Θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου μετά τη διάγνωση

Η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι πιθανή. Αυτή η πάθηση επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Πρόκειται συχνά για το αποτέλεσμα θεραπειών αντικατάστασης συγκεκριμένων ορμονών.
Θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου μετά τη διάγνωση

Τελευταία ενημέρωση: 28 Αυγούστου, 2020

Η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι εφικτή. Όμως, πρέπει πρώτα να πούμε ότι συμβαίνει όταν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στη μήτρα τα οποία αρχίζουν να χωρίζονται και να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αφύσικων κυττάρων τα οποία πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Έτσι, ο μεγάλος τους αριθμός είναι η αιτία σχηματισμού καρκινικών όγκων.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου είναι ότι τα κύτταρα του όγκου διασπώνται, πολλαπλασιάζονται, και εισβάλλουν σε άλλους ιστούς προκαλώντας, αυτό που οι γιατροί ονομάζουν, μετάσταση.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα επιλέγει τα ονόματα των διαφόρων τύπων καρκίνου βάσει του οργάνου από το οποίο προέρχεται. Έτσι, ο καρκίνος του ενδομητρίου επηρεάζει τη μήτρα.

Αυτό το είδος καρκίνου είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου της μήτρας και επηρεάζει άμεσα το ενδομήτριο, την εσωτερική επένδυση αυτού του οργάνου. Επιπλέον, συμβαίνει συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και επηρεάζει τις παχύσαρκες γυναίκες περισσότερο.

Επίσης, οι θεραπείες αντικατάστασης ορμονών οι οποίες περιέχουν μεγάλες δόσεις συνθετικών οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτής της πάθησης.

Οποιαδήποτε επιτυχία στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της ασθένειας. Όπως συμβαίνει συνήθως, όσο πιο γρήγορα ανιχνευθεί, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου – Ομάδες κινδύνου

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες επικινδυνότητας που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του ενδομητρίου:

 • Αρχικά η ηλικία, ιδιαίτερα αν είστε πάνω από 50 ετών. Σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών που δεν έχουν περάσει ακόμη εμμηνόπαυση.
 • Επιπλέον, το παραπανίσιο βάρος είναι σημαντικός παράγοντας.
 • Ο διαβήτης.
 • Αν είστε άγονη ή άτεκνη.
 • Πρόωρη εφηβεία καθώς οδηγεί στην εμμηνόρροια σε πολύ νεαρή ηλικία.
 • Οι ορμονοθεραπείες με μεγάλες δόσεις οιστρογόνων ή προγεστερόνης.
 • Η ταμοξιφαίνη χρησιμοποιείται πολύ στη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού, και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας.

Παρόλα αυτά, να θυμάστε ότι παρότι αυτοί οι παράγοντες εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου, δεν είναι παρόντες σε όλες τις περιπτώσεις.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα αυτού του είδους καρκίνου είναι η αφύσικη κολπική αιμορραγία η οποία μπορεί να εμφανιστεί και ανάμεσα στις περιόδους ή μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και βιώνουν κολπική αιμορραγία θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν/μία γυναικολόγο. Υπάρχει περίπτωση να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της ασθένειας.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τέτοια συμπτώματα καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν στην έγκαιρη πρόληψη και να καθορίσουν το ποσοστό επιτυχίας οποιασδήποτε θεραπείας.

Θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Γι’ αυτό, οι γιατροί θα αξιολογήσουν τις επιλογές τους ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας. Επιπλέον, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην έρευνα και την εφαρμογή νεότερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Απεικόνιση γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Ανάμεσα σε αυτές είναι:

 • Η χειρουργική επέμβαση. Μία γυναίκα που υποφέρει από καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να επιλέξει την υστερεκτομή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται η μήτρα και οποιοδήποτε άλλο γειτονικό όργανο χρειαστεί. Αυτή η μέθοδος αποτελεί επιλογή μόνο σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Λιγότερο επιθετικές επιλογές περιλαμβάνουν την αφαίρεση του καρκινικού ιστού μόνο. Έτσι, ο/η χειρούργος ίσως αφαιρέσει τις ωοθήκες, τον τράχηλο της μήτρας, ή τη μήτρα, για παράδειγμα.
 • Ακτινοθεραπεία. Αυτό το είδος θεραπείας κάνει χρήση ακτίνων υψηλής ενέργειας οι οποίες καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
  • Στην εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα που εκπέμπει ακτινοβολία έξω από το σώμα.
  • Αντιθέτως, στην εσωτερική ακτινοθεραπεία τοποθετείται ένα όργανο στην επηρεαζόμενη περιοχή και εκπέμπει ακτινοβολία απευθείας στον καρκινικό ιστό.
 • Χημειοθεραπεία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία προκειμένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και να αποτραπεί η ανάπτυξή τους.
  • Οι γιατροί συνταγογραφούν συχνά τη συστημική χημειοθεραπεία, είτε δια στόματος είτε σε ενέσιμη μορφή. Αυτή η θεραπεία φτάνει σε ολόκληρο το σώμα.
  • Υπάρχει και η τοπική χημειοθεραπεία την οποία οι γιατροί εφαρμόζουν απευθείας στη συγκεκριμένη κοιλότητα.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.