Τι να περιμένετε στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό είναι σοβαρό και συχνό, επομένως η μετα-εγκεφαλική αποκατάσταση είναι σημαντική και απαιτεί συνεχή εργασία από τον ασθενή, τη θεραπευτική ομάδα του και τα μέλη της οικογένειας.
Τι να περιμένετε στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντική καθώς το εγκεφαλικό είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες. Η σοβαρότητά του και η συχνότητα εμφάνισης συνεπειών το καθιστούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακριβώς λόγω των συνεπειών, η αποκατάσταση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο για ένα άτομο να μπορεί να επιστρέψει στην κανονική του ζωή όσο περισσότερο γίνεται. Το σημερινό άρθρο θα περιγράψει αυτή τη διαδικασία.

Τι είναι το εγκεφαλικό;

Επίσης γνωστό ως εμβολή, είναι μια κατάσταση κοινού ενδιαφέροντος. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η κύρια αιτία χιλιάδων θανάτων κάθε χρόνο. Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου:

 • Ισχαιμικό
 • Αιμορραγικό

Πράγματι, ο μηχανισμός παραγωγής είναι διαφορετικός, αλλά τα τελικά αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η ροή του αίματος σταματά στην περιοχή του νευρικού ιστού που τρέφει αυτό το αγγείο, λόγω απόφραξης ή ρήξης ενός εγκεφαλικού αιμοφόρου αγγείου.

Εν ολίγοις, ο νευρικός ιστός σε αυτήν την περιοχή δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και πεθαίνει, οδηγώντας στην απώλεια οποιωνδήποτε λειτουργιών ελέγχονται από αυτό το τμήμα του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού;

Είναι μια οξεία και γρήγορη παθολογία τις περισσότερες φορές. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα αναπτύσσονται και ο εγκεφαλικός τραυματισμός συμβαίνει σε λίγα λεπτά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένα.

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την τραυματισμένη πλευρά του εγκεφάλου:

 • Μυρμήγκιασμα ή μυϊκή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος
 • Δυσκολία στην ομιλία, στην ανάγνωση ή στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι
 • Παραμόρφωση της όρασης στο ένα μάτι
 • Έντονος πονοκέφαλος
 • Απώλεια ισορροπίας και συντονισμού
Ένας άντρας με πονοκέφαλο.
Ο πονοκέφαλος είναι ένα κλασικό σημάδι εγκεφαλικού κατά τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 τρόποι για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συνέπειες

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το αγγείο που επηρεάζεται, καθώς θα καθορίσει την τραυματισμένη περιοχή του εγκεφάλου. Εξαρτώνται επίσης από την τρέχουσα υγεία του ατόμου, και ιδιαίτερα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου που είχαν ήδη. Τέλος, και σημαντικό, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία φτάνουν σε γιατρό.

Το υγειονομικό προσωπικό ενεργοποιεί έναν κώδικα έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία όταν υποπτεύεται ότι ένα άτομο μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό. Αυτό συμβαίνει ώστε να μπορούν να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό. Γιατί; Επειδή όσο περισσότερο ένα μέρος του εγκεφάλου περνά χωρίς άρδευση αίματος, τόσος περισσότερος ιστός θα πεθάνει και τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειες. Όπως μπορείτε να δείτε, η επείγουσα θεραπεία είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών.

Η σημασία της μετα-εγκεφαλικής αποκατάστασης

Η αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό δεν θα αντιστρέψει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Επίσης, θα προσπαθήσουν να επιτρέψουν σε έναν ασθενή να προσαρμοστεί στην καθημερινή του ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να ξεκινήσει μόλις ο ασθενής είναι κλινικά σταθερός, στο ίδιο νοσοκομείο όπου έχει εισαχθεί. Στη συνέχεια θα συνεχιστεί έξω από το νοσοκομείο.

Πρώτον, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να ξαναμάθει να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες όπως η ομιλία, η μετακίνηση ορισμένων τμημάτων του σώματος, ακόμα και να έχει τον έλεγχο των σφιγκτήρων του.

Η διάρκεια της αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο θα εξαρτηθεί τόσο από τον ασθενή όσο και από την έκταση της βλάβης. Μπορεί να είναι μια αργή και χρονοβόρα διαδικασία.

Πώς πραγματοποιείται η αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό;

Δεδομένου ότι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες που αφορούν το άτομο, η αποκατάσταση απαιτεί μια διεπιστημονική ομάδα. Γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές θα δημιουργήσουν μια ομάδα που θα προσπαθήσει να καλύψει όλες τις ανάγκες του ασθενούς.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, θα ξεκινήσει μόλις ο ασθενής είναι σταθερός, τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί θα κάνουν μια πλήρη εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και πιθανή πρόγνωση για ανάρρωση.

Μόλις πάρει εξιτήριο ο ασθενής, η θεραπεία θα συνεχιστεί τόσο στο σπίτι όσο και στα κέντρα αποκατάστασης, αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Εδώ θα εξαρτηθεί από την εγγύτητα και τη δυνατότητα μεταφοράς που διαθέτει ο ασθενής.

Μια εικόνα με τρεις προβολές ενός κεφαλιού.
Η αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει μόλις ο ασθενής είναι σταθερός μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 τροφές για να προλάβετε τη θρόμβωση και το εγκεφαλικό

Η σημασία της εργασίας στο σπίτι

Οι γιατροί θα δώσουν οδηγίες και ασκήσεις στους ασθενείς τους. Πρόκειται για βασικές και εύκολες ασκήσεις και πρακτικές προσαρμοσμένες στην κατάσταση κάθε ατόμου.

Εκτός από τον ασθενή, οι φίλοι και οι συγγενείς τους πρέπει να είναι εκεί για να τον υποστηρίξουν μέσω αυτής της διαδικασίας. Πρέπει επίσης να μεταφέρουν τον ασθενή σε οποιοδήποτε ραντεβού για ελέγχους και συνεδρίες αποκατάστασης, ώστε να γνωρίζουν τι συμβαίνει σε όλη τη διαδικασία και πώς εξελίσσεται.

Η αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο απαιτεί επιμονή

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση, με πολλές υψηλές πιθανότητες τα προβλήματα να παραμείνουν. Η συνεχής εργασία της διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και αυτή του ασθενούς και του περιβάλλοντός του, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση και την προσαρμογή ώστε να συμβεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και άνετα.

Φυσικά, δεν θα βελτιωθούν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό, αλλά το προσωπικό αποκατάστασης θα προσπαθεί πάντα να τους βοηθήσει να ανακάμψουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τέλος, η συνέπεια είναι το κλειδί για όλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Duarte E, Alonso B, Fernández MJ, Fernández JM, Flórez M, García-Montes I, et al. Rehabilitación del ictus: modelo asistencial. Recomendaciones de la Sociedad Española de Rehabilitación y Medicina Física, 2009. Rehabilitacion. 2010 Jan 1;44(1):60–8.
 • Cuevas-Lara C, Sobrido-Prieto M, Montoto-Marqués A. Efectividad de programas de terapia ocupacional en personas con daño cerebral adquirido en el ámbito domiciliario y ambulatorio: una revisión sistemática. Vol. 51, Rehabilitacion. Ediciones Doyma, S.L.; 2017. p. 109–18.
 • Almansa BC. Facilitación de la autonomía en el paciente postictus. FMC Form Medica Contin en Aten Primaria. 2018 Nov 1;25(9):517–21.
 • Moros J, Ballero F, Jáuregui S, Carroza M, Juan Santos Moros García C. Suplemento 3 Elcano ANALES Sis. Vol. 23, ANALES Sis San Navarra. 2000.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.