Μαστοπηξία: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της αυξητικής στήθους

Η μαστοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για αισθητικούς λόγους για να ανυψώσει τους μαστούς και να τους δώσει συμμετρία όταν είναι άνισοι.
Μαστοπηξία: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της αυξητικής στήθους
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου, 2023

Η μαστοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για αισθητικούς λόγους για να ανυψώσει τους μαστούς και να τους δώσει συμμετρία όταν είναι άνισοι.

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε χειρουργείο και απαιτεί γενική αναισθησία. Η τεχνική αυτή επιδιώκει να δώσει μια πιο νεανική εμφάνιση, βοηθώντας το άτομο να αισθάνεται καλύτερα με την εμφάνισή του.

Τι είναι η μαστοπηξία και για ποιο λόγο γίνεται;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν χαλάρωση των μαστών. Αυτοί κυμαίνονται από την εγκυμοσύνη, την ηλικία και τις αλλαγές στο βάρος, μέχρι το να φοράτε λάθος σουτιέν, το κάπνισμα, την κακή στάση του σώματος και την έλλειψη άσκησης. Ομοίως, όσο μεγαλύτερο είναι το αρχικό μέγεθος, τόσο πιο αισθητή μπορεί να είναι η χαλάρωση.

Για τη διόρθωση αυτού του προβλήματος υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Ορισμένες είναι φυσικές και περιλαμβάνουν ασκήσεις για την επαναφορά του στήθους, κρέμες, κατανάλωση αφεψημάτων και βελτίωση της στάσης του σώματος.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αισθητικές επεμβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μεσοθεραπεία
 • Ραδιοσυχνότητα
 • Υαλουρονικό οξύ
 • Πολυκαπρολακτόνη
 • Αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η μαστοπηξία, γνωστή και ως ανόρθωση στήθους. Σκοπός της είναι να επαναφέρει τους μαστούς στη θέση τους, όταν έχουν πέσει, σε αυτό που ορίζεται ως πτώση των μαστών.

Αυτή η χειρουργική τεχνική μπορεί να περιλαμβάνει και σμίκρυνση σε περιπτώσεις όπου ο μαστός είναι πολύ μεγάλος. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αύξηση με εμφυτεύματα όταν ο μαστός είναι μικρός. Η θηλαία άλως και η θηλή μπορούν επίσης να επανατοποθετηθούν.

Η μαστοπηξία αποσκοπεί στο να δώσει στους μαστούς μια αναζωογονημένη εμφάνιση, ώστε να φαίνονται πιο συμμετρικοί. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά το άτομο να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρείτε επίσης ενδιαφέρον αυτό το άρθρο: Εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία του ατόμου και ορισμένους παράγοντες κινδύνου, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Με τη σειρά της, η ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει αν είναι έγκυος, τι φάρμακα παίρνει, ακόμη και τι φυσικά συμπληρώματα χρησιμοποιεί.

Ο γιατρός μπορεί να υποδείξει ότι πρέπει να ανασταλεί η χρήση αντιπηκτικών, όπως η βαρφαρίνη, και αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων, όπως η ασπιρίνη.

Άλλες συστάσεις εκ των προτέρων είναι οι ακόλουθες:

 • Η ασθενής πρέπει να νηστεύει πριν από την επέμβαση. Θα ενημερωθεί πόσες ώρες πριν πρέπει να σταματήσει να τρώει και να πίνει.
 • Θα πρέπει επίσης να φοράει φαρδιά ρούχα που να βγαίνουν και να μπαίνουν εύκολα. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να έχουν κουμπιά ή φερμουάρ στο μπροστινό μέρος.
 • Είναι απαραίτητο να πηγαίνει με συνοδό, καθώς δεν θα είναι δυνατόν να οδηγήσει μετά.
Prior to a mastopexy.
Η ηλικία της ασθενούς μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη για μαστογραφία πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Πώς είναι η διαδικασία;

Όπως αναφέρθηκε, η μαστοπηξία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, συνήθως με ενδοφλέβια νάρκωση. Επίσης, πρέπει να εκτελείται σε χειρουργική αίθουσα, με κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και από επαγγελματίες με εκπαίδευση και εμπειρία στη διαχείριση αυτής της τεχνικής.

Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία έως τρεις τομές, ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, τον βαθμό χαλάρωσης, τη θέση της θηλαίας άλω, την περίσσεια δέρματος ή όταν -εκτός από την ανόρθωση- πραγματοποιείται και μείωση του μαστού.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τομών που μπορούν να γίνουν:

 • Τομή αγκύρωσης: Από τη θηλαία άλω κάθετα προς τα κάτω μέχρι την πτυχή του μαστού και στη συνέχεια οριζόντια, κατά μήκος της πτυχής του μαστού.
 • Μια τομή κλειδαρότρυπας: Αυτή γίνεται γύρω από τη θηλαία άλω και στη συνέχεια προς τα κάτω σε μια κάθετη προς τα κάτω γραμμή.
 • Μια περικοιλιακή τομή: Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή γίνεται γύρω από την περιοχή της θηλής.
 • Τομή μισού φεγγαριού: Αυτή γίνεται κατά μήκος του άνω μισού της θηλαίας άλω.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες επί του θέματος, σήμερα, στις περισσότερες μαστοπηξίες, γίνεται παρεγχυματική χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να εξασφαλιστούν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Ανάλογα με τις ανάγκες, αφαιρείται επιπλέον δέρμα ή ιστός του μαστού, επανατοποθετείται η θηλή και η θηλαία άλω ή τοποθετούνται εμφυτεύματα, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2015 προτείνει μια περιφερική τεχνική, στην οποία συνδυάζονται η μείωση της περιφέρειας της βάσης, η περιστροφή των αδένων και η επανατοποθέτηση. Υποστηρίζεται ότι έτσι αυξάνεται η πρόσθια προβολή.

Στη συνέχεια συρράπτεται και τοποθετείται επίδεσμος. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας εκτιμάται μεταξύ δύο και τεσσάρων ωρών. Η ανάρρωση είναι σύντομη. Κατά πάσα πιθανότητα, η ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Φροντίδα μετά την επέμβαση

Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, το άτομο μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του, αρκεί να τηρήσει την ανάπαυση και την ακόλουθη φροντίδα:

 • Φορέστε ένα ειδικό σουτιέν για το χρονικό διάστημα που θα σας υποδείξει ο χειρουργός.
 • Αποφύγετε τις ξαφνικές κινήσεις ή την ανύψωση βαρέων αντικειμένων.
 • Αναστείλετε τη σωματική δραστηριότητα για μία εβδομάδα.

Μην εφαρμόζετε πάγο, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Για να μετριάσετε τον πόνο, ο χειρουργός θα σας συστήσει ορισμένα παυσίπονα.

Από την άλλη πλευρά, εάν η ασθενής είναι καπνίστρια, συνιστάται να αποφύγει τη συνήθεια αυτή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μικροκυκλοφορία και, κατά συνέπεια, την επούλωση.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη

Με τη μαστοπηξία, όχι μόνο ανυψώνονται οι μαστοί, αλλά μπορεί να βελτιωθεί το σχήμα, η συμμετρία και η προβολή των μαστών. Ο στόχος είναι συνήθως να νιώσετε καλύτερα με την εμφάνισή σας.

Αν και ο χειρουργός κάνει τις τομές έτσι ώστε να μην είναι τόσο εμφανείς (ακολουθώντας, για παράδειγμα, τη γραμμή της θηλαίας άλω), οι ουλές είναι ορατές για κάποιο χρονικό διάστημα, έως και ένα χρόνο. Στη συνέχεια ξεθωριάζουν λίγο, αλλά όχι εντελώς.

Φυσικά, δεν θα είναι εμφανείς με τα ρούχα- ακόμη και αν φοράτε ντεκολτέ. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια προϊόντα, όπως φυσικές κρέμες για να μειώσετε τις ουλές, εφόσον έχετε την έγκριση του γιατρού σας.

Τα αποτελέσματα της μαστοπηξίας συνήθως παραμένουν μακροπρόθεσμα. Όλα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, το υπερβολικό βάρος, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η ορμονική δράση.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν και κάποια μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, όταν τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε οπισθομυελική θέση. Τα πιο συχνά αναφερόμενα στις έρευνες είναι: ασυμμετρίες, μετατοπίσεις και διπλό περίγραμμα στήθους.

Επίσης, είναι πιθανό το στήθος να ξαναπέσει με την ηλικία. Ωστόσο, εάν το επιθυμεί το άτομο, είναι δυνατόν να γίνει άλλη μια επέμβαση ανόρθωσης των μαστών ή αλλαγή των εμφυτευμάτων.

A woman's breasts being measured.
Η επανάληψη της επέμβασης είναι δυνατή. Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.

Σε ποιους συνιστάται η μαστοπηξία;

Η μαστοπηξία μπορεί να είναι μια επιλογή για γυναίκες στις οποίες η αύξηση ή η απώλεια βάρους, η γήρανση ή η εγκυμοσύνη έχουν αφήσει επακόλουθα στους μαστούς τους. Είναι επίσης μια εναλλακτική λύση όταν ο χειρουργός πιστεύει ότι τα εμφυτεύματα από μόνα τους δεν θα επιτύχουν επαρκή ανύψωση.

Είναι επίσης δυνατό να συνδυαστούν και οι δύο διαδικασίες.

Ωστόσο, δεν συνιστάται εάν σχεδιάζετε να χάσετε βάρος, εάν είστε έγκυος ή εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν είναι δυνατή εάν εξακολουθείτε να θηλάζετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιμένετε.

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές από τη μαστοπηξία

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και με τη μαστοπηξία υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία, τις πιθανές λοιμώξεις, την αιμορραγία από τις πληγές, το πρήξιμο και τις παχιές ουλές. Επιπλέον, ενδέχεται να εμφανιστούν συγκεκριμένες επιπλοκές:

 • Δυσκολία στο θηλασμό
 • Απώλεια της αίσθησης στις θηλές
 • Ασυμμετρία των μαστών (μεγαλύτερος ή διαφορετικού σχήματος μαστός) ή των θηλών

Σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα αυτά είναι σπάνια. Ωστόσο, σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι επιπλοκές που οφείλονται στη χρήση των εμφυτευμάτων, όπως η ενθυλάκωση, η μετατόπιση ή η ρήξη.

Τέλος, υπάρχουν και συναισθηματικοί κίνδυνοι, που προέρχονται από τις προσδοκίες του ατόμου από αισθητικής άποψης. Κάποιες γυναίκες θα μπορούσαν να απογοητευτούν εάν το στήθος δεν φαίνεται όπως αναμενόταν.

Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εάν η επέμβαση πραγματοποιηθεί από ειδικό, έμπειρο στο χειρισμό της τεχνικής. Μπορούν επίσης να ελαχιστοποιηθούν εάν εκτελείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες – δηλαδή σε κατάλληλα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Berrocal-Revueltas M. Mastopexia con prótesis: técnica triplanar con colgajo en cola de pez para mamas con pobre calidad de cobertura. Cir. plást. iberolatinoam.  2013;  39(4): 348-359.
 • Cáceres Miotto G, Eaves F. The circumrotational technique for mastopexy. Aesthetic Surgery Journal. 2015; 35(7): 796–809.
 • Cervilla-Lozano J. Lipoestructura mamaria y ptosis. Cir. plást. iberolatinoam.  2014; 40(4): 369-376.
 • Expósito-Jalturin A, Escobar-Vega H, Carbón A, Paredes-Javier W, Cuastumal-Figueroa D. Tratamiento de la ptosis mamaria con mastopexia periareolar más endoprótesis. Acta Médica. 2022; 23(3). Disponible en: https://revactamedica.sld.cu/index.php/act/article/view/330
 • Galli R, Marcelo T, Plot E. Mastectomia bilateral de limpieza: complicación a distancia de los implantes mamarios: revisión literaria acerca de un caso clínico. Cir. Parag. 2010; 34(1): 33-40.
 • Navarro R, Torreblanca L, Enríquez A. Mastopexia de aumento, técnica de quinta generación. Cir. plást. iberolatinoam.  2008;  34(2): 89-100
 • Sandoval M, Droppelmann  K. Anticoagulantes y antiplaquetarios en cirugía dermatológica Rev. chil. dermatol, 2010; 26(3): 328-332.
 • Qureshi A, Myckatyn T, Tenenbaum M. Mastopexy and Mastopexy-Augmentation. Aesthet Surg J. 2018; 38(4): 374-384.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.