Ποια είναι τα οφέλη από την ανακύκλωση οχημάτων;

Η ανακύκλωση οχημάτων είναι μια εξαιρετική επιλογή για την επαναχρησιμοποίηση των περισσότερων από 3.000 ανταλλακτικών σε αυτοκίνητα ή για τη δημιουργία νέων υλικών. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Ποια είναι τα οφέλη από την ανακύκλωση οχημάτων;

Έχει γραφτεί από Andrea de los Angeles Salas Suarez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όπως λένε, «τίποτα δεν διαρκεί για πάντα». Και στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, βρίσκουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα. Όταν το αυτοκίνητό σας φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, πάθει κάποιο ατύχημα ή έχει υποστεί ζημιά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείτε από αυτό; Η αλήθεια είναι ότι η ανακύκλωση οχημάτων είναι μια εξαιρετική επιλογή για να επαναχρησιμοποιήσετε περισσότερα από 3000 εξαρτήματά του.

Αυτή η διαδικασία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Αντικατοπτρίζεται ακόμη και στους κανονισμούς ορισμένων χωρών, καθώς θεωρείται πρακτική που ωφελεί το περιβάλλον.

Υπό αυτή την έννοια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μας υπενθυμίζει ότι “στη φύση, δεν υπάρχει κάτι όπως σκουπίδια. Τα πάντα στη φύση επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται”. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μάθετε περισσότερα για αυτήν την εναλλακτική όταν το όχημά σας είναι πλέον άχρηστο.

Είστε έτοιμοι να μάθετε περισσότερα για αυτήν την ευεργετική πρακτική; Αν ναι, συνέχισε να διαβάζεις!

Η διαδικασία ανακύκλωσης οχημάτων

Όταν ένα όχημα δεν λειτουργεί πλέον και ο ιδιοκτήτης του έχει χάσει κάθε ελπίδα να το επισκευάσει, πρέπει να απευθυνθεί σε εξουσιοδοτημένο κέντρο για να το ανακυκλώσει. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι γνωστές ως διαλυτήρια.

Όταν διαβάζετε αυτή τη λέξη, μπορείτε να φανταστείτε ένα τεράστιο, βρώμικο, ακατάστατο μέρος με ανταλλακτικά αυτοκινήτων σκορπισμένα παντού. Ίσως, κάποια στιγμή, να ήταν έτσι. Ωστόσο, η λειτουργία τους έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας τη διαδικασία βήμα προς βήμα για την ανακύκλωση οχημάτων:

 1. Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα περιέχουν επικίνδυνα απόβλητα, είναι απαραίτητο να λάβετε πιστοποιητικό καταστροφής που να επιτρέπει τη σωστή μεταχείρισή τους.
 2. Στη συνέχεια, το προσωπικό του διαλυτηρίου προχωρά στην απορρύπανση του αχρηστευμένου αυτοκινήτου.
 3. Μέσω αποσυναρμολόγησης αφαιρούνται εκείνα τα εξαρτήματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα εξαρτήματα ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 4. Στη συνέχεια, το όχημα μεταφέρεται στο εργοστάσιο τεμαχισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ταξινόμηση και την κατηγοριοποίηση των ανταλλακτικών του αυτοκινήτου για την ανακύκλωσή τους ανάλογα με την προέλευσή τους: μεταλλικά και μη. Εδώ ξεκινά η διαδικασία ανακύκλωσης.
 5. Στη συνέχεια, η περιοχή μετά τον κατακερματισμό δέχεται τα παραγόμενα θραύσματα. Τα απόβλητα στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ανακύκλωσης ή ανάκτησης ενέργειας.
 6. Τέλος, κάποια εξαρτήματα αποθηκεύονται και πωλούνται.
Mujer en auto roto.
Όταν το αυτοκίνητο δεν μπορεί πια να κινηθεί, μπορεί να ανακυκλωθεί.

Τι είναι η ανακύκλωση οχημάτων;

Η ποικιλία των εξαρτημάτων ενός οχήματος είναι πολύ μεγάλη. Ακολουθούν οι τύποι εξαρτημάτων που ανακυκλώνονται, επαναχρησιμοποιούνται ή ανταλλάσσονται πιο συχνά:

 • Μηχανικά μέρη: Περιλαμβάνει κιβώτια ταχυτήτων, κινητήρες, άξονες, συμπυκνωτές, θερμαντικά σώματα, αναρτήσεις, συστήματα διεύθυνσης, σερβοφρένα και άλλα.
 • Ηλεκτρικά: Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ηλεκτρικές καλωδιώσεις, αντλίες καυσίμων, ανελκυστήρες παραθύρων, ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, κιβώτια ασφαλειών κ.λπ.
 • Αμάξωμα: Αυτή η κατηγορία αποτελείται από πόρτες, καπάκια πορτμπαγκάζ, κουκούλες, προφυλακτήρες, προβολείς, φτερά, σανίδες δαπέδου και ούτω καθεξής.
 • Αξεσουάρ: Περιλαμβάνει ταμπλό οργάνων, καθίσματα, γρίλιες και το ραδιόφωνο.

Είναι σαφές ότι ό,τι καλύπτει το αυτοκίνητο (μέταλλα, χάλυβας και λαμαρίνες) μπορεί να ανακυκλωθεί κατά 75%. Εν τω μεταξύ, υγρά όπως υγρά φρένων, αντιψυκτικό και λάδι αντιπροσωπεύουν το 1% της ανακύκλωσης, όπως και οι ταπετσαρίες, άλλα υφάσματα, χαρτόνι και χαρτί.

Το καουτσούκ αντιπροσωπεύει περίπου το 4%. Οι διάφοροι τύποι πλαστικού συνήθως υπερβαίνουν το 12 %, και η ανακύκλωση γυαλιού συμβαίνει περίπου στο 3,5 %.

Συνολικά, μεταξύ 10 και 12 % ενός οχήματος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, σε σύγκριση με το μεγαλύτερο ποσοστό που ανακυκλώνεται σε άλλα υλικά. Όσο λιγότερο παλιό είναι το όχημα, τόσο περισσότερα και καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μέρη του.

Μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Πώς να ανακυκλώσετε παλιά μαχαιροπίρουνα 

Τα πολλά οφέλη της ανακύκλωσης οχημάτων

Τα οφέλη της ανακύκλωσης οχημάτων είναι πολλά. Γι’ αυτό όσοι έχουν αυτοκίνητο -ακόμα και όσοι δεν έχουν- πρέπει να το γνωρίζουν.

Συμβάλλει στο περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα

Το γεγονός είναι ότι το 95% των εξαρτημάτων του οχήματος μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι η ευκαιρία να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή των υλικών, αν και με άλλο τρόπο.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την περιττή χρήση των φυσικών πόρων, οι οποίοι, όπως ήδη γνωρίζουμε, δεν είναι άπειροι. Αποτρέπει επίσης την εκπομπή ενός εκατομμυρίου τόνων CO₂ στην ατμόσφαιρα και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης, αυτού του είδους η ανακύκλωση είναι εξαιρετική για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, καθώς μειώνει την ανάγκη εξαγωγής νέου χάλυβα, ο οποίος είναι ένας πιθανός περιβαλλοντικός ρύπος. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εξόρυξη μπορεί να έχει πολύ επιβλαβείς συνέπειες, όπως φθορά της γης.

Η ανακύκλωση οχημάτων βοηθά στην πρόληψη του χειρισμού επικίνδυνων αποβλήτων

Απόβλητα όπως λάδια, μπαταρίες, αντιψυκτικό, υγρά φρένων και καύσιμα εξάγονται και αντιμετωπίζονται με τα κατάλληλα μέτρα. Αυτό δεν συμβαίνει όταν τα αυτοκίνητα στέκονται άχρηστα.

Μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων στο δρόμο

Εκτός από τη συμβολή στην περιβαλλοντική φροντίδα και τη βιωσιμότητα, τα επίπεδα απορριμμάτων μειώνονται όταν ανακυκλώνουμε σωστά τα οχήματά μας. Δεν είναι μυστικό ότι οι δημόσιοι δρόμοι χρησιμεύουν ως σενάρια μαζικής εγκατάλειψης οχημάτων, αν και αυτό είναι αιτία για βαριά πρόστιμα σε πολλά κράτη.

Vehículo abandonado.
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δημόσιους δρόμους αποτελούν πηγή άμεσης ρύπανσης για τις πόλεις .

Η ανακύκλωση οχημάτων μας επιτρέπει να δώσουμε μια νέα ζωή στα υλικά ενός οχήματος

Με την ανακύκλωση οχημάτων, ο βιομηχανικός τομέας μπορεί να ανακτήσει μια τεράστια ποσότητα σιδήρου, αλουμινίου, καουτσούκ και πλαστικών υλικών που μπορούν να προορίζονται για νέες διαδικασίες παραγωγής.

Για παράδειγμα, ο τομέας που είναι αφιερωμένος στην παραγωγή οικιακών συσκευών λαμβάνει το μέταλλο των αυτοκινήτων που έχουν ήδη ανακυκλωθεί για την επαναχρησιμοποίησή του. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτή η πρακτική εφαρμοζόταν σε όλες τις χώρες!

Εξοικονομεί χρήματα για τους αγοραστές μεταχειρισμένων ανταλλακτικών

Τα πορτοφόλια των ανθρώπων επωφελούνται επίσης, καθώς πολλά ανταλλακτικά που εξακολουθούν να λειτουργούν επανέρχονται σε μεταχειρισμένες πωλήσεις. Ο καταναλωτής που θα τα αγοράσει αναμφίβολα θα πληρώσει λιγότερα και θα μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί το παλιό του όχημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει καινούργιο.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα που θα λατρέψετε

Πάντα ανακυκλώνετε!

Το έργο της ανακύκλωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα, από μικρά πράγματα όπως υφάσματα μέχρι τα μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως τα οχήματα. Πριν πετάξετε κάτι, σκεφτείτε σε τι άλλο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Ή ίσως μπορείτε να το προσφέρετε σε κάποιον άλλο. Έχετε πολλούς λόγους για ανακύκλωση και έχετε διαβάσει μερικούς σε αυτό το άρθρο.

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Álvarez M. Política ambiental y su impacto a la innovación tecnológica y organizativa: El reciclaje de vehículos automotores Mamá. Red de Rev Cient. 2004; (213): 73-98.
 • Sánchez C. El reciclado de vehículos y su relación con el desarrollo sustentable de la región fronteriza de Mexicali, Baja California, México. Rev Int Adm y Finan. 2010; 3 (3): 67-79.
 • Salas E, Rodríguez J. Reciclaje de automóviles al final de su vida útil. El reciclaje de vehículos en fin de vida. Rev Res. 1994; 2: 56-58.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.