Σπυράκια στο μέτωπο: Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

Οι άνθρωποι που έχουν σπυράκια στο μέτωπο και δεν υποφέρουν από ακμή είναι πιθανό να έχουν ανεπαρκή υγιεινή προσώπου ή να έχουν χρησιμοποιήσει προϊόντα ομορφιάς που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός τους.
Σπυράκια στο μέτωπο: Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;
Maria del Carmen Hernandez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: δερματολόγο Maria del Carmen Hernandez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 10 Απριλίου, 2023

Τα σπυράκια στο μέτωπο είναι μια εκδήλωση της ακμής vulgaris. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι έως και το 9,4% του πληθυσμού πάσχει από ακμή vulgaris. Ωστόσο, ο πραγματικός επιπολασμός της αυξάνεται ανάλογα με τη συγκεκριμένη ηλικία. Για παράδειγμα, έως και το 90% των εφήβων εμφανίζουν σπυράκια στο μέτωπο και σε άλλα σημεία του προσώπου σε τακτική βάση.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την ακμή. Αρχικά, συχνά πιστεύεται ότι προέρχεται μόνο από την κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη φλεγμονώδη διαταραχή και ότι μπορεί να εμφανιστεί σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή μορφή. Θα εξετάσουμε τις αιτίες για τα σπυράκια στο μέτωπο και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτές.

Τι είναι η ακμή και γιατί προκαλεί σπυράκια στο μέτωπο;

Pimples on the forehead.
Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις.

Οι ειδικοί αναφέρονται στην ακμή vulgaris ως φλεγμονώδη διαταραχή των πιλονοειδών μονάδων. Οι πιλοσοσμηγματογόνες μονάδες περιλαμβάνουν τόσο τον θύλακα της τρίχας όσο και τον σμηγματογόνο αδένα. Η φλεγμονή αυτών των μονάδων έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την υπερκερατινοποίηση του θυλάκου και την υπερτροφία του σμηγματογόνου αδένα.

Αν και η ακμή vulgaris επηρεάζει το γενικό πληθυσμό, είναι πολύ πιο συχνή κατά την έναρξη της εφηβείας και καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτό οφείλεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία, στην αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και τις γονάδες. Επίσης, επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου υπάρχει αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων των ανδρογόνων.

Εκτός από το πρόσωπο, μπορεί να επηρεάσει και τις ακόλουθες περιοχές:

 • Λαιμός
 • Στήθος
 • Ώμοι
 • Πάνω μέρος της πλάτης

Καθώς το σώμα αρχίζει να ωριμάζει, οι ορμόνες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες να συνθέτουν περισσότερο σμήγμα (λάδι). Μπορούν να ενεργοποιήσουν τους αδένες σε σημείο που να είναι υπερδραστήριοι, παράγοντας υπερβολικό σμήγμα και πάρα πολλά νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Όταν συμβαίνει αυτό, οι πόροι φράζουν και τα βακτήρια, ειδικά το Propionibacterium, τα οποία μπορεί να παγιδευτούν μέσα στους πόρους και να αναπαραχθούν. Κατά συνέπεια, το δέρμα διογκώνεται και κοκκινίζει. Έτσι ξεκινά η ακμή και εμφανίζονται σπυράκια στο μέτωπο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι γενετικοί και ανοσολογικοί παράγοντες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμφάνιση των σπυριών στο πρόσωπο. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ακμή vulgaris. Αν και πιστεύεται ότι τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λίπη και η σοκολάτα μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή της, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία μέχρι σήμερα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή vulgaris;

Η ακμή vulgaris είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί υποστηρίζουν δύο τύπους θεραπείας: τοπική θεραπεία και συστηματική θεραπεία. Η επιλογή της μιας ή της άλλης εξαρτάται από τη σοβαρότητα, τα χαρακτηριστικά και τα αίτια της εκδήλωσής της.

Τα φάρμακα για την ακμή χρησιμεύουν στη μείωση της παραγωγής ελαίου, στην επιτάχυνση της ανανέωσης των δερματικών κυττάρων, στην καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης και στη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, αποτρέπουν το σχηματισμό ουλών.

Ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία των σπυριών στο μέτωπο, καθώς και εκείνων που εμφανίζονται σε άλλα σημεία του σώματος λόγω ακμής, είναι τα ακόλουθα:

 • Ρετινοειδή (όπως το ρετινοϊκό οξύ, η αδαπαλένη, η τρετινοΐνη και άλλα).
 • Αντιβιοτικά (όπως η μινοκυκλίνη και η δοξυκυκλίνη, κυρίως).
 • Σαλικυλικό οξύ, αζελαϊκό οξύ και τριχλωροξικό οξύ.
 • Ισοτρετινοΐνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδικού, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντισυλληπτικά από το στόμα, σπιρονολακτόνη (κυρίως στους άνδρες) και πιο ολοκληρωμένες θεραπείες, όπως δερματολογικός κύλινδρος, μικροβελόνες ή λέιζερ. Δεδομένου ότι τα περισσότερα επεισόδια είναι ήπια, η τοπική θεραπεία είναι συχνά χρήσιμη για τον καθαρισμό των σπυριών στο μέτωπο.

Σε γενικές γραμμές, η πρόγνωση για την ακμή είναι θετική όταν ενεργείται έγκαιρα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επακόλουθων με τη μορφή ουλών. Η υγιεινή του δέρματος αποτελεί επίσης μέρος της αντιμετώπισής της και συνήθειες όπως το να μην τρίβουμε, να μην τσιμπάμε ή να μην πιέζουμε τα σπυράκια στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος θα πρέπει να υιοθετούνται για την αποφυγή επιπλοκών.

Σπυράκια στο μέτωπο: επιφανειακή απόφραξη του δέρματος

A woman with no pimples on the forehead.
Η υγιεινή του προσώπου συνδέεται στενά με την εμφάνιση αυτών των σπυριών.

Τα άτομα με σποραδικά σπυράκια στο μέτωπο είναι πιθανό να έχουν διατηρήσει ανεπαρκή υγιεινή του προσώπου ή να έχουν χρησιμοποιήσει για κάποιο χρονικό διάστημα προϊόντα ομορφιάς που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός τους.

Οι πόροι του δέρματος είναι πολύ ευαίσθητοι στη βρωμιά. Όταν η βρωμιά διεισδύει στους πόρους, τους κάνει να φράζουν γρήγορα, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται τα συνιστώμενα προϊόντα καθαρισμού.

Ο καθημερινός καθαρισμός χρησιμεύει για τη βαθιά απομάκρυνση της λιπαρότητας που βρίσκεται στους πόρους. Σας δίνουμε μερικές βασικές συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στο μέτωπο:

 • Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά δέρματος αντί για απολέπιση και σαπούνια. Αποφύγετε πάση θυσία τα ισχυρά ή πολύ δύσοσμα προϊόντα.
 • Αν επιλέξετε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης του δέρματος, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κομεογενετικά. Εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν σας προκαλεί σπυράκια ή μαύρα στίγματα, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε.
 • Αποφύγετε να τρίβετε έντονα το πρόσωπό σας με μια πετσέτα για να το στεγνώσετε.
 • Αγοράστε αντηλιακά χωρίς λιπαρές ουσίες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπιτικές θεραπείες για την ακμή vulgaris, όπως αλόη βέρα, μέλι, μηλόξυδο και άλλα. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τα σπυράκια στο μέτωπο όταν η εκδήλωσή τους είναι ήπια. Όπως σας έχουμε ήδη συμβουλέψει, τα μέτρια ή έντονα επεισόδια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν επαγγελματία.

Η πρόληψη είναι μια πολύ καλή επιλογή

Τα σπυράκια στο μέτωπο μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά άλλοι που μπορούμε να προλάβουμε. Γνωρίστε τον τύπο του δέρματός σας και καθιερώστε μια ρουτίνα υγιεινής του προσώπου με τα κατάλληλα προϊόντα.

Να πλένεστε αμέσως μετά την άθληση ή την υπερβολική εφίδρωση, αποφύγετε τη χρήση αξεσουάρ που πιέζουν το μέτωπό σας (όπως καπέλα ή κασκόλ), αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και πλύνετε συχνά τα χέρια σας. Αυτές είναι αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης. Εάν το πρόβλημα είναι συνεχές ή κλιμακώνεται σε ένταση, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.