Το πλαστικό: ο σιωπηλός δολοφόνος του πλανήτη

Αν και τα πλαστικά προϊόντα αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής και δεν φαίνεται να σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε σύντομα, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν και να πάρουμε έξυπνες αποφάσεις
Το πλαστικό: ο σιωπηλός δολοφόνος του πλανήτη

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Σχεδόν τα πάντα γύρω σας είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Το βλέπετε στα καταστήματα, στο σπίτι, στο γραφείο και στις διακοπές.

Πριν από περίπου 50 χρόνια έγινε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο χρήσης αυτού του υλικού, τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες. Τα άσχημα νέα είναι πως το πλαστικό καταστρέφει τον πλανήτη μας λόγω της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.

Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε γιατί το πλαστικό είναι ο σιωπηλός δολοφόνος και τι μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτό.

Το πλαστικό: βελτιώνει ή επιδεινώνει τις ζωές μας;

Το πλαστικό είναι το κεντρικό συστατικό της καθημερινότητάς μας και το βασικό προϊόν στο σπίτι.

Θα το βρείτε στην συσκευασία ή στα δοχεία τροφίμων, στα μπολ ή στα δοχεία αποθήκευσης στην κουζίνα σας, στα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε όλη την ώρα… Εν ολίγοις, είναι παντού.

Ενώ είναι εύκολο να πιστέψετε ότι αυτά τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση βελτιώνουν το βιωτικό σας επίπεδο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όμως, θέτουν μια πραγματική απειλή για την υγεία σας και για την υγεία του πλανήτη.

Για να μάθετε σε ποια είδη πλαστικού εκτίθεστε περισσότερο στο σπίτι σας ή στη δουλειά, θα πρέπει να ελέγξετε το κάτω μέρος του κάθε δοχείου όπου θα βρείτε ένα τρίγωνο και έναν αριθμό ή γράμματα στο κέντρο.

Δεν παρουσιάζουν όλα τα πλαστικά τον ίδιο κίνδυνο.

Αυτά είναι τα συνηθέστερα είδη των πλαστικών:

ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο)

Επειδή το συγκεκριμένο είδος χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών φιαλών, θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι το πιο συχνό πλαστικό υλικό στην αγορά σήμερα.  Ό, τι έχει παρασκευαστεί από το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά.

Διαφορετικά, μπορεί να μεταφέρει βαριά μέταλλα και χημικές ουσίες στο περιεχόμενο τους που παρεμβαίνει σε ανθρώπινες ορμόνες.

 

HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας)

Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ένα «καλό» είδος του πλαστικού. Και πάλι, δεν πρέπει να παραμελήσετε την ασφάλειά σας – οι χημικές ουσίες ακόμα μπορούν να περάσουν στο νερό σας ή σε άλλο περιεχόμενο.

πλαστικό μπουκάλι

LDPE (πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας)

Αυτό το είδος του πλαστικού απελευθερώνει χημικές ουσίες στο νερό και σε οτιδήποτε άλλο βρίσκεται μέσα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών σακουλών και περιτυλιγμάτων για τρόφιμα.

PVC ή 3V (πολυβινυλοχλωρίδιο)

Το PVC εκπέμπει δυο εξαιρετικά τοξικά στοιχεία που ενδέχεται να εμποδίσουν την σωστή λειτουργία των ορμονών. Παρόλο που αυτή η παρενέργεια είναι γνωστή, το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ακόμα στην κατασκευή μπιμπερό, για παράδειγμα.

ΡΡ (πολυπροπυλένιο)

Αυτό είναι ένα άλλο συγκριτικά «καλό» πλαστικό το οποίο μπορεί να είναι διάφανο ή να έχει λευκό χρώμα. Χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή συσκευασιών για σιρόπι, γιαούρτι ή sour cream (ξινή κρέμα) κλπ.

PS (πολυστυρένιο)

Αυτό το πλαστικό χρησιμοποιείται σε δοχεία γρήγορου φαγητού και σε ποτήρια για καφέ μιας χρήσης. Περιέχει ένα συστατικό που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο (μεταξύ άλλων ασθενειών).

PC (πολυανθρακικό)

Είναι το πιο επικίνδυνο είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται για συσκευασία τροφίμων, επειδή εκκρίνει μια ιδιαίτερα τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσία. Τα πραγματικά άσχημα νέα είναι ότι το πολυανθρακικό είναι η κορυφαία επιλογή για την κατασκευή για τα μπιμπερό και τα αθλητικά μπουκάλια νερού.

σακούλα σκουπιδιών, πλαστικά μπουκάλια

Ασθένειες που προκαλεί το πλαστικό

Στο Πανεπιστήμιο Miguel Hernandez του Αλικάντε (Ισπανία) οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη για να εξετάσουν μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα φτιαγμένα από πολυανθρακικό: δισφαινόλη Α.

Οδοντόβουρτσες, μπουκάλια και πιπίλες (μεταξύ άλλων προϊόντων) συχνά περιέχουν αυτό το είδος πλαστικού το οποίο, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το ήπαρ και στον διαβήτη.

Μπορεί επίσης να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και να προκαλέσει καρδιαγγειακή πάθηση.

Η δισφαινόλη Α μεταβάλλει την λειτουργία του παγκρέατος και οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μερικώς γιατί σήμερα στον κόσμο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με διαβήτη (σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 2014 ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη έφτασε τα 422 εκατομμύρια).

Αυτή η συνθετική ουσία διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα. Και δεν είναι το μόνο επικίνδυνο συστατικό στο οποίο υποβαλλόμαστε καθημερινά.

καπάκια δοχείων

Πολλές βλαβερές ουσίες περιέχονται σε φυτοφάρμακα τα οποία τα καταναλώνουμε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και σε συσκευασίες τροφίμων που τρώμε κάθε μέρα.

Και δεν είναι μόνο το φαγητό που τρώμε, αλλά και αυτά που χρησιμοποιούμε επίσης: διαλύτες, χρώματα, κόλλες κι ακόμη σε οδοντικά σφραγίσματα.

Όταν πρόκειται για την δισφαινόλη Α, η έκθεσή μας σε αυτή είναι τεράστια κι ερχόμαστε σε επαφή με αυτή την ουσία από την γέννησή μας (ή ακόμα κι από τη μήτρα).

Ποιες άλλες ασθένειες προκαλούνται από τις τοξίνες που προστίθενται στα πλαστικά; Η λίστα είναι τρομακτική, διότι ο αριθμός αυξήθηκε μόνο κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

 • Καρκίνος (μαστού, μήτρας, ωοθηκών, τραχήλου, εγκεφάλου, πνεύμονα, προστάτη, ήπατος)
 • Λεμφώματα
 • Κύστες μήτρας, υπογονιμότητα και αποβολές
 • Υπερκινητικότητα και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής
 • Πρώιμη παιδική ήβη
 • Αυτισμός
 • Παραμόρφωση του πέους στα μικρά αγόρια
 • Νόσος του Πάρκινσον
 • Καρδιαγγειακή νόσος και παχυσαρκία

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τους κινδύνους των πλαστικών;

Αν και το πρώτο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε όλα τα πλαστικά, η αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνετε.  Γιατί; Η αιτία είναι απλή και το έχουμε πει στην αρχή… είμαστε περικυκλωμένοι από αυτά!

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε και συνήθειες που θα μπορούσατε να αλλάξετε προκειμένου να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτά τα προϊόντα και τις τοξίνες. Για την δική σας υγεία, για την υγεία των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων γύρω σας, και για το περιβάλλον:

 • Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού και ροφημάτων σε πλαστικές συσκευασίες.
 • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία για διατήρηση, σερβίρισμα ή ζέσταμα του φαγητού.
 • Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία στην κουζίνα.
 • Μην καταναλώνετε κονσερβοποιημένα ροφήματα και φαγητά.
 • Επιλέξτε για το μωρό σας γυάλινα μπιμπερό (ακόμα κι αν αυτά μπορεί να φανούν πιο επικίνδυνα εάν επρόκειτο να πέσουν και να σπάσουν).
 • Μην αγοράζετε εύκαμπτα πλαστικά παιχνίδια και μην αφήνετε τα παιδιά σας να τα μασάνε ή να τα πιπιλάνε.
 • Μην ζεσταίνετε το φαγητό σε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων.
 • Απαλλαγείτε από σπασμένα ή λιωμένα δοχεία.
 • Μην ξαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια για άσκηση ή για να πιείτε δυο λίτρα νερό την ημέρα.
 • Μην μασάτε το στυλό σας ή άλλα πλαστικά αντικείμενα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε όχι μόνο να προλάβετε μια νόσο, αλλά επίσης να βοηθήσετε να σταματήσουμε την ρύπανση του πλανήτη.

ωκεανός, σκουπίδια

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Thompson, R. C., Swan, S. H., Moore, C. J., & Vom Saal, F. S. (2009). Our plastic age. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rstb.2009.0054
 • Browne, M. A., Dissanayake, A., Galloway, T. S., Lowe, D. M., & Thompson, R. C. (2008). Ingested microscopic plastic translocates to the circulatory system of the mussel, Mytilus edulis (L.). Environmental Science and Technology. https://doi.org/10.1021/es800249a
 • Avio, C. G., Gorbi, S., & Regoli, F. (2017). Plastics and microplastics in the oceans: From emerging pollutants to emerged threat. Marine Environmental Research. https://doi.org/10.1016/j.marenvres.2016.05.012

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.