Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη με αμηνόρροια;

Η εμμηνόρροια είναι μια ένδειξη που δείχνει ότι έχει τελειώσει το στάδιο της ωορρηξίας, γι' αυτό, η απουσία της ανησυχεί πολλές γυναίκες. Έχετε ακούσει για την αμηνόρροια; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είναι δυνατή η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με αυτή την πάθηση; Ανακαλύψτε παρακάτω.
Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη με αμηνόρροια;

Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαΐου, 2021

Η έλλειψη εμμηνόρροιας, γνωστή ως αμηνόρροια, είναι λόγος ανησυχίας για πολλές γυναίκες. Αυτό επειδή σχετίζεται με την στειρότητα. Έτσι, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι δυνατή μια εγκυμοσύνη με αμηνόρροια. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε.

Όπως γνωρίζετε ήδη, πιθανώς, οι γυναίκες περνούν μια περίοδο ωορρηξίας κάθε μήνα. Είναι δυνατή η σύλληψη σε αυτό το διάστημα αν υπάρχει ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Το τέλος αυτής της περιόδου σηματοδοτείται από την εμμηνόρροια, που είναι η αποβολή των επιφανειακών στρωμάτων του ενδομητρίου.

Τι είναι η αμηνόρροια;

Ένας απλός τρόπος για να ορίσουμε την αμηνόρροια είναι η απουσία εμμηνόρροιας. Όμως, αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι γυναίκες συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους, και είναι η κύρια πηγή ανησυχίας για όσες υποφέρουν από αυτή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρουσία αμηνόρροιας είναι ένδειξη πως δεν υπήρξε ωορρηξία κατά τη διάρκεια του μήνα. Έτσι, υπάρχει η τάση σύνδεσης με τη στειρότητα. Όμως, δεν ισχύει πάντα αυτό.

Η απουσία εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να υπάρξει κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων του σώματος, όπως βρεφική ηλικία, εγκυμοσύνη, θηλασμός, περιεμμηνόπαυση, και εμμηνόπαυση.

Γυναίκα με αμηνόρροια
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος κατά την εφηβεία είναι ακανόνιστος.

Τύποι και κύριες αιτίες

Επειδή οι γυναίκες έχουν εμμηνόρροια στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, οι ειδικοί κατατάσσουν την αμηνόρροια σε δύο κατηγορίες. Αυτές βασίζονται στην ηλικία και τις αιτίες.

Πρωταρχική αμηνόρροια

Πρόκειται για την απουσία της πρώτης εμμηνόρροιας σε νεαρές γυναίκες 16 ετών, υπό φυσιολογική ανάπτυξη, και με δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλλου. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα αμηνόρροιας αν δεν υπάρχουν καθόλου ηβικές τρίχες μέχρι την ηλικία των 13 ετών.

Για νέες ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες αιτίες πρωταρχικής αμηνόρροιας προέρχονται από την παρουσία συγγενών δυσπλασιών ή γενετικών αλλοιώσεων. Ορισμένες από τις συχνότερες αιτίες είναι:

 • Ατρησία υμένα
 • Δυσπλασία στη μήτρα ή τον κόλπο η οποία αποτρέπει τη ροή του αίματος
 • Όγκος της υπόφυσης ή του υποθαλάμου
 • Μυλλεριανή αγενεσία
 • Σύνδρομο του Turner

Δευτερεύουσα αμηνόρροια

Η δευτερεύουσα αμηνόρροια είναι η απουσία εμμηνόρροιας για τουλάχιστον 3 μήνες στις γυναίκες που είχαν τακτικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι περισσότερες γυναίκες που επηρεάζονται είναι μεταξύ 25 και 35 ετών.

Η κύρια αιτία αυτού του συμπτώματος είναι η εγκυμοσύνη καθώς οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, μπορεί να οφείλεται στον θηλασμό, την εμμηνόπαυση, και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες προδιάθεσης, όπως η παχυσαρκία, το άγχος, η ανησυχία, και η έντονη γυμναστική.

Όταν η αιτία της αμηνόρροιας δεν είναι σωματική, τότε μπορεί να οφείλεται σε κάποια επίκτητη νόσο. Έτσι, η αιτία της δευτερεύουσας αμηνόρροιας μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τις ακόλουθες παθολογίες:

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Παθολογίες του θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός)
 • Όγκος της υπόφυσης ή υποθαλάμου που εκκρίνει προλακτίνη
 • Φάρμακα για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας ή της ψύχωσης
 • Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Είναι δυνατή η εγκυμοσύνη;

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι η αμηνόρροια και ποιοι είναι οι τύποι και οι αιτίες της, είναι ώρα να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Φυσικά, η απάντηση εξαρτάται από τον τύπο της διαταραχής και την αιτία.

Μια γυναίκα μπορεί να κυοφορήσει όταν η πρωταρχική αμηνόρροια οφείλεται σε μια συγγενή δυσπλασία ή σε ατρησία του υμένα. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα αλλά το αίμα δεν αποβάλλεται. Επιπλέον, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση.

Όμως, είναι απίθανο για μια γυναίκα να κυοφορήσει φυσιολογικά όταν η πρωταρχική αμηνόρροια οφείλεται σε γονιδιακή δυσγενεσία, όπως το σύνδρομο του Turner. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα τεχνητής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίου.

Όταν η δευτερεύουσα αμηνόρροια οφείλεται σε φάρμακα ή άλλους παράγοντες προδιάθεσης, είναι απαραίτητο να εξουδετερωθεί η αιτία ώστε να σταθεροποιηθεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος, και έτσι να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

Από την άλλη, αν το πρόβλημα οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή σε παθολογίες του θυρεοειδή, τότε είναι πολύ πιο δύσκολη η εγκυμοσύνη. Όμως, δεν είναι αδύνατη. Μια γυναίκα με αυτό το πρόβλημα χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση ώστε ν’ αντιμετωπίσει την υποβόσκουσα αιτία.

Τέλος, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας κάποιους παράγοντες όταν η αμηνόρροια είναι αποτέλεσμα ενός όγκου που παράγει προλακτίνη. Αυτό επειδή η εγκυμοσύνη γίνεται δυνατή μόνο αν πρόκειται για μικροαδένωμα ή μικρό όγκο. Επιπλέον, η γυναίκα θα πρέπει να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή για να τη θέσει υπό έλεγχο.

Γιατρός δείχνει σε ασθενή απεικόνιση ωοθηκών
Η αμηνόρροια απαιτεί ειδική διαβούλευση για την επίλυσή της.

Η αμηνόρροια δεν αποτρέπει πάντα την εγκυμοσύνη

Η παρουσία αμηνόρροιας δεν αποτελεί ένδειξη στειρότητας πάντα. Η σύλληψη γίνεται δυσκολότερη αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να εξουδετερωθεί η αιτία της αμηνόρροιας και να ρυθμιστούν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι για να επιτευχθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα θα πρέπει να ξεκινήσει τη σωστή θεραπεία και να κάνει εξετάσεις συχνά.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα η επιλογή της τεχνητής γονιμοποίησης σε περιπτώσεις αμηνόρροιας όπου η φυσιολογική γονιμοποίηση είναι αδύνατη, όπως στο σύνδρομο του Turner. Πλέον, οι επιστημονικές πρόοδοι και οι χειρουργικές επιλογές βελτιώνουν την πρόγνωση των παθολογιών που προηγουμένως ήταν ανίκητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
 • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
 • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
 • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
 • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
 • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
 • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
 • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
 • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
 • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.