OSFED: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτές τις διατροφικές διαταραχές

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές διαταραχές των οποίων η φήμη είναι γνωστή και για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, τόσο από ειδικούς όσο και από μη ειδικούς.
OSFED: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτές τις διατροφικές διαταραχές
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαΐου, 2024

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές διαταραχές των οποίων η φήμη είναι γνωστή και για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, τόσο από ειδικούς όσο και από μη ειδικούς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, όπως οι OSFED (Άλλες Άτυπες Διαταραχές Σίτισης ή Διατροφικές Διαταραχές), οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές. Εντούτοις, είναι εξίσου σημαντικές. Στην πραγματικότητα, αποτελούν τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Τύποι και χαρακτηριστικά OSFED: οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές

Από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), οι OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder ή Άλλες Άτυπες Διαταραχές Σίτισης ή Διατροφικές Διαταραχές) αναφέρονται στις διατροφικές διαταραχές που προσδιορίζονται διαφορετικά, αντίστοιχες με αυτές που παλαιότερα ήταν γνωστές ως EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified ή Διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής μη προσδιοριζόμενες αλλιώς).

Ορισμένοι από τους τύπους των OSFED είναι οι εξής:

 • Άτυπη νευρική ανορεξία: Πρόκειται για μια παρόμοια κατάσταση με την ανορεξία, ωστόσο δεν πληροί όλα τα κριτήρια.
 • Νευρική βουλιμία, χαμηλής συχνότητας και περιορισμένης διάρκειας: Αυτή μοιράζεται επίσης παρόμοια συμπτώματα ή χαρακτηριστικά με τη βουλιμία, αλλά ούτε αυτή πληροί όλα τα κριτήρια.
 • Διαταραχή Purging ή αλλιώς διαταραχή κάθαρσης: Η ενέργεια της κάθαρσης εκτελείται, αλλά όχι καταναγκαστικά. Γι’ αυτό διαφέρει από τη νευρική βουλιμία. Η κάθαρση είναι η πράξη της πρόκλησης εμετού υπό την ιδέα ότι με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται ό,τι έχει καταναλωθεί καταναγκαστικά.
 • Σύνδρομο νυχτερινής κατανάλωσης τροφής: Αυτό χαρακτηρίζεται από την επανάληψη της υπερβολικής πρόσληψης τροφής μετά το δείπνο ή μετά τον ύπνο.
 • Αδηφαγική διαταραχή: Αυτός ο τύπος διαταραχής περιλαμβάνει την αναγνώριση των κριτηρίων, αν και λιγότερο συχνά ή σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Αιτίες των OSFEDs

Υπάρχουν πολλαπλές αιτίες των OSFEDs, από γενετικές έως κοινωνικές και πολιτισμικές. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η πίεση της κοινωνίας, με μηνύματα που αναφέρονται σε ένα ηγεμονικό πρότυπο ομορφιάς και τέλειου σώματος, είναι επιβλαβής.

Body image distorsion.
Η διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από τα πολιτισμικά πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλονται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα οφέλη από την κατανάλωση νερού με αγγούρι

Συμπτώματα των OSFED και πώς επηρεάζουν το άτομο

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των OSFED είναι τα εξής:

 • Μεταβολές στο βάρος: αύξηση ή μείωση
 • Ενασχόληση με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους
 • Αρνητική αυτοαντίληψη του σώματος
 • Υπερβολική ενασχόληση με την άσκηση
 • Άγχος και νευρικότητα
 • Μεταβολές στην έμμηνο ρύση, ακόμη και με αμηνόρροια
 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή χαμηλή λίμπιντο

Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που, σε πολλές περιπτώσεις, συμπίπτουν με τις παραδοσιακές διατροφικές διαταραχές. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι διαφέρουν σε ορισμένα κριτήρια, ιδίως στη συχνότητα ή την ένταση των συμπτωμάτων.

Γενικά, αυτό που χαρακτηρίζει τις διατροφικές διαταραχές είναι οι συμπεριφορικές εκφράσεις, όπως το συνεχές κοίταγμα στον καθρέφτη, η αποφυγή του φαγητού ή οι τελετουργίες που σχετίζονται με το φαγητό.

Κάθε είδος διαταραχής παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα και την καθημερινή ζωή των ατόμων που πάσχουν από αυτές. Κάποιος που πάσχει από OSFED μπορεί να αποφεύγει τις συναντήσεις για να αποφύγει το φαγητό ή μπορεί να παρευρίσκεται και στη συνέχεια να προκαλεί εμετό.

Φυσικά, αυτό οδηγεί σε επιπλοκές σε επίπεδο γενικής υγείας.

Σας ενδιαφέρει να διαβάσετε: 10 μενού για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Θεραπεία των OSFED

Όπως και άλλοι τύποι διατροφικών διαταραχών, οι OSFED απαιτούν τους ακόλουθους ελέγχους:

 • Φυσική και ιατρική εξέταση, η οποία προσδιορίζει την κατάσταση της υγείας και τον βαθμό εξέλιξης ή σοβαρότητας της διαταραχής, προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο.
 • Ψυχολογική αξιολόγηση και φροντίδα για να βοηθηθεί η αντιμετώπιση της νόσου, να καθοριστούν οδηγίες αυτοφροντίδας και συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής. Ορισμένες φορές, δεν είναι απαραίτητο να εργαστούμε μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε οικογενειακό.

Πώς να βοηθήσετε:

Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που πάσχει από διατροφική διαταραχή οποιουδήποτε τύπου.

 • Ο πρώτος τρόπος υποστήριξης είναι να τους ενθαρρύνετε να ζητήσουν βοήθεια. Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές απαιτούν μια συγκεκριμένη και εξειδικευμένη προσέγγιση.
 • Αποφύγετε οποιαδήποτε σχόλια σχετικά με την εμφάνιση και το σώμα ή την αύξηση ή την απώλεια βάρους. Είναι συνήθως επιβλαβή και ενισχυτικά.
 • Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται για ανησυχία σχετικά με το φαγητό, αλλά, μάλλον, για την ερμηνεία του σώματος ή της εμφάνισης. Προσπαθήστε λοιπόν να καταλάβετε ότι ακόμα και αν προσκαλέσετε αυτό το άτομο να φάει μια σαλάτα (ή οτιδήποτε άλλο υγιεινό), γι’ αυτό μπορεί να είναι πραγματική ταλαιπωρία.
 • Κρατήστε μια κριτική άποψη για τα μοναδικά σώματα και το ηγεμονικό μοντέλο ομορφιάς.
 • Δείξτε υποστήριξη και ενδιαφέρον, αλλά μην κρίνετε. Ενισχύστε τις θετικές πτυχές που διαθέτει το άλλο άτομο.
A person with OSFED.
Η επαγγελματική βοήθεια είναι αναπόφευκτη για τη θεραπεία της OSFED, αλλά και το άτομο πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

Οι υγιεινές δίαιτες κρύβουν μερικές φορές κοινές διατροφικές διαταραχές

Σήμερα, υπάρχουν πολλές τάσεις στη διατροφή που συνδέονται με τον σεβασμό και την επανεκτίμηση του σώματος. Ωστόσο, δεν πρέπει να ακολουθείτε οποιαδήποτε δίαιτα σας προσφέρεται.

Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση μεταξύ των υγιεινών διατροφικών πρακτικών και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διατροφική διαταραχή, όπως η OSFED. Πολλές διαταραχές κρύβονται κάτω από το πρόσχημα της δίαιτας ή των υγιεινών συνηθειών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι φροντίζουν το σώμα τους ή ακολουθούν μια δίαιτα έχουν διαταραχή. Για να γίνει αυτή η διάγνωση, απαιτούνται πιο εμπεριστατωμένοι έλεγχοι.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς κάποιες προτάσεις ακολουθούνται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μοναδικότητα του κάθε ατόμου και μπορεί να υπάρχουν επιβλαβείς αλλά και αναπόφευκτες συνέπειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Etxeberria, Y., González, N., Padierna, J. Á., Quintana, J. M., & De Velasco, I. R. (2002). Calidad de vida en pacientes con trastornos de alimentación. Psicothema14(2), 399-404.
 • Tapia Ilabaca, P., & Ornstein Letelier, C. (1999). Trastornos de alimentación en estudiantes universitarios. Rev. psiquiatr. clín.(Santiago de Chile), 7-10.
 • Caballo, V. E. (Ed.). (2008). Manual para el tratamiento cognitivo-conductual de los trastornos psicológicos (Vol. 2). Siglo Veintiuno de España.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.