5 συμβουλές για να είστε ένα δραστήριο άτομο

Το να είστε ένα δραστήριο άτομο έχει πολλά πλεονεκτήματα: προάγει την αυτονομία, τονώνει την ανεξαρτησία και ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Μάθε περισσότερα.
5 συμβουλές για να είστε ένα δραστήριο άτομο

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2021

Μην κάθεστε περιμένοντας να συμβεί κάτι. Κάντε το εσείς να συμβεί. Αυτό είναι το μάντρα ενός δραστήριου ατόμου. Και ενώ ακούγεται σαν διαφημιστικό σλόγκαν, μιλάμε για έναν από τους πολλούς τρόπους για να καθορίσουμε πώς λειτουργεί ένα δραστήριο άτομο.

Δραστήρια συμπεριφορά σημαίνει ανάληψη ευθύνης για μια κατάσταση και αντιμετώπισή της μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή. Το αντίθετο είναι η αντιδραστική συμπεριφορά, όπου υπάρχει μόνο απόκριση και αντίδραση.

Παρόλο που συνήθως συνδέεται με το εργασιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, το να είστε ένα δραστήριο άτομο είναι μια ιδιότητα που εκτιμάται ιδιαίτερα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Όχι μόνο θέλουμε να συνεργαστούμε με ένα άτομο που είναι πάντα πρόθυμο να αναλάβει δράση και να αναζητήσει μια λύση, αλλά μας αρέσει επίσης να συναντιόμαστε με φίλους που, όταν έχουν όρεξη να σας δουν, οργανώνουν ένα σχέδιο χωρίς να το κάνουν περίπλοκο.

Συστάσεις για να γίνετε ένα δραστήριο άτομο

Το να πιστεύουμε ότι η προδραστικότητα είναι δεδομένο χαρακτηριστικό είναι σχεδόν αντίθετο από τον ίδιο τον ορισμό της. Το να είστε ένα δραστήριο άτομο συνεπάγεται κίνηση, μη συμμόρφωση, ακόμη και πρόκληση για το status quo.

Αλλά για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να κάνετε κάτι. Ακολουθούν μερικές συστάσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ας ρίξουμε μια ματιά.

  1. Να είστε οργανωμένοι και ρεαλιστές

Η ενεργητικότητα συμβαδίζει με την οργάνωση. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι εκκρεμείς εργασίες μας και να καθορίσουμε προτεραιότητες.

Όταν σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να υποδιαιρέσουμε τις εργασίες και να τις συνδέσουμε με προθεσμίες και παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν πράγματα που εξαρτώνται από εμάς (το να γράψετε ένα report ή ο καθαρισμός της ντουλάπας), αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε δραστηριότητες που εξαρτώνται από άλλους. Επομένως, ο χρόνος τους δεν συμπίπτει απαραίτητα με τον δικό μας.

Η οργάνωση συνεπάγεται επίσης τον καθορισμό ρεαλιστικών, σαφών και μετρήσιμων στόχων, έτσι ώστε να καθορίσουμε μια πορεία και να ελέγξουμε τον βαθμό εκπλήρωσης ή προόδου. Για να μας βοηθήσουν, στις μέρες μας, εκτός από ημερολόγια και planners, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές εφαρμογές.

οργάνωση γραφείου
Η οργάνωση συμβάλλει στην ενεργητικότητα. Με τα ημερολόγια και τις εφαρμογές μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη χρήση του χρόνου.
  1. Έχετε έναν ευέλικτο, αλλά όχι κερδοσκοπικό τρόπο σκέψης.

Παρά την οργάνωση, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ευελιξία. Μερικές φορές προκύπτουν καταστάσεις που απαιτούν επείγουσα προσοχή, οπότε πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τα σχέδιά μας.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης το σχεδιασμό για αποτυχίες και ρεαλιστικές προθεσμίες. Ωστόσο, η ικανότητα προσαρμογής δεν είναι η ίδια με την εικασία. Το να σκέφτεστε συνέχεια με την έννοια του «τι γίνεται αν» ενισχύει μόνο την αναβλητικότητα.

Έτσι, είναι καλύτερο να αρχίσουμε να αναλύουμε τις σκέψεις μας και να επαληθεύσουμε ποιες από αυτές εμπίπτουν στον τομέα των δικαιολογιών και ποιες έχουν πραγματικούς λόγους για την αναβολή της δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να βάλετε φρένο στις σκέψεις που κρίνουν και αμφισβητούν την ικανότητά σας. Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο αν πρόκειται να πάει στραβά; Γιατί να το κάνω αν δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα; Οι απαισιόδοξες απόψεις αποτελούν εμπόδιο στην προδραστικότητά σας και σας αποθαρρύνουν από το να ξεκινήσετε.

Σε περιπτώσεις όπου αυτές οι σκέψεις είναι ένα μόνιμο γνωστικό πρότυπο που διαπερνά όλους τους τομείς της ζωής, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Αντίθετα, ένα ενεργό άτομο είναι αισιόδοξο, θετικό και πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι βελτίωσης.

  1. Το να είστε ένα δραστήριο άτομο βασίζεται επίσης στις καλές συνήθειες

Δεν είναι εύκολο να είμαστε δραστήριοι εάν είμαστε κουρασμένοι και έχουμε χαμηλή ενέργεια. Γι ‘αυτό είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τη συνολική σας υγεία. Ο επαρκής χρόνος ανάπαυσης και ελεύθερου χρόνου, μια ισορροπημένη διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι βασικά. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό.

  1. Σκεφτείτε τι έχετε και όχι τι σας λείπει

Οι προδραστικοί άνθρωποι σκέφτονται τους πόρους που διαθέτουν και τι μπορούν να κάνουν με αυτούς. Δεν μπλέκονται σε αυτό που τους λείπει ή σε πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν. Αυτές είναι απλώς δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την αδράνεια.

Ομοίως, οι άνθρωποι που καλλιεργούν ένα προδραστικό μυαλό είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Μπορούν να αναγνωρίσουν πότε κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και πότε όχι.

Είναι σε θέση να ρίξουν μια ματιά στον εαυτό τους και να καταλάβουν τι πρέπει να αλλάξουν. Με αυτή την έννοια, είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιούν προτάσεις και να δέχονται εποικοδομητική κριτική.

  1. Αφιερώστε χρόνο και χώρο για συγκέντρωση

Το να είμαστε προληπτικοί σημαίνει ότι μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε, οπότε είναι σημαντικό να βρούμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να συνδεθούμε με την εργασία που έχουμε και να αποφύγουμε τη σπατάλη χρόνου και διακοπών.

Η σημασία το να είστε ένα δραστήριο άτομο

Η ενεργητικότητα συνδέεται επίσης με την αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι που είναι πιο αντιδραστικοί παραμένουν στάσιμοι, όπως σε ένα μόνιμο οροπέδιο, γιατί αν και μπορεί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν, δεν θα πάρουν πρωτοβουλίες.

Ομοίως, η προδραστικότητα σας επιτρέπει να έχετε έναν ορισμένο βαθμό ελέγχου σε ορισμένες καταστάσεις, οπότε υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Κατά τον προγραμματισμό, τα καθήκοντα αντιμετωπίζονται και εκτελούνται με λιγότερο άγχος, καθώς γνωρίζετε ήδη τι μέλλει γενέσθαι. Όσοι είναι αντιδραστικοί συχνά βιώνουν άγχος με τα καθήκοντά τους γιατί τα αφήνουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ειδικά για ομαδικές εργασίες ή δραστηριότητες, η προδραστικότητα συμβαδίζει με τη συμμετοχή. Ως εκ τούτου, όσοι είναι δραστήριοι τείνουν να εμπλέκονται και να αισθάνονται ότι είναι μέρος της ομάδας.

Τέλος, η ενεργητικότητα διευκολύνει την πορεία προς την ανεξαρτησία και την αυτονομία, αφού οι προληπτικοί άνθρωποι παίρνουν το προβάδισμα και δεν χρειάζονται την έγκριση των άλλων για να προχωρήσουν. Στην περίπτωση των αντιδραστικών ατόμων, εξαρτώνται από τις οδηγίες ή τις πρωτοβουλίες άλλων.

γυναίκα με άγχος
Το άγχος των εργασιών που εκκρεμούν και δεν έχουν παραδοθεί είναι φυσιολογικό σε εργαζόμενους που δεν είναι οργανωμένοι.

Να είστε ένα δραστήριο άτομο αλλά με μέτρο

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, η προδραστικότητα είναι θετική όταν είναι ισορροπημένη και δεν φτάνει στα άκρα. Ενώ συνδέεται γενικά με την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα, είναι επίσης αλήθεια ότι όταν το βάρος δεν κατανέμεται καλά, ακόμη και ένα ενεργό και καλά οργανωμένο άτομο καταλήγει να αισθάνεται αγχωμένο και καταβεβελημένο.

Ας σκεφτούμε περιπτώσεις όπου ένα δραστήριο άτομο καταλήγει υπερφορτωμένο με εργασίες επειδή είναι πάντα αυτός που αναλαμβάνει το προβάδισμα σε κάθε έργο. Σε αυτή την κατάσταση, αντί να τους ευνοεί, γίνεται η αχίλλειος πτέρνα τους.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ενεργητικότητα έχει αποχρώσεις. Το να είμαστε προληπτικοί δεν σημαίνει ότι θα είμαστε ενεργοί σε όλους τους τομείς. Ορισμένα θέματα ή δραστηριότητες θα είναι δυσκολότερα για εμάς από άλλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Griffin, M., Parker, S., & Mason, C. (2010). Leader vision and the development of adaptive and proactive performance: A longitudinal study. The Journal of Applied Psychology, 95(1), 174-182. doi:10.1037/a0017263
  • López- Salazar, Alejandra (2010). La proactividad empresarial como elemento de competitividad. Ra Ximhai, 6(2),303-312.[fecha de Consulta 11 de Abril de 2021]. ISSN: 1665-0441. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46115146011
  • Salessi, Solana, & Omar, Alicia (2017). Comportamientos proactivos en el trabajo: una puesta al día. Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento, 9(3),82-103.[fecha de Consulta 11 de Abril de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=333454618005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.