Μπορώ να σταματήσω την περίοδο για λίγες ημέρες;

Είναι δυνατόν να σταματήσει η περίοδος για λίγες ημέρες με τη λήψη φαρμάκων που έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν συνιστάται.
Μπορώ να σταματήσω την περίοδο για λίγες ημέρες;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Στην ερώτηση αν είναι δυνατόν να σταματήσετε την περίοδο για λίγες ημέρες, η άμεση απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να έχετε την καθοδήγηση και την έγκριση ενός γυναικολόγου.

Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσετε την περίοδο για λίγες ημέρες που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία. Οι σελίδες του διαδικτύου είναι γεμάτες από δημοφιλείς συμβουλές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένες και να το κάνετε μόνο υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία γιατρού.

Μέθοδοι για να σταματήσετε την περίοδο για λίγες ημέρες

Σήμερα, υπάρχουν μέθοδοι για να σταματήσετε την περίοδο για λίγες ημέρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι καμία από αυτές δεν είναι αποτελεσματική όταν υπάρχει ήδη έμμηνος ρύση.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιλογές.

1. Primosiston® για τη διακοπή της περιόδου

Το Primosiston® είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διακοπή της σοβαρής αιμορραγίας της μήτρας. Η δράση του διατηρεί τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων αυξημένα.

Αυτό εμποδίζει την ωορρηξία και επομένως σταματά την περίοδο για λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, μπορεί να το κάνει για 2 ή 3 ημέρες. Μετά από αυτό, υπάρχει αιμορραγία. Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με ιατρική συνταγή.

2. Αντισυλληπτικά από το στόμα για να σταματήσετε την περίοδο

Η λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα στη σειρά χωρίς διάλειμμα ενδιάμεσα είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η έμμηνος ρύση για τον επόμενο κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι περνάτε ένα μήνα χωρίς περίοδο.

Συνήθως, τα δύο ή τέσσερα τελευταία χάπια είναι εικονικά χάπια. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να λαμβάνονται με αυτή τη μέθοδο, αλλά το άτομο πρέπει αντ’ αυτού να συνεχίσει με το πρώτο χάπι του επόμενου κουτιού.

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την προηγούμενη. Το αποτέλεσμα της λήψης δύο συσκευασιών στη σειρά είναι ότι τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης παραμένουν αυξημένα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει διάσπαση των τοιχωμάτων της μήτρας και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει έμμηνος ρύση. Ωστόσο, και αυτή η μέθοδος θα πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική συγκατάθεση.

Μπορώ να σταματήσω την περίοδο για λίγες ημέρες;
Εάν παραλείψετε τα χάπια placebo και λάβετε δύο κουτιά χωρίς διάλειμμα, είναι πιθανό να μην έχετε έμμηνο ρύση στον επόμενο κύκλο σας. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

3. Συνεχής χρήση αντισυλληπτικών

Τα αντισυλληπτικά συνεχούς χρήσης δεν σταματούν την περίοδο μόνο για λίγες ημέρες, αλλά για αρκετούς μήνες. Με τον ίδιο τρόπο όπως και οι δύο προηγούμενες μέθοδοι, οι ορμόνες που εμπλέκονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο αναστέλλεται η αιμορραγία.

Μπορεί να υπάρξει κάποια απώλεια αίματος κατά τους πρώτους μήνες χρήσης.

Ωστόσο, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, η μέθοδος αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού .

4. Σπείραμα με ορμόνες για να διακόψετε την περίοδο

Ορισμένα ενδομήτρια σπειράματα (IUD) με ορμόνες μεταβάλλουν τα τοιχώματα της μήτρας και αυξάνουν το πάχος της τραχηλικής βλέννας. Αυτή είναι η επίδραση μιας ουσίας που ονομάζεται λεβονοργεστρέλη, η οποία είναι παρόμοια με την προγεστερόνη που παράγεται από τις ωοθήκες.

Η συνέπεια είναι η αισθητή μείωση της αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση, μερικές φορές ακόμη και η πλήρης διακοπή της. Ωστόσο, αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα, γεγονός που πρέπει να γνωρίζετε.

5. Ένα αντισυλληπτικό με ένεση ορμονών

Η ένεση των αντισυλληπτικών ορμονών χορηγείται κάθε τρεις μήνες. Το φάρμακο περιέχει προγεστερόνη και η επίδρασή του είναι η διατήρηση αυξημένων επιπέδων αυτής της ορμόνης. Ως εκ τούτου, η ωορρηξία αναστέλλεται και η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη μπορούν να αποτραπούν.

Ωστόσο, η απουσία αιμορραγίας δεν συμβαίνει πάντα με αυτή τη μέθοδο. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να μειωθεί η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται παρά να παρατηρηθεί πλήρης διακοπή.

6. Ένα αντισυλληπτικό εμφύτευμα

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα είναι ένας μικρός σωλήνας που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του άνω βραχίονα. Διατηρεί την επίδρασή του για έως και τρία χρόνια.

Όπως και οι άλλες μέθοδοι, αυξάνει τα επίπεδα προγεστερόνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να εξαλείφεται η αιμορραγία. Αποτρέπει επίσης την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Μπορείτε να σταματήσετε την περίοδο μόνιμα;

Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να σταματήσουν την έμμηνο ρύση όχι μόνο για λίγες μέρες, αλλά μόνιμα. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται ιατρικά να γίνει μια επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία.

Δείτε πώς το κάνουν αυτό οι γιατροί.

1. Μια υστερεκτομή για να σταματήσει η έμμηνος ρύση

Η υστερεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την αφαίρεση της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται η ικανότητα της γυναίκας να έχει περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι σύνηθες η επέμβαση να πραγματοποιείται από προσωπική επιθυμία. Αντίθετα, συνήθως πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεραπείας για κάποια άλλη πάθηση.

2. Αφαίρεση του ενδομητρίου

Η αφαίρεση του ενδομητρίου είναι μια διαδικασία που καταστρέφει τον εσωτερικό ιστό της μήτρας. Πραγματοποιείται συνήθως όταν μια γυναίκα έχει υπερβολική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση.

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση ή η πλήρης εξάλειψη αυτής της αιμορραγίας. Συνήθως, μετά την επέμβαση, η γυναίκα δεν είναι σε θέση να συλλάβει.

Μπορώ να σταματήσω την περίοδο για λίγες ημέρες;
Η εκτέλεση αυτού του είδους της επέμβασης πρέπει πάντα να εξετάζεται κατόπιν ιατρικής συμβουλής και με τη μεσολάβηση ενός προβλήματος υγείας που τη δικαιολογεί.

Ορισμένα γεγονότα που πρέπει να έχετε υπόψη σας

Έχει γίνει δημοφιλής η ιδέα ότι είναι δυνατόν να σταματήσει η έμμηνος ρύση για λίγες ημέρες με τη λήψη ιβουπροφαίνης. Αυτό είναι ψευδές.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο. Χρησιμεύει μόνο για τη μείωση των εμμηνορροϊκών κραμπών.

Δεν συνιστάται επίσης να χρησιμοποιείτε άλλες λαϊκές θεραπείες, όπως το αλατόνερο ή το νερό με ξύδι. Δεν είναι αποτελεσματικές στο να σταματήσουν την έμμηνο ρύση και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν βλάβη. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας, το οποίο τροποποιεί τα επίπεδα των ορμονών, αλλά δεν σταματά την έμμηνο ρύση.

Προσοχή χρειάζεται επίσης για ουσίες όπως ο χυμός λεμονιού και τα αφεψήματα θυμαριού, κανέλας ή γλυκόριζας. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικά.

Είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεστε έναν γυναικολόγο για το αν είναι καλή ιδέα να σταματήσετε την περίοδο για λίγες ημέρες. Η εμμηνορρυσιακή αιμορραγία δεν είναι ασθένεια, αλλά ακριβώς το αντίθετο: ένα σημάδι καλής υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arcos Vera, B., Arcos Vera, D., & Flores Rangel, G. A. (2018). Histerectomía total laparoscópica por miomatosis uterina. Diferencias entre la cirugía abierta vs laparoscópica. A propósito de un caso. Revista de la Facultad de Medicina (México), 61(2), 29-36.
  • Lázaro de la Fuente, J., Moratalla Bartolomé, E., González Bernal, M., & Repollés Escarda, M. (2006). Técnicas de ablación endometrial. Cienc. ginecol, 105-116.
  • Mota Armand Ugón, M. (2019). El tabú de la menstruación: símbolo de la represión sexual femenina.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.