Περιττές ανάγκες: Τι είναι και πώς να τις αποφύγετε;

Όταν μετατρέπουμε μια επιθυμία σε ανάγκη, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάτι είναι απαραίτητο και δημιουργούμε μια περιττή ανάγκη. Ως εκ τούτου, παραιτούμαστε από τον έλεγχο της ευημερίας μας και τον εναποθέτουμε σε κάτι εξωτερικό.
Περιττές ανάγκες: Τι είναι και πώς να τις αποφύγετε;

Τελευταία ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2022

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αν δεν κατέχουμε ορισμένα προϊόντα ή υλικά αγαθά, δεν μπορούμε να είμαστε καλά ή ευτυχισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να αποκτήσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η απόκτησή του δεν θα μας εγγυηθεί την ευτυχία ή την πραγματική ευημερία. Εδώ βρίσκονται οι περιττές ανάγκες, αυτές οι επιβαλλόμενες ελλείψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ολοκλήρωσή μας ως άνθρωποι.

Συχνά, μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτή την πραγματικότητα στη συνεχή αίσθηση δυσαρέσκειας. Άλλωστε, μόλις αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούσαμε, συχνά προκύπτει μια άλλη ανάγκη. Και το πιο παράδοξο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι όσο περισσότερα έχουμε, τόσο περισσότερα πράγματα νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε, πέφτοντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.

Γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι οι περιττές ανάγκες και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να εξαρτόμαστε από αυτές.

Η προέλευση των περιττών αναγκών

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που έχουμε στη διάθεσή μας αυξάνονται. Για παράδειγμα, πριν από κάποιες γενιές δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές σκούπες και άλλα τεχνολογικά προϊόντα που αναμφίβολα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Επομένως, καθώς όλο και περισσότερα πράγματα έρχονται στην αγορά, δημιουργούνται ανάγκες που δεν είχαμε καν σκεφτεί πριν. Φυσικά, δεν είναι λάθος να θέλετε το τελευταίο μοντέλο του iPhone ή την αυτόματη σκούπα που μόλις κυκλοφόρησε. Το λάθος έγκειται στο ότι μετατρέπουμε αυτές τις επιθυμίες σε ανάγκες.

Όταν μετατρέπουμε μια επιθυμία σε ανάγκη, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το κάτι είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλά. Έτσι, εγκαταλείπουμε τον έλεγχο της ευημερίας μας και τον εναποθέτουμε σε κάτι εξωτερικό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να χαθεί ή να εξαφανιστεί.

Αυτή η τάση δημιουργίας περιττών αναγκών έχει αυξηθεί χάρη στο καταναλωτικό σύστημα που διαπερνά την κοινωνία μας. Μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι χωρίς αυτά τα προϊόντα δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε πλήρως.

Ωστόσο, η λύση δεν είναι να κατηγορήσουμε την εμπορική βιομηχανία ή να της ζητήσουμε να αλλάξει. Εξάλλου, αυτό δεν θα την κάνει να απορρίψει τις τεχνικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα κάνει είναι να μας προκαλέσει περιττή δυσαρέσκεια!

Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε το καταναλωτικό σύστημα, αλλά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να συνειδητοποιήσουμε πώς τα διαφημιστικά μηνύματα επηρεάζουν εμάς και την ψυχική μας υγεία.

Είναι πολύ καλό ότι υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και είναι φυσιολογικό να θέλουμε να τα αγοράσουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην χάνουμε τον εαυτό μας στην πορεία και να μην πιστεύουμε ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι μόνο όταν το αποκτήσουμε. Να θυμάστε ότι η ευημερία μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Pareja de compras adquiriendo necesidades innecesarias.
Ολόκληρη η βιομηχανία του μάρκετινγκ διαθέτει αποτελεσματικά εργαλεία για να μας κάνει να πιστέψουμε ότι χρειαζόμαστε πράγματα.

Η πυραμίδα των αναγκών του Μάσλοου

Στις μέρες μας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τις περιττές ανάγκες από τις πραγματικές ανάγκες. Ωστόσο, ένα πολύ χρήσιμο σημείο εκκίνησης θα ήταν να γνωρίζετε την πυραμίδα ή την ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών του Μάσλοου.

Ο Αβραάμ Μάσλοου ήταν ένας Αμερικανός ουμανιστής ψυχολόγος που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα διακρίνοντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες. Στην προκειμένη περίπτωση, δημιούργησε μια πυραμίδα 5 επιπέδων που ταξινομεί τους διάφορους τύπους ανθρώπινων αναγκών.

Εν συντομία, είναι ταξινομημένες ως εξής με αύξουσα σειρά:

  • Βασικές ανάγκες: Αυτές είναι οι βασικές σωματικές ανάγκες για τη διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος και την εξασφάλιση της επιβίωσής μας. Μεταξύ αυτών είναι η αναπνοή, η τροφή, η ανάπαυση κ.λπ.
  • Ανάγκες ασφάλειας και προστασίας: Αυτές προκύπτουν όταν ικανοποιούνται οι σωματικές μας ανάγκες. Αναφέρονται στα αισθήματα ασφάλειας και προστασίας. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τη σωματική ασφάλεια (ακεραιότητα του ίδιου μας του σώματος) και την υγεία, καθώς και για την ασφάλεια των πόρων (σπίτι, χρήματα, δουλειά κ.λπ.).
  • Ανάγκες σύνδεσης: Αυτές σχετίζονται με την κοινωνική μας φύση και περιλαμβάνουν τη φιλία, έναν σύντροφο, τους συναδέλφους και την οικογένεια.
  • Ανάγκες αναγνώρισης: Οι ανάγκες αυτές αφορούν τον αυτοσεβασμό και περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα, η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η επίτευξη κ.λπ.
  • Ανάγκες αυτοπραγμάτωσης: Πρόκειται για την υψηλότερη ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας. Εδώ, βρίσκεται μια έγκυρη αιτιολόγηση ή ένα νόημα στη ζωή. Τείνουμε να φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο όταν όλα τα προηγούμενα επίπεδα έχουν επιτευχθεί και ολοκληρωθεί σε κάποιο βαθμό.

Αν εντοπίσετε κάποια επιθυμία που ξεφεύγει από αυτή την ταξινόμηση, τότε μπορείτε να τη θεωρήσετε περιττή ανάγκη.

Ανακαλύψτε: Πώς να μειώσετε την αγωνία με 5 χαλαρωτικές θεραπείες

Πώς να αποφύγετε τις περιττές ανάγκες;

Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε να βασίζεστε σε περιττές ανάγκες είναι να ξέρετε πώς να τις αναγνωρίζετε. Ένας καλός τρόπος είναι να αναγνωρίσετε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες. Γι’ αυτό, ο Μάσλοου μας έδωσε έναν εξαιρετικό οδηγό με την πυραμίδα του.

Από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που βιώνουμε ένα αίσθημα ανάγκης, θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο να σταματήσουμε και να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε αν αυτή η υπηρεσία ή το προϊόν είναι πραγματικά απαραίτητο για την ευημερία μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε αυτή την επιθυμία και να ξεχάσετε την επίτευξή της. Αντίθετα, αυτό που σας καλούμε να κάνετε είναι να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των επιθυμιών σας και να μην τις μετατρέπετε σε καταναγκασμό για να είστε ευτυχισμένοι. Αν και στο παρελθόν ήσασταν καλά χωρίς να το διαθέτετε, τότε δεν πρόκειται πραγματικά για ανάγκη.

Για να προσδιορίσετε καλύτερα τις ανάγκες σας, σας συμβουλεύουμε τα εξής:

  • Προσέξτε τι λέτε όταν αναφέρεστε στις επιθυμίες σας. Αντί να λέτε “χρειάζομαι αυτό το προϊόν”, πείτε “θέλω αυτό το προϊόν” ή θα ήθελα να το έχω”. Οι λέξεις συχνά καθορίζουν τον τρόπο σκέψης μας για τον κόσμο και το να είστε προσεκτικοί με αυτές θα κάνει τη διαφορά.
  • Να είστε ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχετε: Το αίσθημα της ανάγκης μεγεθύνεται όταν δεν εκτιμούμε αυτό που ήδη έχουμε και αυτό που έχουμε πετύχει. Φροντίστε λοιπόν να κουβαλάτε την ευγνωμοσύνη μαζί σας κάθε μέρα.
Felicidad y plenitud.
Η ευτυχία είναι μια καθολική λαχτάρα, αλλά θα είναι δύσκολο να την φτάσουμε αν την κυνηγάμε μέσω αντικειμένων.

Οι περιττές ανάγκες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής μας

Όταν επιμένουμε να κυνηγάμε περιττές ανάγκες, η ποιότητα ζωής μας μειώνεται και οι εναλλακτικές λύσεις περιορίζονται στην επιδίωξή τους. Ας μην βλάπτουμε λοιπόν τον εαυτό μας επιβάλλοντάς του πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και προσπαθήστε να επιτύχετε την αυτοπραγμάτωση χωρίς να εξαρτάστε από αντικείμενα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι βαθιά και μπορεί να είναι ακριβώς η υπενθύμιση που χρειαζόσασταν για να μπείτε στο σωστό δρόμο προς την αληθινή ευτυχία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Puig M, Sabater P, Rodríguez N.  Necesidades humanas: evolución del concepto según la perspectiva social. Aposta. Revista de Ciencias Sociales [Internet]. 2012 [consultado 17 feb 2022]; (54): 1-12. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=495950250005
  • Martí M. Las necesidades humanas desde la psicología moral. Papeles de relaciones ecosociales y cambio global [Internet]. 2008 [consultado 17 feb 2022]; (102): 89-101. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2698952
  • Elizalde A, Martí M y  Martínez F. Una revisión crítica del debate sobre las necesidades humanas desde el enfoque centrado en la persona. Polis, Revista Latinoamericana [Internet]. 2006 [consultado 17 feb 2022]; 15. Disponible: https://journals.openedition.org/polis/4887

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.