Χαρακτηριστικά και αιτίες για τα εξογκώματα στο στήθος

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εξογκώματα στο στήθος; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί εμφανίζονται ή γιατί είναι εκεί; Μην ανησυχείτε! Είναι μια καλοήθης κατάσταση, πιθανότατα.
Χαρακτηριστικά και αιτίες για τα εξογκώματα στο στήθος

Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαΐου, 2021

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο τρομακτικές ασθένειες σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ανησυχούν όταν ανακαλύπτουν ότι έχουν εξογκώματα στο στήθος. Τα περισσότερα από αυτά είναι καλοήθη, αλλά γιατί εμφανίζονται; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Πρώτα απ ‘όλα, ας είμαστε σαφείς ότι τα στήθη αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους ιστών: αδενικούς, λιπώδεις και συνδετικά μέρη. Έτσι, ορισμένοι σβόλοι και μάζες είναι φυσιολογικοί στο στήθος.

Τι ακριβώς είναι τα εξογκώματα στο στήθος;

Αυτός είναι ένας συχνός λόγος για γυναικολογικές διαβουλεύσεις, καθώς η απλή σκέψη ενός εξογκώματος προκαλεί άγχος και ανησυχία. Τα εξογκώματα στο στήθος είναι βαθιές βλάβες με διαφορετική υφή από τον περιβάλλοντα ιστό και διαφέρουν σε διάμετρο.

Επιπλέον, ένα εξόγκωμα δεν αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και συνήθως δημιουργεί ασυμμετρία σε σχέση με το άλλο στήθος. Μπορεί να είναι επώδυνο κατά καιρούς και μπορεί επίσης να υπάρχει έκκριση από τη θηλή.

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα εξογκώματα του μαστού με τον καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι εντελώς αβάσιμο, ωστόσο, μελέτες αποκάλυψαν ότι αυτά είναι καλοήθη σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου ή της γαλουχίας.

πόνος στο στήθος
Ο πόνος του μαστού μπορεί να οφείλεται σε ένα εξόγκωμα του μαστού, δεν είναι απαραίτητα σημάδι καρκίνου.

Εξογκώματα στο στήθος: Τύποι

Επί του παρόντος, πολλές καταστάσεις θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ως καλοήθη ή κακοήθη εξογκώματα του μαστού.

Καλοήθη εξογκώματα

Αυτά δεν είναι ενδεικτικά της παρουσίας καρκίνου και τα άκρα του εξογκώματος είναι καθορισμένα, μαλακά, επώδυνα και υπάρχουν μερικές αλλαγές στο δέρμα.

Αυτές είναι από τις πιο κοινές αιτίες:

 • Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
 • Αποστήματα μαστού
 • Ινομυώματα
 • Κύστες του μαστού
 • Ενδοαγωγικά λιπώματα και θηλώματα

Κακοήθη εξογκώματα

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, τα εξογκώματα του μαστού αρχίζουν ως καλοήθη και στη συνέχεια μετατρέπονται σε καρκίνωμα. Είναι σκληρά, έχουν ακανόνιστα άκρα, παραμένουν ακίνητα, δεν είναι επώδυνα και αλλοιώνουν το δέρμα ή τη θηλή.

Αυτός ο τύπος μάζας είναι πιο συχνός σε γυναίκες ηλικίας περίπου 40 ετών. Ένας γιατρός πρέπει να διεξάγει αρκετές συμπληρωματικές εξετάσεις για να τα διαγνώσει σωστά. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα μαστού, μαστογραφία ή βιοψία.

Πιθανές αιτίες για τα εξογκώματα το στήθος

Αναφέραμε μερικές από τις παθολογίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε στις τρεις πιο κοινές αιτίες. Όλοι τους απαιτούν ιατρική προσέγγιση.

 1. Αποστήματα μαστού

Αυτή η παθολογία είναι συχνή σε νεαρές γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Τα αποστήματα του μαστού εκδηλώνονται ως οδυνηρές φλεγμονώδεις μάζες. Έτσι, η περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη, μεγεθυσμένη και ζεστή στην αφή.

Αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας βακτηριακής λοίμωξης και συνήθως ξεκινά ως μαστίτιδα. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερμόλυνση στην οποία συσσωρεύεται πυώδες υγρό εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και έτσι δημιουργεί απόστημα.

Η θεραπεία αυτής της πάθησης δεν διαφέρει από εκείνη σε αποστήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Από αυτή την άποψη, το υγρό που περιέχεται σε αυτά μπορεί να αποστραγγιστεί – ανάλογα με το μέγεθός τους. Είναι αρκετά επώδυνα αλλά μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες με τη σωστή θεραπεία.

 1. Κύστες του μαστού

Αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες των εξογκωμάτων του μαστού. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 90% των γυναικών τις αποκτούν κάποια στιγμή. Αυτός ο τύπος δυσπλασίας είναι συχνός σε νέες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, αν και η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επαρκώς.

Αυτές οι συσσωρεύσεις υγρών που περιέχονται σε μια κάψουλα μαλακής συνοχής κινητού, μεταβλητού μεγέθους, μπορούν να γίνουν διμερείς. Σε αντίθεση με τα αποστήματα του μαστού, το υγρό σπάνια μολύνεται, οπότε δεν υπάρχει φλεγμονή.

Ωστόσο, ορισμένες κύστεις του μαστού μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλέσουν μασταλγία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Δεν υπάρχουν μελέτες που να συσχετίζουν αυτήν την αλλοίωση με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά συνιστάται ο έλεγχος.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για αυτήν την πάθηση. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την αποστράγγισή τους εάν προκαλέσουν ενόχληση ή έχουν μεγάλο μέγεθος. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης.

 1. Ινοαδένωμα

Αυτό είναι ένα καλοήθες κομμάτι του μαστού που σχηματίζεται όταν ο μαστικός αδένας μεγαλώνει ακανόνιστα. Συχνά θεωρείται κακοήθες επειδή είναι σκληρό, ανώδυνο, κινητό και μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν τρεις τύποι ινοαδενωμάτων: απλά, πολύπλοκα και γιγαντιαία.

 • Οι πρώτοι είναι όγκοι μικρότεροι από 5 εκατοστά στους οποίους όλα τα κύτταρα που τον αποτελούν έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, δεν υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας.
 • Ομοίως, τα σύνθετα ινωαδενώματα έχουν κάποιο βαθμό κυτταρικής ατυπίας. Δηλαδή, τα κύτταρα αρχίζουν να διαφέρουν από το ένα στο άλλο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκινώματος από ινοαδένωμα δεν αυξάνεται σημαντικά.
 • Τέλος, οι γιγαντιαίοι είναι αυτοί που έχουν διάμετρο άνω των 5 εκατοστών. Εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου στις περισσότερες περιπτώσεις. Θα είναι απαραίτητο μόνο να παρακολουθείτε συνεχώς τον εαυτό σας για να εντοπίζετε τυχόν αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα.

Οι ακραίες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική εξαγωγή, ειδικά όταν το κομμάτι είναι πολύ ενοχλητικό ή μεγάλο. Ωστόσο, μπορούν να επανεμφανιστούν – όπως και οι κύστεις του μαστού.

μαστογραφία απεικόνιση
Συμπληρωματικές μέθοδοι απεικόνισης.

Συστάσεις για τα εξογκώματα στο στήθος

Όπως μπορείτε να δείτε, το να έχετε ένα εξόγκωμα του μαστού δεν είναι συνώνυμο με τον καρκίνο, καθώς είναι πιθανότατα καλοήθες. Ωστόσο, πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να σας δώσουν μια ακριβή διάγνωση.

Επιπλέον, όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση μαστού τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ο μόνος τρόπος να εξοικειωθούν με την ανατομία του μαστού τους και έτσι να είναι σε θέση να εντοπίσουν τυχόν πιθανές ανωμαλίες.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jiménez VX, Rivera HM, García RFM, et al. Nódulo mamario palpable. Abordaje diagnóstico. Revista del Hospital Juárez de México. 2011;78(1):35-40.
 • Gallego G. Nódulo palpable de mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-1.
 • Aznar F, Cortadellas T, Xercavins J. Patología benigna de la mama II: Tumores benignos de mama. Fundamentos de Ginecología. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia SEGO. 2005:483-92.
 • Bajo Arenas J, Melchor Marcos J, Mercé Alberto L. Fundamentos de Ginecología (SEGO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; 2009.
 • Gallego G. Nódulo Palpable de Mama. Revista de Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-91.
 • Kosir M. Tumoraciones mamarias (nódulos de mama) – Ginecología y obstetricia – Manual MSD versión para profesionales [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2019.
 • Gallardo, María García, et al. “Lesiones papilares intraductales mamarias: nuestra experiencia 2007-2017.” Revista de Senología y Patología Mamaria 33.3 (2020): 88-93.
 • Mendoza Salazar, Jennifer Vanessa. Nivel de asociación entre nódulos mamarios en adolescentes y su menarquía. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina, 2018.
 • Delgado, S., et al. “Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I).” Acta Pediatr Esp 67.2 (2009): 77-84.
 • Loke, Benjamin Nathanael, et al. “Genetics and genomics of breast fibroadenomas.” Journal of Clinical Pathology 71.5 (2018): 381-387.
 • Rodríguez López, Pilar, et al. “Fibroadenoma gigante juvenil de mama: Presentación de un caso clínico.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 85.4 (2020): 376-382.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.