Slow Deco: Μάθετε τι είναι και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι σας

Υπάρχει ένα κίνημα διακόσμησης που αφήνει στην άκρη τις τελευταίες τάσεις και τη μόδα. Το "Slow deco" επιδιώκει να μειώσει το άγχος μέσω της οπτικής και υλικής οργάνωσης του χώρου.
Slow Deco: Μάθετε τι είναι και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το αργό κίνημα προωθεί έναν τρόπο ζωής που δίνει προτεραιότητα στην επιβράδυνση των καθημερινών μας ρυθμών. Αν και εμφανίστηκε ως αντίλογος στο γρήγορο φαγητό, είναι μια πολιτιστική τάση που παρεμβαίνει σε διαφορετικές πτυχές. Όταν πρόκειται για την οργάνωση και τη διακόσμηση του σπιτιού, το κάνει μέσω του slow deco.

Το slow deco προωθεί διάφορες δράσεις που ευνοούν τη χαλάρωση, την απόλαυση του ελεύθερου χρόνου και τους κοινωνικούς δεσμούς. Το slow deco μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους τομείς του σπιτιού επιδιώκοντας να μειώσει τα επίπεδα του άγχους μας και να συνδεθεί με στοιχεία φυσικής προέλευσης.

Η προέλευση του “slow deco”

Ο όρος slow deco αναφέρεται σε μια μορφή διακόσμησης που ευνοεί μια αργή ζωή (slow life) στην ιδιωτική σφαίρα του σπιτιού. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που προτείνει την επιβράδυνση του ρυθμού της ζωής σε πολλές διαφορετικές πτυχές.

Ο δυτικός πολιτισμός, σε γενικές γραμμές, οδηγεί τους ανθρώπους να ασκούν τις δραστηριότητές τους με επιταχυνόμενο τρόπο, γεγονός που οδηγεί σε αγχωτικές ρουτίνες. Για το λόγο αυτό, συχνά στρεφόμαστε προς την επιβράδυνση ως μια μορφή συνειδητοποίησης.

Ωστόσο, η προέλευση του κινήματος έχει να κάνει με τη γαστρονομία. Το 1986, μια σειρά από διαμαρτυρίες στην ιταλική πρωτεύουσα θεμελίωσαν την έννοια. Αντιτάχθηκαν στην εγκατάσταση ενός καταστήματος γρήγορου φαγητού στα Ισπανικά Σκαλοπάτια, που βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης.

Το slow food ή αργό φαγητό είναι μια απάντηση στην έννοια της ταχύτητας και της τυποποίησης των τροφίμων.

Επίσης, ενθαρρύνει την εξάπλωση της τοπικής διατροφικής κουλτούρας, καθώς και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας. Το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε ένα γενικότερο πολιτιστικό ρεύμα, το οποίο υποστηρίζει διαφορετικούς τρόπους εύρεσης ισορροπίας.

Για παράδειγμα, η αργή ζωή αφορά την ανάκτηση του χρόνου μας, τη μείωση της χρήσης της τεχνολογίας και την προτεραιότητα σε υγιείς δραστηριότητες, όπως η κοινωνικοποίηση, το περπάτημα και η επανασύνδεση με τον εσωτερικό μας εαυτό.

Οι βασικές δραστηριότητες σε μια αργή ζωή

Αν και η αργή ζωή είναι μια έννοια που εφαρμόζεται σε διάφορες πτυχές, υπάρχει μια σειρά συστάσεων για να μπείτε στην κουλτούρα της. Το θεμελιώδες είναι να συνειδητοποιήσει κανείς τον δικό του ρυθμό ζωής και στη συνέχεια να εφαρμόσει μέτρα για να επιβραδύνει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στόχος είναι να βρει μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας, της απόλαυσης, των κοινωνικών δεσμών και της χρήσης του χρόνου του:

 • Να είστε παρόντες: Η απόλαυση του εδώ και τώρα είναι ένας από τους πυλώνες του κινήματος της αργής ζωής.
 • Αναστοχαστείτε: Αυτή η φιλοσοφία προτείνει να σταματάμε για στιγμές για να σκεφτούμε, να παρατηρήσουμε και να διαλογιστούμε.
 • Δουλέψτε πάνω στις καταναλωτικές σας συνήθειες: Μειώστε τις καταναλωτικές πρακτικές και στηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις.
 • Τρώτε υγιεινά και τοπικά: Αυξήστε την κατανάλωσή σας σε τοπικά και βιολογικά προϊόντα.
 • Παρακολουθήστε τη χρήση της τεχνολογίας: Εξισορροπήστε τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων, τόσο όταν πρόκειται για εργασία όσο και για ψυχαγωγία.
 • Κοινωνική δικτύωση πρόσωπο με πρόσωπο: Ενθαρρύνετε τις προσωπικές, πρόσωπο με πρόσωπο σχέσεις έναντι των ψηφιακών.
 • Σιωπή: Απολαύστε μερικές στιγμές σιωπής.
 • Παραγγείλετε: Διατηρήστε τους χώρους σας οργανωμένους και καθαρούς.
Woman living a slow life
Ο αργός τρόπος ζωής σημαίνει να εστιάζεις στη σύνδεση με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Πώς συνδέεται με το slow deco;

Το αργό κίνημα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή, το σπίτι είναι ο χώρος όπου πολλές δραστηριότητες ακόμα και οι εργασιακές δραστηριότητες συμβαίνουν καθημερινά. Ως εκ τούτου, καθίσταται απαραίτητη η λήψη ορισμένων μέτρων για την ενθάρρυνση μιας αργής ζωής.

Το slow deco είναι η προσαρμογή της αργής ζωής στον οικιακό χώρο. Σύμφωνα με αυτό το κίνημα, οι οπτικές, διακοσμητικές και οργανωτικές πτυχές επηρεάζουν άμεσα τους καθημερινούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό, πρέπει να παρέμβει κανείς και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι ενέργειες μέσα στο σπίτι.

Εφαρμόζοντας το slow deco στο σπίτι

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να δημιουργηθεί ένα οικιακό περιβάλλον που ευνοεί έναν αργό τρόπο ζωής. Αυτά κυμαίνονται από το χρώμα μέχρι τον τρόπο που τρώμε, μέσω της επιλογής των επίπλων και της δημιουργίας χώρων για χειροτεχνίες.

Καταναλώνουμε τοπικά

Μια από τις ενέργειες που προωθούν την αργή ζωή είναι η κατανάλωση τοπικών και περιφερειακών προϊόντων. Εκτός από τα τρόφιμα, αυτό ισχύει και για αντικείμενα όπως έπιπλα, διακοσμητικά και άλλα αγαθά που διατίθενται στην κοντινή κοινότητα.

Slow deco και τεχνολογία

Έχουμε ήδη αναφέρει τη σημασία της εξισορρόπησης της χρήσης της τεχνολογίας για αυτόν τον τρόπο ζωής. Κατά την υιοθέτηση του slow deco, είναι δυνατόν να συμβάλλετε σε αυτή τη δράση αποσυνδέοντας ορισμένους χώρους του σπιτιού.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε μόνο μία τηλεόραση σε όλο το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η κατανάλωση οθονών σε άλλους χώρους, όπως τα υπνοδωμάτια.

Do it yourself

Αργή διακόσμηση συνδυάζεται πολύ καλά με την πρακτική της χειροτεχνίας. Συνιστάται η δημιουργία χώρων στο σπίτι για δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η δημιουργία στολιδιών και η επιδιόρθωση σπασμένων αντικειμένων. Η συγκέντρωση αυτού του είδους των δραστηριοτήτων ευνοεί τη συγκέντρωση και την επιβράδυνση.

Η κουζίνα και slow deco

Η κουζίνα είναι ένα θεμελιώδες περιβάλλον για αυτή την κίνηση. Στην κουζίνα ορίζεται και παράγεται το φαγητό των κατοίκων του σπιτιού.

Δεδομένου ότι το φαγητό είναι ένας από τους ιδρυτικούς κινητήριους μοχλούς της αργής ζωής, προτείνεται να μαγειρεύετε μόνοι σας και με τοπικά προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, να αποφεύγετε τα προμαγειρεμένα τρόφιμα και το πρόχειρο φαγητό.

Χρησιμοποιήστε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον

Η επανασύνδεση με το περιβάλλον είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο της αργής ζωής. Στο σπίτι, είναι δυνατόν να δοθεί προτεραιότητα σε στοιχεία όπως το ξύλο και τα φυτά, τα οποία δημιουργούν την αίσθηση ενός φυσικού περιβάλλοντος.

Η παρουσία νερού είναι επίσης σημαντική για τη βελτίωση της ενέργειας ενός χώρου. Αυτή είναι μια ιδέα που συνδέεται με την κινεζική φιλοσοφία του φενγκ σούι.

Φωτισμός

Σε αυτή την πτυχή, συνιστάται να εισέρχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως στο περιβάλλον. Ωστόσο, είναι σημαντικό το σπίτι να έχει καλό γενικό φωτισμό. Φυσικά, αν αυτός προέρχεται από τις ακτίνες του ήλιου, τόσο το καλύτερο.

Slow deco  και μινιμαλισμός

Όσον αφορά τη γενική διακόσμηση του σπιτιού, το κίνημα του μινιμαλισμού αφορά τη μείωση της κατανάλωσής μας στο ελάχιστο και το απαραίτητο. Από αυτή την άποψη, δίνεται προτεραιότητα στη μίνιμαλ επίπλωση που είναι κατασκευασμένη με φυσικά υλικά. Για παράδειγμα, από ζαχαροκάλαμο, λινό ή ξύλο.

Αποφύγετε τα ψηλά έπιπλα και τα υπερφορτωμένα περιβάλλοντα για να δημιουργήσετε μια μινιμαλιστική εμφάνιση.

Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι διάδρομοι πρέπει να είναι άνετοι και να ευνοούν μια απλή διαδρομή. Ομοίως, το σαλόνι ή ο χώρος εισόδου του σπιτιού πρέπει να μεταδίδει μια αίσθηση ηρεμίας. Είναι το πρώτο σημείο επαφής με το σπίτι, οπότε είναι ιδανικό να είναι καθαρό και να χρησιμεύει για να απαλλαγείτε από παπούτσια, παλτά και αξεσουάρ που συνδέουν με τον εξωτερικό χώρο.

Minimalism with plants
Μια μινιμαλιστική διακόσμηση λειτουργεί πολύ καλά με την αργή διακόσμηση.

Χρώματα

Σύμφωνα με το slow deco, τα έντονα χρώματα δεν είναι καλή ιδέα για να επιβραδύνετε τους ρυθμούς της ζωής. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέγετε ουδέτερους τόνους, όπως το λευκό ή το μπεζ, που μεταδίδουν ηρεμία και γαλήνη.

Επιπλέον, αυξάνουν τη φωτεινότητα του σπιτιού. Οι ανοιχτές αποχρώσεις, όπως το μπλε ή το παστέλ πράσινο, ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πέντε ιδέες για να διακοσμήσετε το σαλόνι σας με ανακυκλωμένα υλικά

Μην ξεχνάτε τα υφάσματα

Η αργή κουλτούρα επεκτείνεται σχεδόν σε όλες τις καθημερινές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υφασμάτων. Μέσα στο σπίτι, συνιστάται να δίνετε προτεραιότητα στα φυσικά υφάσματα για μαξιλάρια, κουρτίνες, ακόμα και σε κλινοσκεπάσματα. Αντιπροσωπεύουν επίσης καλύτερη ποιότητα και ανθεκτικότητα, εφόσον συντηρούνται σωστά.

Από την άλλη πλευρά, ένας όρος γνωστός ως αργή μόδα αναφέρεται σε ένα κίνημα που αντιτίθεται στον υπερβολικό καταναλωτισμό της βιομηχανίας της μόδας. Αυτό το κίνημα δίνει επίσης προτεραιότητα στα φυσικά υφάσματα, τη χειροτεχνία, τη βιώσιμη παραγωγή και την ανακύκλωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chang, Lei et al. “Slow Life History Strategies and Increases in Externalizing and Internalizing Problems During the COVID-19 Pandemic.” Journal of Research on Adolescence 31.3 (2021): 595–607. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jora.12661
 • de Souza, Marcelino, Machado Padilha, Ana Claudia, Gonçalves Rodrigues, Renata, Matos de Sá, Marcelo,  EL MOVIMIENTO SLOW FOOD EN EL CONTEXTO DEL TURISMO ENOGASTRONÓMICO El caso de la Serra Gaúcha (RS, Brasil). Estudios y Perspectivas en Turismo [Internet]. 2020;29(2):369-389. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180763168003
 • Fusté-Forné, Francesc, and Tazim Jamal. “Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene.” Journal of Tourism Futures 6.3 (2020): 227–232. Disponible en: https://doi.org/10.1108/JTF-10-2019-0120
 • Mariani, Mariagiulia et al. “Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow Food Models.” Sustainability (Switzerland) 13.9 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.3390/su13095265

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.