%

Μεταλλικά στοιχεία

Ο ίδιος πίνακας τροφίμων παρουσιάζει τα ποσοστά των ημερήσιων συστάσεων που καλύπτουν οι καρδιές του φοίνικα ως προς τα ορυκτά, εκφραζόμενα ως DV:

 • Χαλκός: 70% του DV
 • Κάλιο: 38% του DV
 • Ψευδάργυρος: 36% του DV
 • Φώσφορος: 20% του DV
 • Νάτριο: 357 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια καρδιών φοίνικα

Το πιο σημαντικό ορυκτό σε αυτό το λαχανικό είναι ο χαλκός, που φτάνει το 70% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το κάλιο και ο ψευδάργυρος είναι σε καλή αναλογία, με περισσότερο από το 30% της συνιστώμενης πρόσληψης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο οφείλεται στο αλάτι που χρησιμοποιείται για συντήρηση.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικής Διατροφής, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες στην καρδιά του φοίνικα επηρεάζεται από τη θερμότητα που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Οφέλη από την καρδιά του φοίνικα στη διατροφή

Το θρεπτικό προφίλ της καρδιάς του φοίνικα το κάνει εξαιρετικό ενάντια σε ασθένειες, ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του.

Ιδανικό για απώλεια βάρους

απώλεια βάρους

Ορισμένοι ειδικοί συσχετίζουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων με τον έλεγχο βάρους. Η ελάχιστη ποσότητα λίπους και ενέργειας που παρέχουν οι καρδιές του φοίνικα τις καθιστούν ιδανικές για δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Μία μερίδα παρέχει μόνο 36 θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως δημητριακά και ρίζες γενικά.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες και το νερό σε αυτό το λαχανικό έχουν θετική επίδραση στη χαμηλή πρόσληψη ενέργειας. Σύμφωνα με την τροφική πυραμίδα, σχεδόν το 100% των υδατανθράκων που υπάρχουν στις καρδιές του φοίνικα είναι ίνες και 90% είναι νερό. Δηλαδή, σας χορταίνει αυξάνοντας την ένταση.

Πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών

Η καρδιά του φοίνικα περιέχει μια ομάδα ορυκτών που έχουν σημασία για τη λειτουργία του σώματος, όπως ο χαλκός, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος.

Για παράδειγμα, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ δηλώνει ότι ο χαλκός βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρούνται υγιή από χαλκό.

Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν επίσης ότι η ανεπάρκεια αυτού του μετάλλου μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Μια επιστημονική ανασκόπηση επισημαίνει ότι ο ψευδάργυρος δεν σχετίζεται μόνο με την κυτταρική διαίρεση, την επούλωση πληγών και την ανοσολογική λειτουργία. Η ανεπάρκειά του μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων (διάρροια και πνευμονία).

Το περιοδικό Advances in Nutrition αναφέρει τη σημασία του φωσφόρου, καθώς προάγει ισχυρά δόντια και οστά και συμμετέχει στην παραγωγή πρωτεϊνών που επιδιορθώνουν τους ιστούς.

Επίσης, το περιοδικό Hypertension συνδέει το κάλιο με την πρόληψη και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η καρδιά του φοίνικα έχει υψηλή συγκέντρωση αυτού του μετάλλου.

Αντιοξειδωτική ικανότητα και η καρδιά του φοίνικα

Φαρμακευτικοί ειδικοί στη Βραζιλία βρήκαν μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών στις καρδιές των φοινίκων, με εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση. Ορισμένες πηγές περιγράφουν ότι τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο Heim και άλλοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των πολυφαινολών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική και προληπτική διατροφική στρατηγική κατά της γήρανσης και ορισμένων ασθενειών. Το περιοδικό  Alimentación, Nutrición y Salud επαναλαμβάνει τη θετική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές διαταραχές, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και τον διαβήτη.

Πώς να καταναλώσετε την καρδιά του φοίνικα

Μπορείτε να βρείτε την καρδιά του φοίνικα στην παραδοσιακή της μορφή, συσκευασμένη ή φρέσκια. Είναι συνηθισμένο να την προσθέτετε σε σαλάτες, σε θαλασσινά, σάλτσες, ψητά, σε καρυκεύματα ως ορεκτικό ή μπορείτε ακόμη και να τις φάτε απευθείας από τη συσκευασία.

Οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο κρέατος σε βίγκαν και χορτοφαγικές δίαιτες. Προσοχή όμως, μοιάζουν μόνο με την υφή και δεν είναι πιάτο με πρωτεΐνες.

Τρεις απλές συνταγές

 • Καρδιά του φοίνικα σε ντιπ. Πρώτον, κόψτε τις καρδιές του φοίνικα και προσθέστε λίγο σκόρδο και ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε τα πάντα με ελαιόλαδο και προσθέστε πιπέρι για γεύση.
 • Καρδιά του φοίνικα με αβοκάντο. Συνδυάστε μεσαίου μεγέθους ψιλοκομμένες καρδιές φοίνικα με αβοκάντο και προσθέστε μια κουταλιά μαγιονέζας για αυτήν την υπέροχη σαλάτα.
 • Καβούρι Vegan με καρδιές φοίνικα. Τρίψτε τις καρδιές μέχρι να μοιάζει με φρέσκο ​​κρέας καβουριού. Στη συνέχεια, προσθέστε vegan μαγιονέζα και μουστάρδα Ντιζόν. Είναι τόσο απλό όσο νόστιμο.

Η ευελιξία της καρδιάς του φοίνικα

Εν ολίγοις, οι καρδιές του φοίνικα είναι απλά νόστιμα λαχανικά γεμάτα μέταλλα και αντιοξειδωτικά που φέρνουν πολλά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, είναι ιδανικά για απώλεια βάρους. Καθώς η θερμιδική πρόσληψη είναι χαμηλή και η τιμή των ινών είναι υψηλή, είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Τέλος, κάθε κουζίνα πρέπει να έχει ένα βάζο ή ένα δοχείο αυτού του ευπροσάρμοστου συστατικού και να επωφεληθεί από την υφή της για να τις χρησιμοποιήσει ως υποκατάστατα ψαριών και θαλασσινών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Heim KE, Tagliaferro AR, Bobilya DJ. Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure-activity relationships. J Nutr Biochem. 2002, (10):572-584.
 • Chaimsohn, F.,  Asunción-Romero, R.,  Mora-Urpí , J., Villalobos-Rodríguez, E. Calidad del palmito en función de la fertilización y del acondicionamiento poscosecha. Agronomía Mesoamericana. 2009, 20(2):195-209.
 • Howell S, Kones R. “Calories in, calories out” and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017;313(5).
 • Barberán, T. Los polifenoles de los alimentos y la salud. Alimentación. Nutrición y Salud. 2003, 10 (2), 41-53.
 • DiNicolantonio, J. J., Mangan, D., & O’Keefe, J. H. (2018). Copper deficiency may be a leading cause of ischaemic heart disease. Open heart, 2018, 5(2).Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196933/
 • Pham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science : IJBS, (2008), 4(2), 89–96.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.