Καζεϊνικό νάτριο: Περιγραφή και οι χρήσεις του

Το καζεϊνικό νάτριο είναι μια ένωση που προέρχεται από πρωτεΐνες γάλακτος. Ξέρετε τι είναι και σε τι χρησιμεύει; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.
Καζεϊνικό νάτριο: Περιγραφή και οι χρήσεις του
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει για το καζεϊνικό νάτριο. Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, είναι μια ένωση που προέρχεται από γαλακτοκομικές πρωτεΐνες. Το σημερινό άρθρο θα σας μιλήσει σχετικά με το τι είναι. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Αυτή η ουσία προέρχεται από την καζεΐνη, οπότε έχει υψηλή βιολογική αξία. Από αυτή την άποψη, η χρήση του ως συμπλήρωμα διατροφής είναι μάλλον δημοφιλής στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να τροποποιήσει και να προσθέσει υφή σε πολλά προϊόντα.

Τι είναι το καζεϊνικό νάτριο;

Η καζεΐνη είναι η κύρια πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου. Έτσι πρέπει να εκχυλίσετε χημικά το καζεϊνικό νάτριο.

Γενικά, οι άνθρωποι το κάνουν μέσω της χρήσης εξειδικευμένων ενζύμων ή μέσω της προσθήκης μιας όξινης ουσίας όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξύδι. Ο σκοπός αυτού είναι να μειώσει την οξύτητα και να σχηματίσει πυτιά. Έτσι, μπορείτε να λάβετε άλας υδροξειδίου του νατρίου από το διαχωρισμό του υγρού.

Ιδιότητες

Το καζεϊνικό νάτριο περιέχει σχεδόν το 90% του βάρους του σε πρωτεΐνες. Αυτό το προϊόν έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και η υψηλή βιολογική αξία του και οι θρεπτικές του ιδιότητες προέρχονται από αυτό. Παρομοίως, ξεχωρίζει λόγω των λειτουργικών του ιδιοτήτων, επειδή έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί νερό, να σχηματίζει γέλες, να γαλακτωματοποιεί τα λίπη και να σταθεροποιεί τις ουσίες.

μπουκάλι με γάλα
Το καζεϊνικό νάτριο προέρχεται από την καζεΐνη, η οποία είναι η πρωτεΐνη στο γάλα.

Καζεϊνικό νάτριο: Χρήσεις

Η βιομηχανία τροφίμων το χρησιμοποιεί για να παράγει προϊόντα που απαιτούν λίπη, όπως επιδόρπια. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά του, ειδικά στο δυναμικό σχηματισμού σταθερών γαλακτωμάτων. Έτσι, αυτό το αλάτι είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρεται στη μελέτη, με τίτλο Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.

Αυτή η ουσία έχει εφαρμογές σε μια ποικιλία τροφίμων όπως σνακ με γεύση τυριού, μαργαρίνη, μπάρες δημητριακών, μεταποιημένα κρέατα, σοκολάτα, κρέμα καφέ, παγωτό, ψωμί και σκόνη πρωτεΐνης.

Επιπλέον, το αλάτι αποτρέπει την καταστροφή των μυών. Έτσι, είναι υπέροχο κατά τις περιόδους νηστείας και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης καθώς βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας όταν ακολουθείτε μια περιορισμένη δίαιτα.

Από αυτή την άποψη, η συμβολή του σε σωματικά ενεργά άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα ή αναζητούν διατήρηση των μυών τους είναι εξαιρετική. Όχι μόνο επειδή βοηθά στην αναγέννηση των μυϊκών ινών αλλά επειδή σας κρατάει χορτάτους.

Αυτή η ουσία βρίσκεται συνήθως σε μεταποιημένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται επίσης για την τροποποίηση της υφής και της χημικής σταθερότητας μιας ποικιλίας προϊόντων, όπως φαρμακευτικών προϊόντων, μακιγιάζ, προϊόντων υγιεινής και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Αντενδείξεις

Το καζεϊνικό νάτριο είναι συνήθως ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικοί είναι αλλεργικοί σε αυτό. Στην πραγματικότητα, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η καζεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία λόγω του σημαντικού φλεγμονώδους δυναμικού της.

Αλλεργίες καζεΐνης

Υπάρχουν φορές που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει το καζεϊνικό νάτριο ως επιβλαβές συστατικό και έτσι απελευθερώνει την ισταμίνη για να το εξουδετερώσει. Η ακριβής αλλεργική απόκριση ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:

  • Ρινική συμφόρηση και αυξημένη βλέννα
  • Φαγούρα στα μάτια
  • Πόνος στο στομάχι, κράμπες και διάρροια

Βλάβη στα νεφρά

Η καζεΐνη μειώνει τη λειτουργία των νεφρών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη μεταβολική οξύτητα. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, εκείνοι που ακολούθησαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτήν την πρωτεΐνη και τα παράγωγά της ανέπτυξαν προοδευτική μείωση της νεφρικής διήθησης.

Ωστόσο, ας είμαστε σαφείς ότι η μέτρια κατανάλωση καζεΐνης σε άτομα με υγιή όργανα δεν οδηγεί συνήθως σε προβλήματα υγείας.

γυναίκα ανακατεύει σαλάτα
Οι βίγκαν πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση καζεϊνικού νατρίου καθώς είναι υποπροϊόν ζωικού γάλακτος.

Βίγκαν

Το καζεϊνικό νάτριο προέρχεται από το αγελαδινό γάλα, επομένως δεν είναι κατάλληλο για άτομα με δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή vegan. Η μεταποιημένη τροφή που συνήθως έχει ως συστατικό, είναι προϊόντα εμφιαλωμένου καφέ, σε μη γαλακτοκομικά τυριά και μπάρες δημητριακών. Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα για τυχόν αμφιβολίες.

Τελικές παρατηρήσεις για το καζεϊνικό νάτριο

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το είδος αλατιού έχει εφαρμογές σε πολλά βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα λόγω των πολλών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, δεδομένου ότι είναι μια ένωση υψηλής βιολογικής αξίας, μπορεί να είναι ένα καλό συμπλήρωμα για όσους επιδιώκουν να βελτιώσουν τη σωματική τους μάζα. Φυσικά, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις προτού το προσθέσετε στην κανονική διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Domínguez-Meléndez, V., Aguiñiga-Sánchez, I., Moreno-Fierros, L., Torres, B., & Osorio, E. S. (2017). Sodium caseinate increases the number of B lymphocytes in mouse. Biomédica37(4), 571-576.
  • Phisitkul, S., Hacker, C., Simoni, J., Tran, R. M., & Wesson, D. E. (2008). Dietary protein causes a decline in the glomerular filtration rate of the remnant kidney mediated by metabolic acidosis and endothelin receptors. Kidney international73(2), 192-199.
  • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
  • What Is Sodium Caseinate? Everything You Need to Know. Disponible en Healthline.com
  • Huck Iriart, C., Rincón Cardona, J. A., Montes de Oca Avalos, J. M., & Candal, R. J. (2014). Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.
  • Bagés, María Catalina M., et al. “Recomendaciones sobre el diagnóstico y el tratamiento de la alergia a la proteína de la leche de vaca en población pediátrica colombiana-Posición de expertos.” (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.