Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί για δίαιτα;

Δεδομένου ότι το ψωμί είναι μια πλούσια σε υδατάνθρακες τροφή, η συχνή κατανάλωση δεν συνιστάται.
Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί για δίαιτα;

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί για δίαιτα; Το ψωμί παραδοσιακά ανήκει στις δημοφιλέστερες επιλογές των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πρακτικά ιδανικό συνοδευτικό οποιουδήποτε γεύματος. Και μια εύκολη επιλογή. Μπορεί να συνοδεύσει όλα τα καθημερινά μας γεύματα. Και επειδή τα είδη του ψωμιού δεν είναι ένα και δύο, το ερώτημα παραμένει “ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί για δίαιτα;”.

Όταν κάποιος αποφασίσει μόνος του ή κατόπιν συμβουλής του διατροφολόγου του, να σταματήσει να τρώει ψωμί, μπορεί να οδηγηθεί σε μια σειρά άλλων επιλογών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναρωτιόμαστε ποιο είδος ψωμιού από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι το καλύτερο, ειδικά αν βρισκόμαστε σε διατροφή και δεν θέλουμε επιπλέον κιλά.

Θρεπτικές ουσίες και συστατικά για το υγιεινό ψωμί για δίαιτα

υγιεινό ψωμί για δίαιτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατροφολόγοι συνιστούν και ενθαρρύνουν στην πραγματικότητα, την ισορροπημένη κατανάλωση ψωμιού. Αυτό συμβαίνει, επειδή το ψωμί περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, που βρίσκουμε στα επίπεδα της διατροφικής πυραμίδας. Είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.

Τα βασικά του συστατικά είναι το αλεύρι από σιτάρι, το νερό, η μαγιά και το αλάτι. Τα υπόλοιπα συστατικά εξαρτώνται από τον τύπο του ψωμιού και στην αγορά μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών. Όλα τα συστατικά που προαναφέραμε περιέχουν ορισμένες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες: υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες B3 και βιταμίνη Ε. Παρέχουν, επίσης, στον οργανισμό, μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο.

Οι διατροφολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας συνιστούν την κατανάλωση ψωμιού. Αυτό συμβαίνει βασικά λόγω δύο συστατικών του, των φυτικών ινών και των υδατανθράκων. Για την ακρίβεια, η πρόσληψη υδατανθράκων θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Φυτικές ίνες

υγιεινό ψωμί για δίαιτα

Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης ψωμιού. Προάγουν τη φυσική εντερική διέλευση και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Η συνιστώμενη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη υδατανθράκων αντιστοιχεί στο 50% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ανά άτομο. Το ψωμί είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων.

Τώρα, στα αλήθεια, παχαίνει το ψωμί τόσο όσο λένε; Αν το αναλύσουμε περαιτέρω, θα διαπιστώσουμε ότι το ψωμί πράγματι περιλαμβάνει συστατικά στοιχεία, που δεν ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, στο ψωμί συνήθως βρίσκουμε γλουτένη, άμυλο και αλεύρι. Η πρόσληψη βάρους εξαρτάται από τον οργανισμό του καθενός.

Μια φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει 80 θερμίδες. Γι’ αυτόν το λόγο, στην κατανάλωση ψωμιού πρέπει να τηρούμε τον κανόνα του μέτρου, δηλαδή να προσλαμβάνουμε μέτριες ποσότητες. Ειδάλλως, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του ψωμιού θα επισκιαστούν από ανθυγιεινά μειονεκτήματα, που οδηγούν σε παραπανίσια κιλά. Αν κάποιος πρέπει να εντάξει τους υδατάνθρακες στη διατροφή του, καλό είναι να είναι προσεκτικός.

Ιδανικά, πρέπει να αναζητούμε τους υδατάνθρακες σε άλλες πηγές τροφίμων εκτός από το αλεύρι, για να προσλάβουμε τις απαραίτητες θερμίδες στη διατροφή μας. Αν κάποιος υπερβεί το ημερήσιο θερμιδικό όριο πρόσληψης υδατανθράκων εξαιτίας της κατανάλωσης ψωμιού, ακόμη και η άσκηση δεν θα τον βοηθήσει να ξεφορτωθεί τις παραπανίσιες θερμίδες.

Ποιος είναι το πιο υγιεινό ψωμί για δίαιτα;

στρογγυλά ψωμάκια

Γνωρίζουμε όλοι, ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τύπων ψωμιού στην αγορά. Ανάμεσα στα δημοφιλή συγκαταλέγονται ο λευκός άρτος, ο σιταρένιος, οι ζύμες και σφολιάτες φούρνου. Αλλά όταν το ζήτημα είναι η πιο υγιεινή επιλογή, ορίστε μερικές εναλλακτικές:

  • Ψωμί από βρώμη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υγιεινό και ελαφρύ ψωμί. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και στον περιορισμό των θερμίδων.
  • Πολύσπορο. Το ψωμί αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ιδανικό για δίαιτα, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιστοποιούν την μυϊκή απόδοση.
  • Ψωμί ολικής άλεσης. Σε αντίθεση με τον λευκό άρτο, το αλεύρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του συγκεκριμένου ψωμιού, προέρχεται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι. Αυτό συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία του σώματος και λιγότερες θερμίδες.
  • Ψωμί από σίκαλη. Σίγουρα μιλάμε για έναν από τους πιο υγιεινούς άρτους. Το αλεύρι σίκαλης έχει υφή πιο σταθερή και συμπαγή, κάτι που το καθιστά χαμηλό σε λιπαρά.
  • Το λιγότερο υγιεινό ψωμί. Οι ζύμες και το ψωμί του τοστ είναι τα λιγότερο υγιεινά προϊόντα του εμπορίου. Μιας και πρόκειται για βιομηχανικά προϊόντα, παρασκευάζονται με τεχνητά συστατικά και χημικά συντηρητικά, που βοηθούν στη διατήρηση της φρεσκάδας τους για περισσότερο χρόνο. Αυτό σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υπονόμευση της διατροφικής αξίας, που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση ψωμιού.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
  • Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
  • Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.