Υπερβολική κατανάλωση αλατιού: Ποιες είναι οι παρενέργειες

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ ), η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν είναι καλή για την υγεία σας.
Υπερβολική κατανάλωση αλατιού: Ποιες είναι οι παρενέργειες

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου, 2023

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν είναι καλή για την υγεία σας. Γνωρίζετε τις παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σας; Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε κάποιες από αυτές, αλλά εξακολουθείτε να έχετε απορίες, τότε μην ανησυχείτε γιατί θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε παρακάτω.

Εν τω μεταξύ, να έχετε ένα πράγμα κατά νου: όλα τα άκρα είναι επιβλαβή. Επομένως, μην προσπαθήσετε να ζήσετε χωρίς αλάτι, αλλά ούτε και να καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα. Το ιδανικό είναι να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας, καθώς αυτές θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού σας.

Αλάτι: από πού προέρχεται και πόσο πρέπει να καταναλώνετε;

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού: Ποιες είναι οι παρενέργειες
Το νάτριο είναι ένα επιβλαβές συστατικό για την υγεία των αρτηριών, επειδή αυξάνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Center for Science in the Public Interest:

  • Το 10% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα και το νερό.
  • Άλλο ένα 10% προστίθεται κατά το μαγείρεμα και το φαγητό, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνήθειες των ανθρώπων. Ένα κουταλάκι του γλυκού λεπτό επιτραπέζιο αλάτι περιέχει το συνολικό νάτριο που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά.
  • Περίπου το 80% του υπόλοιπου νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, παναρισμένα τρόφιμα κ.λπ. τα περισσότερα από τα οποία καταναλώνονται εκτός σπιτιού και σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Το χλωριούχο νάτριο χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στα λουκάνικα, για παράδειγμα.

Η ποσότητα αλατιού που επιτρέπεται ανά άτομο εξαρτάται από τη φυσική του κατάσταση. Επίσης, ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του έτους ή το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ή την άνοιξη καταναλώνεται λιγότερο αλάτι απ’ ό,τι το χειμώνα. Το προσλαμβανόμενο νάτριο ανά ημέρα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 2400 χιλιοστογραμμάρια.

Συχνά βρίσκουμε τρόφιμα που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές τις τιμές. Για παράδειγμα, οι τηγανητές πατάτες με κέτσαπ έχουν περίπου 4900 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού;

Για να αποφύγετε τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, καλό είναι να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα, ιδίως τα τυριά, τα αρτοσκευάσματα, τα αλλαντικά και το γρήγορο φαγητό. Παράλληλα, να χρησιμοποιείτε υποκατάστατα αλατιού, όπως το μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι, και να βάζετε όλο και λιγότερο στα γεύματά σας. Στην αρχή θα παρατηρήσετε τη διαφορά, αλλά στη συνέχεια ο ουρανίσκος σας θα το συνηθίσει.

Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε καρυκεύματα ή συστατικά που ενισχύουν τη γεύση του φαγητού. Μπαχαρικά όπως το πιπέρι, το φασκόμηλο, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο, το εστραγκόν και το κύμινο δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας.

Ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες από την κατανάλωση αλατιού;

Salt and your heart.
Η κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε στιγμιαία υπέρταση, χωρίς να υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογία.

Καρδιά και κυκλοφορικά προβλήματα

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει επιπτώσεις που σχετίζονται με την κυκλοφορία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αρτηριακή υπέρταση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, εμβολές, εγκεφαλικές αιμορραγίες, με αποτέλεσμα σοβαρές και μόνιμες σωματικές και νευρολογικές συνέπειες. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το αλάτι παρεμποδίζει τη λειτουργία των νεφρών. Η λειτουργία της νεφρικής διήθησης εξασθενεί από το πολύ αλάτι, ενισχύοντας επίσης την υψηλή αρτηριακή πίεση σε έναν φαύλο κύκλο.

Νεφρική ανεπάρκεια από την κατανάλωση αλατιού

Εκτός από όσα έχουν ήδη αναφερθεί, η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να σας προδιαθέσει στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Προκαλεί επίσης κατακράτηση υγρών, επιδεινώνοντας τη λειτουργία όχι μόνο των νεφρών, αλλά και της καρδιάς και του ήπατος.

Εμφάνιση όγκων

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ή την ανάπτυξη ορισμένων τύπων όγκων, όπως ο καρκίνος του μαστού. Αυτό πιστοποιείται από μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 από Κινέζους ερευνητές.

Παχυσαρκία και κατανάλωση αλατιού

Το 2019, μια μελέτη με την ονομασία INTERMAP ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της παχυσαρκίας σε διάφορες χώρες. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλατιού σχετίζεται θετικά με τον ΔΜΣ και τον επιπολασμό του υπέρβαρου ή της παχυσαρκίας στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τύποι αλατιού: πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις

Bote con sal del Himalaya

Pansalt

Πρόκειται για ιωδιούχο αλάτι που δημιουργήθηκε στη Φινλανδία. Είναι χαμηλό σε νάτριο, πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αντί να την αυξάνει. Έχει 56% χλωριούχο νάτριο (κανονικό αλάτι 100%).

Biosal

Πρόκειται για ένα μείγμα χλωριούχου νατρίου με χλωριούχο κάλιο. Αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις που αναφέρονται παραπάνω. Είναι λιγότερο επιβλαβές, αλλά δεν έχει θρεπτικά συστατικά, εκτός του ότι έχει υποστεί επεξεργασία με λευκαντικά, χημικά και ιώδιο.

Καπνιστό αλάτι

Αυτό χρησιμοποιείται για να δώσει διαφορετική γεύση στα τρόφιμα, αλλά δεν παρέχει τίποτα θρεπτικό.

Κόκκινο ή “χαβανέζικο” αλάτι

Αυτό προέρχεται από τις ακτές αυτού του νησιού και περιέχει οξείδιο του σιδήρου, παράγωγο του ηφαιστειακού πηλού. Εξάγεται με φυσικές μεθόδους και μοιάζει με το θαλασσινό αλάτι. Έχει πολύ έντονη γεύση και μπορεί να διεγείρει την οξείδωση ορισμένων τροφίμων.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να καταναλώνετε αλάτι με υγιεινό τρόπο, να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Forman, J. P., Scheven, L., De Jong, P. E., Bakker, S. J. L., Curhan, G. C., & Gansevoort, R. T. (2012). Association between sodium intake and change in uric acid, urine albumin excretion, and the risk of developing hypertension. Circulation, 125(25), 3108–3116. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.096115


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.