Οι στόχοι SMART μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά σας

Οι στόχοι SMART αποτελούνται από τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων οι οποίοι ανακλούν την εξέλιξη, είναι προσιτοί, και αναπτύσσονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάθετε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα χρήματά σας!
Οι στόχοι SMART μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά σας

Τελευταία ενημέρωση: 02 Αυγούστου, 2021

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας περιγράψουμε πώς μπορούν οι στόχοι SMART να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση για τα οικονομικά σας. Ο λόγος είναι πως είναι θεμελιώδεις για να βάλετε μια τάξη στα έσοδα και τα έξοδα και να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αποταμίευση είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται σε αυτή.

Ανήκετε και εσείς σε αυτούς; Είστε έτοιμοι να ελέγξετε τα οικονομικά σας;

Η αποταμίευση είναι σχεδόν αδύνατη όταν οι άνθρωποι εστιάζουν μόνο στη στιγμιαία ευχαρίστηση. Ο λόγος είναι πως επικεντρώνονται στα συνεχή θέλω τους, γεμίζοντας τον εαυτό τους με άχρηστα αντικείμενα, καταλήγοντας να δαπανούν περισσότερα χρήματα απ’ όσα διαθέτουν.

Είναι σημαντικό να εστιάσουν σε όσα θέλουν να πετύχουν. Αυτός είναι ο τρόπος να οραματιστούν τον εαυτό τους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα σε προσωπικό, οικογενειακό, και επαγγελματικό επίπεδο.

Τι είναι οι στόχοι SMART;

Αυτοί είναι σταθεροί, ξεκάθαροι, στόχοι που έχουν αναλυθεί σχολαστικά και κάθε γράμμα του Αγγλικού ακρωνύμιου έχει ένα νόημα που βοηθά στην κατανόηση των χαρακτηριστικών.

Ας τα εξηγήσουμε παρακάτω:

  • Το S σημαίνει ότι ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, δηλαδή, αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι ξεκάθαρο
  • Το Μ δηλώνει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι μετρήσιμος, δηλαδή, υπάρχουν στατιστικά ή δυνατά στοιχεία που επιβεβαιώνουν πόση πρόοδο έχετε κάνει και πόσο σας απομένει
  • Το Α δηλώνει πως ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Εδώ τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει βεβαιότητα πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί
  • Το R σημαίνει ότι οι στόχοι θα πρέπει να είναι σχετικοί καθώς αυτό που αναζητάτε είναι οι νέες εμπειρίες να αντιπροσωπεύουν την πρόοδο στη ζωή
  • Το Τ σημαίνει ότι ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε ένα καθορισμένο διάστημα ώστε να μην ξεφύγει από τη στιγμή που θέλετε να τον πετύχετε
Γυναίκα γράφει σε τετράδιο
Ο σχεδιασμός ενός πλάνου στόχων είναι μια έξυπνη λύση για την οργάνωση της ζωής σας.

Γιατί είναι σημαντικό να μάθετε να αποταμιεύετε χρήματα;

Η εκμάθηση της αποταμίευσης είναι μια υπερβατική διαδικασία για την προαγωγή της οικονομικής υπευθυνότητας καθώς δε θα πρέπει να δαπανάτε ό,τι κερδίζετε. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να μείνετε χωρίς χρήματα.

Το παραπάνω, σας επιτρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να δαπανάτε μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δεν είναι μυστικό πως η οικονομική κατάσταση μπορεί να ποικίλλει. Για την ακρίβεια, υπάρχουν άνετες και περίπλοκες στιγμές όταν μιλάμε για χρήματα.

Έτσι, η αποταμίευση θα σας επιτρέψει να τα βγάλετε πέρα σε δύσκολες στιγμές επειδή είναι μια εφεδρεία στην οποία μπορείτε να στραφείτε. Με την αποταμίευση μαζεύετε τις πηγές με τις οποίες θα μπορέσετε να τροφοδοτήσετε τα νέα σας όνειρα, χωρίς να μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο δαπανών και λίγων φιλοδοξιών.

Επιπλέον, το να μάθετε πώς να αποταμιεύετε περιλαμβάνει τους στόχους SMART στην προσωπική σας ζωή. Αυτό επειδή είναι καθοριστικοί για τις επενδύσεις, τα σχέδια, και την επιτυχημένη υγεία των οικονομικών σας.

Στόχοι SMART για τη βελτίωση των οικονομικών

Οι στόχοι SMART κάνουν τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τους στόχους τους, και να μην μείνουν στα λόγια.

Αυτά είναι βασικά, ώστε όλες οι προτάσεις που ρέουν και λαμβάνονται υπόψη, να αρχίσουν να υλοποιούνται και να εκχωρηθούν σε ένα πρόγραμμα εργασίας που σας επιτρέπει να δείτε εάν είναι εφικτές. Εδώ έχουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν πολύ με τα οικονομικά σας.

1. Γράψτε τους στόχους SMART σε ορατό σημείο

Το να κάνετε μια λίστα με όλα τα σχέδια που μπορείτε να σκεφτείτε, σας επιτρέπει να έχετε επίγνωση των ονείρων σας. Αυτό θα σας θυμίσει ότι θέλετε να προχωρήσετε.

Η καταγραφή των στόχων είναι επίσης μια δραστηριότητα κλειδί για να καταγράψετε όλα όσα θέλετε να επιτύχετε. Επίσης, για να καθορίσετε ποια είναι η προθεσμία για να τους επιτύχετε. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις προτεραιότητές σας.

2. Παρακολουθήστε τα χρήματά σας

Είναι απαραίτητο να κρατάτε ένα αρχείο με όλα σας τα έσοδα για να μπορέσετε να έχετε μια καθαρή εικόνα του συνολικού ποσού που συλλέγετε και να σημειώνετε πώς δαπανάτε τα χρήματα.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, μπορείτε να δείτε πόσα χρήματα χρειάζεστε για τα απαραίτητα έξοδα. Επίσης, πόσα θα αποταμιεύσετε και πόσα χρωστάτε, αν έχετε χρέη.

3. Αξιολογήστε τις μεθόδους αποταμίευσης

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποταμίευσης και πολλοί άνθρωποι τις εφαρμόζουν όλο και περισσότερο για να δουν ποια είναι η καλύτερη για εκείνους.

Εξερευνήστε, πληροφορηθείτε, και εκπαιδευτείτε για κάθε διαδικασία αποταμίευσης. Γι’ αυτό, μπορείτε ν’ αποκτήσετε την καλύτερη βάση αναλύοντας αν η καλύτερη απόφαση για τα οικονομικά σας είναι να επενδύσετε, να κρατήσετε τα χρήματά σας στην τράπεζα, να δημιουργήσετε ένα κεφάλαιο, ή να κάνετε συμμαχίες.

Διάφορα κέρματα και στυλό
Το να έχετε στόχους SMART σημαίνει ότι γνωρίζετε πώς να επενδύσετε τις οικονομίες σας ώστε να παράγουν κέρδη ενώ εσείς θα σκέφτεστε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

4. Εδραιώστε καθημερινούς στόχους SMART

Αυτό είναι σημαντικό για να έχετε πάντα μια καθαρή εικόνα της κατεύθυνσης που πρέπει να πάρετε για να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι μια θετική άσκηση ώστε να προχωράτε κάθε μέρα και να αποταμιεύετε τα χρήματά σας.

Οι στόχοι SMART μπορούν να δυναμώσουν τις συνήθειες και τις ευθύνες σας

Θα πρέπει να μάθετε να αφήνεστε στους στόχους σας και όχι να παγιδεύεστε από τα διαφημιστικά κόλπα προκειμένου να αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Προτεραιότητα είναι να ξεκινήσετε άμεσα με τις νέες σας συνήθειες.

Επίσης, θα πρέπει να σκέφτεστε την αποταμίευση σαν πλεονέκτημα και όχι σαν θυσία. Ο λόγος είναι πως τα χρήματα που αποταμιεύετε είναι κάτι θετικό για τη σταθερότητα του μέλλοντος. Αυτό είναι πιο ανεκτό με τους στόχους SMART.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Olmedo Figueroa Delgado, Luis, Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios [Internet]. 2009; (65): 123-144.
  • Steffens G. Cadiat A. Los criterios SMART: el método para fijar objetivos con éxito [Internet]. (S.L): 50Minutos.es; 2016 [citado 02 de marzo de 2021]
  • López J. Las finanzas personales, un concepto que va más allá de su estructura [Internet]. Pereira: Facultad de Ciencias Administrativas de la Universidad EAFIT, 2016 [citado 02 de marzo 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.