Λεύκανση δοντιών LED: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και φροντίδα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ένα λαμπερό και ελκυστικό χαμόγελο. Θα σας μιλήσουμε για τη λεύκανση δοντιών με LED, μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για να το πετύχετε.
Λεύκανση δοντιών LED: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και φροντίδα
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Αν αναζητάτε ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο όπως οι διασημότητες, η λεύκανση δοντιών με LED μπορεί να είναι μια επιλογή για εσάς. Με αυτή τη διαδικασία, τα λεκιασμένα δόντια δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα και θα επιτύχετε αψεγάδιαστα δόντια.

Το πέρασμα του χρόνου, το κάπνισμα, οι κακές συνήθειες υγιεινής και η κατανάλωση χρωματιστών τροφίμων και ποτών σκουραίνουν τα δόντια. Η ύπαρξη λεκιασμένων δοντιών μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αμηχανίας, έλλειψη αυτοεκτίμησης και δυσκολίες στις σχέσεις με τους άλλους.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίσετε την αλλαγή του χρώματος στα δόντια και να επιτύχετε ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο. Σας λέμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση δοντιών με LED, μία από τις επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών.

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που αποσκοπεί στη μείωση του χρωματισμού των δοντιών, ώστε να φαίνονται πιο ανοιχτά στο χρώμα. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται στα δόντια λευκαντικοί παράγοντες.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προϊόντα. Οι ουσίες αυτές, όταν έρχονται σε επαφή με τις επιφάνειες των δοντιών, δημιουργούν μια χημική οξείδωση ικανή να κάνει τα δόντια πιο λευκά, χωρίς όμως να καταστρέφουν ή να τροποποιούν τη δομή τους.

Αυτή η διαδικασία θα πρέπει ιδανικά να εκτελείται ή να επιβλέπεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο σε οδοντιατρείο. Η διαδικασία από έμπειρα χέρια μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να λευκαίνουν οι άνθρωποι τα δόντια τους στο σπίτι. Αυτές οι οικιακές μέθοδοι είναι πιο επικίνδυνες για τη στοματική υγεία και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο αυτά που επιτυγχάνονται με επαγγελματικές θεραπείες.

Τι είναι η λεύκανση δοντιών με LED;

Η λεύκανση δοντιών με LED είναι μια από τις πιο περιζήτητες αισθητικές οδοντιατρικές θεραπείες σήμερα. Είναι επίσης γνωστή ως λεύκανση με φωτοενεργοποίηση ή λεύκανση με λάμπα ψυχρού φωτός.

Πραγματοποιείται γενικά σε οδοντιατρείο και συνδυάζει τη χρήση λευκαντικών ουσιών με ένα ειδικό φως που ενεργοποιεί το προϊόν. Η ψυχρή ακτινοβολία της λάμπας LED επιταχύνει την απελευθέρωση των λευκαντικών μορίων που περιέχονται στα υπεροξείδια.

Η λεύκανση δοντιών με LED είναι μια ανώδυνη, γρήγορη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Πραγματοποιείται συνήθως σε μία μόνο συνεδρία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται και περισσότερα ραντεβού.

Αυτός ο τύπος διαδικασίας αντικαθιστά τη λεύκανση δοντιών με λέιζερ. Παρόλο που η μέθοδος είναι παρόμοια και μπορεί ακόμη και να συγχέεται, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους: Το φως LED είναι ψυχρό, δεν εκπέμπει θερμότητα και έχει χαμηλότερη ένταση, γεγονός που ευνοεί την υγεία των δοντιών.

Επειδή είναι λιγότερο ισχυρό και συμπυκνωμένο, το φως LED μπορεί να καλύψει μεγάλες περιοχές της οδοντοστοιχίας. Αυτό βοηθά στην ταυτόχρονη εκτέλεση της λεύκανσης, χωρίς να καταστρέφεται το σμάλτο.

a white smile due to LED teeth whitening
Το χρώμα των δοντιών διαφέρει από άτομο σε άτομο και από εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν.

Ποιες είναι οι φάσεις της λεύκανσης δοντιών με LED;

Πριν από την εκτέλεση οποιουδήποτε τύπου λεύκανσης, είτε στον οδοντίατρο, είτε στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό ο οδοντίατρος να κάνει εξέταση του στόματος και να αντιμετωπίζει τυχόν ενεργή παθολογία. Για τις θεραπείες αυτές, το στόμα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση υγείας. Διαφορετικά, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Μόλις ο οδοντίατρος αξιολογήσει τη στοματική υγεία και εκτελέσει τις απαραίτητες διαδικασίες, είναι δυνατόν να ξεκινήσει. Πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος στο στόμα, πραγματοποιείται επαγγελματικός καθαρισμός. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η πέτρα, η συσσώρευση πλάκας και ορισμένοι επιφανειακοί λεκέδες.

Η λεύκανση με φως LED γίνεται συνήθως σε μία μόνο επίσκεψη. Ωστόσο, σε ασθενείς που παρουσιάζουν ευαισθησία στα δόντια, είναι προτιμότερο να γίνουν περισσότερα ραντεβού.

Την ημέρα της λεύκανσης, ο οδοντίατρος τοποθετεί διαχωριστικά στο στόμα του ασθενούς και απομονώνει τα χείλη και τα ούλα με ένα ειδικό τζελ. Αυτό προστατεύει τους βλεννογόνους και τους εμποδίζει να έρθουν σε επαφή με το προϊόν λεύκανσης, το οποίο θα μπορούσε να τους ερεθίσει ή να τους κάψει.

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος εφαρμόζει τον παράγοντα στις επιφάνειες με μια σύριγγα διανομής. Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου.

Στη συνέχεια τοποθετείται η λάμπα ψυχρού φωτός, η οποία φωτίζει το στόμα του ασθενούς. Χρησιμοποιείται συνήθως για 30 έως 45 λεπτά, χωρισμένα σε 3 κύκλους των 10 έως 15 λεπτών ο καθένας. Μετά από κάθε έναν από αυτούς τους κύκλους, γίνεται μια παύση για να αφαιρεθεί και να καθαριστεί το λευκαντικό τζελ και να γίνει νέα εφαρμογή.

Μετά το πέρας του συνολικού χρόνου, τα υπολείμματα του λευκαντικού προϊόντος αφαιρούνται από τα δόντια. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα εμφανή.

Πολλές φορές, αυτός ο τύπος θεραπείας συμπληρώνεται με άλλες τεχνικές, κατά τις οποίες ο ασθενής εφαρμόζει ένα προϊόν λεύκανσης με ειδικούς νάρθηκες στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά και μεγαλύτερης διάρκειας.

Προϊόντα λεύκανσης δοντιών LED για χρήση στο σπίτι

Υπάρχουν κιτ λεύκανσης δοντιών LED που επιτρέπουν στους ανθρώπους να λευκαίνουν τα δόντια τους στο σπίτι. Αυτές οι μέθοδοι για το σπίτι περιέχουν συνήθως λευκαντικούς παράγοντες χαμηλότερης συγκέντρωσης από εκείνους που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, οπότε τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αισθητά.

Το σετ περιέχει συνήθως λευκαντικές ταινίες εμποτισμένες με τον παράγοντα ή πλαστικούς δίσκους που γεμίζουν με το προϊόν τζελ. Επιπλέον, συνοδεύονται από ένα φως LED που λειτουργεί με μπαταρία.

Τα σετ λεύκανσης δοντιών LED για οικιακή χρήση λειτουργούν ως εξής:

  1. Το προϊόν λεύκανσης φοριέται στα δόντια. Οι λευκαντικές ταινίες κολλιούνται στα δόντια ή το λευκαντικό τζελ εισάγεται στους δίσκους και τοποθετείται στο στόμα.
  2. Εφαρμογή του φωτός LED για την ενεργοποίηση του προϊόντος. Σε ορισμένα κιτ, το φως είναι προσαρτημένο στο επιστόμιο του δίσκου, κρατώντας το με ασφάλεια στη θέση του. Επίσης, απενεργοποιείται αυτόματα μετά από έναν καθορισμένο χρόνο χρήσης.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις ακριβείς οδηγίες του κατασκευαστή για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνιστάται πάντοτε η εκτέλεση αυτού του είδους της θεραπείας με και υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου.

Πλεονεκτήματα της λεύκανσης δοντιών με LED

Η θεραπεία λεύκανσης δοντιών με LED έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει και την υγεία των δοντιών:

  • Είναι γρήγορο: χάρη στην ευρεία περιοχή που καλύπτει το φως LED, μια μόνο συνεδρία αρκεί για να φωτίσει την απόχρωση ολόκληρης της οδοντοστοιχίας.
  • Είναι αποτελεσματικό: τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εμφανή και αισθητά στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης.
  • Δεν προκαλεί δυσφορία: Οι λαμπτήρες LED, εκπέμποντας ψυχρό φως, δεν μεταδίδουν θερμότητα στο δόντι. Αυτό μειώνει την ευαισθησία των δοντιών και μειώνει τις βλάβες στο σμάλτο.
  • Ενθαρρύνει την οδοντική υγιεινή: όταν βλέπουν τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται, οι ασθενείς συχνά δεσμεύονται να φροντίζουν τα δόντια τους για να διατηρήσουν τη λαμπερή εμφάνιση του χαμόγελου τους.

Μειονεκτήματα της λεύκανσης δοντιών με LED

Παρόλο που η λεύκανση δοντιών με LED είναι μια από τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες όσον αφορά τη λεύκανση των δοντιών, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες σχετικές επιπλοκές. Μία από αυτές είναι η ευαισθησία των δοντιών κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, αυτή η ενόχληση είναι προσωρινή και εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Άλλα μειονεκτήματα που σχετίζονται με κάθε είδους λεύκανση δοντιών είναι οι διατροφικοί περιορισμοί. Για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια λευκή διατροφή, αποφεύγοντας κάθε είδους χρωστικές ουσίες, φυσικές ή τεχνητές.

Μετά τη θεραπεία, το πορώδες του σμάλτου αυξάνεται και, αν τα άτομα καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά με χρωστικές ουσίες, μπορεί να λεκιάσουν τα δόντια.

Ποιος μπορεί να κάνει λεύκανση δοντιών με LED;

Η λεύκανση δοντιών με LED συνιστάται για τη βελτίωση της εμφάνισης λεκιασμένων και σκούρων δοντιών. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε έχει υγιή δόντια και επιθυμεί να φωτίσει τα δόντια του.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί κατά την εφαρμογή αυτής της θεραπείας. Για παράδειγμα, δεν ενδείκνυται όταν το άτομο πάσχει από κάποια παθολογία του στόματος ή έχει πολύ έντονες κηλίδες.

Δεν συνιστάται για παιδιά και ανηλίκους, ούτε για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Αν και πάντα ο οδοντίατρος θα είναι αυτός που θα καθορίσει καλύτερα αν είναι δυνατόν ή όχι.

LED teeth whitening
Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον οδοντίατρό τους σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για ασφαλή λεύκανση.

Συμβουλές για τη διατήρηση της λεύκανσης των δοντιών

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται με τη λεύκανση των δοντιών με φως LED εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρουτίνα και τις οδηγίες υγιεινής που ακολουθεί ο ασθενής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το είδος θεραπείας είναι σχεδιασμένο να διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Διατήρηση καλής και σχολαστικής στοματικής υγιεινής

Για τη διατήρηση λευκών δοντιών είναι απαραίτητη η καλή οδοντική υγιεινή. Το βούρτσισμα των δοντιών σας για 2 λεπτά με τη σωστή τεχνική μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο για την αποφυγή νέων λεκέδων.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που συσσωρεύονται ανάμεσα στα δόντια. Οι οδοντόκρεμες με φθόριο βοηθούν στη μείωση της ευαισθησίας μετά τη θεραπεία και διατηρούν τα δόντια υγιή.

Μειώστε την κατανάλωση ποτών και τροφίμων με χρωστικές ουσίες

Είναι σημαντικό, κατά το διάστημα αμέσως μετά τη λεύκανση δοντιών με LED, να ακολουθείται μια λευκή διατροφή. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή ή τουλάχιστον τον περιορισμό της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, χρωματιστών φρούτων, λαχανικών και καρυκευμάτων, ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων με χρωστικές ουσίες που μπορούν να λεκιάσουν το σμάλτο των δοντιών.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα εσπεριδοειδή και τα ιδιαίτερα όξινα ροφήματα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν οδοντική υπερευαισθησία ή να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται.

Μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες ή στοματικά διαλύματα με χρώμα

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα έγχρωμα στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες. Δεδομένου του μεγαλύτερου πορώδους των δοντιών μετά τη λεύκανση, είναι ευαίσθητα στη χρώση με τεχνητές χρωστικές ή εκχυλίσματα από προϊόντα στοματικής υγιεινής.

Όπως σας είπαμε, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες με φθόριο για την ευαισθησία των δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστείτε δυσφορία μετά τη λεύκανση.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης, συνιστάται να μην καπνίζετε. Το ιδανικό είναι να κόψετε οριστικά αυτή τη συνήθεια, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον σταματήστε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και τις επόμενες εβδομάδες.

Ο καπνός, εκτός από το ότι επηρεάζει τη στοματική και τη γενική υγεία, λεκιάζει τα δόντια με κίτρινο ή καφέ χρώμα. Μετά τη λεύκανση, τα δόντια είναι πιο πιθανό να χρωματιστούν. Επομένως, αν καπνίζετε, θα πετύχετε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιλέξτε έμπειρα χέρια

Τώρα ξέρετε ότι η λεύκανση δοντιών με LED είναι μία από τις πιο γρήγορες και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις όταν αναζητάτε ένα υπέροχο χαμόγελο. Επιπλέον, είναι μία από τις ασφαλέστερες και πιο ήπιες επιλογές για το σμάλτο, μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών.

Αν και υπάρχουν μέθοδοι για οικιακή χρήση, να θυμάστε ότι είναι πάντα σκόπιμο να αναθέτετε τη θεραπεία σε έναν έμπειρο οδοντίατρο. Αυτό όχι μόνο θα σας δώσει πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά θα εγγυηθεί και τη φροντίδα της στοματικής σας υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cáceres Ibargüen, M., & González García, J. D. Efecto de la activación del blanqueamiento dental mediante laser diodo vs luz led sobre la pulpa. Una revisión sistemática.
  • Briceño, Y., González, J., Lara, R., Molina, M., & Paredes, O. (2013). Efectividad de los blanqueamientos dentales: artículo de revisión. Rev Venez Investig Odontol1(2), 136-52.
  • Achachao Almerco, K., & Tay Chu Jon, L. Y. (2019). Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental. Revista Estomatológica Herediana29(4), 297-305.
  • Feijoo Hurtado, C. A. (2022). Efectividad de la luz led y láser led en dientes sometidos a clareamiento con Peróxido de Hidrógeno al 35% Tumbes 2021.
  • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
  • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
  • GUZMAN, G. K. R., PELAEZ, J. K. F., MANCERA, L. N. A., & RANGEL, M. J. S. ESTRATEGIA INFORMATIVA SOBRE EFECTOS ADVERSOS DEL BLANQUEAMIENTO DENTAL DIRIGIDA A PACIENTES DE LAS CLÍNICAS INTEGRAL DEL ADULTO E INTEGRAL ELECTIVA DE LA FACULTAD DE ODONTOLOGÍA, SEDE BOGOTA.
  • Katerine Durán, A., Lucumí, Á. C., Zapata, L. M., Correa, H., & Garzón, H. (2012). Efectos en el esmalte por la exposición a LED/Láser durante aclaramiento dental. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia23(2), 256-267.
  • Hayward, R., Osman, Y., & Grobler, S. R. (2012). A clinical study of the effectiveness of a light emitting diode system on tooth bleaching. The open dentistry journal6, 143.
  • Vanaclocha, A. R., Rodríguez, J. L. R., Rueda, C. L., Ruiz, M. F. S., Panadero, R. A., & Lorenzo, J. A. (2022). Implementación del blanqueamiento dental en la práctica clínica diaria. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental25(270), 34-40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.