Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Πώς επηρεάζει το σεξ

Παρόλο που είναι πολύ συχνός, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και δυσπιστία σε ένα ζευγάρι. Γι 'αυτό είναι καλύτερα να μιλήσετε ανοιχτά με το σύντροφό σας.
Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Πώς επηρεάζει το σεξ
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ή HPV, είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Είναι αβλαβής ως επί το πλείστον, αλλά μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μια σχέση. Γι’ αυτό το λόγο, ο συναισθηματικός αντίκτυπος που έχει μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρός από τον ίδιο τον ιό.

Ο HPV είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Οι άνθρωποι μπορούν να τον κολλήσουν μέσω της συμβατικής σεξουαλικής επαφής και μέσω του στοματικού και πρωκτικού σεξ.

Οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ωστόσο, οι άνδρες είναι επίσης φορείς, αλλά υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να το γνωρίζουν. Το 50% των ανδρών έχουν τον ιό χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Οι κίνδυνοι

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων
Ο HPV είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός μεταξύ των ανθρώπων και δεν έχει δυσμενή συμπτώματα τις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα περισσότερα στελέχη του HPV είναι χωρίς συμπτώματα και εξαφανίζονται από μόνα τους. Σπάνια προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, 14 από 100 τύπους HPV προκαλούν καρκίνο.

Υπάρχουν δύο τύποι HPV που προκαλούν το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, οδηγούν σε προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η πιο κοινή επιπλοκή του HPV, αυτός ο ιός προκαλεί επίσης και άλλους τύπους καρκίνου. Αυτοί μπορεί να  περιλαμβάνουν τους εξής: καρκίνο σε περιοχές των γεννητικών οργάνων όπως στον πρωκτό, στο στόμα ή στο λαιμό, εάν αυτά έρχονται σε σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα.

Στην πραγματικότητα, υπήρξε αύξηση του καρκίνου του στόματος και του λαιμού στον ανδρικό πληθυσμό που σχετίζεται με τον HPV. Υπάρχει επίσης κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο και συνήθως σχετίζεται με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι χαμηλού κινδύνου λοιμώξεις από HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Συνήθως, τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο και δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων στη σχέση σας

Ζευγάτι με προφυλακτικό
Το σεξ με επαρκή προστασία θα είναι πάντα το καταλληλότερο μέτρο πρόληψης.

Ο HPV θα μπορούσε να υπάρχει σε οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Ακόμα κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να κάνετε περιοδικούς ελέγχους που περιλαμβάνουν κυτταρολογική ανάλυση.

Εάν ένα άτομο έχει τον ιό, τότε είναι πιθανό ότι και ο σύντροφός του τον έχει. Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, τότε θα πρέπει να κάνετε μια ειλικρινή κουβέντα με την σχέση σας.

Θα χρειαστείτε πληροφορίες σχετικά με αυτήν την πάθηση για να μπορέσετε να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Πρόκειται να του πείτε ότι έχετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Ότι μπορεί επίσης να την έχει και αυτός/η. Φυσικά, μπορεί να σταματήσουν να σας εμπιστεύονται, να αρχίσουν να σας υποψιάζονται ή ακόμη και να σας μισήσουν.

Να ξέρετε ότι η γνώση είναι δύναμη. Έτσι, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα είναι να προσφέρετε πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τις αιτίες της λοίμωξης αλλά και τις συνέπειές της.

Μπορεί επίσης ένα άτομο με HPV να αισθάνεται στιγματισμένο και να αγχωθεί. Ωστόσο να θυμάστε ότι δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με την πάθηση.

Όπως υπενθυμίζει η Ένωση Σεξουαλικής Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μην αισθάνεστε ένοχοι. Μιλήστε με το σύντροφό σας με αυτοπεποίθηση και μην αισθάνεστε ότι έχετε να εξομολογηθείτε κάποιο λάθος.

Τι πρέπει να πείτε στο σύντροφό σας

Εάν ανακαλύψατε πρόσφατα ότι έχετε προσβληθεί από HPV, αναφέρετε τα ακόλουθα όταν μιλήσετε με τον σύντροφό σας:

 • Το 80% των μη εμβολιασμένων ενηλίκων κολλούν HPV κάποια στιγμή.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν εμφανίζονται συμπτώματα.
 • Τα περισσότερα στελέχη δεν ενέχουν κίνδυνο.
 • Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό πρόσφατα ή πριν από πολύ καιρό.
 • Εάν έχετε συχνά σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας, πιθανότατα και οι δύο έχετε τον ιό.
 • Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος τον εξαλείφει με την πάροδο του χρόνου.
 • Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να κάνεις μήνες ή χρόνια για να εξαφανιστεί.

Μπορείτε να κάνετε σεξ ενώ έχετε HPV;

Σεξουαλική επιθημία - Γυναίκα ψιθυρίζει στο αυτί άνδρα

Όπως συμβαίνει όταν έχετε οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, είναι καλύτερο να αποφύγετε το σεξ μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.

Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι το στέλεχος του ιού δεν είναι επιθετικό, τότε μπορείτε να κάνετε σεξ με προστασία, ώστε να μην μολύνετε τον σύντροφό σας.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και ακολουθήστε τις συμβουλές του. Να γνωρίζετε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ανάλογα με τον τύπο του στελέχους και την μολυσμένη περιοχή του σώματος.

Εάν πρόκειται να κάνετε σεξ με έναν νέο σύντροφο, είναι καλύτερο να τον ενημερώσετε. Ομοίως, να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό για να προστατέψετε τον εαυτό σας και να αποφύγετε το στοματικό σεξ χωρίς προστασία.

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων: Πρόληψη

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι πολύ συχνός. Επομένως, η γνώση των κινδύνων και η ανάληψη δράσης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε είναι:

 • Τα εμβόλια βοηθούν στην προστασία ανδρών και γυναικών. Οι γιατροί τα χορηγούν σε 3 δόσεις εντός 6 μηνών. Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά τον εμβολιασμό από την ηλικία των 11 ετών.
 • Χρήση προφυλακτικών.
 • Αποφύγετε το σεξ χωρίς προστασία.
 • Διατηρήστε την καλή υγιεινή των γεννητικών οργάνων.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
  K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England.
 • Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
 • Sixteen, Going on HPV 16
 • HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
 • Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
 • Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.