Δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης: Δουλεύει όντως;

Η δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης βασίζεται στην ικανότητα αποικοδόμησης των μακροθρεπτικών συστατικών. Λειτουργεί; Ας μάθουμε!
Δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης: Δουλεύει όντως;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουνίου, 2023

Κάθε άτομο κληρονομεί έναν τύπο μεταβολισμού ανάλογα με τη γενετική του. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιες δίαιτες λειτουργούν καλά για κάποιους, αλλά όχι για άλλους. Η δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης βασίζεται στην υψηλότερη ή χαμηλότερη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, ανάλογα με τη μεταβολική ανταπόκριση του οργανισμού.

Αυτό το διατροφικό μοντέλο αναπτύχθηκε από τους ειδικούς σε θέματα μεταβολικής έρευνας William Walcott και Trish Fahey. Παρουσιάστηκε το 2001 ως μέθοδος που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Έκτοτε, έχει παρουσιάσει μερικές παραλλαγές και έχει αποκτήσει παγκόσμια απήχηση. Λειτουργεί όμως;

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Αρχικά, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο μεταβολισμός είναι ο “οδικός χάρτης” των χιλιάδων χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στα κύτταρα του σώματος. Οδηγείται από τα ένζυμα, τα οποία χρησιμοποιούν τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) για να κρατήσουν τα κύτταρα ζωντανά και έτσι να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα συνεργάζονται με αυτά τα ένζυμα.

Οι μεταβολικές οδοί παράγουν και απελευθερώνουν ενέργεια διασπώντας πολύ σύνθετα μόρια, όπως το άμυλο. Με τη σειρά τους, άλλες οδοί χρησιμοποιούν αυτή την ενέργεια για να δημιουργήσουν ενώσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του σώματος. Ωστόσο, εάν παράγεται υπερβολική ποσότητα ενέργειας και δεν χρησιμοποιείται, προκαλείται συσσώρευση λίπους και αύξηση του σωματικού βάρους.

Δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης: Δουλεύει όντως;
Η λειτουργία του μεταβολισμού είναι κρίσιμη για την απώλεια βάρους. Εάν ο μεταβολισμός ενός ατόμου είναι αργός, το λίπος τείνει να συσσωρεύεται.

Τι είναι η δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης;

Η δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης βασίζεται στις ατομικές διαφορές στην αποικοδόμηση των μακροθρεπτικών συστατικών μόλις απορροφηθούν. Σύμφωνα με αυτό, καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που λαμβάνει υπόψη τον τύπο του μεταβολισμού του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Όσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός ενός ατόμου, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται για τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Αν όμως ο μεταβολισμός του ατόμου είναι αργός, τότε αποθηκεύει τα θρεπτικά συστατικά ως λίπος αντί να τα χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με το βιβλίο των Walcott και Fahey, οι διαφοροποιήσεις στο μεταβολισμό οφείλονται σε δύο κληρονομικούς παράγοντες:

1. Η λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματος χωρίζεται στο συμπαθητικό και στο παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτά αντιτίθενται το ένα στο άλλο σε μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών. Για παράδειγμα, το συμπαθητικό βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί στο στρες, ενώ διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης και την καύση ενέργειας.

Το παρασυμπαθητικό, από την άλλη πλευρά, ελέγχει στοιχεία του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας, όπως η ανάπαυση και η πέψη. Πιστεύεται ότι το ένα σύστημα τείνει να είναι πιο κυρίαρχο από το άλλο και έτσι η μεταβολική λειτουργία ενός ατόμου τείνει να ποικίλλει.

2. Η ταχύτητα της κυτταρικής οξείδωσης

Η οξείδωση των τροφίμων αφορά το πόσο γρήγορα ή πόσο αργά ένα άτομο μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια. Έτσι, όσοι το κάνουν γρήγορα πρέπει να τρώνε θρεπτικά συστατικά που αποικοδομούνται πιο αργά.

Για παράδειγμα, λόγω της δομής και του τύπου των δεσμών στις πρωτεΐνες, η διαδικασία πέψης και η οξείδωσή τους είναι πολύ αργή. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν άνθρωποι που οξειδώνουν τις τροφές αργά, οπότε θα πρέπει να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, καθώς αυτοί χωνεύονται και οξειδώνονται γρήγορα.

Τύποι δίαιτας μεταβολικού τύπου

Υπάρχουν τρεις τύποι δίαιτας ανάλογα με τον τύπο του μεταβολισμού του ατόμου. Πώς προσδιορίζονται; Οι συγγραφείς του βιβλίου αξιολογούν μια σειρά χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την κυριαρχία του νευρικού συστήματος και τον ρυθμό οξείδωσης.

Πραγματοποιούνται επίσης εξετάσεις σακχάρου, ηλεκτρολυτών, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Μπορεί να συμπεριληφθούν εξετάσεις αίματος και ούρων για πληρέστερη διάγνωση.

1. Η πρωτεϊνική δίαιτα

Αυτός ο τύπος δίαιτας έχει σχεδιαστεί για εκείνους που κάνουν γρήγορα οξείδωση ή με κυρίαρχο το παρασυμπαθητικό σύστημα. Πρόκειται συχνά για άτομα που βιώνουν συνεχή πείνα και τείνουν να τρώνε αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον, τείνουν να αποτυγχάνουν με δίαιτες χαμηλών θερμίδων και είναι νευρικοί, αγχωμένοι και ληθαργικοί.

Μέσω αυτού του διατροφικού μοντέλου προτείνεται η πρόσληψη έως και 40% πρωτεΐνης, 30% υδατανθράκων και 30% λίπους. Οι συνιστώμενες τροφές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες επιλογές:

 • Κρέατα πουλερικών
 • Εντόσθια
 • Βοδινό κρέας
 • Ψάρια και θαλασσινά
 • Πλήρες γάλα
 • Κρέμα
 • Αυγά
 • Τυρί

2. Δίαιτα με υδατάνθρακες

Η δίαιτα με υδατάνθρακες ενδείκνυται για άτομα που είναι αργοί οξειδωτές και κυρίαρχοι του συμπαθητικού. Πιστεύεται ότι όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα εξαρτώνται από την καφεΐνη και τείνουν να έχουν αδυναμία στις γλυκές τροφές. Επιπλέον, η όρεξή τους είναι μειωμένη και έχουν προβλήματα στον έλεγχο του βάρους τους.

Στην περίπτωση αυτή προτείνεται η πρόσληψη περίπου 60% υδατανθράκων, 20% πρωτεϊνών και 20% λιπαρών. Ωστόσο, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων είναι περιορισμένη. Αντ’ αυτού, ορισμένες ενδεικνυόμενες τροφές είναι οι ακόλουθες:

 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Όσπρια
 • Ολόκληρα δημητριακά
 • Κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι και θαλασσινά (ως πηγή πρωτεΐνης)

3. Μικτή δίαιτα

Η μικτή δίαιτα ενδείκνυται σε όσους δεν έχουν γρήγορο μεταβολισμό, αλλά ούτε και αργό. Υπάρχει τάση να καταναλώνουν γλυκές τροφές και η όρεξή τους είναι μέτρια. Επιπλέον, τείνουν να είναι ανήσυχοι, νευρικοί και κουράζονται εύκολα.

Σε γενικές γραμμές, προτείνει την ισόποση κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Ωστόσο, οι πρωτεΐνες και τα λίπη μπορεί να υπερισχύουν.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί για τη δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης;

Οι δημιουργοί και οι οπαδοί της δίαιτας μεταβολικής τυποποίησης ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνεται απώλεια βάρους έως και 10 κιλά σε ένα μήνα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με τα υποτιθέμενα αποτελέσματά της.

Αυτό για να μην αναφέρουμε ότι οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι μια τόσο γρήγορη απώλεια βάρους είναι μη βιώσιμη. Άλλοι ειδικοί λένε επίσης ότι όταν το βάρος χάνεται γρήγορα, επιβραδύνεται και ο μεταβολισμός. Ως εκ τούτου, η ανάκτηση του χαμένου βάρους γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας (USDA ) πρότεινε ένα εύρος στα μακροθρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε αυτά να είναι τα εξής:

 • Πρωτεΐνες: 10 έως 35%.
 • Λίπη: 20 έως 35%
 • Υδατάνθρακες: από 45 έως 65 %

Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να παρατηρηθούν σημαντικές διαφορές με την πρωτεϊνική δίαιτα του σχεδίου μεταβολικής τυποποίησης. Εν τω μεταξύ, η δίαιτα τύπου υδατανθράκων βρίσκεται εντός των συνιστώμενων ορίων, ενώ η δίαιτα μικτού τύπου βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών και λιπών.

Το USDA συνιστά επίσης την καταμέτρηση θερμίδων για την προώθηση της απώλειας βάρους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σύσταση του Dr. Wolcott, ο οποίος δεν θεωρεί την καταμέτρηση θερμίδων ως πλεονέκτημα. Ο συγγραφέας της μεταβολικής τυποποίησης ισχυρίζεται ότι το άτομο δεν θα πεινάει μεταξύ των γευμάτων. Είναι όμως αυτό απολύτως αληθές;

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες υγείας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε αυτό το μοντέλο διατροφής.

Ιδιαίτερα οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η δίαιτα είναι το κλειδί για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Από την άποψη αυτή, μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ευνοούν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 1.

Δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης: Δουλεύει όντως;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι δίαιτας μεταβολικής τυποποίησης. Αυτές διαφέρουν ως προς την κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φεράν Τόρες: Η αυστηρή προπόνηση και διατροφή του παίκτη της Μπαρτσελόνα

Τα οφέλη της δίαιτας μεταβολικής τυποποίησης

Η δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του ατόμου. Επίσης, περιορίζει την κατανάλωση εκείνων των πηγών υδατανθράκων που έχουν υψηλή θερμιδική αξία και σχεδόν καθόλου πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων.

Συνοπτικά, τα οφέλη της περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Απώλεια βάρους
 • Έλεγχος των υψηλών επιπέδων γλυκόζης (ανάλογα με τον τύπο της δίαιτας που επιλέγεται)
 • Την πρόληψη χρόνιων ασθενειών

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας μεταβολικής τυποποίησης

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα διατροφικό μοντέλο που προωθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης που να επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Μια μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που εφαρμόζεται σε αυτή τη δίαιτα με εργαστηριακές εξετάσεις που σχετίζονται με το μεταβολισμό δεν βρήκε καμία σχέση.

Από την άλλη πλευρά, το πρωτεϊνικό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που σχετίζονται με τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών ατυχημάτων. Έλλειψη ισορροπίας παρατηρείται επίσης στις δίαιτες με υδατάνθρακες και στις μικτές δίαιτες. Ορισμένες διατροφικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Λειτουργεί λοιπόν πραγματικά;

Είναι αλήθεια ότι η δίαιτα μεταβολικής τυποποίησης είναι μία από τις πιο εξατομικευμένες δίαιτες όταν πρόκειται να υποδείξει την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ανάλογα με τον τύπο του μεταβολισμού. Είναι επίσης αλήθεια ότι αξιολογεί ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με το κυρίαρχο νευρικό σύστημα και που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της δίαιτας.

Ωστόσο, η επιστημονική βιβλιογραφία δεν προσφέρει σημαντικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βελτιστοποίηση αυτού του τύπου δίαιτας για την απώλεια βάρους χωρίς κανένα κίνδυνο. Τα άτομα με ορισμένες συνθήκες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και έναν διατροφολόγο πριν την δοκιμάσουν. Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.