Πικρή αίσθηση στο στόμα ή δυσγευσία: Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Η δυσγευσία είναι η ονομασία που δίνεται σε μια πικρή αίσθηση στο στόμα. Μάθετε τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Πικρή αίσθηση στο στόμα ή δυσγευσία: Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου, 2023

Η επίμονη αίσθηση πικρίας στο στόμα είναι γνωστή με τον ιατρικό όρο δυσγευσία. Επηρεάζει την αντίληψη των γεύσεων των τροφίμων, εμποδίζοντας την απόλαυση ενός καλού γεύματος ή ποτού.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να είναι φυσιολογική όταν καταναλώνουμε φάρμακα ή τρόφιμα στα οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι. Ωστόσο, το γεγονός ότι γίνεται χρόνια ή ότι την παρατηρούμε όταν τρώμε γλυκά είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε τι είναι η δυσγευσία, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εξαλείψουμε.

Τι είναι η δυσγευσία;

Η γεύση μας είναι μια πολύπλοκη αίσθηση που περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες. Υπάρχουν περίπου 10.000 γευστικοί κάλυκες στο στόμα, ο καθένας με 100 έως 150 γευστικούς υποδοχείς. Τα χημικά ερεθίσματα που δημιουργούν τις γεύσεις μεταδίδονται μέσω των νεύρων του προσώπου, του γλωσσοφάρυγγα και του πνευμονογαστρικού νεύρου. Εν μέρει, οι γεύσεις προκύπτουν από την αλληλεπίδραση όσων γίνονται αντιληπτά τόσο από τους γευστικούς κάλυκες όσο και από την αίσθηση της όσφρησης.

Η δυσγευσία, που ονομάζεται επίσης παραγευσία, είναι ένα σύμπτωμα που περιγράφει τη δυσάρεστη αντίληψη των γεύσεων, σύμφωνα με μελέτες. Συνήθως εκδηλώνεται ως πικρή αίσθηση στο στόμα, ακόμη και όταν δεν τρώμε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκδήλωση αυτή μπορεί να υποτιμάται. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η διαταραχή της γεύσης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ευχαρίστησης στο φαγητό, αποστροφή προς τα τρόφιμα και υποσιτισμό. Κατά συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ζωής και μυϊκή σπατάλη.

Συμπτώματα από τη δυσγευσία

Μια πικρή αίσθηση στο στόμα μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζετε αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς διευκολύνουν την ιατρική διάγνωση. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη δυσγευσία είναι τα ακόλουθα:

 • Αίσθηση καψίματος στο στήθος μετά το φαγητό, όπως στην περίπτωση των ατόμων με γαστρίτιδα.
 • Δυσκολία ή δυσκολία κατάποσης λίγων μπουκιών, συνηθισμένη σε αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα.
 • Αίσθηση ξηροστομίας που προκαλείται από τη μειωμένη παραγωγή σάλιου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυσγευσίας ή έναυσμα για δυσγευσία.
 • Αιμορραγία και πρησμένα ούλα, που σχετίζονται με περιοδοντική νόσο.
 • Κακή αναπνοή ή κακοσμία του στόματος ως προέλευση ή αιτία της πικρής γεύσης στο στόμα.
 • Απώλεια της όρεξης, που σχετίζεται με μια δυσάρεστη αντίληψη του φαγητού.
 • Μείωση ή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, καθώς οι μεταβολές της όσφρησης μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις της γεύσης.
Πικρή αίσθηση στο στόμα ή δυσγευσία: Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Οι γευστικοί κάλυκες συνδυάζονται με την όσφρηση για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα τρόφιμα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: LED λεύκανση δοντιών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

7 πιθανές αιτίες για τη δυσγευσία

Οι διαταραχές της γεύσης οφείλονται σε τοπικές, συστηματικές ή και στις δύο αιτίες, σύμφωνα με μελέτες. Η δυσγευσία σχετίζεται με ορισμένες ασθένειες, τη λήψη φαρμάκων, τα τρόφιμα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

1. Λοιμώξεις

Ορισμένες μολυσματικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πικρή αίσθηση στο στόμα. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η δυσγευσία είναι μια πρώιμη εκδήλωση σε ασθενείς με COVID-19. Σε αυτή την περίπτωση, σχετίζεται με την καταστροφή των γευστικών κάλυκων και της όσφρησης.

Ομοίως, οι έρευνες υποδεικνύουν συσχέτιση αυτού του συμπτώματος με άλλες μολυσματικές καταστάσεις, όπως η γρίπη, η αμυγδαλίτιδα και η ιγμορίτιδα.

2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε αυτή την παθολογία, επηρεάζεται ο άνω σφιγκτήρας του στομάχου, επιτρέποντας στο οξύ να φτάσει στον οισοφάγο. Εκτός από ερεθισμό, προκαλεί αίσθημα καύσου στο λαιμό, το στήθος και την κοιλιά, καθώς και πικρή γεύση στο στόμα και καούρα, σύμφωνα με μελέτες.

3. Στοματική καντιντίαση

Πρόκειται για μια λοίμωξη που παράγεται από τον μύκητα Candida albicans. Είναι συχνή σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια. Προκαλεί υπόλευκες αλλοιώσεις στη γλώσσα, τα εσωτερικά μάγουλα και το λαιμό. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι στην ψευδομεμβρανώδη καντιντίαση, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από δυσγευσία και αίσθημα καύσου στο στόμα.

4. Νευρολογικές διαταραχές

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, υπάρχουν νευρικές συνδέσεις που πηγαίνουν από τους γευστικούς κάλυκες στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, διάφορες βλάβες και διαταραχές στο νευρικό σύστημα μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψη της γεύσης. Αυτό παρατηρείται σε ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο, παράλυση Bell, τραύμα στο κεφάλι, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, εγκεφαλικά επεισόδια και επιληψία, σύμφωνα με μελέτες.

5. Σύνδρομο Sjögren

Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η μειωμένη παραγωγή σάλιου οδηγεί σε κάψιμο στο στόμα, δυσκολία στη μάσηση, πόνο κατά την κατάποση και αλλαγές στην αντίληψη της γεύσης.

6. Φάρμακα

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων προκαλεί δυσγευσία. Αυτό οφείλεται τόσο στην πικρή ή μεταλλική τους γεύση όσο και στο γεγονός ότι οι ενώσεις, σε επαφή με το σάλιο, παράγουν αυτή την αίσθηση. Μεταξύ των φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν πικρή αίσθηση στο στόμα είναι τα ακόλουθα:

 • Αντιβιοτικά: τετρακυκλίνη, αμπικιλλίνη και μετρονιδαζόλη.
 • Φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υψηλή αρτηριακή πίεση: αντιαρρυθμικά, όπως η καπτοπρίλη και η λισινοπρίλη. Ομοίως, στατίνες και διουρητικά.
 • Φάρμακα με βάση το λίθιο – για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.
 • Ψυχοτρόπα φάρμακα: αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά.
 • Φάρμακα για νευρολογικές διαταραχές: Όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη νόσο του Πάρκινσον, τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή τις ημικρανίες.
 • Βρογχοδιασταλτικά: Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – όπως η ιβουπροφαίνη, που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο.
 • Από του στόματος υπογλυκαιμικοί παράγοντες: φαινφορμίνη και γλιπιζίδη.

Ομοίως, η έκθεση σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία συνδέεται επίσης με την αντίληψη δυσάρεστων γεύσεων. Μια μελέτη του 2017, αξιολόγησε συνολικά 239 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο και διαπίστωσε ότι το 64% από αυτούς εμφάνισαν δυσγευσία κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία.

7.Άλλες αιτίες

Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι επίσης μία από τις αιτίες, από τις πιο συχνές, των διαταραχών της γεύσης, σύμφωνα με μελέτες. Η έλλειψη αυτή μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτού του μετάλλου στη διατροφή ή σε δυσαπορρόφηση, λόγω ασθενειών όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, ο διαβήτης ή η παγκρεατίτιδα. Εκτιμάται ότι η θεραπεία με συμπληρώματα ψευδαργύρου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ανακούφιση αυτού του συμπτώματος.

Τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά την εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν μια αίσθηση πικρής γεύσης στο στόμα. Τα οιστρογόνα μπορεί να μεταβάλλουν τη λειτουργία των γευστικών κάλυκων.

Οδοντικά προβλήματα λόγω κακής στοματικής υγιεινής, κοιλότητες, ουλίτιδα και οδοντιατρικές επεμβάσεις προκαλούν δυσγευσία. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες, όπως τα υψηλά επίπεδα στρες και η μόλυνση από μόλυβδο.

Θεραπεία της δυσγευσίας

Η δυσγευσία μπορεί να υποχωρήσει μόνη της χωρίς ιατρική παρέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία εξαρτάται από τον εντοπισμό και την επίλυση της αιτίας.

Εάν πρόκειται για κάποιο φάρμακο, η εναλλακτική λύση είναι η διακοπή ή η αντικατάσταση με κάποιο άλλο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η αλλαγή του χρόνου κατανάλωσης. Ομοίως, αν η δυσγευσία σχετίζεται με κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα ή την οδοντική υγιεινή, θα πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα και να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Πικρή αίσθηση στο στόμα ή δυσγευσία: Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Η παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι είναι μία από τις αιτίες της δυσγευσίας, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος.

Συστάσεις για τη δυσγευσία

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να μετριάσετε την αίσθηση πικρής γεύσης στο στόμα. Ένα από αυτά είναι η διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης, καθώς και η μάσηση τσίχλας (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη). Αυτό βοηθά στην αύξηση της παραγωγής σάλιου.

Δεύτερον, θα πρέπει να έχετε καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής. Από το απαλό βούρτσισμα για δύο λεπτά, δύο έως τρεις φορές την ημέρα, μέσω της χρήσης οδοντικού νήματος, μέχρι το αντιβακτηριακό ξέπλυμα, αν το συστήσει ο οδοντίατρος.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφεύγετε το υπερβολικό αλκοόλ, την καφεΐνη και ορισμένες πικάντικες ή λιπαρές τροφές. Πάνω απ’ όλα, η διακοπή του καπνίσματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η πίσσα του καπνού φράζει τους γευστικούς κάλυκες και αλλοιώνει τη λειτουργία τους.

Η πικρή γεύση στο στόμα είναι σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμη

Η πικρή γεύση στο στόμα είναι συχνά ένα κοινό πρόβλημα, τα αίτια του οποίου μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γευστικοί κάλυκες επανέρχονται στο φυσιολογικό χωρίς μόνιμες επιπτώσεις.

Μια πικρή γεύση στο στόμα δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, γι’ αυτό αναζητήστε βοήθεια εάν επιμένει με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Martinucci I, et al. (2014). Esophageal motility abnormalities in gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014; 5(2): 86-96.
 • Pérez M, Cosetti L, Crestanello J. Candidiasis Bucal. (2004). Actas Odontológicas. 1(1): 53-62.
 • Pisano M, Hilas O., (2016). Zinc and Taste Disturbances in Older Adults: A Review of the Literature. Consult Pharm. 2016; 31(5): 267-70.
 • Rehwaldt M, et al. (2009). Self-care strategies to cope with taste changes after chemotherapy. Oncol Nurs Forum. 2009; 36(2): 47-56.
 • Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. (2013). Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013; 18(2): 144-57.
 • Sapir E, Samuels  S, Feng F, Vineberg K, Eisbruch A., (2016). Predictors of dysgeusia in patients treated with chemoradiation for head and neck cancer. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. 2016; 94(4): doi.org/10.1016/j.ijrobp.2015.12.318.
 • Syed Q, Hendler K, Koncilja K., (2016). The Impact of Aging and Medical Status on Dysgeusia. Amer J Med. 2016;129(7): e1-e753. doi:10.1016/j.amjmed.2016.02.003.
 • Tondo, L. (2014). El tratamiento a largo plazo del trastorno bipolar. Psicodebate. 2014; 14(2): 83-100.
 • Villa A, Connell C, Abati S. (2015). Diagnosis and management of xerostomia and hyposalivation. Ther Clin Risk Manag. 2015; 11: 45-51.
 • Fernández Andrade, F., Escobar Barrios, M., Hernández Rosales, P., Mandujano González, A., Valdelamar Dehesa, A., Taniyama López, O., & Carrillo Esper, R. (2021). Transtornos del olfato y el gusto, de las bases a la práctica clínica. Revista de la Facultad de Medicina (México)64(2), 7-21. .https://doi.org/10.22201/fm.24484865e.2021.64.2.02
 • Jafari, A., Alaee, A., & Ghods, K. (2021). The etiologies and considerations of dysgeusia: A review of literature. Journal of oral biosciences63(4), 319–326. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34487857/
 • Thomas, D. C., Chablani, D., Parekh, S., Pichammal, R. C., Shanmugasundaram, K., & Pitchumani, P. K. (2022). Dysgeusia: A review in the context of COVID-19. Journal of the American Dental Association (1939)153(3), 251–264. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34799014/
 • Mahmoud, M. M., Abuohashish, H. M., Khairy, D. A., Bugshan, A. S., Khan, A. M., & Moothedath, M. M. (2021). Pathogenesis of dysgeusia in COVID-19 patients: a scoping review. European review for medical and pharmacological sciences25(2), 1114–1134. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33577069/
 • Cral, W., Michels, M., Lima, C., & Queluz, D. (2021). Dysgeusia and COVID-19: the Importance of the Dentist in the Diagnostic. International journal of odontostomatology15(1), 2-3. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-381X2021000100002&script=sci_arttext
 • Agencia para la Investigación y la Calidad de la Atención Sanitaria. (2006). La enfermedad de reflujo gastroesofágico o GERD (por sus siglas en inglés). En: Las Guías Sumarias de los Consumidores. Rockville (MD): Agencia para la Investigación y la Calidad de la Atención Médica (EE. UU.); 2006-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK47462/
 • Bengel, W. (2010). Candidiasis orales. Parte 1: Cuadro clínico, epidemiología y etiología. the Quintessence, 23(10), 510-517. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3346418
 • Jafari, A., Alaee, A., & Ghods, K. (2021). The etiologies and considerations of dysgeusia: A review of literature. Journal of Oral Biosciences, 63(4), 319-326. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1349007921001018?via%3Dihub
 • Douglass, R., & Heckman, G. (2010). Drug-related taste disturbance: a contributing factor in geriatric syndromes. Canadian family physician Medecin de famille canadien56(11), 1142–1147. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2980431/
 • Ponticelli, E., Clari, M., Frigerio, S., De Clemente, A., Bergese, I., Scavino, E., Bernardini, A., & Sacerdote, C. (2017). Dysgeusia and health-related quality of life of cancer patients receiving chemotherapy: A cross-sectional study. European journal of cancer care26(2), 10.1111/ecc.12633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28101929/
 • Howard, M. (2007). El cinc y los trastornos del gusto. Odovtos, Revista Internacional de Ciencias Dentales, 9, 7-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=499551912003
 • Cabrera, D., Ferrer, O., González, L., Cañadilla, L., & Tellería C, A. (2016). Manifestaciones bucales del síndrome de Sjögren. Presentación de un caso. Revista Médica Electrónica38(6), 877-886. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242016000600009&lng=es&tlng=es.
 • Bosch, Á. D. G. (2007). Higiene bucodental: productos utilizados y recomendaciones básicas. Offarm: farmacia y sociedad, 26(10), 64-67. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5324581
 • González, M. (2006). Deshabituación tabáquica. Offarm: farmacia y sociedad, 25(4), 80-84. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-deshabituacion-tabaquica-13086791

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.