Πώς να επιλέξετε τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σας

Οι κουρτίνες είναι σημαντικές για τη διακόσμηση, αλλά και για την προστασία και την ιδιωτικότητά σας. Λόγω αυτού, υπάρχουν όλο και περισσότερα στιλ στην αγορά. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιες είναι οι σωστές κουρτίνες για το σπίτι σας.
Πώς να επιλέξετε τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σας

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2021

Υπάρχουν ορισμένα κλειδιά για τη διαμόρφωση ενός χώρου που ταιριάζει στα γούστα μας, και μέσα σε αυτόν είναι και οι σωστές κουρτίνες. Αυτά τα κλειδιά είναι ο σχεδιασμός, η ανάλυση, και η επιλογή όλων των λεπτομερειών για ένα όμορφο σπίτι.

Οι κουρτίνες έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως το να κάνουν πιο ευχάριστο τον χώρο. Επίσης, τα διάφορα στιλ μάς επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε συνδυασμούς, να τις ταιριάζουμε με άλλα αξεσουάρ και να τονίζουμε τα χρώματα ή τις λεπτομέρειές τουςΜπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για να συγκεντρώσουν τα βλέμματα των επισκεπτών.

Η επιλογή των σωστών κουρτινών είναι σημαντική για να σας προστατεύουν από τον ήλιο τον οποίον μπορούν να φιλτράρουν στο παράθυρο, και ο οποίος επηρεάζει την άνεσή σας, ειδικά όταν το σκοτάδι είναι απαραίτητο για βαθιά ξεκούραση. Είναι ιδανικές για να βρείτε ηρεμία, ιδιωτικότητα, και ασφάλεια.

Συμβουλές για να επιλέξετε τις σωστές κουρτίνες

Καθώς είναι σημαντικό στοιχείο για τη διακόσμηση του σπιτιού, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ποικιλία σε στιλ στην αγορά.

Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι καλύτερο να μην καταφεύγετε στην αγορά οποιασδήποτε κουρτίνας μόνο και μόνο για να αγοράσετε κουρτίνες. Αντιθέτως, πάρτε το χρόνο σας για ν’ αναλύσετε και να λάβετε υπόψιν σας όλους τους καθοριστικούς παράγοντες.

Παρακάτω, σας έχουμε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

1. Προσδιορίστε τον κύριο σκοπό των κουρτινών

Για να επιλέξετε τις σωστές κουρτίνες, θα πρέπει να σκεφτείτε ποιος είναι ο κύριος στόχος αυτού του στοιχείου. Αυτό επειδή ίσως υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι:

  • Επέκταση του ντεκόρ και διατήρηση ενός στιλΔηλαδή, οι κουρτίνες θα πρέπει να ενισχύσουν την εικόνα ενός μοντέρνου, παραδοσιακού, ή ρουστίκ χώρου.
  • Τονισμός ενός συγκεκριμένου σημείου.
  • Φωτισμός ενός μουντού δωματίου.
  • Αντιμετώπιση του φωτός σε έναν πολύ φωτεινό και όχι άνετο χώρο.
  • Διατήρηση ή αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου.

Επίσης, σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζεται όλες οι κουρτίνες του σπιτιού να είναι ίδιες, επειδή, σε κάθε χώρο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες.

Γυναίκα μπροστά σε παράθυρο ανοίγει κουρτίνες
Οι κουρτίνες έχουν ως κύριο στόχο να ρυθμίζουν το φως που μπαίνει στον χώρο.

2. Οι μετρήσεις είναι σημαντικές

Πριν αγοράσετε κουρτίνες, θα πρέπει να μετρήσετε τα παράθυρα. Αυτό το βήμα δε θα πρέπει να το ξεχνάτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα καλυφθεί όλο το γυαλί, και οι κουρτίνες θα ταιριάξουν στις ανάγκες σας.

Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας τις μετρήσεις, μπορείτε ν’ αγοράσετε και τα σωστά κουρτινόξυλα. Αυτές, πολλές φορές, παραβλέπονται, αλλά είναι σημαντικά για ν’ αποφύγετε την αγορά κουρτινόξυλων τα οποία είναι πολύ κοντά ή δεν είναι ανθεκτικά.

3. Η επιλογή του χρώματος

Η επιλογή του χρώματος είναι ένα σημαντικό σημείο όταν διαλέγετε τις σωστές κουρτίνες, καθώς είναι ένας παράγοντας που τραβά την προσοχή και μπορεί να σας βοηθήσει να τονίσετε ένα μέρος ή να χαλάσετε την αρμονία του.

Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα χρώμα στον ίδιο τόνο με τους τοίχους, τα μαξιλάρια, ή τους καναπέδες. Για την ακρίβεια, μπορείτε να επιλέξετε ίδιο χρώμα με αυτό των τοίχων όταν θέλετε να μοιάζουν όλα.

Ωστόσο, μια άλλη εναλλακτική είναι να επιλέξετε ένα χρώμα που κάνει αντίθεση με το χρώμα των τοίχων και των επίπλων, για να ξεγελάτε ευχάριστα τα μάτια. Αυτή η επιλογή θα είναι επιτυχημένη όταν γίνονται σωστοί συνδυασμοί.

4. Επιλογή του σωστού στιλ

Υπάρχουν πολλά είδη κουρτινών, με διαφορετικά υφάσματα και υφές. Κάθε ένα εξυπηρετεί και μια ανάγκη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις ανάγκες σας ώστε να βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό.

  • Τα μεταξωτά υφάσματα είναι κατάλληλα όταν η διακόσμηση είναι προτεραιότητα. Αυτός ο τύπος κουρτίνας δίνει μια πινελιά κομψότητας και μοντερνισμού.
  • Το βαμβακερό ύφασμα είναι ιδανικό για διακόσμηση ενώ διατηρεί ένα πιο φυσικό και όχι τόσο σοβαρό στιλ. Επίσης, είναι απαραίτητο αν θέλετε να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού.
  • Τα αραχνοΰφαντα υφάσματα χρησιμοποιούνται όταν θέλετε περισσότερο φως στο δωμάτιο, αλλά την ίδια ώρα, επιθυμείτε ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Αυτό το είδος κουρτίνας χρησιμοποιείται πολύ στις κρεβατοκάμαρες τις ώρες της ημέρας.
  • Τα βαριά υφάσματα ή τα βελούδινα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κρεβατοκάμαρες, ειδικά τη νύχτα, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του φωτός και να μπορέσετε να κοιμηθείτε άνετα. Αυτά τα υφάσματα μπορείτε να τα βάλετε μπροστά από μια διάφανη κουρτίνα ώστε να μην είναι συνέχεια σκοτεινό το μέρος.

5. Καθορίστε ένα καλό ύψος και επιλέξτε τις σωστές κουρτίνες

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, όσο είναι εφικτό, πως η κουρτίνα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καλό ύψος. Η καλύτερη επιλογή είναι να τις βάλετε σχεδόν στο ταβάνι ώστε ν’ αποκτήσει πλάτος όλος ο χώρος.

Οι κουρτίνες δε θα πρέπει ποτέ να είναι κοντές επειδή, από αισθητικής πλευράς, δε δείχνουν ωραίες. Ταυτόχρονα, λόγω του άδειου χώρου, μπορεί να εισχωρήσει φως στο δωμάτιο προκαλώντας δυσφορία.

Σας προτείνουμε να ακουμπούν το πάτωμα οι κουρτίνες. Μπορείτε να τις πάρετε και λίγο μακρύτερες για να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο μοντέρνο το παράθυρο.

Διάφανες κουρτίνες
Η επιλογή κουρτινών σωστού μεγέθους είναι σημαντική. Είναι καλύτερο να φτάνουν μέχρι το πάτωμα.

Σχεδιάστε και επιλέξτε τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σας

Δε θα πρέπει ποτέ να αυτοσχεδιάζετε στα μέτρα καθώς μπορεί να καταλήξετε να αγοράζετε κουρτίνες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε ένα πιο τολμηρό στιλ, μπορείτε να αγοράσετε κουρτίνες με σχέδια. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε τα υπερβολικά σχήματα και μοτίβα που θα υπερφορτώσουν τον χώρο.

Αν υπάρχουν πολλές υφές στον χώρο, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε απλές κουρτίνες για να δώσετε ισορροπία. Όπως ίσως παρατηρήσατε, όλα εξαρτώνται από τον χώρο όπου θα μπουν οι κουρτίνες για να δείτε αν ταιριάζουν ή όχι με τη διακόσμηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA; 2012. [citado 23 de febrero de 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.